Wszystkich Świętych 2012

Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS

Awatar użytkownika
pewu
Kontakt:

Post autor: pewu » 24 paź 2012, 9:32

Jedno pytanie. Rozumiem że zasilenia z Woronicza na 189, 191 i 727 będą długie, tak?
27-06-2011/zm.A -> 4 harmonijkowce na Tarchominie: 2418 :arrow: 01/E-8, 2952 :arrow: 011/186, 3144 :arrow: 012/E-8, 5121 :arrow: 014/186

http://omni-bus.eu/omnigaleria/thumbnai ... pby&uid=51

pawulon

Post autor: pawulon » 24 paź 2012, 9:33

pawcio pisze:Chyba nic nie uciekło.
Brakuje jeszcze C09 i C63 ;-) ale i tak wielkie dzięki za tyle szczegółów! =D>
the best 147!!

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 24 paź 2012, 9:41

Poprawiłem.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

reserved

Post autor: reserved » 24 paź 2012, 10:56

A jak wygląda sprawa ze 128? 12 czy 15-metrowce? Skoro nic o nim nie napisałeś to znaczy się, że będą jeździły jak zwykle w DŚ "dwunastki"?

marko80

Post autor: marko80 » 24 paź 2012, 11:00

Czy powyższe obowiązuje także 2 listopada?

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 24 paź 2012, 11:00

Cóż za potęga intelektualna pozwoliła Ci przeprowadzić taki proces dedukcji!

[ Dodano: Sro 24 Paź, 2012 ]
Nie. 2 listopada będzie nieco inaczej, ale to sobie zostawiam na deser.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

reserved

Post autor: reserved » 24 paź 2012, 11:02

Nie rozumiem Twojej ironii. Pytam bo w czasie takich świąt czy dni między świętami gdy 128 nie było wzmacniane to dawali 15-metrowce.

Awatar użytkownika
Matrix2441

Post autor: Matrix2441 » 24 paź 2012, 14:44

No, to ciekawie się zapowiada. :-) ITS na C13, kolejny oryginalny pomysł na tą linię - w zeszłym roku była Kleszczowa, a teraz Michalczewski. Fajnie. Pewni tu jakiś Ikarus się trafi, podobnie na C11. Ale i tak jestem zawiedziony, że linie cmentarne będą kursowały tylko 2 dni... :neutral: Można było na siłę dać 4...

marko80

Post autor: marko80 » 24 paź 2012, 15:19

Matrix2441 pisze:No, to ciekawie się zapowiada. :-) ITS na C13, kolejny oryginalny pomysł na tą linię - w zeszłym roku była Kleszczowa, a teraz Michalczewski. Fajnie. Pewni tu jakiś Ikarus się trafi, podobnie na C11. Ale i tak jestem zawiedziony, że linie cmentarne będą kursowały tylko 2 dni... :neutral: Można było na siłę dać 4...
Tak szkoda, że caly rok nie kursują. 409 w tych dniach 1-2 w ogole nie powinno jeździć, z powodzeniem zastępują tą linie cmentarki. W ogóle z tymi cmentarkami w warszawie to jest jakaś niezdrowa tendecja, żeby caly tabor w warszawie rzucać na linie cmentarne, zapominajac praktycznie o liniach regularnych. Z moich obserwacji z poprzednich lat wynika, że taka ilość linii cmentarnych jest niepotrzebna i tak często, bo niektóre linie, w niektórych godzinach są raczej pustawe. W innych dużych miastach cmentarzy wcale nie jest mniej niz w warszawie a nie stawiają tam jakoś za priorytet obsługi linii cmentarnych w tych dniach. Polska to jednak biedny zacofany katolicki kraj. Swiadczy o tym właśnie ten temat. Nie wiem kiedy my dogonimy cywilizacje zachodnich krajów.

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 24 paź 2012, 16:06

Dodam jeszcze drugi "inteligentny" pomysł: zabieranie wozów niskopodłogowych z linii stałych (zastępując je Ikarusami), i wypuszczanie ich na linie cmentarne, aby po 5-6h w ruchu ustawić je pod płotem w zajezdni.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

marko80

Post autor: marko80 » 24 paź 2012, 16:14

Frencher pisze:Dodam jeszcze drugi "inteligentny" pomysł: zabieranie wozów niskopodłogowych z linii stałych (zastępując je Ikarusami), i wypuszczanie ich na linie cmentarne, aby po 5-6h w ruchu ustawić je pod płotem w zajezdni.
Zgadzam się, mnie bardzo mocno irytuje organizacja w warszawskiej komunikacji co rok z okazji 1 listopada. Włodarzom warszawy wydaje się, ze każdy w tych dniach nie robi nic innego poza siedzeniem na cmentarzu. No ale tak będzie dopóki Polska będzie ciemnogrodem i krajem gdzie rządzą panowie w sukienkach. Musi minąć całe pokolenia, żeby w tym kraju cokolwiek się zmieniło. 25 linii cmentarnych kursujących co 3-4 minuty, dla mnie to jest niedopuszczalne. Mimo, że jestem MK, natomiast nie ma to nic wspólnego z racjonalnością. Skoro już wyjeżdza te 25 linii cmentarnych to należałoby zawiesić 1-2 listopada linię 409, dzięki czemu nie byłoby potrzeby zabierania takiej ilości wozów z linii regularnych w kwestii podłogi jak i zamian przegub na solo.

Awatar użytkownika
zeus

Post autor: zeus » 24 paź 2012, 16:53

Frencher pisze:Dodam jeszcze drugi "inteligentny" pomysł: zabieranie wozów niskopodłogowych z linii stałych (zastępując je Ikarusami), i wypuszczanie ich na linie cmentarne, aby po 5-6h w ruchu ustawić je pod płotem w zajezdni.
To prawda - nie powinno być tak, że w ramach paranoi niskopodłogowej linie cmentarne mają lepszą obsługę od linii stałych, oczywiście najpierw zabiera się to co "dobre" z podmiejskich i uszczęśliwia się je Ikarusami ](*,)
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi

526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE

Tak dla budowy parkingów Park & Ride

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 24 paź 2012, 18:23

zeus pisze:
To prawda - nie powinno być tak, że w ramach paranoi niskopodłogowej linie cmentarne mają lepszą obsługę od linii stałych, oczywiście najpierw zabiera się to co "dobre" z podmiejskich i uszczęśliwia się je Ikarusami ](*,)
Nie wiem jak to wyjdzie w praniu, ale mam plan.
Poczekam jak ZTM wprowadzi swój plan w życie, a na początku listopada wyskrobię pismo do UOKiK. Jakby nie patrzeć ZTM w rozkładzie (który jest w tym przypadku ofertą handlową) oferuje inną usługę, a faktycznie 1 listopada będzie w moim przypadku (linia 718) usługa będzie świadczona na dużo niższym standardzie. Jest to moim zdaniem oczywiste wprowadzenie konsumenta w błąd. A za to UOKiK nakłada kary na przedsiębiorców. A w tym przypadku przedsiębiorcą jest ZTM Warszawa.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

marko80

Post autor: marko80 » 24 paź 2012, 18:29

Frencher pisze:
zeus pisze: To prawda - nie powinno być tak, że w ramach paranoi niskopodłogowej linie cmentarne mają lepszą obsługę od linii stałych, oczywiście najpierw zabiera się to co "dobre" z podmiejskich i uszczęśliwia się je Ikarusami ](*,)
Nie wiem jak to wyjdzie w praniu, ale mam plan.
Poczekam jak ZTM wprowadzi swój plan w życie, a na początku listopada wyskrobię pismo do UOKiK. Jakby nie patrzeć ZTM w rozkładzie (który jest w tym przypadku ofertą handlową) oferuje inną usługę, a faktycznie 1 listopada będzie w moim przypadku (linia 718) usługa będzie świadczona na dużo niższym standardzie. Jest to moim zdaniem oczywiste wprowadzenie konsumenta w błąd. A za to UOKiK nakłada kary na przedsiębiorców. A w tym przypadku przedsiębiorcą jest ZTM Warszawa.
z tym już dałbym sobie spokój, ponieważ z dniem 1 lutego 2013 ikarusy przechodzą do historii. Natomiast inną sprawą jest oczywiste szaleństwo z liczbą i częstotliwością kursowania linii cmentarnych. W momencie kiedy zdejmuje się wozy mega z takich linii jak 160,190,512,509,511,503 to już dużo za dużo.

Awatar użytkownika
Aleksander2560
(Aleksander2634)

Post autor: Aleksander2560 » 24 paź 2012, 18:36

zeus pisze:To prawda - nie powinno być tak, że w ramach paranoi niskopodłogowej linie cmentarne mają lepszą obsługę od linii stałych, oczywiście najpierw zabiera się to co "dobre" z podmiejskich i uszczęśliwia się je Ikarusami
Jeden/dwa dni w roku przecierpisz gdy na Twojej linii będzie mniej niskich podłóg bądź zamiast przeguba przyjedzie solówka czy deskorolka...
Zgadzam się, mnie bardzo mocno irytuje organizacja w warszawskiej komunikacji co rok z okazji 1 listopada. Włodarzom warszawy wydaje się, ze każdy w tych dniach nie robi nic innego poza siedzeniem na cmentarzu. No ale tak będzie dopóki Polska będzie ciemnogrodem i krajem gdzie rządzą panowie w sukienkach. Musi minąć całe pokolenia, żeby w tym kraju cokolwiek się zmieniło.
Wydaje mi się chyba, że żyjemy w dwóch innych krajach o nazwie Polska, psioczyłbyś na włodarzy gdybyś miał 25 linii cmentarnych kursujących co 25 minut każda bo nie zmieściłbyś się do kilku autobusów pod rząd... lecz zawsze lepiej wyleć jakiejś chore żale i pisać idiotyzmy porównywalne z tymi co pieprzą non-stop w tv pseudowybrańcy narodu... Dzień 1 listopada jest dniem szczególnym zatem komunikacja miejska działa również szczególnie. Wolałbyś stać w korku 1h, lub dłużej, by dojechać do cmentarza czy wolisz wygodnie podróżować autobusem w to samo miejsce? Odpowiedź jest, moim zdaniem, oczywista...
25 linii cmentarnych kursujących co 3-4 minuty, dla mnie to jest niedopuszczalne. Mimo, że jestem MK, natomiast nie ma to nic wspólnego z racjonalnością. Skoro już wyjeżdza te 25 linii cmentarnych to należałoby zawiesić 1-2 listopada linię 409, dzięki czemu nie byłoby potrzeby zabierania takiej ilości wozów z linii regularnych w kwestii podłogi jak i zamian przegub na solo.
Niedopuszczalne, bo co? Bo za często? Bo za wygodnie? Bo płacisz za bilet i wymagasz rezerwacji miejsca nr 1 w Neoplanie czy Solarisie? Bo żądasz autobusu zapełnionego tylko w 20% byś mógł swobodnie majtać nogami gdy usiądziesz na fotelu? Nie ma racjonalności w tym co napisałeś powyżej, kompletnie... Linie cmentarne zdają co roku egzamin, przynajmniej ludzie się już do nich przyzwyczaili i nie jadą ślepo autami pod cmentarze, bo wiedzą, że wygodniej jest autobusem. Jeśli chodzi o 409, to czy ona jest powodem tego, że Oddział Redutowa czy Stalowa skraca długość wozów na linii 105 czy 112? Ależ oczywiście, że nie. Gdyby MZA miała 2500 jednostek taboru i 10 Oddziałów to rzecz jasna, że na liniach zwykłych nie trzebaby było wypuszczać krótszego taboru, ale niestety nie mamy takie bogactwa. Po za tym, nie wierze, że 1.11 wszystkie biura biznesowe bedą otwarte, 100% hipermarketów i punktów usługowych bedą otwarte by ludzie musieli sie przemieszczać normalnymi liniami do pracy... to jest takie pieprzenie by pieprzyć i nabijanie sobie ilości napisanych postów... chore.
](*,)

W tym przypadku już tak wiele takich zamianek nie będzie, raptem 80kilka Ikarusów masz na całe miasto, nie sądze by 100% wyjechało w te dwa dni... Ciekawa teoria, że brygady kursujące na liniach cmentarnych po 5-6h pracy są zsyłane na Oddziały, od 5 lat co roku pracuję przy obsłudze czy jako info oraz jako kierowca, to wiem, że wozy min. po 8h pracy najwcześniej są zsyłane do zakładów, ale nawet zdarza się, że jeżdzą więcej, sam na C69 jeździłem ponad 11h, gdy sa potrzeby przewozowe, a one nie są przez cały dzień na tym samym poziomie tylko są falowe... jedna fala przed południem, druga po południu i pod wieczór...
marko80 pisze:W ogóle z tymi cmentarkami w warszawie to jest jakaś niezdrowa tendecja, żeby caly tabor w warszawie rzucać na linie cmentarne, zapominajac praktycznie o liniach regularnych. Z moich obserwacji z poprzednich lat wynika, że taka ilość linii cmentarnych jest niepotrzebna i tak często, bo niektóre linie, w niektórych godzinach są raczej pustawe. W innych dużych miastach cmentarzy wcale nie jest mniej niz w warszawie a nie stawiają tam jakoś za priorytet obsługi linii cmentarnych w tych dniach. Polska to jednak biedny zacofany katolicki kraj. Swiadczy o tym właśnie ten temat. Nie wiem kiedy my dogonimy cywilizacje zachodnich krajów
Czytamy to kolejny stek bzdur i idiotyzmów... obserwacje chyba prowadziłeś z domu nawet nie wyściubiając nosa z domu. Nie porównuj Warszawy do innych miast, bo po pierwsze Warszawa ma 3 potężne cmentarze i sporo średnich oraz mniejszych. Inne miasta nie uruchamiają tylu specjalnych linii bowiem wystarczy zasilić taborem linie które obsługują regulanie nekropolie, a poza tym mają cmentarze dużo mniejsze (tu niby główne), ale sporo małych i prawie, że osiedlowych.

Swoje frustracje pseudopolityczne, bo chyba na lekcji WOSu w szkole spałeś lub grałeś w kółko i krzyżyk możesz przelać na papier, wysłać do Ratusza, ciekawe czy Ci odpowiedzą, a i na tym forum jest odpowiedni temat do dysput o polityce itd.

Tutaj dyskutujemy o zupełnie czymś innym, i fajnie by było gdybyś zajął się tematem a nie "uświadamiał" nas czy ten kraj jest taki czy inny...

:D
Miejskie Zakłady Autobusowe m. st. Warszawy
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa

Zablokowany