O nazwach ulic

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 cze 2006, 21:38

jacek2357 pisze:Hmm... np. Rondo Roosevelta?
No, jak ty uważasz, że Roosevelt zrobił dla polskiej niepodległości więcej, niż Dmowski, to się wyjątkowo grubo mylisz.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 07 cze 2006, 21:40

#-o Roosvelt rzeczywiście zrobił dla Polski baaaaardzo dużo #-o #-o #-o
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 07 cze 2006, 21:42

Nie neguję faktu zasług Dmowskiego, tylko jego antysemityzm i jego nacjonalizm. A czy jak byśmy zmieniali patrona, to musi mieć zasługi równe-większe od poprzedniego?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
m72
(mateusz72)

Post autor: m72 » 07 cze 2006, 21:42

Pomysł jest do d...y jak cały sPISek
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 07 cze 2006, 21:43

Nie neguję faktu zasług Dmowskiego, tylko jego antysemityzm i jego nacjonalizm. A czy jak byśmy zmieniali patrona, to musi mieć zasługi równe-większe od poprzedniego?
a po co zmieniać na kogoś, kto ma mniejsze zasługi :shock:
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Tm

Post autor: Tm » 07 cze 2006, 21:43

jacek2357 pisze:Hmm... np. Rondo Roosevelta?
zrobil więcej dla Polski niz Dmowski?
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 07 cze 2006, 21:44

jacek2357 pisze: A czy jak byśmy zmieniali patrona, to musi mieć zasługi równe-większe od poprzedniego?
Dlatego, że Dmowski działał w imieniu Polski i dla jej dobra, a Franklin Delano Roosevelt raczej nie.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 07 cze 2006, 22:00

Idioci z PiSu. reszta słów wydaje się zbędna.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 07 cze 2006, 23:21

jacek2357 pisze:Rondo Roosevelta
:arrow: Rondo Waszyngtona, rondo de Gaulle'a, rondo Dudajewa, plac Wilsona... Polaków już brakuje? =;

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 07 cze 2006, 23:27

Bastian pisze:
jacek2357 pisze:Tak, ale był nacjonalistą, co wiąże się z nawoływaniem do nienawiści i innych pokrewnych spraw.
Mylisz z szowinizmem. Granica jest nieostra, ale jest. No i powtarzam - Dmowskiemu przypisuje się wszystkie "zasługi" przedwojennej skrajnej prawicy, a to nie odpowiada prawdzie.
Po za tym był również, a to ważne, aktywnie działającym patriotom. Udało mu się naprawdę w doskonały sposób wynegocjowac granicę Polski z Niemcami. Po za Gdańskiem i Prusami, wygrał prawie na każdym froncie. Po za tym idea plebiscytu, to był jego pomysł. Jakoś to mi się żre z jego "skrajnym nacjonalizmem", o którym piszą tu niektórzy.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 cze 2006, 23:51

jacek2357 pisze:Nie neguję faktu zasług Dmowskiego, tylko jego antysemityzm i jego nacjonalizm
to w takim razie musiałbyś nie uznawać Kolbego za świętego i domagać się zmian nazw ulic we wszystkich miastach, wszak do antysemityzmu mu nie było daleko...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Karol

Post autor: Karol » 07 cze 2006, 23:59

Jeszcze Staszic i Kisielewski...
www.kolej.one.pl
Zachęcam do aktualizowania danych!!!

Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 08 cze 2006, 1:05

w niektórych miastach wciąż spotkać można ulice typu 25-lecia PRL :mrgreen:
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Karol

Post autor: Karol » 08 cze 2006, 1:42

Komarowa-długo myślałem, że chodzi o komary :grin:
I długo myślałem że poprawna nazwa dzielnicy to Żolibórz a nie Żoliborz (efekt korzystania z pewnej mapy w dzieciństwie)
www.kolej.one.pl
Zachęcam do aktualizowania danych!!!

Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 08 cze 2006, 8:13

ŻW pisze:Zmiany na Marszałkowskiej

Część ulicy może mieć nową nazwę: al. Kościuszki i Pułaskiego

Z Pawłem Bromskim, radnym PiS, rozmawia Jolanta Molińska

Wywołał Pan wątpliwości swoją propozycją zmiany nazwy części ul. Marszałkowskiej. Przecież to symbol Warszawy.

Chcę, by przemianowany został tylko fragment ulicy, od Królewskiej do pl. Bankowego. Podkreślam, że został on do historycznej Marszałkowskiej dodany po wojnie.

Ale po co robić zamęt w centrum stolicy?

Chcę, żeby Tadeusz Kościuszko i Kazimierz Pułaski mieli w samym sercu Warszawy swoje miejsce. Amerykanie pytają mnie, jak w stolicy Polski są upamiętnieni dwaj polsko-amerykańscy bohaterowie. I nic dziwnego, że chcą się tego dowiedzieć, skoro prezydent USA, kiedy patrzy z okien owalnego gabinetu, to widzi pomnik Kościuszki. My mamy wprawdzie Wybrzeże Kościuszkowskie, ale to hołd dla kościuszkowców. Ulicę Pułaskiego mamy natomiast gdzieś na Białołęce. To za mało. Tak uważa też polonia amerykańska. „Kurier Codzienny”, największa gazeta Polaków w USA, poświęcił całą stronę pomysłowi nazwania fragmentu ul. Marszałkowskiej aleją Kościuszki i Pułaskiego.

Nie da się Pan przekonać do nadania tych imion jakiejś zupełnie nowej ulicy?

Chcę, żeby ci bohaterowie mieli swoje miejsce w centrum Warszawy także dlatego, że między pałacem Lubomirskich a Marszałkowską ma stanąć pomnik Tadeusza Kościuszki. Razem z nowo nazwaną ulicą stanowiłyby całość. Teraz chcę przekonać do tego radnych na wtorkowej sesji.
:arrow: Jeśli ten radny uważa, że taka nazwa nie będzie problemem, to niech spróbuje zmieścić ją bez skrótów na rozkładach jazdy ZTM i tablicach trasowych :mrgreen:.

ODPOWIEDZ