No, jak ty uważasz, że Roosevelt zrobił dla polskiej niepodległości więcej, niż Dmowski, to się wyjątkowo grubo mylisz.jacek2357 pisze:Hmm... np. Rondo Roosevelta?
O nazwach ulic
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
- Bastian
- Sułtan Maroka
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Roosvelt rzeczywiście zrobił dla Polski baaaaardzo dużo
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- R-9 Chełmska
a po co zmieniać na kogoś, kto ma mniejsze zasługiNie neguję faktu zasług Dmowskiego, tylko jego antysemityzm i jego nacjonalizm. A czy jak byśmy zmieniali patrona, to musi mieć zasługi równe-większe od poprzedniego?
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Dlatego, że Dmowski działał w imieniu Polski i dla jej dobra, a Franklin Delano Roosevelt raczej nie.jacek2357 pisze: A czy jak byśmy zmieniali patrona, to musi mieć zasługi równe-większe od poprzedniego?
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Colony
- Kontakt:
Po za tym był również, a to ważne, aktywnie działającym patriotom. Udało mu się naprawdę w doskonały sposób wynegocjowac granicę Polski z Niemcami. Po za Gdańskiem i Prusami, wygrał prawie na każdym froncie. Po za tym idea plebiscytu, to był jego pomysł. Jakoś to mi się żre z jego "skrajnym nacjonalizmem", o którym piszą tu niektórzy.Bastian pisze:Mylisz z szowinizmem. Granica jest nieostra, ale jest. No i powtarzam - Dmowskiemu przypisuje się wszystkie "zasługi" przedwojennej skrajnej prawicy, a to nie odpowiada prawdzie.jacek2357 pisze:Tak, ale był nacjonalistą, co wiąże się z nawoływaniem do nienawiści i innych pokrewnych spraw.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)
- MeWa
- Cukiereczek
to w takim razie musiałbyś nie uznawać Kolbego za świętego i domagać się zmian nazw ulic we wszystkich miastach, wszak do antysemityzmu mu nie było daleko...jacek2357 pisze:Nie neguję faktu zasług Dmowskiego, tylko jego antysemityzm i jego nacjonalizm
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Jeszcze Staszic i Kisielewski...
www.kolej.one.pl
Zachęcam do aktualizowania danych!!!
Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)
Komarowa-długo myślałem, że chodzi o komary
I długo myślałem że poprawna nazwa dzielnicy to Żolibórz a nie Żoliborz (efekt korzystania z pewnej mapy w dzieciństwie)
I długo myślałem że poprawna nazwa dzielnicy to Żolibórz a nie Żoliborz (efekt korzystania z pewnej mapy w dzieciństwie)
www.kolej.one.pl
Jeśli ten radny uważa, że taka nazwa nie będzie problemem, to niech spróbuje zmieścić ją bez skrótów na rozkładach jazdy ZTM i tablicach trasowych .ŻW pisze:Zmiany na Marszałkowskiej
Część ulicy może mieć nową nazwę: al. Kościuszki i Pułaskiego
Z Pawłem Bromskim, radnym PiS, rozmawia Jolanta Molińska
Wywołał Pan wątpliwości swoją propozycją zmiany nazwy części ul. Marszałkowskiej. Przecież to symbol Warszawy.
Chcę, by przemianowany został tylko fragment ulicy, od Królewskiej do pl. Bankowego. Podkreślam, że został on do historycznej Marszałkowskiej dodany po wojnie.
Ale po co robić zamęt w centrum stolicy?
Chcę, żeby Tadeusz Kościuszko i Kazimierz Pułaski mieli w samym sercu Warszawy swoje miejsce. Amerykanie pytają mnie, jak w stolicy Polski są upamiętnieni dwaj polsko-amerykańscy bohaterowie. I nic dziwnego, że chcą się tego dowiedzieć, skoro prezydent USA, kiedy patrzy z okien owalnego gabinetu, to widzi pomnik Kościuszki. My mamy wprawdzie Wybrzeże Kościuszkowskie, ale to hołd dla kościuszkowców. Ulicę Pułaskiego mamy natomiast gdzieś na Białołęce. To za mało. Tak uważa też polonia amerykańska. „Kurier Codzienny”, największa gazeta Polaków w USA, poświęcił całą stronę pomysłowi nazwania fragmentu ul. Marszałkowskiej aleją Kościuszki i Pułaskiego.
Nie da się Pan przekonać do nadania tych imion jakiejś zupełnie nowej ulicy?
Chcę, żeby ci bohaterowie mieli swoje miejsce w centrum Warszawy także dlatego, że między pałacem Lubomirskich a Marszałkowską ma stanąć pomnik Tadeusza Kościuszki. Razem z nowo nazwaną ulicą stanowiłyby całość. Teraz chcę przekonać do tego radnych na wtorkowej sesji.