Nowe przystanki kolejowe w Warszawie

Moderator: JacekM

JaBaal

Post autor: JaBaal » 23 kwie 2007, 23:13

MeWa pisze:Obrazek
W przyszłym roku mają powstać dwa nowe przystanki na linii radomskiej - przy Al. Jerozolimskich i przy al. Żwirki i Wigury. W kolejnym etapie będą budowane przystanki m.in. obok centrów handlowych: [...] a także na linii średnicowej przy Nowym Świecie.
Hmmm... Jakoś nie widzę zastosowania dla p.o. Aleje Jerozolimskie. Wykorzystanie istniejącego tam przystanku WKD jest dość słabe.
Natomiast przystanek 'Żwirki i Wigury' widzę też dość sceptycznie:
Obrazek
z pomiaru na Google Earth od końca peronu Rakowiec do początku peronu 'Żwirki i Wigury' (ta biała kreska) wychodzi mi 640m. Zakładam, że przystanek ten ma sięgać od Żwirki i Wigury na zachód, bo na wschód jest łuk.
A przy Nowym Świecie... Jak już było w tym wątku, trzeba by go wpakować o jakieś ponad 100m pod Empik, zakładając, że wschodni koniec opierałby się o d. Gastronomię (dzisiaj chyba Blue Velvet?). Poważne wyzwanie inżynieryjne.
Z gryzmolenia po Google Earth wyszło mi tak:
Obrazek
Linia ma 300m (tyle ZTCW powinien mieć peron).
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 23 kwie 2007, 23:16

JaBaal pisze:Linia ma 300m (tyle ZTCW powinien mieć peron).
Tlko czemu biegnie po chodniku, skoro tunel biegnie pod ulicą? :>
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 23 kwie 2007, 23:52

Jesli stacja Nowy Świat miałaby powstać to koniecznie z wyjściem na Nowy Świat, a nie gdzieś daleko w polu. W innym przypadku będzie to uszczęśliwianie ludzi na siłę :/

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 23 kwie 2007, 23:56

Dlatego są dwa możliwe wyjścia:

a) nowa stacja od Brackiej do Nowego Światu
b) przesunięcie Powiśla, tak aby zachodnim końcem dotykało NŚ.

JaBaal

Post autor: JaBaal » 23 kwie 2007, 23:57

Fikander pisze: Tylko czemu biegnie po chodniku, skoro tunel biegnie pod ulicą? :>
No, tego nie wiem, przystanki 'Śródmieście' i 'Powiśle' są na północ od Al. Jerozolimskich, a nigdy nie odniosłem wrażenia jadąc pociągiem, że nie jedzie prosto tylko 'zakręca pod Aleje' - czy to z Powiśla, czy ze Śródmieścia. Stąd moje przekonanie, że tunel nie idzie pod Alejami, tylko nieco na północ. Ale może się mylę, więc się nie upieram.
Poza tym, ta kreska przecież byłaby tej samej długości, gdyby ją nawet przesunąć nieco w dół.
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 23 kwie 2007, 23:58

Ciekawe co byłoby tańsze... :-k Druga opcja z powodu kosztów eksploatacji?

JaBaal

Post autor: JaBaal » 24 kwie 2007, 0:13

Ale przecież wyjścia nie muszą być TYLKO na końcach stacji - zauważcie, że wyjścia 'pośrodku' (na tramwaj) są na stacji metra Wilanowska. Gdyby możliwe było 'wpakowanie połowy peronu' pod Empik to mogłoby powstać 'wyjście centralne' na rondo 'Palmowe'.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 24 kwie 2007, 0:19

JaBaal pisze:a nigdy nie odniosłem wrażenia jadąc pociągiem, że nie jedzie prosto tylko 'zakręca pod Aleje' - czy to z Powiśla
Wystarczy zejść na Powiśle i spojrzeć w głąb tunelu.

A wyjście awaryjne z tunelu jest na chodniku Alej przed dawnym KC, między Nowym Światem, a przystankiem Muzeum Narodowe w stronę wschodnią - i to daje najlepsze pojęcie o lokalizacji tunelu.

JaBaal

Post autor: JaBaal » 24 kwie 2007, 0:31

Skoro tak piszesz, to przekonuje mnie, że tak jest. W takim razie nie jest takie trudne zbudowanie przystanku 'Nowy Świat' - 'wystarczy rozkopać' Aleje, ale dasię.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 24 kwie 2007, 11:09

Fikander pisze:Dlatego są dwa możliwe wyjścia:

a) nowa stacja od Brackiej do Nowego Światu
b) przesunięcie Powiśla, tak aby zachodnim końcem dotykało NŚ.
A co za problem zrobić wyjście pośrodku peronu (coś jak na stacji Świętokrzyska)?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 24 kwie 2007, 12:11

Niedasię? ;)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 24 kwie 2007, 12:51

No to ty podawałeś "jedyne możliwości"...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 24 kwie 2007, 12:54

Jedyne realne. :P

Zrobienie wyjścia w środku peronu wymagało by dodatkowego poszerzania tunelu po prostu (bo gdzieś musisz zmieścić schody). Gra niewarta świeczki, zwłaszcza, że w takim układzie dwa ewentualne wyjścia z krańców będą nieomal w pole (patrz mapka JaBaal'a). Podane przeze mnie układy mają CO NAJMNIEJ identyczną funkcjonalność, przy mniejszych problemach w trakcie budowy.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 24 kwie 2007, 14:20

Fikander pisze:
JaBaal pisze:a nigdy nie odniosłem wrażenia jadąc pociągiem, że nie jedzie prosto tylko 'zakręca pod Aleje' - czy to z Powiśla
Wystarczy zejść na Powiśle i spojrzeć w głąb tunelu
Albo zerknąć na projekt modernizacji trasy tramwajowej w Alejach, do którego dawałem linka :p.

Potwierdzam, tunel jest (niestety) pod jezdnią.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 24 kwie 2007, 16:56

Żeby wybudować przystanek przy nowym świecie trzeba zamknąć tunel. Ja się na to nie zgadzam. Bo ten przystanek jest do niczego nie potrzebny. Jeśli ktoś chce się dostać na nowy świat może to zrobić na piechotę

[ Dodano: 2007-04-24, 16:59 ]
Wiem że to wywołało wielkie oburzenie ale nie chciałbym by tunel znowu na kilka miesięcy zamykano by wybudować nowy przystanek do którego z obu dworców można bez problemu dostać się piechotą

ODPOWIEDZ