Zależy, co projektant sobie narysował... założenie we wstępnej konecepcji było takie, żeby zrobić tylko nowe tunele przez nasyp dla tramwajów - auta wykorzystałyby istniejące.R-11 Kleszczowa pisze:Jak od strony technicznej będzie wyglądał przejazd tramwajowy pod WisłostradąCzy w związku z budową tej "przekopki" trzeba będzie zamknąć wiadukty i postawić je od nowa czy przekopią się bezboleśnie
Trasa i Most Krasińskiego
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Pod artykułem (w załączniku) wizualizacja mostu.
http://www2.rp.pl/artykul/61715.html artykuł w całości[img]http://www2.rp.pl/static/img/logo2.png[/img] pisze:Wyścig Krasińskiego z Północnym
Konrad Majszyk 12-10-2007, ostatnia aktualizacja 12-10-2007 03:02
Około 1,8 mld zł będzie musiała wydać Warszawa na dwa mosty przez Wisłę. Przy projektowaniu obu przepraw odbywa się zaś pasjonująca francusko-niemiecka rywalizacja. Ratusz przekonuje, że budowy zaczną się w 2008 roku i potrwają dwa lata
„Rz“ dotarła do wyliczonych przez projektantów kosztorysów obu przepraw. Na budowę mostu Krasińskiego (jego najnowszą koncepcję pokazujemy jako pierwsi) planiści przewidują wydać ok. 480 mln zł.
(...)
Most Północny z trasą od Wisłostrady do Modlińskiej projektuje niemiecki Schuessler-Plan, a Krasińskiego, między pl. Wilsona i Jagiellońską – francuska Systra. Obie pracownie utworzyły swoje oddziały w Warszawie i zatrudniły polskich inżynierów.
– Projektanci dostarczyli już nam wstępne projekty – mówi Andrzej Marecki z ZDM, uchylając drzwi do pokoju pełnego pudeł z segregatorami. – W przyszłym tygodniu wybierzemy dla każdej z przepraw ostateczne koncepcje – zapowiada.
Dla mostu Krasińskiego trzeba rozstrzygnąć ostateczny wygląd węzłów z Wisłostradą i Jagiellońską.
Systra projektuje właśnie podwieszany most w Stambule w Turcji, a Schuessler – podobną przeprawę przez Błękitny Nil w Sudanie. Przy tych inwestycjach nowe warszawskie mosty wyglądają mało efektownie – szczególnie płaski jak stół Północny.
(...)
Francuzi postanowili uciec od nudy płaskiej przeprawy. Postawili na konstrukcję łukową.
– Względy estetyczne są równie ważne jak parametry techniczne – mówi „Rz“ Danuta Dupieu z Systry. – Ten kształt mostu konsultowaliśmy z ekologami.
Ostateczne projekty mają być gotowe do marca 2008 roku. Władze Warszawy zapowiadają, że w tym samym roku ruszą budowy, które mają być prowadzone równolegle.
Który most powstanie jako pierwszy, nie wiadomo. Władze Żoliborza apelują o to, żeby najpierw otworzyć Północny (ma odciążyć koszmarnie zakorkowany most Grota-Roweckiego). Boją się rozjeżdżenia Żoliborza przez tiry, jeśli Krasińskiego pójdzie na pierwszy ogień.
Źródło : Rzeczpospolita
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Ładny będzie...
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
OT: szusowałeś na stoku hałdyPiotrek pisze:Super, będziemy mieli wyciąg narciarski - lepszy niż na SzczęśliwicachMeWa pisze:A w oddali widzę hałdę bełchatowską![]()
![]()
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Tzn.wiesz - wymagający to on nadal nie jest, dla ludzi którzy Alpy zjeździli, ale na pewno jest dużo fajniejszy niż SzczęśliwceR-11 Kleszczowa pisze:Jak się jeździJa ten stok nawiedziłem jeszcze jak był w szeroko pojętej budowie i nie wydawał się być wymagającym.
EOT.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.
Pozdrawiam, Szafran.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie, chyba nie, po prostu tak sobie narysował.. tam Wisła jest ograniczona wałami i tak zostanie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Martwi mnie tylko jedno: czy znowu ekolodzy się nie doczepią i nie będą gadali, że "tam tylko most belkowy, bo nasze ptaszki będą się rozbijały" 
Ogólny efekt wizualny jest w porządku, kwestia kosztów, wykonania i wytrzymałości... No i czasu budowy, choć z tym może być różnie, bo nie będzie żadnych filarów na Wiśle...
Ogólny efekt wizualny jest w porządku, kwestia kosztów, wykonania i wytrzymałości... No i czasu budowy, choć z tym może być różnie, bo nie będzie żadnych filarów na Wiśle...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- MeWa
- Cukiereczek
nie można wszystkich ekologów wrzucać do jedenj beczki. Prace były konsultowane z organizacjami ekologicznymi.Wolfchen pisze:Martwi mnie tylko jedno: czy znowu ekolodzy się nie doczepią i nie będą gadali, że "tam tylko most belkowy, bo nasze ptaszki będą się rozbijały"![]()
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A inne złożą protesty.
Życie Warszawy
Trasa Krasińskiego dojdzie aż do Bródna
Połączenie Żoliborza z Pragą nie zakończy się na ulicy Jagiellońskiej. Trasa Krasińskiego zostanie doprowadzona do ulicy Wysockiego, czyli bezpośrednio do granicy Bródna.
Francuska firma Systra projektuje już (dokumentacja ma być gotowa w marcu) odcinek trasy od placu Wilsona do ulicy Jagiellońskiej – tę część inwestycji stanowi most przez Wisłę, ulice i estakady dojazdwe. Ma to kosztować w sumie ok. 480 mln zł, a budowa rozpocznie się w 2009 r.
Ta inwestycja urywa się na skrzyżowaniu z Jagiellońską, a do dogodnego połączenia dużego osiedla, jakim jest Bródno, z lewobrzeżną Warszawą konieczne jest przedłużenie trasy nad torami kolejowymi.
Wczoraj Zarząd Dróg Miejskich ogłosił przetarg na projekt tego właśnie odcinka. Za skrzyżowaniem z Jagiellońską tramwaje i samochody mają po estakadzie jechać aż do skrzyżowania Wysockiego, Odrowąża i Budowlanej. – Oba odcinki trasy chcemy realizować równolegle – mówi wiceprezydent Warszawy Jacek Wojciechowicz. Dzięki temu cała trasa ma być gotowa w tym samym terminie w 2011 roku.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Heh, a red. Ślubowski był łaskaw napisać, że trasę zaprojektują architekci
.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
GAZETA WYBORCZA STOŁECZNA pisze: Gdy prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz chwali się nową przeprawą przez Wisłę, radni kolejnej dzielnicy krytykują jej budowę. Najpierw były protesty na Żoliborzu, a teraz samorząd Pragi-Północ domaga się, by z mostu Krasińskiego wyrzucić... samochody
Przed budową innych przepraw dzielnicowi radni zazwyczaj naciskali, by przyspieszyć ich otwarcie. W przypadku mostu Krasińskiego, który w 2010 r. ma połączyć centrum Żoliborza ze Śliwicami na Pradze-Północ, jest całkiem inaczej - z obu stron Wisły płyną prośby, by powstał jak najpóźniej.
Na złość radnym przygotowania idą jednak pełną parą. - Nie ma żadnych opóźnień. Projekt będzie gotowy zgodnie z harmonogramem, czyli w marcu przyszłego roku - zapowiada Urszula Nelken z biura prasowego Zarządu Dróg Miejskich.
Prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz jest dumna z nowej inwestycji. Za swój wielki sukces uważa błyskawiczne tempo rozstrzygnięcia przetarg na projekt tego mostu, który ma być podwieszony na charakterystycznych łukach.
Wątpliwości zgłosiła jednak rada Pragi-Północ. Żeby "zmniejszyć uciążliwość dla mieszkańców okolicznych osiedli", domaga się projektu "przeprawy tramwajowo-pieszo-rowerowej". Pod takim antysamochodowym stanowiskiem podpisał się wiceprzewodniczący północnopraskiej rady Kazimierz Baranowski (do niedawna w PiS). Wczoraj Baranowski nie był zbyt rozmowny - tłumaczył, że akurat kieruje swoim autem. - Sprawa mostu Krasińskiego jest mimo wszystko niejasna. Będziemy jeszcze o nim rozmawiać w przyszłym tygodniu - powiedział tylko.
O sens budowy mostu bez samochodów spytaliśmy więc przewodniczącą rady Elżbietę Kowalską-Kobus (PO). - To stanowisko jest nieumiejętnie sformułowane. Powinno być napisane wprost: chcemy lokalnej przeprawy, bez tranzytu ciężarówek. I wcześniej powstania mostu Północnego - stwierdziła.
Ucieszyło to żoliborskiego radnego Adama Kalinowskiego (PO). Rada tej dzielnicy już dawno niemal jednogłośnie przegłosowała, że też chce mostu Północnego w pierwszej kolejności. Obawia się, że ruch z mostu Krasińskiego zakorkuje pl. Wilsona i całą dzielnicę. Zwłaszcza że wkrótce mają się zacząć remonty wiaduktów przy Dworcu Gdańskim i na Powązkowskiej, a także poszerzanie mostu Grota-Roweckiego. Wtedy nie będzie się można na niego dostać z Wisłostrady. Radnych nie uspokoił ani wicedyrektor ZDM Mirosław Kazubek ("Bójcie się Boga, a nie nowego mostu"), ani wiceprezydent miasta Jacek Wojciechowicz (PO) odpowiedzialny za inwestycje.
Opór radnych Kalinowski tłumaczy protestami mieszkańców, którzy mieszkają w sąsiedztwie planowanego mostu. Podkreśla, że opinia samorządu Żoliborza nie jest "totalnie przeciw", ale też nie jest "bezkrytycznie pozytywna".
Urszula Nelken z ZDM: - Budować most bez samochodów byłoby rozwiązaniem kalekim dla systemu komunikacyjnego miasta i trochę absurdalne. Ale jeśli taka będzie wola radnych, my się jej podporządkujemy.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"