GĂłrczewska a RZS, czyli o projektach BAKS-u dyskusja

Moderator: Wiliam

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 02 mar 2007, 21:39

inż. Glonojad pisze:To poważny błąd sterownika, koniecznie napisz do ZDM lub inżynier ruchu.
Niekoniecznie.
xxx

Awatar użytkownika
Maciek

Post autor: Maciek » 02 mar 2007, 22:01

Kra pisze:Czy tam są jakieś prace prowadzone ?
Niestety nie.
Kra pisze:Czy takie "cuda" tam się często zdarzają ?
Hmm chyba raczej rzadko. Zwykle nic nadzwyczajnego się nie dzieje, przynajmniej z mojego punktu widzenia.
M1 6 33 112 171 181 184 523 E-2 701

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 mar 2007, 22:34

Hieronim pisze:
inż. Glonojad pisze:To poważny błąd sterownika, koniecznie napisz do ZDM lub inżynier ruchu.
Niekoniecznie.
No nie żartuj. Wpuścić jedno auto na zielonym, a potem przejść na żółte pulsujące bez ewakuacji?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 02 mar 2007, 22:36

inż. Glonojad pisze:No nie żartuj. Wpuścić jedno auto na zielonym, a potem przejść na żółte pulsujące bez ewakuacji?
Obecnie takiego sterownika nie zainstalujesz (i bardzo dobrze). Pytanie tylko co tam stoi i kiedy zostało postawione.

[ Dodano: 2007-03-02, 22:36 ]
A na żółte pulsujące każdy sterownik może przejść w każdej chwili.
xxx

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 mar 2007, 22:41

Ale żeby powrócić, to jest w przepisach opisana sekwencja. Zaś skrzyżowanie Górczewska/Powstańców było modernizowane w zeszłym roku, czyli już na nowych przepisach.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 02 mar 2007, 22:45

inż. Glonojad pisze:Ale żeby powrócić, to jest w przepisach opisana sekwencja.
Dobra, nie wiem jaki tam stoi sterownik, więc się nie będę wypowiadał. A przepisy dotyczące programu startowego znam.
inż. Glonojad pisze:Zaś skrzyżowanie Górczewska/Powstańców było modernizowane w zeszłym roku, czyli już na nowych przepisach.
To powinno być coś nowego, co zachowuje się przy restarcie inaczej.
xxx

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 mar 2007, 22:48

Tam jest w ogóle coś nie halo, OIDP Dennis raportował, że któreś zielone na skręcie jest mocno niezgodne z przepisami. Obawiam się, że u nas w mieście nikt nad tym nie panuje...

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 02 mar 2007, 22:50

inż. Glonojad pisze:któreś zielone na skręcie jest mocno niezgodne z przepisami
To znaczy?
inż. Glonojad pisze:Obawiam się, że u nas w mieście nikt nad tym nie panuje...
A ja obawiam się, że nie jest u nas tak źle. Spójrz na stan urządzeń sygnalizacyjnych w innych miastach.
xxx

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 mar 2007, 23:07

Hieronim pisze:
inż. Glonojad pisze:któreś zielone na skręcie jest mocno niezgodne z przepisami
To znaczy?
Krótsze niż wymagane przepisami, wg zasady zezwalającej skrócić przy małym ruchu (mimo, że mały nie jest).
inż. Glonojad pisze:Obawiam się, że u nas w mieście nikt nad tym nie panuje...
A ja obawiam się, że nie jest u nas tak źle. Spójrz na stan urządzeń sygnalizacyjnych w innych miastach.
Hm. Szczerze, to rzadko bywam jako kierowca poza Wawą (jeszcz w B-stkou, a tam nie zauważyłem jakiś specjalnych baboli), natomiast "ciekawostek" w Warszawie jest pełno na każdym kroku - chociażby zielona strzałka zdejmowana także tam, gdzie można jej zapewnić działanie zgodne z miejską interpretacją przepisu.
A wynika to ponoć z tego, że MIR ma tylko jedną osobę od sygnalizacji.

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 02 mar 2007, 23:11

inż. Glonojad pisze:Krótsze niż wymagane przepisami, wg zasady zezwalającej skrócić przy małym ruchu (mimo, że mały nie jest).
Jest krótszy niż 8s?
inż. Glonojad pisze:Szczerze, to rzadko bywam jako kierowca poza Wawą
Pieszy też może patrzeć na sygnalizacje.
inż. Glonojad pisze:chociażby zielona strzałka zdejmowana także tam, gdzie można jej zapewnić działanie zgodne z miejską interpretacją przepisu
Podaj przykład. A jaką znasz inną interpretację?
xxx

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 mar 2007, 23:18

Hieronim pisze:
inż. Glonojad pisze:Krótsze niż wymagane przepisami, wg zasady zezwalającej skrócić przy małym ruchu (mimo, że mały nie jest).
Jest krótszy niż 8s?
Wychodzi na to, że tak, chociaż teraz to już nie jestem pewien. Trzebaby odnaleźć post Dennisa a wątek się tymczasem rozrósł.
inż. Glonojad pisze:Szczerze, to rzadko bywam jako kierowca poza Wawą
Pieszy też może patrzeć na sygnalizacje.
Może, ale sygnalizacja jest niestety dość daleko na liście moich zainteresowań hobbystycznych. I o ile rozwiązania w rodzaju wzbudzanego czerwonego dla pieszych podpatrzę, o tyle na spisywanie układów faz w cyklu za wiele energii i czasu zazwyczaj nie mam.
inż. Glonojad pisze:chociażby zielona strzałka zdejmowana także tam, gdzie można jej zapewnić działanie zgodne z miejską interpretacją przepisu
Podaj przykład. A jaką znasz inną interpretację?
Inne interpretacje są w wątku "sygnalizacje świetlne", w artykule o strzałkach.
Przykład - skrzyżowanie Skierniewicka X Wolska, zielona strzałka w prawo w Skierniewicką. Całkowicie bezkolizyjna, bo na wlocie zachodnim nie ma pasów. Ewentualnie możnaby się dopatrywać kolizji z tramwajem (formalnie jest jeden pas w każdą stronę), ale tutaj wystarczyłoby strzałki nie włączać, gdy wykryty jest skręt tramwaju w Skierniewicką - a wykrywany jest i to już od dość dawna.

[ Dodano: 2007-03-02, 23:28 ]
Albo zmienić organizację, wyłączając torowisko z ruchu (chociaż nie wiem, co na to szerokość pasa) na wylocie.

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 03 mar 2007, 11:10

inż. Glonojad pisze:Inne interpretacje są w wątku "sygnalizacje świetlne", w artykule o strzałkach.
Przykro mi to stwierdzić, ale mają one moc prawną rolki papieru toaletowego velvet.
xxx

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 mar 2007, 11:19

Śmiem się nie zgodzić.

Najważniejsza teza innych interpretacji brzmi, że skoro czas jest do końca 2008 roku, to nie ma żadnego powodu, by wcześniej strzałki zdejmować jeśli nic innego na skrzyżowaniu nie jest robione. A na wspomnianym przeze mnie - nie było (pomijając fakt, że udowodniłem możliwość istnienia strzałki także zgodnie z przepisami).

Druga - że niewłaściwa jest Warszawska interpretacja przepisu jako zakazu funkcjonowania strzałek w ogóle.

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 03 mar 2007, 11:26

inż. Glonojad pisze:Śmiem się nie zgodzić.
W Polsce moc prawną mają interpretacje:
a) dokonywane przez sąd w konkretnej sprawie,
b) dokonywane przez urzędnika urzędu skarbowego w sprawie prawa podatkowego,
c) dokonywane przez prawodawcę w formie interpretacji autentycznej (bardzo rzadki przypadek).

Z tego co mi wiadomo nie została ogłoszona żadna z powyższych interpretacji.

[ Dodano: 2007-03-03, 11:27 ]
inż. Glonojad pisze:Najważniejsza teza innych interpretacji brzmi, że skoro czas jest do końca 2008 roku, to nie ma żadnego powodu, by wcześniej strzałki zdejmować jeśli nic innego na skrzyżowaniu nie jest robione.
A 31 grudnia zdejmiesz kilkaset albo kilka tysięcy strzałek w 1 dzień. Chyba żartujesz...
xxx

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 mar 2007, 11:27

A ktoś udowodnił, że te inne miasta działają niezgodnie z prawem? Nie użyłem słowa interpretacja w sensie prawnym.

[ Dodano: 2007-03-03, 11:28 ]
Hieronim pisze:A 31 grudnia zdejmiesz kilkaset albo kilka tysięcy strzałek w 1 dzień. Chyba żartujesz...
Dlatego najlepiej zacząć dwa lata wcześniej od tych, których zdejmować nie trzeba?

ODPOWIEDZ