Niekoniecznie.inż. Glonojad pisze:To poważny błąd sterownika, koniecznie napisz do ZDM lub inżynier ruchu.
GĂłrczewska a RZS, czyli o projektach BAKS-u dyskusja
Moderator: Wiliam
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No nie żartuj. Wpuścić jedno auto na zielonym, a potem przejść na żółte pulsujące bez ewakuacji?Hieronim pisze:Niekoniecznie.inż. Glonojad pisze:To poważny błąd sterownika, koniecznie napisz do ZDM lub inżynier ruchu.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
Obecnie takiego sterownika nie zainstalujesz (i bardzo dobrze). Pytanie tylko co tam stoi i kiedy zostało postawione.inż. Glonojad pisze:No nie żartuj. Wpuścić jedno auto na zielonym, a potem przejść na żółte pulsujące bez ewakuacji?
[ Dodano: 2007-03-02, 22:36 ]
A na żółte pulsujące każdy sterownik może przejść w każdej chwili.
xxx
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ale żeby powrócić, to jest w przepisach opisana sekwencja. Zaś skrzyżowanie Górczewska/Powstańców było modernizowane w zeszłym roku, czyli już na nowych przepisach.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
Dobra, nie wiem jaki tam stoi sterownik, więc się nie będę wypowiadał. A przepisy dotyczące programu startowego znam.inż. Glonojad pisze:Ale żeby powrócić, to jest w przepisach opisana sekwencja.
To powinno być coś nowego, co zachowuje się przy restarcie inaczej.inż. Glonojad pisze:Zaś skrzyżowanie Górczewska/Powstańców było modernizowane w zeszłym roku, czyli już na nowych przepisach.
xxx
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tam jest w ogóle coś nie halo, OIDP Dennis raportował, że któreś zielone na skręcie jest mocno niezgodne z przepisami. Obawiam się, że u nas w mieście nikt nad tym nie panuje...
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Krótsze niż wymagane przepisami, wg zasady zezwalającej skrócić przy małym ruchu (mimo, że mały nie jest).Hieronim pisze:To znaczy?inż. Glonojad pisze:któreś zielone na skręcie jest mocno niezgodne z przepisami
Hm. Szczerze, to rzadko bywam jako kierowca poza Wawą (jeszcz w B-stkou, a tam nie zauważyłem jakiś specjalnych baboli), natomiast "ciekawostek" w Warszawie jest pełno na każdym kroku - chociażby zielona strzałka zdejmowana także tam, gdzie można jej zapewnić działanie zgodne z miejską interpretacją przepisu.A ja obawiam się, że nie jest u nas tak źle. Spójrz na stan urządzeń sygnalizacyjnych w innych miastach.inż. Glonojad pisze:Obawiam się, że u nas w mieście nikt nad tym nie panuje...
A wynika to ponoć z tego, że MIR ma tylko jedną osobę od sygnalizacji.
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
Jest krótszy niż 8s?inż. Glonojad pisze:Krótsze niż wymagane przepisami, wg zasady zezwalającej skrócić przy małym ruchu (mimo, że mały nie jest).
Pieszy też może patrzeć na sygnalizacje.inż. Glonojad pisze:Szczerze, to rzadko bywam jako kierowca poza Wawą
Podaj przykład. A jaką znasz inną interpretację?inż. Glonojad pisze:chociażby zielona strzałka zdejmowana także tam, gdzie można jej zapewnić działanie zgodne z miejską interpretacją przepisu
xxx
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wychodzi na to, że tak, chociaż teraz to już nie jestem pewien. Trzebaby odnaleźć post Dennisa a wątek się tymczasem rozrósł.Hieronim pisze:Jest krótszy niż 8s?inż. Glonojad pisze:Krótsze niż wymagane przepisami, wg zasady zezwalającej skrócić przy małym ruchu (mimo, że mały nie jest).
Może, ale sygnalizacja jest niestety dość daleko na liście moich zainteresowań hobbystycznych. I o ile rozwiązania w rodzaju wzbudzanego czerwonego dla pieszych podpatrzę, o tyle na spisywanie układów faz w cyklu za wiele energii i czasu zazwyczaj nie mam.Pieszy też może patrzeć na sygnalizacje.inż. Glonojad pisze:Szczerze, to rzadko bywam jako kierowca poza Wawą
Inne interpretacje są w wątku "sygnalizacje świetlne", w artykule o strzałkach.Podaj przykład. A jaką znasz inną interpretację?inż. Glonojad pisze:chociażby zielona strzałka zdejmowana także tam, gdzie można jej zapewnić działanie zgodne z miejską interpretacją przepisu
Przykład - skrzyżowanie Skierniewicka X Wolska, zielona strzałka w prawo w Skierniewicką. Całkowicie bezkolizyjna, bo na wlocie zachodnim nie ma pasów. Ewentualnie możnaby się dopatrywać kolizji z tramwajem (formalnie jest jeden pas w każdą stronę), ale tutaj wystarczyłoby strzałki nie włączać, gdy wykryty jest skręt tramwaju w Skierniewicką - a wykrywany jest i to już od dość dawna.
[ Dodano: 2007-03-02, 23:28 ]
Albo zmienić organizację, wyłączając torowisko z ruchu (chociaż nie wiem, co na to szerokość pasa) na wylocie.
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Śmiem się nie zgodzić.
Najważniejsza teza innych interpretacji brzmi, że skoro czas jest do końca 2008 roku, to nie ma żadnego powodu, by wcześniej strzałki zdejmować jeśli nic innego na skrzyżowaniu nie jest robione. A na wspomnianym przeze mnie - nie było (pomijając fakt, że udowodniłem możliwość istnienia strzałki także zgodnie z przepisami).
Druga - że niewłaściwa jest Warszawska interpretacja przepisu jako zakazu funkcjonowania strzałek w ogóle.
Najważniejsza teza innych interpretacji brzmi, że skoro czas jest do końca 2008 roku, to nie ma żadnego powodu, by wcześniej strzałki zdejmować jeśli nic innego na skrzyżowaniu nie jest robione. A na wspomnianym przeze mnie - nie było (pomijając fakt, że udowodniłem możliwość istnienia strzałki także zgodnie z przepisami).
Druga - że niewłaściwa jest Warszawska interpretacja przepisu jako zakazu funkcjonowania strzałek w ogóle.
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
W Polsce moc prawną mają interpretacje:inż. Glonojad pisze:Śmiem się nie zgodzić.
a) dokonywane przez sąd w konkretnej sprawie,
b) dokonywane przez urzędnika urzędu skarbowego w sprawie prawa podatkowego,
c) dokonywane przez prawodawcę w formie interpretacji autentycznej (bardzo rzadki przypadek).
Z tego co mi wiadomo nie została ogłoszona żadna z powyższych interpretacji.
[ Dodano: 2007-03-03, 11:27 ]
A 31 grudnia zdejmiesz kilkaset albo kilka tysięcy strzałek w 1 dzień. Chyba żartujesz...inż. Glonojad pisze:Najważniejsza teza innych interpretacji brzmi, że skoro czas jest do końca 2008 roku, to nie ma żadnego powodu, by wcześniej strzałki zdejmować jeśli nic innego na skrzyżowaniu nie jest robione.
xxx
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A ktoś udowodnił, że te inne miasta działają niezgodnie z prawem? Nie użyłem słowa interpretacja w sensie prawnym.
[ Dodano: 2007-03-03, 11:28 ]
[ Dodano: 2007-03-03, 11:28 ]
Dlatego najlepiej zacząć dwa lata wcześniej od tych, których zdejmować nie trzeba?Hieronim pisze:A 31 grudnia zdejmiesz kilkaset albo kilka tysięcy strzałek w 1 dzień. Chyba żartujesz...