Koncepcje przedłużenia I linii metra

Moderator: JacekM

Tm

Post autor: Tm » 03 gru 2009, 22:07

A czy Tarchominowi starczyłby co drugi pociąg?
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 03 gru 2009, 22:22

Tm pisze:A czy Tarchominowi starczyłby co drugi pociąg?
Raczej tak, jesli częstotliwość na wspólnym odcinku by wzrosła, a to jak wiadomo jest potrzebne.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 gru 2009, 22:23

Tm pisze:A czy Tarchominowi starczyłby co drugi pociąg?
Skoro częstotliwość M1 ma zejść do 120 sekund, to pociąg co 4 minuty na Tarchomin by wystarczył.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 03 gru 2009, 22:35

piotram pisze:
MeWa pisze:nie no - jasne, ale to już lepiej z Młocin wyciągnąć, po co rozdwajać linię..
Rozdwajanie linii nie jest niczym dziwnym w Europie. Właśnie po to, zeby niepotrzebnie nie wozić powietrza po Bielanach. Powiesz, że będzie wożony Tarchomin, ale po co go wozić na około? Tak zyskałby tez Potok, który od zawsze ma taką kulawą komunikację.
Tarchomin i tak, i tak wożony będzie na Młociny. Nie uważam, żeby to było jakoś na około. Nie wiem, po co dzielić potoki, i to w dodatku nierównomiernie. No i koszty.
Owszem, nie jest niespotykane w Europie - ale ma pewne wady, oprócz różnych częstotliwości (co może mieć swoje zalety), koordynacja i longer recovery time.
Więc jeśli nie ma wyraźnej potrzeby, to po co...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 gru 2009, 22:50

Owszem, Młociny są tak na około, że 17 + metro przy drobnych korektach trasy na Marmonckiej bedzie miało niedłuższy czas przejazdu niż 5+metro... a najszybsza droga z Tarchomina do Centrum tramwajem wiedzie (ahem) i tak przez most Gdański (chociaż nie wykluczone, że jeszcze szybszy byłby Most Krasińskiego).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 03 gru 2009, 23:18

MeWa pisze:Więc jeśli nie ma wyraźnej potrzeby, to po co...
ergo: w świetle konkretnych planów tramwajowych lepiej skupić się na drugiej linii.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 04 gru 2009, 16:21

Glonojad pisze:A ja się będę spierał. Rozwidlanie jest powszechne i stanowi alternatywę dla rozwiązań typu wcześniejsze kończenie co drugiego składu.
Z tym się zgodzę, ale nie wiem, czy omawiany tutaj wariant rozwidlenia byłby korzystny - oi drodze mielibyśmy zapewne kolicję z kolektorem ścieków + ukośne przejście pod dnem Wisły. Koszty byłyby spore. No i najważniejsze - przez najbliższe 30 lat nie spodziewałbym się metra na Białołęce nawet na papierze (jako projekt) :P
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 gru 2009, 20:14

To w warunkach warszawskich może niebywałe, ale metro "umi" wyjechać ponad poziom terenu i przekroczyć rzekę mostem.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 gru 2009, 22:56

Czyżbyś twierdził, że dwie trasy tramwajowe to za mało dla Tarchomina i sobie nie poradzą należycie z obsługą ruchu?

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 05 gru 2009, 20:11

MeWa pisze:dwie trasy tramwajowe to za mało dla Tarchomina i sobie nie poradzą należycie z obsługą ruchu?
Ja uważam, że to nie jest nalezyte rozwiązanie problemów komunikacyjnych Tarchomina. Przy takim potoku powinno być to przede wszystkim połączenie bezpośrednie. Wydłużona 17 będzie tego namiastką, ale czas jazdy będzie raczej dość długi. Natomiast rozwiązanie typu 5+M1 to klasyczny błąd projektowy. Taka ilośc ludzi przesiadająca się na strasznie ciasnych Młocinach zwyczajnie się stratuje.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 gru 2009, 21:49

MeWa pisze:Czyżbyś twierdził, że dwie trasy tramwajowe to za mało dla Tarchomina i sobie nie poradzą należycie z obsługą ruchu?
Jak wielokrotnie zwracałem Ci uwagę, proszę, byś nie reinterpretował i nie nadinterpretowywał moich wypowiedzi. OK? Dziękuję. Chyba, że się od razu umówimy, że wypowiedzi użytkowników MiK stanowią własność moderatorów i mogą być dowolnie interpretowane, ale nei zauważyłem takiego punktu w regulaminie potworum :p

Odpowiadając na niezadane pytanie: "Czy uważasz, że dwie..." to wyjaśniam że nie, nie uważam, natomiast odnoszę się jedynie do wyliczanki problemów technicznych przy niedoszłym odgałęzieniu M1 na Tarchomin, przedstawionej przez Wolfchena, obalając jeden z nich.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 06 gru 2009, 1:29

A ja bym prosił o niedoszukiwanie się złych intencji :P Jakbyś nie zauważył, to było pytanie (mimo wszystko zakończone znakiem zapytania), a nie stwierdzenie ;p

Pytanie, czy nie lepiej było po prostu założyć możliwości puszczenia metra przez Most Północny bądź późniejszego przekształcenia linii tramwajowej...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 gru 2009, 10:11

Uważam, że lepszym rozwiązaniem (z tych już zaprzepaszczonych) było przewidzenie odgałęzienia na pl. Wilsona.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 lis 2010, 20:00

Ciekawe skąd TGM wie, że tramwaj będzie tam powolny. Widział projekt czy co?

Awatar użytkownika
Czotyk

Post autor: Czotyk » 22 lis 2010, 20:14

Tramwaj ma najmniejszą prędkość komunikacyjną. Metro powinni przedłużyć po prostu na Nowodwory a nie przesiadki wymyślać. Stacje od Huty (teraz Młociny): Młociny (gdzieś na prawdziwych Młocinach), Tarchomin (tam gdzie pętla), Nowodwory (też tam gdzie pętla). Inna sprawa czy pod Hutą można kopać?
Obrazek
^^ widzicie go? On rozpędza się do 300 km/h a pendolino 200 km/ na 80 km...

ODPOWIEDZ