Przecież buspas byłby również dla wszystkich PKS różnej maści. Buspas przez Raszyn jest jednym z pierwszych buspasów który powinien powstać. Ale jest na pierwszym miejscu tych które nie powstaną, bo gdaka w życiu nie tknie palcem żeby coś zrobić w tym kierunku.MeWa pisze:A zresztą naprawdę ludzie dojeżdżają regularnie z dalszych obszarów, niż Nadarzyn czy Złotokłosy.
Buspasy
Moderator: Wiliam
Polityka złym doradcą w pracy!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
I tak sie układu drogowego pod niego nie projektuje.MeWa pisze:Piątek występuje raz w tygodniu, a nie tylko w wakacje.
To nie oni tworzą korki. Przecież nie proponuję zamknięcia całkowitego, ale do jasnej Anielki po to robi się obwodnicę Raszyna, by ruch z Raszyna wyprowadzić!A zresztą naprawdę ludzie dojeżdżają regularnie z dalszych obszarów, niż Nadarzyn czy Złotokłosy.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
To naprawde nic nie da. Na katowickiej tez zrobisz buspasy?JotPeCet pisze:Przecież buspas byłby również dla wszystkich PKS różnej maści.MeWa pisze:A zresztą naprawdę ludzie dojeżdżają regularnie z dalszych obszarów, niż Nadarzyn czy Złotokłosy.
Dosyc regularnie jeżdżę na trasie Gocław - Zabia Wola i samochodem zajmuje mi to od 40 min wzwyż, ale nigdy więcej niż 1:30. Komunikacja podmiejska tam nie dojeżdża, PKSy kosztuja 7 zł (czyli wg mnie niemało) i jeżdżą stare trupy autosany z Zyrardowa, w dodatku naprawdę rzadko. Czas przejazdu PKSem przy buspasie skróciłby się przypuścmy o 10 min ale nic to nie zmieni bo pamietajmy ze czas tracimy na katowickiej gdzie autosany jada 60 km/h, na wjazd i wyjazd z Nadarzyna a także na korki na samej trasie. Przez TRAGICZNIE ustawione światła w Siestrzeniu w piątek korek na trasie był kilkukilometrowy (od Siestrzenia do stacji Łukoilu) czyli strata minimum 30 min podczas gdy samochodem mozna było ten korek spokojnie w max 10 min objechac przez Parole czy Książenice.
Gdy PKSem dojedzie się do Warszawy jaką mam dalej alternatywę? Wsiadam w tramwaj na Okeciu, jade kilkanaście minut do Wawelskiej gdzie mam przesiadkę w 523 (lub 167,187 z ktorych i tak się muszę potem jeszcze raz przesiadać) potem kilkanaście minut do kładki, przesiadka w 111, 123, 509 i 10 minut jazdy do domu.
Nawet jak nie ma korków to jadac w ten sposób nie jestem w stanie dotrzec do domu w czasie krótszym niż 2 godziny więc zrobienie buspasu w Raszynie naprawde nic nie zmienia i tak muszę wybrac samochód.
A zresztą gdzie właściwie zrobic ten buspas? W kierunku DO Warszawy się nie da bo są w Raszynie tylko 2 pasy, w kierunku z Warszawy po udrożnieniu skrzyżowania z Droga Hrabską raczej nie bedzie takiej potrzeby a zresztą sprawę naprawde mocno komplikowałyby wyjazdy z bocznych uliczek których w Raszynie jest całkiem sporo.
Poczekaj 3-4 lata. Powstanie łącznik Salomea-Wolica. Aleja Krakowska w Raszynie stanie się drogą gminną lub wojewódzką i gddkia nie będzie miała nic do powiedzeniaJotPeCet pisze:Buspas przez Raszyn jest jednym z pierwszych buspasów który powinien powstać. Ale jest na pierwszym miejscu tych które nie powstaną, bo gdaka w życiu nie tknie palcem żeby coś zrobić w tym kierunku.
A czy buspas będzie wtedy potrzebny? I czy Raszyn miałby wogóle ochotę na coś takiego?wojtor pisze:Poczekaj 3-4 lata. Powstanie łącznik Salomea-Wolica. Aleja Krakowska w Raszynie stanie się drogą gminną lub wojewódzką i gddkia nie będzie miała nic do powiedzeniaJotPeCet pisze:Buspas przez Raszyn jest jednym z pierwszych buspasów który powinien powstać. Ale jest na pierwszym miejscu tych które nie powstaną, bo gdaka w życiu nie tknie palcem żeby coś zrobić w tym kierunku.
- MeWa
- Cukiereczek
Dokładnie - przecież wtedy jedynie korek się przesunie i wydłuży na drogach przed zbiegnięciem się dwóch dróg - krakowskiej i katowickiej. Podobnie w Warszawie.Rosa pisze:To naprawde nic nie da. Na katowickiej tez zrobisz buspasy?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Bastian
- Sułtan Maroka
Im bardziej odsuwasz korek od centrum miasta/aglomeracji, tym więcej masz ludzi w strefie od niego uwolnionej 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- humptyangel
- Kontakt:
MeWa - wyobraź sobie, że jesteś politykiem. Chcesz zdobyć jak najwięcej głosów jakimś szybkim, skutecznym i tanim działaniem.
Wiedząc, że komunikacją organizowaną przez ZTM jeździ dziennie 2-3 mln ludzi (dane z tekstu do prezentacji ZTM na konferencji naukowo-technicznej "Miasto i Transport" 2008). Czy tyle dziennie jeździ samochodami w Warszawie? Nie. Zatem gdzie jest więcej potencjalnych wyborców, którym możesz coś poprawić (tu: skorcić czas jazdy). Chyba już wiesz gdzie.
Poza tym, buspas obowiązkowo musi powstać wraz z otwarciem Trasy Salomea-Wolica
Wiedząc, że komunikacją organizowaną przez ZTM jeździ dziennie 2-3 mln ludzi (dane z tekstu do prezentacji ZTM na konferencji naukowo-technicznej "Miasto i Transport" 2008). Czy tyle dziennie jeździ samochodami w Warszawie? Nie. Zatem gdzie jest więcej potencjalnych wyborców, którym możesz coś poprawić (tu: skorcić czas jazdy). Chyba już wiesz gdzie.
Poza tym, buspas obowiązkowo musi powstać wraz z otwarciem Trasy Salomea-Wolica
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
- Bastian
- Sułtan Maroka
Odniosłem się do zbiegu szos katowickiej i krakowskiej - przedmówcom ewidentnie chodziło o kierunek DO miasta.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- MeWa
- Cukiereczek
nie jestem taki pewien, czy ludzie stojący 3h na jedynej sensownej wyjazdówce na płd. z Warszawy należycie doceniliby takie działanie.humptyangel pisze: Chyba już wiesz gdzie.
Poza tym co ze stawianymi tutaj pytaniami? Korek rozpełza się po Ochocie, a sam bus-pas będzie w dużej mierze dysfunkcyjny z uwagi na liczne wyjazdy boczne w Raszynie.
[ Dodano: Pon 29 Cze, 2009 12:27 ]
Szkoda, że nie zauważyłeś "Podobnie w Warszawie" na końcu tamtej wypowiedzi...Bastian pisze:Odniosłem się do zbiegu szos katowickiej i krakowskiej - przedmówcom ewidentnie chodziło o kierunek DO miasta.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
-
Domino2001
Znam tą linię PKS. Tym autobusem nie musisz jechać do Okęcia, ale do Hynka (401 na Gocław) albo BW1920r, skąd masz więcej tramów i busów do Wawelskiej.Rosa pisze:To naprawde nic nie da. Na katowickiej tez zrobisz buspasy?JotPeCet pisze:Przecież buspas byłby również dla wszystkich PKS różnej maści.
Dosyc regularnie jeżdżę na trasie Gocław - Zabia Wola i samochodem zajmuje mi to od 40 min wzwyż, ale nigdy więcej niż 1:30. Komunikacja podmiejska tam nie dojeżdża, PKSy kosztuja 7 zł (czyli wg mnie niemało) i jeżdżą stare trupy autosany z Zyrardowa, w dodatku naprawdę rzadko. Czas przejazdu PKSem przy buspasie skróciłby się przypuścmy o 10 min ale nic to nie zmieni bo pamietajmy ze czas tracimy na katowickiej gdzie autosany jada 60 km/h, na wjazd i wyjazd z Nadarzyna a także na korki na samej trasie. Przez TRAGICZNIE ustawione światła w Siestrzeniu w piątek korek na trasie był kilkukilometrowy (od Siestrzenia do stacji Łukoilu) czyli strata minimum 30 min podczas gdy samochodem mozna było ten korek spokojnie w max 10 min objechac przez Parole czy Książenice.
Gdy PKSem dojedzie się do Warszawy jaką mam dalej alternatywę? Wsiadam w tramwaj na Okeciu, jade kilkanaście minut do Wawelskiej gdzie mam przesiadkę w 523 (lub 167,187 z ktorych i tak się muszę potem jeszcze raz przesiadać) potem kilkanaście minut do kładki, przesiadka w 111, 123, 509 i 10 minut jazdy do domu.
Nawet jak nie ma korków to jadac w ten sposób nie jestem w stanie dotrzec do domu w czasie krótszym niż 2 godziny więc zrobienie buspasu w Raszynie naprawde nic nie zmienia i tak muszę wybrac samochód.
A zresztą gdzie właściwie zrobic ten buspas? W kierunku DO Warszawy się nie da bo są w Raszynie tylko 2 pasy, w kierunku z Warszawy po udrożnieniu skrzyżowania z Droga Hrabską raczej nie bedzie takiej potrzeby a zresztą sprawę naprawde mocno komplikowałyby wyjazdy z bocznych uliczek których w Raszynie jest całkiem sporo.
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.