Informacja w Swingach i Jazzach

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 lis 2012, 21:00

Na Woli też mi (z reguły) dobrze zapowiadają przystanki. Ostatni kontrprzykład miałem miesiąc temu na 20, gdzie się po bodaj dwóch przystankach motorniczy zreflektował i coś tam poprawił - potem działało dobrze.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 16 lis 2012, 21:03

No właśnie - a czy system nie może sam się reflektować? I poprawiać np. odległości co przystanek?
Z wcześniejszych postów MiśkaK wynikało, że coś takiego miało być robione.

Bardzo często w tych przypadkach nieprawidłowych zapowiedzi motorniczy się reflektuje, że coś jest nie tak. Tyle że często o wiele przystanków za późno.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 lis 2012, 21:04

Nie wiem, nie zapłacił mi nikt za odpowiedź na to pytanie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 16 lis 2012, 21:10

Fajnie, a od pasażera to się wymaga Bóg wie czego.

Oczywiście, że program powinien 'widzieć' przystanki, zwłaszcza w tramwajach, gdzie nie ma NŻ, jest to trywialnie proste.

A, i jeszcze jedno - przedwczesna zapowiedź 'następny przystanek' się zdarza na niektórych. Natomiast zapowiedź 'przystanek XX' w okolicach zatrzymania na skrzyżowaniu przed tym przystankiem, to jest po prostu reguła. Tak ma być z założenia, czy to też liczymy za usterkę implementacji?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 lis 2012, 21:18

To ostatnie to chyba nie jest bug, tylko feature. Po zatrzymaniu to chyba kapkę za późno by było, jak ktoś chce wysiąść, powinien być w rejonie drzwi w tym momencie. :-k

MichalJ

Post autor: MichalJ » 16 lis 2012, 21:21

Od tego ma zapowiedź 'następny przystanek'. Poza tym zapowiedź przed skrzyżowaniem to potrafi być 2 minuty przed przystankiem. No i po takiej zapowiedzi sporo ludzi próbuje drzwi otwierać. Ale nie wiem.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 lis 2012, 21:24

Jak jest rozległe skrzyżowanie to można by próbować przesunąć na "po wjeździe na skrzyżowanie". Drzwi mają pamięć (przynajmniej w swingach), więc się przyciśnięcie przyda ;)

To jest chyba jednak kwestia przyjęcia i stosowania pewnej zasady...

Awatar użytkownika
marcin3001

Post autor: marcin3001 » 16 lis 2012, 21:48

System miał samoczynnie korygować odległości, w praktyce zauważyłem to tylko kilka razy, ogólnie więc nadal wymagana jest reakcja motorniczego.
Często też na pulpicie wyświetlane jest duże czerwone "C" (kategoria błędu) i podkreślona jest na czerwono zakładka "INF". Może to ma jakiś związek z niełapaniem otwarcia drzwi?

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 16 lis 2012, 22:03

Glonojad pisze:Nie wiem, nie zapłacił mi nikt za odpowiedź na to pytanie.
To nie pisz, a fochaj się poza forum.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 16 lis 2012, 23:05

MeWa pisze:No właśnie - a czy system nie może sam się reflektować? I poprawiać np. odległości co przystanek?
Powinien. Tyle, że jeździ po mieście już ponad 140 Swingów. Przy tej ilości pojazdów nie ma opcji, żeby postawić do każdego szeryfa sprawdzającego zapowiedzi.
MeWa pisze:Bardzo często w tych przypadkach nieprawidłowych zapowiedzi motorniczy się reflektuje, że coś jest nie tak. Tyle że często o wiele przystanków za późno.
I to mnie dziwi. Po coś wyświetlanie przystanów na prawy ekran zostało wyprowadzone. Ba - odpisy w kartach nie bardzo potwierdzają, że motorowi muszą nagminnie poprawiać zapowiedzi...
marcin3001 pisze:Często też na pulpicie wyświetlane jest duże czerwone "C" (kategoria błędu) i podkreślona jest na czerwono zakładka "INF". Może to ma jakiś związek z niełapaniem otwarcia drzwi?
Żadnego.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

mobil one
Kontakt:

Post autor: mobil one » 16 lis 2012, 23:13

MisiekK pisze:Powinien. Tyle, że jeździ po mieście już ponad 140 Swingów. Przy tej ilości pojazdów nie ma opcji, żeby postawić do każdego szeryfa sprawdzającego zapowiedzi.
Ciekawe, ze w analogicznej sytuacji, kierowcy chcą i potrafią korygować MacroSystem i NovaMedię... Ale tutaj, to przecież TW, udzielne księstwo... ;)
Linia 155: 1966-2011

155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)

WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 16 lis 2012, 23:23

mobil one pisze:Ciekawe, ze w analogicznej sytuacji, kierowcy chcą i potrafią korygować MacroSystem i NovaMedię...
Tramwaje mają zupełnie inny SIL od autobusów.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 16 lis 2012, 23:24

O, to jest ten świng, którym wczoraj jechałem przez Wynalazki...
http://www.fuw.edu.pl/~michalj/warszawa ... 113653.jpg

px33

Post autor: px33 » 16 lis 2012, 23:28

MisiekK pisze: Tramwaje mają zupełnie inny SIL od autobusów.
Naprawdę Novamedia rozwija dwa zupełnie różne systemy? (na tym samym albo prawie tym samym sprzęcie)
Novamedia używana jako sam monitoring działa na tym samym oprogramowaniu co ta używana jako pełny SIP

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 16 lis 2012, 23:53

px33 pisze:Naprawdę Novamedia rozwija dwa zupełnie różne systemy? (na tym samym albo prawie tym samym sprzęcie)
Na to wygląda.

ODPOWIEDZ