Komunikacja miejska po M2C - plany, projekty

Moderator: Wiliam

MichalJ

Post autor: MichalJ » 03 paź 2014, 11:35

pawcio pisze:
osa pisze: A to ciekawe, bo niejaki dyrektor Wiesław Witek o możliwym powrocie tramwajów na Targową przed końcem wakacji mówił wiosną miejskim radnym. Zresztą nie tylko on. Inni jednak dali potem ciała i się posypało.
Na szczęście za dyrektora Witka nie odpowiadam. :D
Wiem tylko, że na różnych spotkaniach na temat harmonogramu wyłączeń tramwajowych od listopada nikt z technicznych o wrześniu nie mówił. A co potem z tego polityczni robią, to już inna bajka.
To pretensje miej do dyr. Witka, a nie do Jarka, że sobie coś zmyślił:
pawcio pisze:Targowa w wakacje? Nigdy czegoś takiego nie słyszałem. Ale Tobie się zdarzało słyszeć i pisać potem różne dziwne rzeczy na temat terminów, jak tramwaje na Targowej od września w Kencie gdy od roku nikt na termin wcześniejszy niż początek października nie liczył.
A w ogóle się okazuje, że prawdę mówił, bo koniec prac faktycznie wypada na wakacje. PRZYSZŁE.

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 03 paź 2014, 12:17

Ja już na długo prze rozpoczęciem jakichkolwiek prac przy Dw. Wileński pisałem tutaj na forum (jeżeli ktoś ma taką ochotę niech sobie poszuka, o ile post nie został skasowany), że tradycją Tramwajów Warszawskich jest takie prowadzenie prac, aby każdy, nawet ten kto tramwajami nie jeździ odczuł namacalnie prowadzony przez tę spółkę remont. Zasugerowałem wprost, że metro będzie jeździć, a Tramwaje Warszawskie będą się dalej grzebać, być może nawet mocno paraliżując ruch w rejonie Dw. Wileńskiego.
Pamiętam że wtedy zrodziło to furię u jednego z pracowników Tramwajów Warszawskich (nick pominę), który w mało eleganckich słowach raczył się wyrazić, że głupoty pisze. Jak widać moje "głupoty" po raz kolejny się sprawdziły a TW będą sobie jeszcze wiele miesięcy robić wykopki w tym miejscu.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 03 paź 2014, 12:21

Abstrahując od kwestii historycznych i animozji personalnych, wolałbym, aby wyłączenie ruchu tramwajowego na MŚ-D nastąpiło już, jak M2C będzie kursować, a nie teraz w październiku.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 paź 2014, 12:27

Frencher pisze:Ja już na długo prze rozpoczęciem jakichkolwiek prac przy Dw. Wileński pisałem tutaj na forum (jeżeli ktoś ma taką ochotę niech sobie poszuka, o ile post nie został skasowany), że tradycją Tramwajów Warszawskich jest takie prowadzenie prac, aby każdy, nawet ten kto tramwajami nie jeździ odczuł namacalnie prowadzony przez tę spółkę remont. Zasugerowałem wprost, że metro będzie jeździć, a Tramwaje Warszawskie będą się dalej grzebać, być może nawet mocno paraliżując ruch w rejonie Dw. Wileńskiego.
Pamiętam że wtedy zrodziło to furię u jednego z pracowników Tramwajów Warszawskich (nick pominę), który w mało eleganckich słowach raczył się wyrazić, że głupoty pisze. Jak widać moje "głupoty" po raz kolejny się sprawdziły a TW będą sobie jeszcze wiele miesięcy robić wykopki w tym miejscu.
Naprawdę zamknąłbyś przejazd Radzymińską przez Wileniak parę miesięcy temu? I zawiesił Targówek, Marki, Ząbki itp. na Ząbkowskiej i na Szwedzkiej? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 03 paź 2014, 12:47

Co bym zrobił?
Odtworzył przejazd Targową (przy dyrekcji PKP) i później przez Cyryla i Metodego oraz Jagiellońską skierował ruch w kierunku Centrum.
A w kierunku Targówka puścił ruch w miejscu dawnej jezdni (na wysokości Cerkwi), która to przez wiele ostatnich miesięcy służyła nie wiadomo czemu, a był zagrodzony w dużej części krawężnikami. W tym czasie niech sobie TW kopią do bólu, miejsca by im wystarczyło.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 03 paź 2014, 12:55

Jeszcze powiedz, jak przepuścić ruch, gdy przepustowość fragmentu al. Solidarności między Miśkami i Jagiellońską będzie miała spaść do jednego pasa w obu kierunkach łącznie.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 03 paź 2014, 13:02

Wrócić do założeń z początków zmian przy Dw. Wileńskim - wywalić ruch indywidualny i zostawić tylko autobusy.

osa

Post autor: osa » 03 paź 2014, 13:02

Było już zamykanie ruchu w al. "S" przed Targową w któreś z poprzednich wakacji. Nie można było wtedy przeprowadzić tych prac, które są dopiero planowane?

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 03 paź 2014, 13:11

osa pisze:Było już zamykanie ruchu w al. "S" przed Targową w któreś z poprzednich wakacji. Nie można było wtedy przeprowadzić tych prac, które są dopiero planowane?
Też sobie ciągle próbuje odpowiedzieć na to pytanie, ale odpowiedzi nie znajduje.
Alternatywnych wariantów było wiele. Chyba jednak pozostanie mi dalej wierzyć w to, że TW mają taką tradycję, aby każde ich prace były "zaakcentowane" w sposób jak najbardziej dobitny na ogółu społeczeństwa.

I druga sprawa - skąd się pojawiły nagle instalacje podziemne, które podobno uniemożliwiają skręcanie tramwajów :?: Budowniczowie metra je po cichaczu przełożyli tramwajarzom, czy może one teraz nagle zaczęły przeszkadzać :?:

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 03 paź 2014, 13:23

Są tam od zawsze. Nikt jeszcze pod Solidarności niczego nie kopał. Teren robót metra kończy się na przejściu dla pieszych i klatkach schodowych.

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 03 paź 2014, 13:25

Wiec sytuacja robi się jeszcze bardziej kuriozalna - skoro tyle lat były, tramwaje skręcały, to dlaczego teraz teraz nagle skręcać nie mogą i trzeba je przekładać?

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 03 paź 2014, 13:28

Z kończeniem prac do 30 września jest jeszcze aspekt dziwnych realacji między wykonawcą a inwestorem M2. Z tego co wiem, to chociaż każdy wiedział że 30 września był niemożliwy, to m.in. ze względu na presję na wykonawcę, nikt nie mógł przyznać że bierze się pod uwagę opóźnienia. Przy przesunięciu terminu było by to samo co jest, tylko później.
Obrazek

osa

Post autor: osa » 03 paź 2014, 13:44

Frencher pisze:Chyba jednak pozostanie mi dalej wierzyć w to, że TW mają taką tradycję, aby każde ich prace były "zaakcentowane" w sposób jak najbardziej dobitny na ogółu społeczeństwa.
Nie przesadzałbym z tym, że Tramwaje Warszawskie zawsze coś opóźniają i nie winiłbym ich w całości także w tym przypadku - był poślizg na budowie metra, m.in. po osunięciu się gruntu na Targowej. Z reguły remonty tramwajarzy kojarzyły się z punktualnością. Coś się zacięło w tym roku. Może za dużo tych robót jest jednocześnie?

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 03 paź 2014, 13:55

osa pisze:
Frencher pisze:Chyba jednak pozostanie mi dalej wierzyć w to, że TW mają taką tradycję, aby każde ich prace były "zaakcentowane" w sposób jak najbardziej dobitny na ogółu społeczeństwa.
Nie przesadzałbym z tym, że Tramwaje Warszawskie zawsze coś opóźniają i nie winiłbym ich w całości także w tym przypadku - był poślizg na budowie metra, m.in. po osunięciu się gruntu na Targowej. Z reguły remonty tramwajarzy kojarzyły się z punktualnością. Coś się zacięło w tym roku. Może za dużo tych robót jest jednocześnie?
W to że jak założą jakiś termin to go dotrzymają to nie wątpię. Twierdzę jedynie tyle, że te terminy często są absurdalnie długie.
I myślę że jakoś się specjalnie nie zdziwię, gdy i w tym przypadku prace zostaną zaplanowane na pół roku lub dłużej (z przerwą na zimę).
A przechodnie będą oglądać 5 robotników (z czego 2 będzie siedzieć) oraz jedną koparkę, i mozolne przekładanie kawałka rury od poniedziałku do piątku pomiędzy 9 a 14 (ponieważ później już nie nie da - względy technologiczne) :D

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 03 paź 2014, 14:31

Frencher pisze:skoro tyle lat były, tramwaje skręcały, to dlaczego teraz teraz nagle skręcać nie mogą i trzeba je przekładać?
1. Lepiej rury wymienić teraz, niż czekać aż pieprzną w najmniej spodziewanym momencie. 2. Zmienia się tam nieco geometria, a do tego odwodnienie torowiska trzeba jakoś zrobić.
osa pisze:Nie przesadzałbym z tym, że Tramwaje Warszawskie zawsze coś opóźniają i nie winiłbym ich w całości także w tym przypadku - był poślizg na budowie metra, m.in. po osunięciu się gruntu na Targowej. Z reguły remonty tramwajarzy kojarzyły się z punktualnością. Coś się zacięło w tym roku. Może za dużo tych robót jest jednocześnie?
Ciężko robić remont torów, jak budowa metra wymusza jeżdżenie po tych torach autobusów. Na przykład.
Ja tam twierdzę, że wyłączenie torowiska na MŚ-D przyszłą wiosną w momencie, gdy na dole będzie M2C, będzie lepszą wersją niż jakakolwiek z czasów budowy M2C.

ODPOWIEDZ