Stacje radiowe

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
Tyrystor
Kontakt:

Post autor: Tyrystor » 24 wrz 2012, 21:10

reserved pisze:A jeszcze wracając do traktowania radia jako tło. Nawet jak jadę samochodem i słucham radia traktując je jako coś drugiej kategorii to lubię słuchać np. Trójki bo wtedy coś do mnie gada. Wszystkiego nie wychwycę ale przynajmniej coś tam załapię. Non stop powtarzająca się muzyka + nachalne reklamy co 15 min to nie do wytrzymania dla mnie.
Jak lubisz gadanie wymagające skupienia lecące w tle (z którego coś tam wychwycisz), to jesteś dobrym materiałem na męża! :term:

Komercji z kolei nie ma co demonizować, codziennie (dosłownie, przez cały dzień niemalże) leci u mnie Eska Rock. Nie oszukujmy się, Eska jest Eską, bez względu, jaką muzykę ma w playliście, to komercja i pop, tylko na 104,4 jest to mieszanka rockowych nowości, mainstreamu z klasykami.
Niemniej:
Ani muzyka się nie powtarza non-stop (wręcz zaskakuje pozytywnie ostatnio),
ani reklam nie ma co kwadrans (Nawet nie pamiętam, co ile lecą. Może w ogóle nie ma?),
ani też prezenter nie męczy.

Więc nawet wśród "zgniłej komercji" coś się znajdzie. :)
reserved pisze:
MichalJ pisze:a nie ma chyba stacji, która by o pełnej godzinie nie katowała słuchaczy choćby kilkoma informacjami...
Radio Kampus. :P Wiadomości ma o pół do. Z wyjątkiem 7, 8, 9, 10 i 16. ;-)
Autopromocja! ;P
PS: Wiadomości o pełnej: 7, 8, 9, 10, 16 + kulturalne o 15, nie ma lekko! :twisted:
MichalJ pisze:Zresztą wątpię, czy jest to radio w moim typie...
Poziom jest cholernie różny. Może zaskoczyć zarówno pozytywnie i negatywnie. Jak zaskakuje, to po całości, Hołdys swego czasu wrzucił filmik na YouTube, jak Kampusa słuchał i był pozytywnie zaskoczony. :P
reserved pisze:Na Planecie i Roxy wiadomości są bodajże za 5 pełna.
Wiadomości na Planecie ciężko wiadomościami nazwać...
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 24 wrz 2012, 21:13

Tyrystor pisze: ani reklam nie ma co kwadrans (Nawet nie pamiętam, co ile lecą. Może w ogóle nie ma?),
ani też prezenter nie męczy.
Prooooszę Cię. Idalia i Konrad, czy jak oni tam - przecież to jest żenada rodem ze zwykłej eski. Tylko muzyka trochę inna, ale jak oni się włączają, to nie da się ich słuchać.
ŁK

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 24 wrz 2012, 21:55

osa pisze:
Bastian pisze: I z hip-hopem, rockiem, czy popem - czy wszystkim po trochu? Kierowca/nie-kierowca to nie jest jedyne (ani nawet główne) kryterium wyboru stacji przez słuchacza...
I kto by miał takie lokalne radio robić? Gazet już coraz mniej, żeby zżynać tematy, a na tym praca lokalnego radiowca głównie polega. Bez żadnej żenady, nawet się nie powołują.
Swego czasu (nie tak znowu dawno bo to chyba była walka o częstotliwość, którą dostała Bajka) lokalny projekt radiowy miał ochotę otworzyć w Warszawie RMF. Śmiem stwierdzić, że ludzie z kopca umieliby zrobić niezłe lokalne radio :-k

BTW jak tam się to Radio Bajka utrzymuje? Dostali zdaje się nowe częstotliwości w Polsce :shock:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 24 wrz 2012, 22:05

Rany... Radio Kierowców przed chwilą trwało może z pół minuty...
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

reserved

Post autor: reserved » 24 wrz 2012, 22:28

Jak ktoś żałuje Radia Kierowców przed pełną to jej marna namiastka jest w niedziele w Trójce od bodajże 15:59 do 20:59 w Radionawigatorze Trójki. Konkrety jakieś tam padają.

Awatar użytkownika
Tyrystor
Kontakt:

Post autor: Tyrystor » 24 wrz 2012, 23:03

Łukasz pisze:Prooooszę Cię. Idalia i Konrad, czy jak oni tam - przecież to jest żenada rodem ze zwykłej eski. Tylko muzyka trochę inna, ale jak oni się włączają, to nie da się ich słuchać.
Jest inna audycja, zupełnie niestrawna. To "Gracie co chcecie". A na Radar już dawno nie trafiłem, chociaż IMHO nie jest straszny. Mnie ani nie porywa, ani nie odrzuca. ;)
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11

fraktal

Post autor: fraktal » 25 wrz 2012, 9:10

Kleszczu pisze:Rany... Radio Kierowców przed chwilą trwało może z pół minuty...
Wydaje mi się, że lepiej, iż Radio Kierowców wylądowało po pełnej godzinie, bo mam nadzieję, że teraz będzie można swobodnie manipulować długością audycji. Do tej pory jednak niekiedy było za mało czasu, bo już pikało. Ale od teraz nie ma w Radiu Kierowców prognozy pogody, więc także dlatego jest krócej. Ale generalnie rzeczywiście jest bardziej komercyjnie chyba - prowadzący muszą teraz czytać pogodę po wiadomościach. No i jest więcej bloków programowych (pasm), zamiast audycji autorskich tak na pierwszy rzut ucha.

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 25 wrz 2012, 9:23

Jojczycie o "radio kierowców". Najlepsze radio kierowców to cb radio. Aktualne, na temat, tyle, ile trzeba. A jak już wszystko wiemy, można zapuścić ulubioną muzykę, niekoniecznie z radia.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

reserved

Post autor: reserved » 25 wrz 2012, 10:46

A ja jednak wolę własnej muzyki słuchać w domu, a w drodze czegoś co mi poleca radio. Oczywiście mówię tu o stacjach niekomercyjnych.

[ Dodano: |25 Wrz 2012|, 2012 10:48 ]
Tyrystor pisze:Autopromocja! ;P
Nie no, na tym forum to powinno być jednak: "(pierd**cie) Reklama!" :D

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 25 wrz 2012, 16:57

chester pisze:Jojczycie o "radio kierowców". Najlepsze radio kierowców to cb radio. Aktualne, na temat, tyle, ile trzeba. A jak już wszystko wiemy, można zapuścić ulubioną muzykę, niekoniecznie z radia.
Też zawsze się zastanawiałem, jaki jest sens Radia dla kierowców - najczęściej i tak jakieś odległe drogi pod Pcimiem czy Zgorzelcem były podawane, w praktyce w czasie przejazdu jakoś nigdy nie widziałem praktycznego zastosowania tych informacji...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 25 wrz 2012, 17:04

reserved pisze:A ja jednak wolę własnej muzyki słuchać w domu, a w drodze czegoś co mi poleca radio. Oczywiście mówię tu o stacjach niekomercyjnych.
Ja - wbrew pozorom - bardzo przepadam za np. muzyką klasyczną czy czasem nawet jazzem, ale do jazdy samochodem nie wyobrażam sobie raczej czegoś innego niż "komercja"...

reserved

Post autor: reserved » 25 wrz 2012, 17:39

Co kto lubi. Ja jadąc samochodem i słuchając np. kawałków które mnie drażnią i lecą non stop pewnie swoją złością stwarzałbym zagrożenie na drodze. ;-)

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 25 wrz 2012, 18:25

MeWa pisze:
chester pisze:Jojczycie o "radio kierowców". Najlepsze radio kierowców to cb radio. Aktualne, na temat, tyle, ile trzeba. A jak już wszystko wiemy, można zapuścić ulubioną muzykę, niekoniecznie z radia.
Też zawsze się zastanawiałem, jaki jest sens Radia dla kierowców - najczęściej i tak jakieś odległe drogi pod Pcimiem czy Zgorzelcem były podawane, w praktyce w czasie przejazdu jakoś nigdy nie widziałem praktycznego zastosowania tych informacji...
Niejednokrotnie udało mu się uniknąć korków czy utrudnień dzięki Radiu Kierowców. CB Radio to dobra rzecz ale jednak ciągle mniej popularna w użytku niż zwykłe radio :-k
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 25 wrz 2012, 21:39

Słucham sobie nowej audycji Markowskiego i Materny w Jedynce... Lubię ich felietony w Newsweeku ale to co proponują w radiu jest hmmm... słabe :?:
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 30 wrz 2012, 23:43

MeWa pisze:
Zablokowana autostrada? Gdzie nie da się przejechać, a nie można nawet zawrócić, tylko trzeba stać, czasem nawet i ze 3 godziny? Dosyć sporo jeżdżę po kraju, Radio Kierowców nieraz się przydało. Dla jednego Pcim jest daleko, dla innego blisko.

Nowa szata muzyczna PR1 jest na dłuższą metę do zaakceptowania, wkurza tylko "bit" nadawany w tle wiadomości/RK... Jak w jakiejś Esce...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

ODPOWIEDZ