Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Moim zdaniem też nie. Poza tym: na naklejkach promujących zakup biletu przez komórkę nie ma ani słowa o ograniczeniach.
Ograniczenie ważności biletu ze względu na kanał zakupu (pomijając wątpliwą legalność takiego przepisu) powinna być wyeksponowana w materiałach, które wręcz zachęcają do skorzystania z zakupu tym kanałem.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43
Czy mi się wydaje, czy zgodnie z Kodeksem Cywilnym wszelkiego rodzaju ulotki i reklamy nie stanowią oferty w rozumieniu przepisów prawa? Spokojnie można wykluczyć pewien sposób zapłaty z dostępnej oferty. Podobnie jak nie kupisz pełnego wachlarza biletów u kierowcy czy zapłacisz więcej płacąc gotówką, albo wręcz przeciwnie - przy płatności kartą.Wolfchen pisze:Ograniczenie ważności biletu ze względu na kanał zakupu (pomijając wątpliwą legalność takiego przepisu) powinna być wyeksponowana w materiałach, które wręcz zachęcają do skorzystania z zakupu tym kanałem.
No nie wiem. Bo czym się różni bilet dobowy kupiony przez telefon od biletu dobowego zakodowane na karcie? Obydwa są zakupione elektroniczne, obydwa są dobowe, a mimo wszystko - jeden z nich jest "niepełnosprawny".Paweł D. pisze:Spokojnie można wykluczyć pewien sposób zapłaty z dostępnej oferty.
To już jest inna sytuacja.Paweł D. pisze:Podobnie jak nie kupisz pełnego wachlarza biletów u kierowcy czy zapłacisz więcej płacąc gotówką, albo wręcz przeciwnie - przy płatności kartą.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43
Taka ciekawostka
http://www.zw.com.pl/artykul/2,655433_N ... narow.htmlPasażer na gapę oskarżył kontrolerów o kradzież portfela. Policja chciała ich zamknąć, a śledczy ich wypuścili
Panowie policjanci chyba mieli w przeszłości jakieś traumatyczne przeżycia bo procedury zatrzymania, przeszukania mieszkania i wnioskowania o areszt w sytuacji dość absurdalnego pomówienia o kradzież czy wręcz rozbój przez jakiegoś "leszcza" bez biletu zastosowali. Takie procedury stosuje się w stosunku do ludzi u których znaleziono np. narkotyki. Ciekawe czy rewizję zrobili za zgodą prokuratora czy "na legitymację" weszli? A żadnych zarzutów kolesiowi nie postawiono? Nie dziwię się, że prokuratura nie odważyła się wnioskować o areszt, bo na 99,99% sąd by ją wyśmiał. A w przedmiotowej sprawie warto jednak złożyć skargę do Stołecznej o zbadanie postępowania policjantów, bo albo mają marne kwalifikacje do pełnienia służby albo/i zbliża się koniec miesiąca i koniecznie chcieli zrobić "wynik". Przynajmniej taka jest moja opinia.rubeus pisze:Taka ciekawostkaPasażer na gapę oskarżył kontrolerów o kradzież portfela. Policja chciała ich zamknąć, a śledczy ich wypuścili
Tak. P+R Ursynów i Anin.Adam G. pisze:To w ogóle na którymś parkingu naprawdę działają już czytniki biletów?
Odpowiedz, że nie już była. Wynika to z regulaminu P+R który mówiŁukasz pisze:Czy na Park&Ride moge "płacić" biletem zakupionym przez mPay?
"Dokument zwalniający z opłaty:
1. Bilet krótkookresowy, seniora, długookresowy obowiązujący w strefie 1 lub 1 i 2, uprawniający do korzystania ze środków lokalnego transportu zbiorowego w m.st. Warszawie, który posiada następujące cechy:
ma formę papierową lub elektronicznej karty zbliżeniowej pod postacią "Warszawskiej Karty Miejskiej" lub innych kart wprowadzonych lub zaakceptowanych przez ZTM"
Dla mnie to jakaś kompletna paranoja. A ŻW nie wiem czemu się tak nas uczepiło. Czyżby jakiś redaktorzyna oberwał kiedyś kwita i nie może tego odżałować? Kontrolerom trafił się pacjent który szukał każdego możliwego sposobu myśląc że uniknie kary.rubeus pisze:Pasażer na gapę oskarżył kontrolerów o kradzież portfela. Policja chciała ich zamknąć, a śledczy ich wypuścili
Jak tworzono regulamin P+R nie było biletów zakupionych przez telefon. Moim zdaniem to nie ma problemu bo kontroler zawsze jest w stanie sprawdzić, po zainstalowaniu czytników do otwierania szlabanu jedyną trudnością będzie poproszenie obsługo o otworzenie a zainstalowanie aplikacji w telefonie parkingowego to żaden problem.
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec
S.J.Lec