Komunikacja podmiejska

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 16 lut 2009, 20:44

jacek pisze:Czy przypadkiem nie docieraja do ZTMu sygnaly o przekształceniu 801 w 7XX [...]?
No niestety - brakuje brygad w DSa dla linii miejskich, a co dopiero mówić o podmiejskich.
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 18 lut 2009, 13:32

Wiązowna pisze:722 w Radiówku od 1 marca

18.02.200911:46

gcinfo

Szanowni Mieszkańcy, informujemy, że od 1 marca 2009 roku ulega zmianie trasa autobusu linii 722. Końcowy przystanek zostanie przeniesiony z Wiązowny do Radiówka.

W Wiązownie autobus będzie się zatrzymywał na przystankach:

* Boryszewska;
* Wiązowna Centrum;
* Sportowa;
* Turystyczna (na drodze krajowej Nr 17).

Przystanek końcowy zlokalizowany będzie przy Domu Społecznym w Radiówku. W związku ze zmianami przedstawiamy nowy rozkład jazdy, który także wpłynął na zmianę rozkładów linii 720 i 730. Życzymy przyjemnej jazdy.
http://www.wiazowna.pl/files/0/12361/rozklady.pdf

ja0306

Post autor: ja0306 » 01 mar 2009, 11:37

Dzisiaj patrzyłem na rozkład jazdy 730 i w Dni Powszednie pierwszy kurs oznaczony u jest jakiś dziwny, po co on jedzie do Wiązownej z Duchniowa tylko do Urzędu Gminy, i ciekaw jestem co dalej jest z tym kursem?
nasza-klasa
maratonypolskie
radiopolska
wawkom.waw
facebook
fotka
sympatia
Randkologia
Apokalipsy.fora.pl

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 01 mar 2009, 11:48

Jedzie do Radiówka.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ja0306

Post autor: ja0306 » 01 mar 2009, 11:49

Bastian pisze:Jedzie do Radiówka.
Aha, czyli jedzie potem jako 722, aha, dobra, bo to trochę dziwny kurs.
nasza-klasa
maratonypolskie
radiopolska
wawkom.waw
facebook
fotka
sympatia
Randkologia
Apokalipsy.fora.pl

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 01 mar 2009, 17:38

swoją droga jak to się stało że w Wiązownej powstały dwa zespoły "Sportowa"?

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 02 mar 2009, 15:17

No ciekawe, zwłaszcza, że są one w zupełnie różnych miejscach. Dzisiaj byłem na pętli kursem 7:05 z Wiatraka, śmieszne bo nigdzie nie ma zaznaczone, gdzie kierowca powinien jechać za starą petlą i tak się złożyło, że przyjechaliśmy Radiówek i zamiast w prawo to pojechaliśmy w lewo pół kilometra za nową pętlą i wylądowaliśmy w Żanęcinie, ale kierowca zawrócił na 3 i dojechaliśmy. Pętla bardzo fajna klimatyczna, gdyby nie szosa lubelska i hałas to można byłoby ją porównać z Zagórzem. Poza tym przy wjeździe na pętlę jest znak droga wewnętrzna, zakaz pojazdów powyżej 3,5 t, a pod spodem tylko tabliczka, że nie dotyczy zaopatrzenia, więc na razie z tego co zauważyłem Ikarusy wjeżdżają tam łamiąc przepisy.
Poza tym razi w oczy ciemnota pasażerów - jak jechałem z Wiatraka do Radiówka a potem do Starej Miłosnej to było 4 albo 5 sytuacji, że ludzie nie machali na przystankach nż albo chcieli wysiąść a nie naciskali guzika, z tym, że Wspólną Drogę jeszcze jestem w stanie zrozumieć, ale chodzi mi o nowe zespoły jak Sportowa. Na Boryszewskiej zresztą to samo. W Markach na przystanku Szkolna (chyba z 5 lat już jest nie nż) niektórzy mieszkańcy Marek nadal naciskają guzik, więc może nie powinienem się dziwić.
"Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać."

Marcovia Marki

Adam G.

Post autor: Adam G. » 02 mar 2009, 16:59

Ikarus 5780 pisze:było 4 albo 5 sytuacji, że ludzie nie machali na przystankach nż albo chcieli wysiąść a nie naciskali guzika
myślę, że kierowcy szybko ich nauczą ;) jak Ci raz ucieknie autobus, jeżdżący co 1h, już zawsze będziesz machać prawidłowo :)
noidea

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 02 mar 2009, 17:17

Adam G. pisze:
Ikarus 5780 pisze:było 4 albo 5 sytuacji, że ludzie nie machali na przystankach nż albo chcieli wysiąść a nie naciskali guzika
myślę, że kierowcy szybko ich nauczą ;) jak Ci raz ucieknie autobus, jeżdżący co 1h, już zawsze będziesz machać prawidłowo :)
Również tak myślę, kobieta weszła od razu opieprz od drivera, że nie macha, kierowca powiedział jak najbardziej słusznie "Skąd ja mam wiedzieć, czy Pani czeka na autobus czy na koparkę" a ta kobieta zaczęła go wyzywać na maksa, bo nie dość że ciota niekumata to i głucha, bo zamiast "koparkę" usłyszała "kochanka". Powiedziała, że złoży skargę, żal d**ę ściska, że trzeba znosić takich ludzi. Moim zdaniem kierowca powinien się w ogóle nie zatrzymywać wtedy byłaby najszczęśliwsza.

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 03 mar 2009, 10:19

Trzeba przyznać, że pasażerowie natychmiast dobrali się do nowego rozkładu linii wiązowiańskich. A to plują, że znacznie rzadziej, że im nie pasuje przy wyjeździe z pracy. Starsi ludzie narzekają, że zniknęła niska podłoga i wsiadanie do 722 stało się uciążliwe. Młodsi stwierdzają (nie wiem skąd im się to wzięło), że Jelcz był pojemniejszy i wrzeszczeli o przeguba, bo podobno ludzie z rana na przystankach zostają.

Anegdotycznie dodam, że jeden z pasażerów wyraził głośno swoje niezadowolenie stwierdzając, że: "Po co przedłużono tę linię do Radiówka, przecież tam same k... borostwory mieszkają!" Na co owe borostwory zareagowały wielką kłótnią Trzeba przyznać, że kurs o 14:05 z Wiatracznej był wyjątkowo wesoły.

Ale pominąwszy to bazarowe gadanie to wychodzi na to, że pasażerom coś faktycznie tu nie chodzi, bo inaczej nie dyskutowałby o tym cały autobus.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
span

Post autor: span » 03 mar 2009, 17:01

Jednak coś z tymi borostworami musi być na rzeczy. Dzisiaj w Radiówku do autobusu (kurs 15.01) weszła pani w wieku lekko poprodukcyjnym i zapytała się głośno sama siebie jak ona to ma obsłużyć (okazało się, że chodzi jej o kasownik). Może i nie było nic w tym nadzwyczajnego gdyby nie to, że nie posiadała biletu - po pytaniu nr. 2 "po ile do gminy?", kupiła bilety u kierowcy ......... i tak ich nie skasowała ](*,)
KS Unibax Toruń - mój klub
503 - moja linia
208 - linia z przymusu

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 03 mar 2009, 17:13

A jak to wyglada drugiego dnia powszedniego z przystankami nż ?

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
span

Post autor: span » 03 mar 2009, 17:46

Ikarus 5780 pisze:A jak to wyglada drugiego dnia powszedniego z przystankami nż ?
W kursie 14.13 z Płowieckiej w strefie podmiejskiej stawał prawie na każdym przystanku oprócz Gródka 02.
W drugą stronę do Majdanu dojechało 5 osób wraz ze mną i stanął tylko na Sportowej, Majdan-stacja paliw, Majdan..........w Zagórzu - armagedon i autobus się całkowicie zapełnił. To tak w skrócie.
KS Unibax Toruń - mój klub
503 - moja linia
208 - linia z przymusu

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 08 mar 2009, 21:38

Obrazek

Czekanie na autobusy

W Jabłonnie już dawno wszyscy zapomnieli o czasie, gdy z powodu konfliktu wójta ze stołecznym Zarządem Transportu Miejskiego autobusy nie zatrzymywały się na przystankach.

W Legionowie w ostatnich latach przybyły nowe linie, autobusy jeżdżą częściej. Podobnie w Nieporęcie. Słowem komunikacja z Warszawą znacznie się poprawiła. Niestety jest druga strona medalu. To Chotomów. Jego mieszkańcy wciąż czekają na autobusy ZTM i wciąż słyszą tylko obietnice. - Jak długo jeszcze? - pytają.

W przyszłości Chotomów może stać się wspaniałą podwarszawską miejscowością willową. Idealne położenie przy linii kolejowej. Tędy po otwarciu lotniska w Modlinie co 10 minut będzie jeździł szybki pociąg. Tak może być za kilkanaście lat. Na razie jednak jest jak jest. - Chotomów to dziura - mówi jego mieszkanka. - Pociągi rzadko, na stacji biletu nie można nawet kupić. Transludy przepełnione i drogie. A wystarczyłoby choćby którąś legionowską linię przedłużyć do nas.

Gmina Jabłonna w związku z utrzymaniem komunikacji na swoim terenie po-niesie w tym roku koszt rzędu 800 tys. zł. Czy część z tych pieniędzy uda się prze-znaczyć na utworzenie połączenia z Chotomowem?

- Pociągi do Warszawy jeżdżą teraz bardzo długo i nieregularnie. Nie da się przewidzieć czasu przejazdu - mówi nasza Czytelniczka. - Jak długo gmina będzie negocjować z ZTM sprawę autobusu do nas?

Do Chotomowa dojeżdża tylko nocny N63. Dlaczego zaniedbano połączenie dzienne? Linia ZTM-u jest potrzebna. Wiele osób deklaruje korzystanie z niej. Innym proponowanym rozwiązaniem jest włączenie transludów do strefy wspólnego biletu. Przedłużające się negocjacje irytują mieszkańców.

- Uruchomienie linii dziennej zależy od gminy Jabłonna. Jeżeli władze samorządowe wystąpią z formalnym wnioskiem, sprawa zostanie gruntownie przeanalizowana - mówi Konrad Klimczak, rzecznik prasowy ZTM.

Gmina twierdzi, że uruchomienie linii autobusowej jest planowane w tym roku. Autobus miałby jechać następującą trasą: Chotomów (pętla transluda i N63) Chotomowska - Modlińska - Zegrzyńska - obwodnica Jabłonny - wjazd na os. Przylesie jak 801 - Leśna - droga serwisowa - rondo S1 - Modlińska - Żerań FSO.

- Naszym priorytetem jest zrównoważony rozwój komunikacji. W tym roku wprowadziliśmy wspólny bilet ZTM-KM oraz planujemy uruchomienie nowej linii z Chotomowa przez Jabłonnę do Warszawy. Te działania kosztują, dofinansowanie transportu wzrosło z 500 tys. w roku 2008 do 800 tys. zł w obecnym roku - informuje Michał Smoliński z urzędu gminy Jabłonna.

W gminie, poza przewoźnikami prywatnymi kursują linie ZTM: 731, 732 oraz 801, która została poprowadzona przez obwodnicę. Jednak mieszkańcy osiedli przy obwodnicy w weekend mają utrudnioną komunikację, bo 801 kursuje tylko od poniedziałku do piątku. Oni również liczą na zmiany i oczekują uruchomienia autobusu także w weekendy.
http://www.gazetaecho.pl/cgi-bin/echo/e ... 09-03_06-7
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 08 mar 2009, 21:48

Na razie to pani wójt jak i ZTM to tylko obiecują. No ale większość stoi po stronie pani wójt, niestety :/

ODPOWIEDZ