No niestety - brakuje brygad w DSa dla linii miejskich, a co dopiero mówić o podmiejskich.jacek pisze:Czy przypadkiem nie docieraja do ZTMu sygnaly o przekształceniu 801 w 7XX [...]?
Komunikacja podmiejska
Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
- ZaciszaniN
- Kontakt:
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.
-
http://www.wiazowna.pl/files/0/12361/rozklady.pdfWiązowna pisze:722 w Radiówku od 1 marca
18.02.200911:46
gcinfo
Szanowni Mieszkańcy, informujemy, że od 1 marca 2009 roku ulega zmianie trasa autobusu linii 722. Końcowy przystanek zostanie przeniesiony z Wiązowny do Radiówka.
W Wiązownie autobus będzie się zatrzymywał na przystankach:
* Boryszewska;
* Wiązowna Centrum;
* Sportowa;
* Turystyczna (na drodze krajowej Nr 17).
Przystanek końcowy zlokalizowany będzie przy Domu Społecznym w Radiówku. W związku ze zmianami przedstawiamy nowy rozkład jazdy, który także wpłynął na zmianę rozkładów linii 720 i 730. Życzymy przyjemnej jazdy.
Dzisiaj patrzyłem na rozkład jazdy 730 i w Dni Powszednie pierwszy kurs oznaczony u jest jakiś dziwny, po co on jedzie do Wiązownej z Duchniowa tylko do Urzędu Gminy, i ciekaw jestem co dalej jest z tym kursem?
nasza-klasa
maratonypolskie
radiopolska
wawkom.waw
facebook
fotka
sympatia
Randkologia
Apokalipsy.fora.pl
maratonypolskie
radiopolska
wawkom.waw
fotka
sympatia
Randkologia
Apokalipsy.fora.pl
-
No ciekawe, zwłaszcza, że są one w zupełnie różnych miejscach. Dzisiaj byłem na pętli kursem 7:05 z Wiatraka, śmieszne bo nigdzie nie ma zaznaczone, gdzie kierowca powinien jechać za starą petlą i tak się złożyło, że przyjechaliśmy Radiówek i zamiast w prawo to pojechaliśmy w lewo pół kilometra za nową pętlą i wylądowaliśmy w Żanęcinie, ale kierowca zawrócił na 3 i dojechaliśmy. Pętla bardzo fajna klimatyczna, gdyby nie szosa lubelska i hałas to można byłoby ją porównać z Zagórzem. Poza tym przy wjeździe na pętlę jest znak droga wewnętrzna, zakaz pojazdów powyżej 3,5 t, a pod spodem tylko tabliczka, że nie dotyczy zaopatrzenia, więc na razie z tego co zauważyłem Ikarusy wjeżdżają tam łamiąc przepisy.
Poza tym razi w oczy ciemnota pasażerów - jak jechałem z Wiatraka do Radiówka a potem do Starej Miłosnej to było 4 albo 5 sytuacji, że ludzie nie machali na przystankach nż albo chcieli wysiąść a nie naciskali guzika, z tym, że Wspólną Drogę jeszcze jestem w stanie zrozumieć, ale chodzi mi o nowe zespoły jak Sportowa. Na Boryszewskiej zresztą to samo. W Markach na przystanku Szkolna (chyba z 5 lat już jest nie nż) niektórzy mieszkańcy Marek nadal naciskają guzik, więc może nie powinienem się dziwić.
Poza tym razi w oczy ciemnota pasażerów - jak jechałem z Wiatraka do Radiówka a potem do Starej Miłosnej to było 4 albo 5 sytuacji, że ludzie nie machali na przystankach nż albo chcieli wysiąść a nie naciskali guzika, z tym, że Wspólną Drogę jeszcze jestem w stanie zrozumieć, ale chodzi mi o nowe zespoły jak Sportowa. Na Boryszewskiej zresztą to samo. W Markach na przystanku Szkolna (chyba z 5 lat już jest nie nż) niektórzy mieszkańcy Marek nadal naciskają guzik, więc może nie powinienem się dziwić.
-
Również tak myślę, kobieta weszła od razu opieprz od drivera, że nie macha, kierowca powiedział jak najbardziej słusznie "Skąd ja mam wiedzieć, czy Pani czeka na autobus czy na koparkę" a ta kobieta zaczęła go wyzywać na maksa, bo nie dość że ciota niekumata to i głucha, bo zamiast "koparkę" usłyszała "kochanka". Powiedziała, że złoży skargę, żal d**ę ściska, że trzeba znosić takich ludzi. Moim zdaniem kierowca powinien się w ogóle nie zatrzymywać wtedy byłaby najszczęśliwsza.Adam G. pisze:myślę, że kierowcy szybko ich nauczą jak Ci raz ucieknie autobus, jeżdżący co 1h, już zawsze będziesz machać prawidłowoIkarus 5780 pisze:było 4 albo 5 sytuacji, że ludzie nie machali na przystankach nż albo chcieli wysiąść a nie naciskali guzika
- Colony
- Kontakt:
Trzeba przyznać, że pasażerowie natychmiast dobrali się do nowego rozkładu linii wiązowiańskich. A to plują, że znacznie rzadziej, że im nie pasuje przy wyjeździe z pracy. Starsi ludzie narzekają, że zniknęła niska podłoga i wsiadanie do 722 stało się uciążliwe. Młodsi stwierdzają (nie wiem skąd im się to wzięło), że Jelcz był pojemniejszy i wrzeszczeli o przeguba, bo podobno ludzie z rana na przystankach zostają.
Anegdotycznie dodam, że jeden z pasażerów wyraził głośno swoje niezadowolenie stwierdzając, że: "Po co przedłużono tę linię do Radiówka, przecież tam same k... borostwory mieszkają!" Na co owe borostwory zareagowały wielką kłótnią Trzeba przyznać, że kurs o 14:05 z Wiatracznej był wyjątkowo wesoły.
Ale pominąwszy to bazarowe gadanie to wychodzi na to, że pasażerom coś faktycznie tu nie chodzi, bo inaczej nie dyskutowałby o tym cały autobus.
Anegdotycznie dodam, że jeden z pasażerów wyraził głośno swoje niezadowolenie stwierdzając, że: "Po co przedłużono tę linię do Radiówka, przecież tam same k... borostwory mieszkają!" Na co owe borostwory zareagowały wielką kłótnią Trzeba przyznać, że kurs o 14:05 z Wiatracznej był wyjątkowo wesoły.
Ale pominąwszy to bazarowe gadanie to wychodzi na to, że pasażerom coś faktycznie tu nie chodzi, bo inaczej nie dyskutowałby o tym cały autobus.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)
Jednak coś z tymi borostworami musi być na rzeczy. Dzisiaj w Radiówku do autobusu (kurs 15.01) weszła pani w wieku lekko poprodukcyjnym i zapytała się głośno sama siebie jak ona to ma obsłużyć (okazało się, że chodzi jej o kasownik). Może i nie było nic w tym nadzwyczajnego gdyby nie to, że nie posiadała biletu - po pytaniu nr. 2 "po ile do gminy?", kupiła bilety u kierowcy ......... i tak ich nie skasowała
KS Unibax Toruń - mój klub
503 - moja linia
208 - linia z przymusu
503 - moja linia
208 - linia z przymusu
-
A jak to wyglada drugiego dnia powszedniego z przystankami nż ?
W kursie 14.13 z Płowieckiej w strefie podmiejskiej stawał prawie na każdym przystanku oprócz Gródka 02.Ikarus 5780 pisze:A jak to wyglada drugiego dnia powszedniego z przystankami nż ?
W drugą stronę do Majdanu dojechało 5 osób wraz ze mną i stanął tylko na Sportowej, Majdan-stacja paliw, Majdan..........w Zagórzu - armagedon i autobus się całkowicie zapełnił. To tak w skrócie.
KS Unibax Toruń - mój klub
503 - moja linia
208 - linia z przymusu
503 - moja linia
208 - linia z przymusu
http://www.gazetaecho.pl/cgi-bin/echo/e ... 09-03_06-7
Czekanie na autobusy
W Jabłonnie już dawno wszyscy zapomnieli o czasie, gdy z powodu konfliktu wójta ze stołecznym Zarządem Transportu Miejskiego autobusy nie zatrzymywały się na przystankach.
W Legionowie w ostatnich latach przybyły nowe linie, autobusy jeżdżą częściej. Podobnie w Nieporęcie. Słowem komunikacja z Warszawą znacznie się poprawiła. Niestety jest druga strona medalu. To Chotomów. Jego mieszkańcy wciąż czekają na autobusy ZTM i wciąż słyszą tylko obietnice. - Jak długo jeszcze? - pytają.
W przyszłości Chotomów może stać się wspaniałą podwarszawską miejscowością willową. Idealne położenie przy linii kolejowej. Tędy po otwarciu lotniska w Modlinie co 10 minut będzie jeździł szybki pociąg. Tak może być za kilkanaście lat. Na razie jednak jest jak jest. - Chotomów to dziura - mówi jego mieszkanka. - Pociągi rzadko, na stacji biletu nie można nawet kupić. Transludy przepełnione i drogie. A wystarczyłoby choćby którąś legionowską linię przedłużyć do nas.
Gmina Jabłonna w związku z utrzymaniem komunikacji na swoim terenie po-niesie w tym roku koszt rzędu 800 tys. zł. Czy część z tych pieniędzy uda się prze-znaczyć na utworzenie połączenia z Chotomowem?
- Pociągi do Warszawy jeżdżą teraz bardzo długo i nieregularnie. Nie da się przewidzieć czasu przejazdu - mówi nasza Czytelniczka. - Jak długo gmina będzie negocjować z ZTM sprawę autobusu do nas?
Do Chotomowa dojeżdża tylko nocny N63. Dlaczego zaniedbano połączenie dzienne? Linia ZTM-u jest potrzebna. Wiele osób deklaruje korzystanie z niej. Innym proponowanym rozwiązaniem jest włączenie transludów do strefy wspólnego biletu. Przedłużające się negocjacje irytują mieszkańców.
- Uruchomienie linii dziennej zależy od gminy Jabłonna. Jeżeli władze samorządowe wystąpią z formalnym wnioskiem, sprawa zostanie gruntownie przeanalizowana - mówi Konrad Klimczak, rzecznik prasowy ZTM.
Gmina twierdzi, że uruchomienie linii autobusowej jest planowane w tym roku. Autobus miałby jechać następującą trasą: Chotomów (pętla transluda i N63) Chotomowska - Modlińska - Zegrzyńska - obwodnica Jabłonny - wjazd na os. Przylesie jak 801 - Leśna - droga serwisowa - rondo S1 - Modlińska - Żerań FSO.
- Naszym priorytetem jest zrównoważony rozwój komunikacji. W tym roku wprowadziliśmy wspólny bilet ZTM-KM oraz planujemy uruchomienie nowej linii z Chotomowa przez Jabłonnę do Warszawy. Te działania kosztują, dofinansowanie transportu wzrosło z 500 tys. w roku 2008 do 800 tys. zł w obecnym roku - informuje Michał Smoliński z urzędu gminy Jabłonna.
W gminie, poza przewoźnikami prywatnymi kursują linie ZTM: 731, 732 oraz 801, która została poprowadzona przez obwodnicę. Jednak mieszkańcy osiedli przy obwodnicy w weekend mają utrudnioną komunikację, bo 801 kursuje tylko od poniedziałku do piątku. Oni również liczą na zmiany i oczekują uruchomienia autobusu także w weekendy.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9