Warszawskie dworce i przystanki kolejowe

Moderator: JacekM

przewoz

Post autor: przewoz » 01 kwie 2012, 10:51

Właśnie zauważyłem, że robią chyba naprawę awaryjną wręcz, bo ten tor był w stanie tragicznym. Z resztą to widać, co z niego zostało. Pozostałości składują albo obok albo na torze w kierunku Warszawy Głównej. To samo powinno jak najszybciej spotkać pozostałe trzy tory w nitce podmiejskiej, zanim coś się tam wykolei.
Rosa pisze:No i mamy juz (prawie) 1 kwietnia a Stadion dalej w robocie
http://www.rynek-kolejowy..._opoznienie.htm
Tak na prawdę to od jakiegoś czasu oni go tylko czyszczą. Szczerze mówiąc pośpiech jest jak dla mnie niewskazany. Z tego dworca nie ma gdzie iść obecnie.
No i informacja pasażerska zapewne nieodebrana, bo tak ona działać nie może.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 01 kwie 2012, 13:42

Po zamieszaniu, jakie tam jest przez ten remont, tak właśnie myślę, że coś się rozwaliło i muszą teraz to szybko zrobić. Ale obawiam się, że taka naprawa na długo nie starczy... 8-(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

przewoz

Post autor: przewoz » 01 kwie 2012, 14:48

Wygląda na kładzenie zupełnie nowego toru na strunobetonie, więc będzie dobrze. Na Wschodnim też tak w końcu zrobili. Tylko tam niestety potrzeba jeszcze dobrego odwodnienia...

bepe

Post autor: bepe » 24 kwie 2012, 18:52

Obrazek
Jest pozwolenie na użytkowanie "Pierwsi pasażerowie w tym tygodniu"

Jest pozwolenie na użytkowanie stacji kolejowej Warszawa-Stadion. Pozytywną decyzję w tej sprawie wydał wojewódzki inspektor nadzoru budowlanego.

Pozwolenie na użytkowanie było ostatnim dokumentem, na który czekali kolejarze, aby udostępnić pasażerom stację kolejową. - Pierwsi z nich skorzystają ze stacji jeszcze w tym tygodniu - zapowiada Maciej Dutkiewicz z PKP PLK.

Biało-czerwone panele

Stacja Stadion będzie najważniejszym dworcem dla kibiców, którzy przyjadą do Warszawy na Euro 2012. Choć nie wygląda tak, jak na wizualizacjach prezentowanych przed remontem, to i tak znacząco odróżnia się od tego, z czym PKP kojarzy się na co dzień.

Perony stacji komponują się z architekturą Stadionu Narodowego. Przezroczyste ściany składają się z paneli w kolorze czerwonym i naturalnego szkła. Kolejarze zrezygnowali ze szklanego, biało-czerwonego dachu nad peronami. W obawie przed wandalami zdecydowali się na użycie blachy.

Stacja Stadion będzie najważniejszym dworcem dla kibiców, którzy przyjadą do Warszawy na Euro 2012.

Remont stacji rozpoczął się 1 czerwca 2011 roku.

Obok budują metro

Równolegle z modernizacją stacji kolejowej, tuż obok trwa również budowa jednej ze stacji centralnego odcinka II linii metra.

bf//ec

http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,ne ... 42643.html

kajo

Post autor: kajo » 05 maja 2012, 20:33

Aż się dziwię, że nikt tego wcześniej nie napisał. Od dziś otwarta jest stacja PKP Stadion i jestem pozytywnie zaskoczony. To najładniejszy przystanek w Polsce, robi naprawdę wielkie wrażenie. Szeroki, widny, spójny z otoczeniem, widok w kierunku stadionu zapiera dech w piersiach. No i są ruchome schody na peron, czyli fajnie.

Ale jak typowy polak czas ponarzekać.:) Dziś nie działały windy (powiedziałbym, że czemu mnie to nie dziwi, ale liczę, że nie zostały jeszcze uruchomione), wyświetlacze pokazywały tylko SKM(mam nadzieje, że to jeszcze poprawią) no i zapowiedzi, masakra, nie ma oznaczeń który peron jest który, a megafon twardo informował o torach i peronach. Dodatkowo po każdym pociągu prosi o odsunięcie się od krawędzi peronu, no chyba ich pogrzało ](*,) , po miesiącu się to ludziom znudzi i nie będą na to zwracać uwagi, a przy służbowych taki komunikat jest przydatny, bo przejeżdżają one z większą prędkością i się nie zatrzymują.

Ale i tak jestem zadowolony. Oby więcej takich stacji.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

przewoz

Post autor: przewoz » 05 maja 2012, 21:29

Hmmmmmm...
Ja tam windą jechałem, więc przynajmniej jedna działa :)

Informacja pasażerska jak zwykle na szarym końcu, mocno kuleje. Zapowiedzi od czapy, wyświetlanie też (i tylko SKM).

kajo

Post autor: kajo » 05 maja 2012, 21:32

przewoz pisze:Hmmmmmm...
Ja tam windą jechałem, więc przynajmniej jedna działa :)

Informacja pasażerska jak zwykle na szarym końcu, mocno kuleje. Zapowiedzi od czapy, wyświetlanie też (i tylko SKM).
Osobiście nie korzystałem ale na peronie w stronę wschodnią małżeństwo z wózkiem próbowało wejść do windy i mimo tego, że była na górze drzwi się nie otwierały.

alojz

Post autor: alojz » 05 maja 2012, 21:54

Informacja pasazerska o totalna porażka. Tak ciężko wpisać automatowi, żeby powiedział "wjedzie na tor..." zamiast "odjedzie z toru..."?

No i najgorsze - zapowiedzi mające niewiele wspólnego z pociągiem wjeżdżającym/stojącym przy peronie. Przykład:
Zapowiedź KM do Tłuszcza - wjazd KM do Wschodniej
Zapowiedź SKM do Sulejówka - wjazd KM do Tłuszcza
Zapowiedż KM do Wschodniej - wjazd SKM do Sulejówka.
W kierunku Śródmieścia to samo.
A propos Śródmieścia. 100 razy lepiej brzmią zapowiedzi nagrane przez lektora.

A co do wyświetlaczy.
Od miesiąca były włączone i testowane. Jak widać zbyt krótko.

kajo

Post autor: kajo » 05 maja 2012, 22:08

alojz pisze:A co do wyświetlaczy.
Od miesiąca były włączone i testowane. Jak widać zbyt krótko.
Ja się obawiam, że może być tak, że SKM się dogadało co do ceny za informację pasażerską, a KM jeszcze nie (bo za wyświetlanie na peronach też się płaci trochę). Także PKP PLK w trosce o własną d. postanowiła nie wyświetlać KM. Podobne problemy były o ile mnie pamięć nie myli w Płocku jak zaczęły tam dojeżdżać KM.

A co do zapowiedzi, to fajnie, że jest kobieta, bo jakoś lepiej brzmi to. Mogłaby to zrobić Czubówna:)

przewoz

Post autor: przewoz » 05 maja 2012, 22:12

To nie SKM i KM miały się dogadać, tylko PLK (zleceniodawca) z wykonawcą tego systemu. Tak się dogadali, jak widać na załączonym obrazku.
Przy mnie leciała zapowiedź jednego i tego samego pociągu, który miał dwa terminy kursowania.
I mniej więcej było tak:
"pociąg z Mińska Mazowieckiego do Góry Kalwarii, planowy odjazd pociągu o godzinie 17.40 odjedzie/wjedzie z toru przy peronie..."
a sekundę później:
"pociąg z Mińska Mazowieckiego do Warszawy Zachodniej, planowy odjazd pociągu o godzinie 17:40...."
Głos syntezatora brzmi chyba nawet gorzej niż na E20 ze słynną "szybką koleją wiejską".

Taki popis programujących. Byle opóźnienie (1-2 minutowe) rozkłada ten nędzny system póki co na łopatki, bo nikt tego nie pilnuje. Są co prawda czujniki wykrywające pociąg, ale najwyraźniej póki co ta funkcjonalność nie jest udrożniona. Jak długo? Jak dla mnie ten przystanek nie jest odebrany do końca.
Aha. No i czynne toalety (super) i ... bezpłatne (super, ale dla żuli też super...).

MichalJ

Post autor: MichalJ » 05 maja 2012, 22:28

Udrożnione to powinny być kible. :) A ja chyba wolę, żeby pisuar był za darmo, niż żeby ludzie szczali po korytarzach.

Awatar użytkownika
tomstak

Post autor: tomstak » 06 maja 2012, 3:17

Winda na peronie I już przed 19 była popsuta, drzwi nie dochodziły, a przyciskiem nie można było ich otworzyć.

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 06 maja 2012, 17:52

Dzisiaj obie windy już chodziły. Co do zapowiedzi, to mam wrażenie, że wczoraj leciały zapowiedzi ze Wschodniej, bo obiły mi się o uszy dalekie z peronów 1-4 i relacje mało mazowieckie...
Darmowy kibel ekstra, ale już dzisiaj jakaś żulinia urządziła tam sobie darmowy pobór prądu do komórki i gderała w przedsionku, wydzielając woń.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 06 maja 2012, 18:23

Darmowy nie powinno się równać niepilnowany.

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 06 maja 2012, 18:25

Kamerka jest tylko w przedsionku. Rozumiem jej brak w pomieszczeniu z pisuarami/ muszlami, ale rzeczywiście w umywalkach już można by było umieścić...

PS. Jak po latach wygląda darmowy kibelek w przesiadkowni Młociny?
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

ODPOWIEDZ