O Kolejach Mazowieckich - KM

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 23 sty 2008, 15:52

Premo pisze:Pasażera g.. to obchodzi a KM nic nie może zrobić.
Mogą. Zamiast pchać kasę w reklamę i fałszowanie rzeczywistości niech zatrudnią ekipy sprzątające. Jakiś pożytek z tego będzie...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 23 sty 2008, 16:13

Wolfchen pisze:Mogą. Zamiast pchać kasę w reklamę i fałszowanie rzeczywistości niech zatrudnią ekipy sprzątające. Jakiś pożytek z tego będzie...
Ile kosztuje wynajęcie billboarda? Z czego co wiem to miesięcznie ok.800zł. Lecz KM nie płaci za wynajem billboarda od prywatnej firmy lecz PLK za zajmowaną powierzchnię czyli ułamek m2. Koszt całej kampanii jest niewielki. Nie sądzę by wydali więcej niż 100tys zł. Wydatki KM to rocznie prawie 400mln. Gdyby KM nie robiło reklamy to różnicy nie byłoby żadnej.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 23 sty 2008, 16:27

Premo pisze:Gdyby KM nie robiło reklamy to różnicy nie byłoby żadnej.
Zaprzestanie okłamywania ludzi to "żadna róznica"? Za 100 tysięcy (podejrzewam, że znacznie więcej), to można parę skłądów wysprzątać na błysk...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 23 sty 2008, 16:41

Wolfchen pisze:to można parę skłądów wysprzątać na błysk...
Tydzień czasu i syf wróci. A jednostki są sprzątane codziennie

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 23 sty 2008, 19:20

chiste pisze:Nie było też Ochoty, Powisla, Stadionu, Olszynki i Gocławka
no własnie, skoro wybudowano stacje, poprawiając dostęp do kolei, to zawsze kosztem czasu przejazdu...
Premo pisze:
Wolfchen pisze:to można parę skłądów wysprzątać na błysk...
Tydzień czasu i syf wróci. A jednostki są sprzątane codziennie
problem taki, że nie są sprzątane efektywnie i skutecznie...
chiste pisze: pasażera wiąże umowa z przewoźnikiem i nie obchodzi go PKP PLK S.A.
pasażer tego nie zrozumie, to będzie dalej tylko krzykaczem. Myślałem, że dyskusja u nas ma być na poziomie wyżej.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 23 sty 2008, 19:37

MeWa pisze:problem taki, że nie są sprzątane efektywnie i skutecznie...
Albo wcale nie są sprzątane. Bo pociąg, który jest podstawiony z torów odstawczych po "noclegu", a w którym znajduje się sporo m.in. puszek po piwie (w koszach) świadczy o tym, że nawet nie są opróżniane kosze.
MeWa pisze:Myślałem, że dyskusja u nas ma być na poziomie wyżej.
Akurat stan skłądów jest zależny w 90% od przewoźnika... O-)

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 23 sty 2008, 19:56

Wolfchen pisze:Akurat stan skłądów jest zależny w 90% od przewoźnika... O-)
I w 100% od pasażerów(jeśli chodzi o wnętrze).
MeWa pisze:problem taki, że nie są sprzątane efektywnie i skutecznie...
A co jeszcze można zrobić poza umyciem podłogi, toalety i opróżnieniem śmietniczek? Syf zbiera się pod siedzeniami gdyż tam nie da się dotrzeć mopem. Lecz podczas NG montuje się nawiewowe ogrzewanie na dole ścian przez co i tam można wymyć.
Wolfchen pisze:Albo wcale nie są sprzątane. Bo pociąg, który jest podstawiony z torów odstawczych po "noclegu"
Ostatnio był przetarg na sprzątanie jednostek na torach odstawczych. Czyżby nie doszedł do skutku?

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 23 sty 2008, 20:04

Premo pisze:I w 100% od pasażerów(jeśli chodzi o wnętrze).
Obluzowanie siedzenia, lepkie od brudu, opuszczające się szyby, etc...
Premo pisze:Ostatnio był przetarg na sprzątanie jednostek na torach odstawczych. Czyżby nie doszedł do skutku?
Nie mam zielonego pojęcia...

Andrzej

Post autor: Andrzej » 23 sty 2008, 20:07

metron pisze:(...)Widocznie wpompowywanie coraz większych dotacji nie jest lekarstwem na to aby warunki dla klientów zdecydowanie się poprawiły
Uszczelnić system,,, tutaj, w MZA,,, w służbie zdrowia,,, wszędzie korzenie problemu są podobne..
R1+R2
R3+R7
R8+R9

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 23 sty 2008, 20:41

Wolfchen pisze:Obluzowanie siedzenia
Pierwsze słyszę.
Wolfchen pisze:lepkie od brudu
To też jest przesadzone. Brud pojawił się do tej pory w jednostkach po NR w 2005r. Widać go tylko na szwach. [/quote]
Wolfchen pisze:opuszczające się szyby
Podczas NR okna są regulowane. Podczas NG wymieniane na nowe
Andrzej pisze:Uszczelnić system,,, tutaj, w MZA,,, w służbie zdrowia,,, wszędzie korzenie problemu są podobne..
Dotacja rośnie wraz ze wzrostem poc/km. Regionalne przewozy kolejowe w całej Europie są dotowane. Gdyby nie dotacja to dług stale by się powiększał i cena biletu przy obecnych przewozach musiałby dwukrotnie wzrosnąć. Albo czekałyby nas cięcia w rozkładzie.

kozioł

Post autor: kozioł » 23 sty 2008, 20:44

SPROSTOWANIE

W związku z artykułem Pana Krzysztofa Śmietany pt. „Koleje Mazowieckie: reklamą do klienta” opublikowanym na łamach gazety „Gazety Wyborczej - Stołecznej” w dniu 22 stycznia 2008r. proszę o zamieszczenie sprostowania (zgodnie z art. 31 Ustawy Prawo Prasowe).

Nie jest prawdziwe stwierdzenie, że „Pasażerowie narzekają na tłok i opóźnienia. A Koleje odpowiadają na to, wieszając billboardy…”, ponieważ:
- kampania reklamowa rozpoczęła się w połowie ubiegłego roku,
- odpowiedzią Zarządu Spółki na tłok w pociągach było m.in. wypożyczenie od PKP „Przewozy Regionalne „ sp. z o.o. dodatkowych 20 szt. EZT. W związku z tym liczba skarg na małe zestawienie i wniosków o zwiększenie zestawienia spadła o ok. 90% ( własne wtrącenie: :smiech: ). Ponadto została utworzona specjalna komórka, która analizuje i udziela odpowiedzi na wnioski i skargi pasażerów. Sugestie i uwagi podróżnych w miarę możliwości są realizowane.

Z przykrością stwierdzam, że opublikowany tekst narusza dobra osobiste Spółki, a przede wszystkim wprowadza w błąd czytelników podając nieprawdziwe informacje.

Na zakończenie jeszcze jedna drobna uwaga. Billboard, o którym pisze Pan Krzysztof Śmietana przedstawia dwójkę dzieci, a nie matkę z kilkuletnim synem."

źródło: Koleje Mazowieckie i Rynek Kolejowy

Tak mi się zdawało, że coś z tym bilboardem jest nie tak. Kto wie, może to jednak jest matka, tylko odmłodzona przez informatyka ?

przewoz

Post autor: przewoz » 23 sty 2008, 22:30

Wolfchen pisze:Premo napisał/a:
Ostatnio był przetarg na sprzątanie jednostek na torach odstawczych. Czyżby nie doszedł do skutku?
Nie mam zielonego pojęcia...
Ostatnie rozstrzygnięte przetargi to sprzątanie na Czystem, Iłowo, Ciechanów, Radom, Skarżysko. Następne w drodze.
Poza tym chyba się za Ochotę wzięli, bo co jakiś czas trafiam na dość stare jeszcze skłądy, a ładnie wysprzątane. Tylko ,że po 100km wszędobylski zmielony kołami kurz osiada na oknach. Z tym nie powalczysz za dobrze.
Wolfchen pisze:Obluzowanie siedzenia, lepkie od brudu, opuszczające się szyby, etc...
No nie wiem... Obluzowanych siedzeń nie widziełem od jakiegoś... 2002-2003 roku, kiedy z kolegami całe siedzenie podnieśliśmy z podłogi. Opuszczających się okien nie widziałem również od dawna.

Awatar użytkownika
Karol

Post autor: Karol » 24 sty 2008, 2:21

Szczerze mówiąc to brudnych siedzeń od dawna nie widziałem...ale może nie jestem obiektywny, od małego jeżdżę EN 57 bo nic innego nie było (poza Bipą) i przyzwyczaiłem się do standardowego syfu. Jak chcę naprawdę luksus to jadę IC klimatyzowanym bezprzedziałowym :-$
www.kolej.one.pl
Zachęcam do aktualizowania danych!!!

Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 24 sty 2008, 6:33

Koleje Mazowieckie w Sprostowaniu pisze:(...)
Nie jest prawdziwe stwierdzenie, że „Pasażerowie narzekają na tłok i opóźnienia. A Koleje odpowiadają na to, wieszając billboardy…”, ponieważ:
(...)
Aaaaa, czyli problemy taborowe zaczęły się pewnie wczoraj...
Ten film też pewnie został nagrany wczoraj. ](*,)
Polityka złym doradcą w pracy!

metron

Post autor: metron » 24 sty 2008, 9:20

Premo pisze:
Wolfchen pisze:Mogą. Zamiast pchać kasę w reklamę i fałszowanie rzeczywistości niech zatrudnią ekipy sprzątające. Jakiś pożytek z tego będzie...
Ile kosztuje wynajęcie billboarda? Z czego co wiem to miesięcznie ok.800zł. Lecz KM nie płaci za wynajem billboarda od prywatnej firmy lecz PLK za zajmowaną powierzchnię czyli ułamek m2. Koszt całej kampanii jest niewielki. Nie sądzę by wydali więcej niż 100tys zł. Wydatki KM to rocznie prawie 400mln. Gdyby KM nie robiło reklamy to różnicy nie byłoby żadnej.

Premo po raz kolejny naginasz fakty. Niedawno sam pisałeś jakie to Koleje Mazowieckie są biedne, ile mają strat z nierentownych przewozów.
Teraz twierdzisz już że kilka tysięcy złoty na idiotyczną kampanię reklamową to przysłowiowa pestka. Nie trafia do Ciebie że wydanie nawet jednej złotówki w obecnej sytuacji to zwykłe wyrzucenie pieniędzy w błoto
Po co KM się reklamują skoro nie są w stanie obsłużyć pasażerów których już mają nie mowiąc już o nowych

[ Dodano: 2008-01-24, 09:25 ]
JotPeCet pisze:
Koleje Mazowieckie w Sprostowaniu pisze:(...)
(...)
Aaaaa, czyli problemy taborowe zaczęły się pewnie wczoraj...
Ten film też pewnie został nagrany wczoraj. ](*,)

A to dobre, szczyt chamstwa, ludzie nie mieszczą się w zatłoczonych pociągach, jadą poniżej godnosci a przedstawiciele KM piszą idiotyczne sprostowania

ODPOWIEDZ