Bo to się czyta "poziom inflacji plus 20 punktów procentowych". "Poziom inflacji plus 20%" imo powinno oznaczać 20% od poziomu inflacji (czyli u ciebie 4,2%).bepe pisze: a nie poziom inflacji plus 20% (czyli przy tym samym wskaźniku 23,5%).
Wspólny bilet ZTM/KM/WKD/PR
Moderator: JacekM
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
W zależności od tego, co autor miał na myśli, mogą być trzy warianty (przeliczam na przykładzie 10% inflacji i 20czegoś tam dodatkowego):
1. Powiększamy wskaźnik inflacji o 20% i traktujemy jako wskaźnik podwyżki. Wychodzi 12%.
2. Powiększamy podwyżkę o 20 punktów procentowych. Wychodzi 30%.
3. Powiększamy cenę o inflację a potem wynik o 20%. Wychodzi (1+10/100)*(1+20/100), czyli 32%.
Wg mnie, intencją takiego zapisu powinno być uzyskanie wariantu 3. Ale co zapisali naprawdę i jak to odczytać, to nie mam pojęcia.
1. Powiększamy wskaźnik inflacji o 20% i traktujemy jako wskaźnik podwyżki. Wychodzi 12%.
2. Powiększamy podwyżkę o 20 punktów procentowych. Wychodzi 30%.
3. Powiększamy cenę o inflację a potem wynik o 20%. Wychodzi (1+10/100)*(1+20/100), czyli 32%.
Wg mnie, intencją takiego zapisu powinno być uzyskanie wariantu 3. Ale co zapisali naprawdę i jak to odczytać, to nie mam pojęcia.
- Daniel_FCB
- (kaczofob)
Od takich rzeczy jak wspólny bilet powinny być nie gminy (i ZTM jako rzecznik Warszawy), tylko jeden podmiot administracyjny Aglomeracji Warszawskiej. W kwestiach komunikacji - skupiający ZTM, SKM i KMy.
Nie byłoby wtedy takich umów i takich sporów jak ten z Wołominem, przelewania z pustego w próżne (bo ani gminy kasy nie mają, ani Warszawa); nie byłoby "refundacji" za wirtualnych pasażerów (bo stawka płacona przez ZTM nie odzwierciedla realnego wykorzystania wspólnego biletu) i możnaby wprowadzić sensowne taryfy biletowe.
Ok, niesie to ze sobą inne problemy (kto ma płacić za drogi, szkoły, szpitale itd.) ale jest to rozwiązanie stosowane powszechnie i znoszące wiele barier w rozwoju aglomeracji. A zwłaszcza tych barier, które są w głowach urzędników.
Nie byłoby wtedy takich umów i takich sporów jak ten z Wołominem, przelewania z pustego w próżne (bo ani gminy kasy nie mają, ani Warszawa); nie byłoby "refundacji" za wirtualnych pasażerów (bo stawka płacona przez ZTM nie odzwierciedla realnego wykorzystania wspólnego biletu) i możnaby wprowadzić sensowne taryfy biletowe.
Ok, niesie to ze sobą inne problemy (kto ma płacić za drogi, szkoły, szpitale itd.) ale jest to rozwiązanie stosowane powszechnie i znoszące wiele barier w rozwoju aglomeracji. A zwłaszcza tych barier, które są w głowach urzędników.
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
Mój błąd i skrót myślowy. Chodziło mi o humanistów po filozofiach, socjologiach, politologiach itp. Zresztą i tak mało który poseł czyta to, za czym głosuje. Choć z drugiej strony im te przepisy są bardziej zawiłe i niespójne, tym dłużej dla rzeszy prawników znajdzie się zajęcieMeWa pisze:A kto ma się zajmować? W końcu prawo to jest humanistyczny kierunek.Paweł D. pisze:To, że w sejmie legislacją zajmują się humaniści
Owszem, system prawny UE miałem na studiach i przez unijne orzecznictwo musiałem się przegryzać
- Bastian
- Sułtan Maroka
ZTM: wspólny bilet zostaje z wyjątkiem Chotomowa, ważą się losy Wołomina:
http://www.ztm.waw.pl/aktualnosci.php?i=918&c=100&l=1
http://www.ztm.waw.pl/aktualnosci.php?i=918&c=100&l=1
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Bastian
- Sułtan Maroka
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- R-9 Chełmska
porównujmy miesięczny, bo można tak wydłużać , kwartalny, roczny, 5 letni, dożywotni..., ponadto wszystkie rozliczenia sa miesięczne, rachunki, wypłaty,i inne rzeczy)
dla czystego badania problem takie obliczenie ile powinien kosztować bilet długookresowy. przyjąłem ze bilet i 3x dłuższym okresie jest o 80% tańszy niż 3x miesięczny (i tak w sumie jest)
odpowiednio:
9 miesięczny - 600 zł
27 miesięczny - 1440 zł | 2,25 lat
81 miesięczny - 3456 zł | 6,75 lat
243 miesięczny - 8429 zł | 20,25 lat
729 miesięczny - 20230 zł | 60,75 lat (czyli własciwie dożywotni)
Więc nic tylko brać kredyt na bilet dożywotni, spłacić w kilka lat i mieć problem komunikacji z głowy
z drugiej strony, widać ile warta jest nasza krew skoro honorowy dawca krwi ma dożywotnio bezpłatne przejazdy po kilku latach oddawania jej.
dla czystego badania problem takie obliczenie ile powinien kosztować bilet długookresowy. przyjąłem ze bilet i 3x dłuższym okresie jest o 80% tańszy niż 3x miesięczny (i tak w sumie jest)
odpowiednio:
9 miesięczny - 600 zł
27 miesięczny - 1440 zł | 2,25 lat
81 miesięczny - 3456 zł | 6,75 lat
243 miesięczny - 8429 zł | 20,25 lat
729 miesięczny - 20230 zł | 60,75 lat (czyli własciwie dożywotni)
Więc nic tylko brać kredyt na bilet dożywotni, spłacić w kilka lat i mieć problem komunikacji z głowy

Kupisz trzy kwartalne i dwa miesięczne. Musisz wyjść do przodu.MichalJ pisze:Wyjeżdżając na urlop/wakacje też oszczędzamy. A z kwartalnym nie utrafisz...
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem