O nazwach ulic
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Jasne. W Łomży jest np. Radziecka . A w wielu małych miastach są takie ulice jak np. Świerczewskiego. W małych lokalnych grupach społecznych ludzie jeszcze wspominają minoną eopkę niejako z sentymentem. I sądze, ze dlatego jeszcze długo będziemy mieć takie nazwy.MeWa pisze:w niektórych miastach wciąż spotkać można ulice typu 25-lecia PRL
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
W Kielcach jest ulica Manifestu Lipcowego, a w Radomiu uchowała się ulica Waryńskiego. Takich przypadków jest sporo. Nie zawsze wiąże się to z sentymentem, ale raczej bardziej z obawą przed ponoszeniem kosztów z tytułu wymiany dokumentów. Ludzie przyzwyczaili się do dotychczasowych nazw i protestują, gdy ktoś chce ich na siłę uszczęśliwiać nowymi.R-11 Kleszczowa pisze:Jasne. W Łomży jest np. Radziecka. A w wielu małych miastach są takie ulice jak np. Świerczewskiego. W małych lokalnych grupach społecznych ludzie jeszcze wspominają minoną eopkę niejako z sentymentem. I sądze, ze dlatego jeszcze długo będziemy mieć takie nazwy.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
W Warszawie teżMZ pisze: a w Radomiu uchowała się ulica Waryńskiego.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
W sumie w czym miałaby ona komukolwiek przeszkadzać Ale skoro Stołeczna i Rondo Babka przeszkadzały... Samorządowcy z Bożej łaski muszą w końcu pokazać, że cokolwiek robią, choćby było to zmienianie nazw ulic i placów
PS W głowach Warszawiaków od dawna mieszkających w Warszawie (takich czasów dożyliśmy, że dodanie tego wyjaśnienia jest niezbędne) nadal funkcjonują niektóre dawne nazwy, choćby rzeczone Stołeczna i Rondo Babka, a także Chodkiewicza, Rosoła i. in. Bardzo trudno będzie to prawicowym mądralom zmienić.
PS W głowach Warszawiaków od dawna mieszkających w Warszawie (takich czasów dożyliśmy, że dodanie tego wyjaśnienia jest niezbędne) nadal funkcjonują niektóre dawne nazwy, choćby rzeczone Stołeczna i Rondo Babka, a także Chodkiewicza, Rosoła i. in. Bardzo trudno będzie to prawicowym mądralom zmienić.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nie bardzo zresztą rozumiem, co komu zawinił Waryński. Podobnie Kasprzak, który mało nie "poleciał" kilkanaście lat temu...MZ pisze:A faktycznie. Że też o niej zapomniałem . Tak ona "wrosła w krajobraz", że mało kto kojarzy ją z twórcą proletariatu. Automatycznie mówi się "Waryńskiego" i tyle.R-11 Kleszczowa pisze:W Warszawie też
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Perwotni działacze socjalizmu rewolucyjnego z którego wykluła się KPP....tylko że pierwotni. W porównaniu do Róży Luksemburg wypadają blado nie wspominając już o Bierucie...
A najlepsza i tak była Włada Bytomska. Z k.... komuniści po wojnie zrobili bohaterkę robotniczej Łodzi a najlepsze, że wiem o tym z lewicowej Polityki
A najlepsza i tak była Włada Bytomska. Z k.... komuniści po wojnie zrobili bohaterkę robotniczej Łodzi a najlepsze, że wiem o tym z lewicowej Polityki
www.kolej.one.pl
Zachęcam do aktualizowania danych!!!
Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)
w gruncie rzeczy posiadanie ulic moga zawdzięczac przedwczesnej smierci i niedożyciu roku 1918, potem niewiadmo jak potoczyłyby się ich losyBastian pisze:Nie bardzo zresztą rozumiem, co komu zawinił Waryński. Podobnie Kasprzak, który mało nie "poleciał" kilkanaście lat temu...
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
- Bastian
- Sułtan Maroka
No właśnie, nawet nie za ich życia się wykluła. Komunizm, komunizmem, ale odsądzanie od czci i wiary każdego dziewiętnastowiecznego socjalisty to przesada i absurd...Karol pisze:z którego wykluła się KPP....tylko że pierwotni
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
Eee tam, metody działania PiSu przypominają mi metodę działania rosyjskich antyterrorystów - jak atakują to giną i terroryści i zakładnicy...PiSuary tak samo - jak dowalić to wszystkim, którzy mieli swoją ulicę za poprzedniej epoki
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
- MeWa
- Cukiereczek
A np. w Skierniewicach to do dziś są ulice 25-lecia PRL, Buczka, gen. Zawadzkiego, Hibnera, Waryńskiego (przy czym np. Kasprzak to poleciał), Berlinga. Przed dworcem stoi czołg z tablicą upamiętniającą wyzwolenie Skierniewic przez Armię Radziecką, przed Sejmikiem Powiatowym stoi pomnik wdzięczności dla Armii Radzieckiej ("za wolność waszą i naszą"). Nad zalewem stoi jeszcze na postumencie samolot jakiś. Obiekty i ulice te wrosły w pejzaż miasta, a zostały (zwłaszcza ulice) pewnie przez przypadek... Ze względów historycznych na monumencie upamiętniającym spalenie na stacji wagonu z więźniami pozostawiono orła bez korony, konserwator zabytków nakazał też PKP odnowienie socrealistycznych fresków we wnętrzu budynku dworca. Burzę wywołała jednak odnowiona tablica upamiętniająca tragiczną śmierć "w walkach o państwowość" funkcjonariuszy MO i SB. Po zmianie ustrou zmieniono to na Policję, jednak gdy policja przeprowadziła się do nowej siedziby, to postanowili odnowić tablicę odsłaniając stary napis. Teraz tablica leży gdzieś w magazynie.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Bastian
- Sułtan Maroka
Akurat teraz PiS się Waryńskiego i Kasprzaka nie czepia (póki co ). Nawet Pstrowskiego, ale o nim pewnie nie wiedząPaweł_K pisze:Eee tam, metody działania PiSu przypominają mi metodę działania rosyjskich antyterrorystów - jak atakują to giną i terroryści i zakładnicy...PiSuary tak samo - jak dowalić to wszystkim, którzy mieli swoją ulicę za poprzedniej epoki
Kasprzak był "zagrożony", gdy jeszcze się nikomu o PiSie nie śniło...
Tablice upamiętniające UB i MO powinno się zdejmować i robić z nich eksponaty w miejscowych muzeach (z odpowiednim opisem).
www.kolej.one.pl
Pewnie,że tak.A teraz kolejny pomysł PISaków-zmienić Marszałkowska na odcinku Królewska-Pl.BAnkowy na ,,Pułaskiego''...Bez komentarza...
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney
Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie To tylko efekt uboczny.
Zły chłopiec i troll pozdrawia
Paweł Ney
Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie To tylko efekt uboczny.
Zły chłopiec i troll pozdrawia