Nowa Zajezdnia
Moderatorzy: Tyrystor, Szeregowy_Równoległy
Ja wysyłałem zamówienie po ukazaniu się tego postu. Nie było żadnego komunikatu o jakimkolwiek błędzie. Ponowię pytanie: Czy 'automat' powinien 'odmejlować'?solaris8315 pisze:Znajomy nie zgłasza błędu formularza, więc działa wsio ok
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...
- Bastian
- Sułtan Maroka
No cóż, dobre obyczaje nakazywałyby w tym miejscu zamieścić przypis - no i od razu by było widać, kto popełnił błąd.chruscik pisze:Jako, ze wlasnie nie czuje sie specjalista w budowie torowisk, to ten fragment - w celu unikniecia ew. bledow - zostal niemal doslownie przepisany (4 zdania).
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ciężko się odnieść, bo nie wiadomo, o której prezentacji (KL) pisze. Zakładam jednak, że o najświeższej, tj. z konferencji prasowej z początku czerwca.
Natomiast rzeczywiście w prezentacji błędnie podano wysokość przystanków - (0,26 m, powinno być 0,22m).
PS: Proszę nie traktować tych słów jako wypowiedzi TW - wypowiadam się jedynie jako użytkownik, który przypadkiem ma dostęp do (prawdopodobnie) tej samej prezentacji, co inni dziennikarze.
[ Dodano: 2007-07-25, 09:55 ]
Że "wszędzie", to niestety nadinterpretacja autora artykułu. W tej samej prezentacji jest napisane, że przystanków na trasie jest 52, zaś tablic - 26. Powyższy akapit mówi zatem o sposobie wyboru tablicy na każdym z tych 26 przystanków.chruscik pisze: Cytuje: "Przewiduje sie instalowanie duzych tablic informacyjnych w wazniejszych wezlach oraz standardowych malych tablic na pozostalych przystanakch zwiazanych z realizacja projektu". Jak wiec widac jasno z tego wynika, ze tablice mialy zostac zainstalowane _wszedzie_.
W której to informacji konstrukcje te są opisane oddzielnie.Natomiast informacja o technologii NBS rowniez pochodzila z informacji prasowej TW.
Szkoda, że tylko 4 - w prezentacji były to trzy, zapisane gęstym maczkiem slajdy przedzielone dwoma schematami obu tych konstrukcji, z wyraźnymi tytułami...Jako, ze wlasnie nie czuje sie specjalista w budowie torowisk, to ten fragment - w celu unikniecia ew. bledow - zostal niemal doslownie przepisany (4 zdania).
Natomiast rzeczywiście w prezentacji błędnie podano wysokość przystanków - (0,26 m, powinno być 0,22m).
PS: Proszę nie traktować tych słów jako wypowiedzi TW - wypowiadam się jedynie jako użytkownik, który przypadkiem ma dostęp do (prawdopodobnie) tej samej prezentacji, co inni dziennikarze.
[ Dodano: 2007-07-25, 09:55 ]
Oraz jasno zaznaczyć, co jest cytatem i z jakiego materiału - ułatwiłoby to weryfikację danych.Bastian pisze:No cóż, dobre obyczaje nakazywałyby w tym miejscu zamieścić przypis - no i od razu by było widać, kto popełnił błąd.chruscik pisze:Jako, ze wlasnie nie czuje sie specjalista w budowie torowisk, to ten fragment - w celu unikniecia ew. bledow - zostal niemal doslownie przepisany (4 zdania).
- Bastian
- Sułtan Maroka
No toż to właśnie miałem na myśliinż. Glonojad pisze:Oraz jasno zaznaczyć, co jest cytatem i z jakiego materiału - ułatwiłoby to weryfikację danych.Bastian pisze: No cóż, dobre obyczaje nakazywałyby w tym miejscu zamieścić przypis - no i od razu by było widać, kto popełnił błąd.
W dziedzinie edytorstwa redakcja "Zajezdni" jeszcze musi się trochę nauczyć, gdyż taki błąd jest podstawowy, a w dodatku zatrąca plagiatem.
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- MeWa
- Cukiereczek
Bledy i pomylki zdarzaja sie nawet najlepszym autorom. A przypomne, ze tutaj pisza osoby spoleczne, w wolnym czasie, otrzymujac w zamian dobre slowa/reakcje (lub zle). Redakcja bedzie sie starala - w miare mozliwosci - poprawic te dziedziny pracy, ktore budza zastrzezenia, co nie oznacza oczywiscie, ze nagle w ogole nie bedzie jakichkolwiek bledow. Cieszy duzy odzew i dyskusja, szzegolne podziekowania naleza sie jednak tym, ktorzy w sposob czynny badz konstruktywny przyczyniaja sie do funkcjonowania badz poprawy pisma.
Jednoczesnie Bastianie - nie wiem, czy miales w rekach NZ - latwo jest wydawac sady i opinie na podstawie jednego artykulu (badz na podstawie reakcji, jakie on wywolal), podczas gdy w gazecie ich jest znacznie wiecej
Jednoczesnie Bastianie - nie wiem, czy miales w rekach NZ - latwo jest wydawac sady i opinie na podstawie jednego artykulu (badz na podstawie reakcji, jakie on wywolal), podczas gdy w gazecie ich jest znacznie wiecej
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Bastian
- Sułtan Maroka
Spokojnie, to nie był sąd 
Doceniam wasz wysiłek, zwracam tylko uwagę na pewne rzeczy![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Doceniam wasz wysiłek, zwracam tylko uwagę na pewne rzeczy
- Bastian
- Sułtan Maroka
Które na przykład? Cytowanie cudzych materiałów bez podania źródła? 
- chruscik
- Dysklawiaturzysta
- Kontakt:
Dobra, czlowiek uczy sie na bledach (czasem cudzych). A opinia ze wyszukiwane sa na sile, to moja osobista opinia
Ale skoro prosisz o zaczytowanie to prosze
Otoz w moim odczuciu artykul ejst o remoncie Alej Jerozolimskich, a nie calej trasy Banacha-Goclawek. A jak wynika z mapki umieszczonej na Twojej stronie wynika, ze na wszytkich przystankach w Alejach (wylaczajac te ktore odbijaja od Alej) tablice beda.
http://tramwar.republika.pl/schemat-aj-tablice-z.JPG
Jest to wypowiedz wylacznie moja
Autor (KL) jeszcze jej nie zna 
pozdrawiam
Tu moze bedzie wygladalo, ze to ja robie na silemkm101 pisze:(tablice systemu informacji pasażerskiej będą tylko na części przystanków a nie na wszystkich jak podano w artykule)
Jest to wypowiedz wylacznie moja
pozdrawiam
MOBILIS Ursus
Jak się przyjrzysz temu schematowi to zauważysz że wzmiankowane 50 modernizowanych platform przystankowych i 26 montowanych tablic będzie także na Grójeckiej a nawet na pętli Banacha, a więc poza Alejami. Skoro tak to trudno uważać by zapis w artykule był prawidłowy (zresztą nie tylko ja odniosłem takie wrażenie).chruscik pisze: Ale skoro prosisz o zaczytowanie to prosze
Otoz w moim odczuciu artykul ejst o remoncie Alej Jerozolimskich, a nie calej trasy Banacha-Goclawek. A jak wynika z mapki umieszczonej na Twojej stronie wynika, ze na wszytkich przystankach w Alejach (wylaczajac te ktore odbijaja od Alej) tablice beda.mkm101 pisze:(tablice systemu informacji pasażerskiej będą tylko na części przystanków a nie na wszystkich jak podano w artykule)
- chruscik
- Dysklawiaturzysta
- Kontakt:
Od autora (KL)
[do Glonojada] - odnosnie ilosci tablic, to nie tyle moja nadinterpretacja, co po prostu dwuznacznosc w rzeczonej prezentacji. Jakby bylo napisane z glowa (czytaj: jednoznacznie), to potem nie byloby problemow. Naprawde nie czuje sie winny w tej sytuacji. A obaj wiemy kto pisze te prezentacje, wiec jest jak jest - coz... Odnosnie NBS-u, to radze jeszcze raz wglebic sie w artykul - w drugim zdaniu drugiego akapitu jako pierwsze wystepuje slowo "dodatkowo". Zatem wlasnie bylo to rozdzielenie tych dwoch technologii. A jesli ktos na sile probuje je laczyc, to nie moja sprawa juz... Co do ilosci jeszcze, to sorry. To nie jest artykul dla inzynierow o technoligii NBS, tylko dla zwyklych ludzi o remoncie w Alejach. I 4 zdania calkowicie tu wystarczaja. Kto chce wiedziec wiecej, znajdzie sobie o tym gdzie indziej.
A skoro juz sie tak czepiamy, to ja sie czepne (ponownie) owej prezentacji. Jakby ktos opisywal po kolei wszystkie zagadnienia, to latwiej byloby z tego korzystac. A tak wszystko jest rozrzucone na pieciu stronach. I slajd z iloscia (52 szt.) po prostu mi umknal... Co o godzinie 1 w nocy bylo juz mozliwe
[do bastiana] - znasz znaczenie slow 'niemal' i 'plagiat'? Najwyrazniej nie. Zatem wyjasniam - korzystalem z tych materialow, a nie przepisywalem je na zywca. A po drugie, widziales kiedys przypis do materialow prasowych?! Jesli tak, to licze, ze go tu nam teraz wskazesz. Bo jakos w zadnej gazecie codziennej (ktore pisaly z tego samego; w dodatku z duzo wieksza iloscia bledow) tego nie wiedzialem ! Tak wiec mozesz czepiac sie dalej - natomiast chetnie poczytam(y) twoje artykuly na tematy komunikacyjne. Bo klapac paszczeka jest bardzo latwo, za to samemu cos zrobic juz znacznie trudniej...
[do Glonojada] - odnosnie ilosci tablic, to nie tyle moja nadinterpretacja, co po prostu dwuznacznosc w rzeczonej prezentacji. Jakby bylo napisane z glowa (czytaj: jednoznacznie), to potem nie byloby problemow. Naprawde nie czuje sie winny w tej sytuacji. A obaj wiemy kto pisze te prezentacje, wiec jest jak jest - coz... Odnosnie NBS-u, to radze jeszcze raz wglebic sie w artykul - w drugim zdaniu drugiego akapitu jako pierwsze wystepuje slowo "dodatkowo". Zatem wlasnie bylo to rozdzielenie tych dwoch technologii. A jesli ktos na sile probuje je laczyc, to nie moja sprawa juz... Co do ilosci jeszcze, to sorry. To nie jest artykul dla inzynierow o technoligii NBS, tylko dla zwyklych ludzi o remoncie w Alejach. I 4 zdania calkowicie tu wystarczaja. Kto chce wiedziec wiecej, znajdzie sobie o tym gdzie indziej.
A skoro juz sie tak czepiamy, to ja sie czepne (ponownie) owej prezentacji. Jakby ktos opisywal po kolei wszystkie zagadnienia, to latwiej byloby z tego korzystac. A tak wszystko jest rozrzucone na pieciu stronach. I slajd z iloscia (52 szt.) po prostu mi umknal... Co o godzinie 1 w nocy bylo juz mozliwe
[do bastiana] - znasz znaczenie slow 'niemal' i 'plagiat'? Najwyrazniej nie. Zatem wyjasniam - korzystalem z tych materialow, a nie przepisywalem je na zywca. A po drugie, widziales kiedys przypis do materialow prasowych?! Jesli tak, to licze, ze go tu nam teraz wskazesz. Bo jakos w zadnej gazecie codziennej (ktore pisaly z tego samego; w dodatku z duzo wieksza iloscia bledow) tego nie wiedzialem ! Tak wiec mozesz czepiac sie dalej - natomiast chetnie poczytam(y) twoje artykuly na tematy komunikacyjne. Bo klapac paszczeka jest bardzo latwo, za to samemu cos zrobic juz znacznie trudniej...