Bez sensu. Pruszków ma na linii prostej dworzec Śródmieście.CYP pisze:A co z pomysłem aby tą linią puścić pociągi z Pruszkowa?
Kolej w aglomeracji warszawskiej
Moderator: JacekM
Przedmieścia Pruszkowa mają WKD, które na dodatek jest niewydolne i powolnejasiu pisze:z drugiej strony, Pruszków na Śródmieście ma już WKD![]()
Bo akurat linia kolejowa biegnie pomiędzy osiedlem Staszica a Żbikowem, więc dosłownie w samym centrum Pruszkowa...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Nawet gdyby byla kasa i checi mialoby to szanse wczesniej powstac?
Nie.
Wiec kiedy metro na wileniak bedzie to moze byc najwyzej w powijakach.
Imo gdyby wola byla pod jednym dachem z dwz moznaby na poczatek sprobowac ogryzka dww-gdanski-dwz(wola) bez pchania tego na srednice.
Ale do tego potrzebne bylyby przesiadki na przystankach ktorych nie ma.
Zaba i radzyminska (tluszcz).
Powazkowska tez by nie zaszkodzila.
Nie.
Wiec kiedy metro na wileniak bedzie to moze byc najwyzej w powijakach.
Imo gdyby wola byla pod jednym dachem z dwz moznaby na poczatek sprobowac ogryzka dww-gdanski-dwz(wola) bez pchania tego na srednice.
Ale do tego potrzebne bylyby przesiadki na przystankach ktorych nie ma.
Zaba i radzyminska (tluszcz).
Powazkowska tez by nie zaszkodzila.
A ja myślę,że byliby chętni na SKM-ki po odwodowej linii towarowej.Bemowo coraz bardziej się rozbudowywuje.Górczewska,Połczyńska,Dywizjonu zakorkowane.A takto 10 minut i już się jest przy GdańskimSiecool pisze:Ja to bym widział zamiast jazdy przez obwodnicę towarową jazdę przez obwodnicę pasażerską - Wola, Kasprzaka, Koło i Gdański. Przesiadki dużo lepsze, więcej możliwych punktów docelowych w zasięgu dojścia i generalnie jazda przez miasto, a nie krzaki. Nie wiem tylko jak z możliwością przepchnięcia takich kursów przez WGT, Czyste do Woli. Na pewno wymagałoby to nakładów finansowych na jakieś remonty, ale przewidywana frekwencja na pewno lepsza by była.
Tesco jest z drugiej strony nasypu. Tam gdzie była łącznica rosną krzaki.rufio198 pisze:Taka łącznica umożliwiająca wjazd z Ząbek w kierunku Gdańskiego była. Teraz tam Tesco jestWolfchen pisze:[Choć i tak najlepiej by było wybudować łącznicę umożliwiającą ruch w relacji Ząbki - Gdańska - Ożarów...]
Lepiej niech zrobią łącznice z Warszawa Marki do Wschodniego.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Z tą powolnością to bym tak znowu nie przesadzał zwłaszcza, jeśli się uwzględni krótsze drogi dojścia (częstsze przystanki - ile razy mam o tym jeszcze pisać?)Wolfchen pisze:Przedmieścia Pruszkowa mają WKD, które na dodatek jest niewydolne i powolnejasiu pisze:z drugiej strony, Pruszków na Śródmieście ma już WKD![]()
![]()
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ale chyba nie trzeba dużo pisać o tym, że kierowanie ruchu z Pruszkowa przez Jelonki na Gdański = przecięeie wszystkich możliwych torów + drastyczne zmniejszenie podaży? Gdyby WKD było takie dobre, to by nim ludzie jeździli, a to nawet nie ma wspólnego biletuGlonojad pisze:Z tą powolnością to bym tak znowu nie przesadzał zwłaszcza, jeśli się uwzględni krótsze drogi dojścia (częstsze przystanki - ile razy mam o tym jeszcze pisać?)
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Taki sens, że na średnicę dużo więcej, niż obecnie nie upchasz. Ponadto wiele osób w Centrum i tak się przesiada do metra.CYP pisze:jaki jest sens "wywozić" ludzi z Ożarowa aż na Gdański by potem metrem wracali się do Centrum?
Taka relacja moim zdaniem nie będzie atrakcyjna co oznacza wygaszenie popytu.
Wystarczy zobaczyć wykorzystanie tramwaju 27 na odcinku od Cm. Wolskiego (pętla 713 z Ożarowa oraz punkt przesiadkowy PKS z Błonia) do Ronda Radosława - mało kto jedzie całą tę trasę.
Jeśli chodzi o zapchaną średnicę - myślę, że dużo lepszym rozwiązaniem, niż wyłączanie pewnych relacji, było by wykorzystanie dworców Wschodniego i Zachodniego jako terminali dla wszystkich relacji i puszczenie "wahadła" z dużą częstotliwością między tymi stacjami.
Wystarczy zobaczyć wykorzystanie tramwaju 27 na odcinku od Cm. Wolskiego (pętla 713 z Ożarowa oraz punkt przesiadkowy PKS z Błonia) do Ronda Radosława - mało kto jedzie całą tę trasę.
Jeśli chodzi o zapchaną średnicę - myślę, że dużo lepszym rozwiązaniem, niż wyłączanie pewnych relacji, było by wykorzystanie dworców Wschodniego i Zachodniego jako terminali dla wszystkich relacji i puszczenie "wahadła" z dużą częstotliwością między tymi stacjami.