Marki, Radzymin, Wołomin

Moderator: Wiliam

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 22 mar 2008, 10:31

JotPeCet pisze:Nie ma, ale miejmy nadzieję że pojawi się w ramach ZTA.
W 2012 ? ;)

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 22 mar 2008, 11:37

ZTA? Raczej 2009, a linia z Radzymina do Słonecznej - nie wiem.
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 22 mar 2008, 18:21

JotPeCet pisze:I
Czas przejazdu linią (roboczy numer) 738 od Os. Victoria do Wschodniego to ok. 63 minuty w szczycie.
Mam prośbę: może ktoś sprecyzować - może powstać teoretycznie nowa linia, czy zostaną wydzielone kursy z 718 :?:

Dzisiaj miałem okazję spotkać 2 radnych na święceniu w kościele - byli mocno zdziwieni tą wiadomością. I nie byli nią zachwyceni.
Po świętach ma mieć planowo spotkanie jedna z komisji Rady Miasta - sprawa ta będzie zapewne już teraz poruszona (nawet bez oficjalnego pisma ZTM). Radni na bank będą przeciw, a Burmistrz się im nie sprzeciwi, bo by go ludzi zlinczowali gdyby do tego rękę przyłożył.

No chyba że w grę wchodzi jednak jakaś nowa linia - myślę że wtedy temat będzie mógł być gruntowanie przeanalizowany.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 22 mar 2008, 18:29

Pewnie im żeś bzdur nagadał a ZTM ma lepszą ofertę :-D

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 23 mar 2008, 18:16

solaris8315 pisze:Pewnie im żeś bzdur nagadał a ZTM ma lepszą ofertę :-D
Jak na razie to nic nie zaproponował -pojawiła się w internecie tylko jakaś informacja, która wydaje się być mało precyzyjna w obliczu tego co pojawiło się na forum.

A co do meritum, to gdyby informacja prasowa byłaby prawdziwa, to takie rozwiązanie jest nie do przyjęcia. Takie kursy by już były "spalone" w na granicy Marek i gm. Radzymin już nikt by nie miał nawet okazji wejść do środka - jest to więc zwykłe zmniejszenie podaży miejsc dla Marek, tylko pod takim płaszczykiem niewinnego wydłużania niektórych kursów.
Ponadto wydłużone kursy, to kompletne rozjechanie się częstotliwości, a także kursów niskopodłogowych - teraz w DP wypadają one na 718 równo co godzinę. Postój na pętli w Markach wynosi około 15 minut, a autobus w tyle (nawet przy zerowym postoju w Radzyminie) nie objedzie do Radzymina i z powrotem. I teraz jak są kolejno brygady 1, 2, 3, 4, 5, 6, 07/718, tak by w nowym układzie kolejność ich jazdy zmieniała się przez cały dzień podczas kursowania.
A o tym co by się działo w 718 w DS wolę nawet nie myśleć - przy tej częstotliwości :kaput:

Radzyminfan

Post autor: Radzyminfan » 27 mar 2008, 16:35

Witam!

Jak mój nick wskazuje jestem z Radzymina i działam właśnie w Stowarzyszeniu "Radzymińskie Forum", które cytowaliście czym bardzo mnie połechtaliście :-)

Cytat ten pochodzi z lokalnej prasy, ale komunikacja bytła również przedmiotem obrad Rady Gminy (info 100% potwierdzone).

Cieszę się, że wreszcie poruszono ten problem. SRF kontaktowało się z ZTM i burmistrzem Radzymina i chociaż samo NGO nic zrobić nie może to jednak presja jaką wywiera okazuje się miec ogromny wpływ.

No ale do rzeczy.

Rzeczywiście idealnym rozwiązaniem byłby dojazd koleją przy założeniu jednak modernizacji trasy Tłuszcz - Legionowo (ograniczenie prędkości do 30 km/h na niektórychj fragmentach). Ale infrastrukturą zajmuje się PKP Infrastruktura i nie zapowiada się aby w najbliższym czasie trasa ta miała stać się priorytetem :-)

Pozstaje więc ZTM.

Ciekawym rozwiązaniem byłaby nowa linia na Bródno-Podgrodzie, jest pętla, autobusy w różnych kierunkach, no ale nowej linii raczej nie bedzie.

Nie wiem czy jest tu ktoś z RDZ ale jeśli nie to przybliże nieco sytuację. Na obrzeżach Radzymina powstaje "nowa dzielnica" - os.Victoria, która wymaga obsługi transportowej. W związku dużą liczbą mieszkańców komunikacja dojazdowa nie zda egzaminu. Na razie jest tylko ok 1300 mieszkańców, ale kolejnych 2 developerów buduje budynki wielorodzinne, więc komunikację trzeba zorganizaować tak aby w przyszłości można było "tylko" zwiększać ilość kursów. Docelwo ta "dzielnica" ma być zaludniona przez 10.000 mieszkańców - taki drugi Radzymina, który ma w tej chwili 8.000 :-)

Nie powinno być też problemu z zawracaniem. wystarczy żeby autopbus wjeżdżał w uyl. Słowackiego, a następnie tą wąską drogę przy obwodnicy przerobić ma ul jedokierunkową (aprobata pracownika ZTM-u który dokonywał wizji lokalnej) i dalej powrót ul. Korczaka.

A to że Marki nie będą się chciały zgodzić, no cóż ja się Markom nie dziwię, ale trzeba walczyć :-)

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 28 mar 2008, 12:33

Jak wieść gminna niesie, burmistrz Radzymina usilnie zabiera o spotkanie z Burmistrzem Marek, aby wynegocjować (choć nazwijmy to po imieniu: wyprosić) zgodę na zmiany na terenie Marek.
A najlepsze jest co innego: po wielu latach burmistrz Radzymina przypomniał sobie że ma sąsiada w postaci Marek. Do tej pory wzajemne kontakty obu gmin praktycznie nie występowały. A teraz przyszła koza do woza :D

dzidek

Post autor: dzidek » 28 mar 2008, 13:41

Liczymy na szczegółowy raport z tego spotkania :D

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 01 kwie 2008, 11:36

Radzyminfan pisze:Rzeczywiście idealnym rozwiązaniem byłby dojazd koleją przy założeniu jednak modernizacji trasy Tłuszcz - Legionowo (ograniczenie prędkości do 30 km/h na niektórychj fragmentach). Ale infrastrukturą zajmuje się PKP Infrastruktura i nie zapowiada się aby w najbliższym czasie trasa ta miała stać się priorytetem
Niestety. Bo powinien być to priorytet... #-o

[ Dodano: 2008-04-01, 11:40 ]
Frencher pisze:Jak wieść gminna niesie, burmistrz Radzymina usilnie zabiera o spotkanie z Burmistrzem Marek, aby wynegocjować (choć nazwijmy to po imieniu: wyprosić) zgodę na zmiany na terenie Marek.
A najlepsze jest co innego: po wielu latach burmistrz Radzymina przypomniał sobie że ma sąsiada w postaci Marek. Do tej pory wzajemne kontakty obu gmin praktycznie nie występowały. A teraz przyszła koza do woza :D
Komunikacja łączy :D Są chętni i niechętni do współpracy z ZTM. :P
Ale w przyszłości najprościej byłoby zachęcić prywaciarzy do współpracy- w ramach ZTA. Przecież teraz częstotliwość do Radzymina kursowania w godzinach szczytu czasem jest co 10-15 min... :-k Choć nie wszystkie jadą tylko do Radzymina. Ale napewno było o tym już wspominane...
A swoją drogą to jeśli spotkanie się uda, to możliwe są już dalsze ciche negocjacje gmin z ZTM? :-k
I jeszcze jedna rzecz: przecież z Radzymina do Wołomina prowadzi kilku kilometrowa droga (powiatowa?). 8-(
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 01 kwie 2008, 13:08

No to nam koncepcja komunikacji do gm. Radzymin cały czas pęcznieje :neutral:
Już nie tylko mówi się o linii do Radzymina przez Marki, oraz przedłużeniem kursów linii 705 do Załubic, ale już pojawił się projekt linii do Nadmy (wioska zaraz za Markami) - linia miałaby mieć 6-8 kursów dziennie, jechać jednokierunkowo przez Nadmę - nawet się już odbył przejazd próbny autobusem.
Tylko dlaczego im więcej czytam takich rewelacji, tym mam większe przeświadczenie że są one mocno przesadzone, i co raz mniej realne.

Awatar użytkownika
hubik
Kontakt:

Post autor: hubik » 02 kwie 2008, 2:20

ziomal pisze:najprościej byłoby zachęcić prywaciarzy do współpracy- w ramach ZTA
hmm ciekawe tylko, czy byliby skłonni zakupic nowy tabor bo ten którym obecnie dysponują to ZTM by się raczej nie zadowolił...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Kazik - Cztery pokoje ;)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 kwie 2008, 9:08

Fakt, bije autobusy MZA na głowę :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 03 kwie 2008, 12:21

Frencher pisze:No to nam koncepcja komunikacji do gm. Radzymin cały czas pęcznieje :neutral:
Już nie tylko mówi się o linii do Radzymina przez Marki, oraz przedłużeniem kursów linii 705 do Załubic, ale już pojawił się projekt linii do Nadmy (wioska zaraz za Markami) - linia miałaby mieć 6-8 kursów dziennie, jechać jednokierunkowo przez Nadmę - nawet się już odbył przejazd próbny autobusem.
Tylko dlaczego im więcej czytam takich rewelacji, tym mam większe przeświadczenie że są one mocno przesadzone, i co raz mniej realne.
Wiem, znam lokalizację Nadmy. ;-) I tym mniej jest to dla mnie realne... :-k Choć byłoby to dobre, bo jednak mieszkańcy Słupna/ Nadmy/ Nadmy Pólko chcąc wracać do domu tylko ZTMowską linią muszą wysiąść w Strudze i dalej dochodzić albo wybrać prywaciarza. Jedna firma nawet podjeżdża do Nadmy w kursach do Radzymina, więc od tej strony jest to sprawdzone. :-k

[ Dodano: 2008-04-03, 12:21 ]
hubik pisze:
ziomal pisze:najprościej byłoby zachęcić prywaciarzy do współpracy- w ramach ZTA
hmm ciekawe tylko, czy byliby skłonni zakupic nowy tabor bo ten którym obecnie dysponują to ZTM by się raczej nie zadowolił...
A to już zupełnie inna historia... :D ;-)

[ Dodano: 2008-04-03, 12:22 ]
inż. Glonojad pisze:Fakt, bije autobusy MZA na głowę :p
;P Fakt, klimatyzacja, miękkie siedzenia... :D
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 03 kwie 2008, 15:09

ziomal pisze:Choć byłoby to dobre, bo jednak mieszkańcy Słupna/ Nadmy/ Nadmy Pólko chcąc wracać do domu tylko ZTMowską linią muszą wysiąść w Strudze i dalej dochodzić albo wybrać prywaciarza. Jedna firma nawet podjeżdża do Nadmy w kursach do Radzymina, więc od tej strony jest to sprawdzone. :-k
Jeździ prywaciarz, który ma chyba tyle kursów obecnie, ile miałaby linia ZTM. Ale już ZTM podczas przejazdu próbnego zanegował wszystkie zakręty spotkane na trasie - są za wąskie.

Posłuchałem sobie nagrania z obrad gminy Radzymin. I mnie zmroziło, a nawet przeraziło ](*,) .
Wiecie, co sobie towarzystwo z ZTM wymyśliło na spółkę z wójtem Radzymina - że oni po prostu przedłużą już istniejące kursy (zapewne linii 718) do Radzymina - tych kursów ma być 20 dziennie - oczywiście ani słowem nikt się nie zająknie o poprawieniu rozkładu, bo przecież powszechnie wiadomo ze brygad nie ma :neutral: .
I mądre głowy z ZTM chcą m.in wsadzić cały Radzymin i Marki w DS do linii 718, gdzie ta linia poza godzinami 8-17 kursuje raz na godzinę, a i tak już ludzie jeżdżą często (szczegółnie w soboty) jak sardynki. O próbach upychania kolejnych pasażerów w DP (zarówno w szczycie, jak i poza) nie będę się rozwodził, bo wszyscy wiedza jak wygląda sytuacja.
Nie myślałem że ktoś jest w stanie takie coś wymyślić.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 03 kwie 2008, 15:28

Frencher pisze:I mądre głowy z ZTM chcą m.in wsadzić cały Radzymin i Marki w DS do linii 718, gdzie ta linia poza godzinami 8-17 kursuje raz na godzinę,
http://www.ztm.waw.pl/baza/20080401/718/124401.HTM Ja tu widzę co 40 minut przed 8 a po 19 w DŚ...

ODPOWIEDZ