Remont Marszałkowskiej

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 maja 2006, 18:04

Bez sensu z tym przystankiem, że nie jest zamiennie za PZ03.

Nawiasem mówiąc, zrobiony jest średnio mądrze - przejście dla pieszych na _końcu_ peronu, do tego początek zamiast nad trasą pod oknami (ah, te hamujące parówki), niski, chociaz w tym samym czasie w Alejach robi się wysokie, wiata ni w pięć, ni w serek, a już na pewno nie pasująca do okolicznej zabudowy...
Do tego miało być niskie torowisko i co? I gucio - aż dwa krawężniki trzeba było ustawić żeby je z boku osłonić. ](*,)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 maja 2006, 19:05

Dawno już pisałem, że nie ufam polskim inżynierom - projektantom. Zawsze znajdą sposób, aby coś źle zaprojektować.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Andrzej

Post autor: Andrzej » 19 maja 2006, 20:57

Też im nie ufam, od obwodnic poczynając..
R1+R2
R3+R7
R8+R9

mobil one
Kontakt:

Post autor: mobil one » 19 maja 2006, 22:35

Marszałkowska na odcinku:PL.Zbawiciela-Pl.Konstytucji,wygląda przepięknie.
Prawie jak drugi Paryż! W śliczny wzór jest ułożona kostka,pod kościołem Zbawiciela,znajdują się też,na tymże placu,piękne i świeżo zasadzone drzewa.Wspaniała jest "mała architektura" uliczna w tym miejscu,jak np:kratki ochraniające drzewa,słupki z herbem Warszawy jak i a'la przedwojenne latarnie na słupach trakcyjnych.
Brawa dla projektantów,oraz wykonującej remont firmy.Firma pracuje solidnie,dokładnie i uczciwie.
=D> =D> =D> :dance: :dance: :dance:
Linia 155: 1966-2011

155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)

WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 19 maja 2006, 22:36

mobil one pisze:Marszałkowska na odcinku:PL.Zbawiciela-Pl.Konstytucji,wygląda przepięknie.
Prawie jak drugi Paryż! W śliczny wzór jest ułożona kostka,pod kościołem Zbawiciela,znajdują się też,na tymże placu,piękne i świeżo zasadzone drzewa.Wspaniała jest "mała architektura" uliczna w tym miejscu,jak np:kratki ochraniające drzewa,słupki ze herbem Warszawy jak i a'la przedwojenne latarnie na słupach trakcyjnych.
Brawa dla projektantów,oraz wykonującej remont firmy.Firam pracuje solidnie,dokładnie i uczciwie.
=D> =D> =D> :dance: :dance: :dance:
Proponuję jakoś zaznaczyć ten post, gdyż kolega mobil one pierwszy raz kogoś nie związanego z R-7 pochwalił =D>
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 maja 2006, 9:49

Bastian pisze:Dawno już pisałem, że nie ufam polskim inżynierom - projektantom. Zawsze znajdą sposób, aby coś źle zaprojektować.
Dzięki stary :P
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 20 maja 2006, 11:00

Andrzej pisze:Pewnie kierują się tą samą zasadą co na przystankach Słowackiego - Al. Armii Krajowej.
Ale mniejsza z tym. Grunt, że przystanek, o którego konieczności istnienia pisałem już z rok temu, wreszcie powstał. Marszałkowska stanie się punktem przesiadkowym na Puławską z TŁ.
505 i 524 będą jeszcze mniej ważne.
Jaka to zasada?
Jest to przystanek w jedną tylko stronę, czy rzeczywiście aż tak pomoże?

Awatar użytkownika
bohunu

Post autor: bohunu » 20 maja 2006, 11:18

T sama zasada co stwrzyła jakże potrzebny zespół Majakowskiego/Obozowa ;)
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 20 maja 2006, 13:16

Kur...de...
Jaka zasada?
Nie pytam o dalsze przykłady,ale o treść.
I nie nabijajcie się, bo ja się nie znam na Wawie:/

Andrzej

Post autor: Andrzej » 20 maja 2006, 14:32

Heh, gdybym to ja wiedział jaka to tajemna zasada..:) tym wszystkim kieruje, to bym napisał.
Może w ZTMie wiedzą.. kto wie? Może spytaj u samej góry:) 022 827 06 64.
R1+R2
R3+R7
R8+R9

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 21 maja 2006, 16:04

mobil one pisze:Firma pracuje solidnie, dokładnie i uczciwie.
:arrow: Tiaaa, a w Kurierze niejednokrotnie pokazywali śpiących na budowie robotników, źle zabezpieczone tereny robót (ludzie przechodzili pod maszynami) itp. No ale widocznie telewizja kłamała :mrgreen:.

mobil one
Kontakt:

Post autor: mobil one » 21 maja 2006, 23:14

MZ pisze:pokazywali(..)ale(..)widocznie telewizja kłamała
NIE pisałem o tym ,co było widać-TYLKO PISZę O TYM,jaki jest EFEKT i JAKOść wykonanej pracy :!:

182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)

WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 22 maja 2006, 9:00

mobil one pisze:NIE pisałem o tym, co było widać - TYLKO PISZę O TYM, jaki jest EFEKT i JAKOść wykonanej pracy!
:arrow: O efekcie i jakości pisze między innymi dzisiejsze ŻW:
ŻW pisze:Marszałkowska otwarta na pokaz

Była msza i podziękowania, chociaż nie zakończono wszystkich prac

Stylowe latarnie, równy asfalt – tak wygląda ulica Marszałkowska. Szkoda tylko, że wciąż chodzą obok niej robotnicy. Układają chodniki. Usuwają śmieci. Remont, chociaż zakończony, trwa dalej.

Z wielką pompą otwarto wczoraj o godzinie 21.30 najbardziej znaną warszawską ulicę. Jej remont trwał dwa miesiące. Było przecinanie wstęgi i msza święta. Renowację oficjalnie uznano za zakończoną. Tyle tylko, że prace wciąż trwają.

Krzywe chodniki

– Przecież te płyty chodnikowe są nierówno ułożone, a w niektórych miejscach wręcz się kiwają – skarżą się przechodnie, których spotkaliśmy w sobotę spacerujących po Marszałkowskiej.

Efekt pracy firmy Teerag-Asdag, głównego wykonawcy remontu, psują również stare wiaty przystankowe. Szczególnie szara blaszana konstrukcja na pl. Unii Lubelskiej zupełnie nie pasuje do nowych chodników i latarni. Kierownik budowy Ryszard Rek nie ukrywa, że nie wszystko udało się wykonać na czas, np. firma, która produkuje słupki z logiem syrenki, nie nadąża z ich produkcją.

Nerwowa końcówka

Miasto dało firmie budowlanej tylko dwa miesiące na modernizację ulicy. Robotnicy tak się śpieszyli, że dwa razy podczas wykopów przebili rury kanalizacyjne. Dodatkowo co chwilę okazywało się, że pod ulicą znajdują się nie uwzględnione w projekcie instalacje. Robotnicy odkopali np. starą zasypaną publiczną toaletę. Szkoda, że władze Śródmieścia nie skorzystały z okazji rozbudowania swojej infrastruktury sanitarnej i postanowiły zasypać ją znowu – wiadomo przecież, że w centrum brakuje publicznych toalet. Jeszcze w sobotę na Marszałkowskiej aż wrzało. Pięć walców wyrównywało świeżo położony asfalt na rondzie przy placu Zbawiciela. Na placu Unii Lubelskiej pracownicy Teerag-Asdag układali promieniste wzory z kostki granitowej.

Po remoncie ulica jest równa, a chodniki nieznacznie poszerzone. Zrobiło się również bardziej zielono, szczególnie na placu Zbawiciela, gdzie oprócz nowych drzew posadzono również wiele ozdobnych krzewów na środku ronda. Niepowtarzalny, przedwojenny charakter ulicy podkreśla stylowe oświetlenie – po jednej stronie latarnie w kształcie pastorałów, po drugiej podwójne lampiony.

Nie tylko minusy

Zmodernizowano również torowisko. Teraz tramwaje będą jeździć trochę niżej i ciszej, bo tory są położone na specjalnym wytłumiającym drgania podłożu. – To kombinacja gumy, żywicy i betonu – tłumaczy Wojciech Szydłowski, rzecznik Tramwajów Warszawskich.

Pojawił się również nowy przystanek nad Trasą Łazienkowską. Kierowcy będą zaskoczeni nie tylko równym asfaltem, ale i trzema nowymi sygnalizatorami świetlnymi, przy ulicy Zoli, Litewskiej i nad trasą Łazienkowską. Takie rozwiązanie pozwala uspokoić ruch samochodowy i zapewnić pieszym lepsze warunki do spacerowania.

Remont kosztował ponad 10 mln złotych. Wymieniono nawierzchnię na kilometrowym odcinku jezdni.

2006-05-22; MACIEJ CZERSKI

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 maja 2006, 9:09

trzema nowymi sygnalizatorami świetlnymi, przy ulicy Zoli, Litewskiej i nad trasą Łazienkowską
O szlag... Oczywiście znowu wszystko na odwrót. Jak chcieli uspokoić ruch, to powinni np. na odcinku Pl. Konstytucji odwrócić kierunek ruchu, a nie - zostawiają arterię, jak była, tylko świateł dokładają. Cóż, za pół godziny sprawdzę, jak się tam jeździ tramwajem...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

mobil one
Kontakt:

Post autor: mobil one » 22 maja 2006, 11:06

żW pisze:Po remoncie ulica jest równa, a chodniki nieznacznie poszerzone.
żW pisze:Zrobiło się również bardziej zielono(..)
No i śródtytuł,mówi sam za siebie:
żW pisze:Nie tylko minusy

ODPOWIEDZ