O spółce PKP Intercity

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
moonwalker

Post autor: moonwalker » 26 cze 2011, 11:30

przewoz pisze:
moonwalker pisze:Tylko dlaczego prowadzac Łodzianiny jezdza po torach podmiejskich hmm. Przynajmniej w relacji z Łodzi do Warszawy.
Nie mam pojęcia. Dopóki jeżdżą planowo - mogą jeździć którym torem chcą. Być może razem z pociągami jadącymi po podmiejskich jedzie coś prawie równolegle od strony CMK.

Tak, masz racje, cos tam rownolegle od strony CMK jedzie, teraz mi sie przypomnialo, ze ile razy widzialem ten czeski lok z Łodzianinem po podmiejskich, tyle razy mniej wiecej w tym samym czasie, coś jechało po dalekich (nie wiem czy nie EC Praha - ale moge sie mylic).

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 29 cze 2011, 13:57

Adam G. pisze:Te informacje zniknęły moim zdaniem wraz z wprowadzeniem nowego rozkładu jazdy już w grudniu.
Niestety, pekapowski beton nadal uważa informacje o zestawieniach pociągów za ściśle tajne. Udostępnienie ich w internecie wiele nie kosztuje, a bardzo dużo daje...
Zestawienia chyba zniknęły z powodu bałaganu z wagonami, żeby nie drażnić pasażerów jak podjedzie skład o połowę krótszy albo mechpomy zamiast zetek ;)

MichalJ

Post autor: MichalJ » 29 cze 2011, 18:27

Ale przecież to są pociągi z rezerwacją. Nawet ta firma nie może sobie pozwolić na skreślanie ot tak ze składu wagonów, na które sprzedała bilety. System rezerwacji zestawienia pociągów zna, ba, nawet na Centralnym one sobie wiszą... Tylko na www nie ma.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 cze 2011, 20:00

IMHO zniknęły wcześniej, jakoś wkrótce po przejęciu pospiechów (choć przez pewien czas niektóre zestawienia miewały podane, aczkolwiek na grafika, który by drugą głowicę ED74 narysował już im nie starczyło środków)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 29 cze 2011, 20:10

Zestawienia pociągów kwalifikowanych znikły z www wraz ze zmianą rozkładu w grudniu 2010.
ED74 na kwalifikowanych nie jeździły...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 cze 2011, 22:24

Wyobraź sobie, że wiem, na czym jeździły ED74 w poprzednim rozkładzie i takież pociągi na Intercity były pokazane w zestawieniach - ale bez zaznaczenia, że to ezet.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 30 cze 2011, 9:04

MichalJ pisze:Ale przecież to są pociągi z rezerwacją. Nawet ta firma nie może sobie pozwolić na skreślanie ot tak ze składu wagonów, na które sprzedała bilety.
Chodziło o skracane pośpiechy. Pewnie co lepsze wagony z nich poszły na uzupełnienie braków w ekspresach :)

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 01 lip 2011, 0:27

Obrazek

Bez gotówki pociągiem nie pojedziesz

W kasach w podziemiach Dworca Centralnego nie można płacić za bilety kartą. W wielu składach TLK konduktorzy też nie mają terminali.

Chciałam pojechać do Świnoujścia. Na Dworcu Centralnym byłam 15 min przed odjazdem pociągu. Ustawiłam się w kolejce do kasy w podziemiach dworca. Kiedy stanęłam przed okienkiem, to mnie zamurowało. Zobaczyłam napis: „Płatność tylko gotówką" – opowiada ze zdziwieniem Katarzyna Świdnicka.

Kasjerka odesłała pasażerkę do bankomatu. Ale czasu na ponowne stanie w ogonku już nie było. – Pobiegłam prosto na peron. Pociąg już na nim stał. Szybko znalazłam konduktora, który mi oznajmił, że tutaj kartą za bilet też nie zapłacę. Więc wysiadłam i czekałam trzy godziny na kolejne połączenie – denerwuje się pani Katarzyna.

Skąd takie problemy na największym dworcu kolejowym w Polsce? – W podziemiach Centralnego są kasy prowadzone przez ajentów, którzy mają około 2 proc. prowizji od sprzedanego biletu. Gdyby mieli terminale płatnicze, to ta prowizja byłaby niższa, bo część kwoty od transakcji pobierałby operator terminalu. Dlatego agenci na takie urządzenia się nie decydują – wyjaśnia Kamil Świętoń z biura prasowego PKP InterCity.

Tyle że pasażer nie wie o tym, iż kasa jest wynajmowana, bo wyglądem nie różni się ona od kas PKP InterCity.

Kasy biletowe w hali głównej Dworca Centralnego i na dworcach Zachodnim oraz Wschodnim należą wyłącznie do PKP InterCity i można tam płacić kartami.

Takie udogodnienie istnieje też we wszystkich składach InterCity. W sumie w pociągach spółki jest 400 terminali płatniczych. W większości jest to jedna maszyna na całą załogę konduktorską.

Ale już w Twoich Liniach Kolejowych kartą można płacić za bilet u konduktora tylko w nielicznych składach, głównie na najbardziej uczęszczanych trasach: Przemyśl – Wrocław oraz Wrocław – Poznań.

– Systematycznie będziemy terminale wprowadzać także na innych połączeniach – zapewnia Świętoń.

Jeśli już w trakcie jazdy okaże się, że pasażer nie ma biletu ani gotówki, to za przejazd bez biletu dostanie mandat 300 zł.
http://www.zw.com.pl/artykul/10,612108_ ... ziesz.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

przewoz

Post autor: przewoz » 01 lip 2011, 10:54

Napisy są. Powinno wystarczyć. Jest to może nienormalne, ale niech spróbuje kupić wodę mineralną w kiosku za pomocą karty...

Michał J

Post autor: Michał J » 02 lip 2011, 0:38

No bez przesady. Co z tego, że są napisy. Przecież nie mówimy o bilecie za 4zł do Pruszkowa, tylko trochę droższym, do Świnoujścia, zatem porównanie do wody w kiosku, raczej wątpliwe.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 02 lip 2011, 1:55

Michał J pisze:No bez przesady. Co z tego, że są napisy. Przecież nie mówimy o bilecie za 4zł do Pruszkowa, tylko trochę droższym, do Świnoujścia, zatem porównanie do wody w kiosku, raczej wątpliwe.
To wynika niestety z bezsensownej organizacji kas. Ajentowi faktycznie nie opłaca się obsługa terminali, więc tego nie robią :/
noidea

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 02 lip 2011, 19:00

W podziemiach Centralnego są kasy prowadzone przez ajentów, którzy mają około 2 proc. prowizji od sprzedanego biletu
ciekawe, ja kiedyś słyszałem o 20 proc.

Awatar użytkownika
Michał W.
Kontakt:

Post autor: Michał W. » 02 lip 2011, 21:01

A ja słyszałem o 10%. I m.in. dlatego właśnie przy zwrocie biletu tracisz te 10%.
Zresztą to było poruszane kiedyś tam, jak kasa jednej spółeczki nie chciała sprzedawać biletów drugiej spółeczki
after da równik

www.fotokolej.waw.pl

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 02 lip 2011, 23:02

jasiu pisze:
W podziemiach Centralnego są kasy prowadzone przez ajentów, którzy mają około 2 proc. prowizji od sprzedanego biletu
ciekawe, ja kiedyś słyszałem o 20 proc.
Na Centralnym? :shock:
Ktoś Ci niezłą bajerę wcisnął. Maksymalnie co słyszałem to 4%- a mówił mi to człowiek, który akurat w temacie kas ajencyjnych na Centralnym ( i nie tylko ) siedział po uszy.
Tam akurat małą prowizję rekompensuje duża ilośc sprzedanych biletów.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

kajo

Post autor: kajo » 03 lip 2011, 9:25

Z tego co wiem, to intercity ma jedną stawkę dla wszystkich kas nie intercity (ajencyjne, KM) i wynosi ona 2,5%. Widać to przy przetargach na obsługę kas szczególnie.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

ODPOWIEDZ