O spółce PKP Intercity
Moderator: JacekM
Więc nie ma co się dziwić, że nie obsługują terminali.
W tym momencie jedno co mi się podoba na Centralnym: Dworzec Polski przejął te kasy i nie nalepia na nich wielkich pomarańczowych napisów IC czy PR czy KM. No w końcu. Bo na razie ludzie chodzili i patrzyli - IC, IC, IC... nie ma gdzie kupić biletów na KM czy IR - nie mieli pojęcia o tym, że mogą kupować gdzie chcą. Teraz to się w końcu skończy, przynajmniej na Centralnym. Chciałbym, żeby tak było wszędzie.
A IC powinnolekko zmodyfikować rozkład Ex Fregata i Ex Szanty, które powstają w wyniku rozdzielenia skłądów na Wschodnim. Różnica w godzinach odjazdu - 4 minuty. Nie ma najmniejszych szans na planowy odjazd Fregaty...
W tym momencie jedno co mi się podoba na Centralnym: Dworzec Polski przejął te kasy i nie nalepia na nich wielkich pomarańczowych napisów IC czy PR czy KM. No w końcu. Bo na razie ludzie chodzili i patrzyli - IC, IC, IC... nie ma gdzie kupić biletów na KM czy IR - nie mieli pojęcia o tym, że mogą kupować gdzie chcą. Teraz to się w końcu skończy, przynajmniej na Centralnym. Chciałbym, żeby tak było wszędzie.
A IC powinnolekko zmodyfikować rozkład Ex Fregata i Ex Szanty, które powstają w wyniku rozdzielenia skłądów na Wschodnim. Różnica w godzinach odjazdu - 4 minuty. Nie ma najmniejszych szans na planowy odjazd Fregaty...
Dzisiaj widziałem te dwa ciapongi na wschodnim. Nie wiem jak tam z planowością, ale ogarnięcie tego biznesu trwało bardzo długo. Więc to co mówisz o trudnej do zrealizowania punktualności, to może być norma.
Nawet jak całość przyjedzie planowo (nawet się zdarza czasem), to po planowym odjeździe Szant (też się zdarza) Fregata tak łatwo nie odjedzie. W 4 minuty to dziewiątka dojedzie, podłączy się i zacznie pompować skład... Ale próba (i tak się spieszą), na szybko obrót.. No i minimum +2-3. Ale często bywa więcej, bo całość nie przyjedzie i potem jeszcze sytuacja ruchowa czasem nie pozwala etc.
- MeWa
- Cukiereczek
no ale 10% tracisz w każdej kasie, a nie tylko ajenckiej...Michał W. pisze:A ja słyszałem o 10%. I m.in. dlatego właśnie przy zwrocie biletu tracisz te 10%.
Zresztą to było poruszane kiedyś tam, jak kasa jednej spółeczki nie chciała sprzedawać biletów drugiej spółeczki
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Dlatego właśnie myślę, że sprzedawca ma 10%. Tak samo jak w kasie PIC kupisz bilet PR, to zdaje się to właśnie 10% jest dla PIC, bo oni sprzedają bilet. No nic, może ktoś kiedyś odkopie odpowiedni wątek, bo naprawdę jestem przekonany, że gdzieś to na WAWKOMie leży
W czerwcu kupowałem ze znajomymi 9 biletów z Warszawy do Gdyni na InterCity o godz. 5.07 na 27.06.
Dobrze pamiętam, jaką datę podałem kasjerce - na pewno był to 27.06, bo wtedy mam urodziny.
27.06 przyłazimy na dworzec, wsiadamy i przy kontroli okazuje się, że kasjerka źle nam wydrukowała i wbiła datę 26.06.
80 PLN to może nie majątek, ale zawsze lepiej wydać to na inny szczytny cel niż pociąg, za który zapłaciliśmy dwa razy. Czy istnieje jakaś możliwość zwrotu pieniędzy lub ich części?
Tamte bilety mam. Mam również fakturę z mieszkania, które wynajmowaliśmy w Gdyni, a tam okres pobytu 27.06-4.07 (akurat to nie sądzę, aby miało znaczenie, ale po co byśmy jechali dzień wcześniej niż mamy wynajęte mieszkanie...).
Dobrze pamiętam, jaką datę podałem kasjerce - na pewno był to 27.06, bo wtedy mam urodziny.
27.06 przyłazimy na dworzec, wsiadamy i przy kontroli okazuje się, że kasjerka źle nam wydrukowała i wbiła datę 26.06.
80 PLN to może nie majątek, ale zawsze lepiej wydać to na inny szczytny cel niż pociąg, za który zapłaciliśmy dwa razy. Czy istnieje jakaś możliwość zwrotu pieniędzy lub ich części?
Tamte bilety mam. Mam również fakturę z mieszkania, które wynajmowaliśmy w Gdyni, a tam okres pobytu 27.06-4.07 (akurat to nie sądzę, aby miało znaczenie, ale po co byśmy jechali dzień wcześniej niż mamy wynajęte mieszkanie...).
Da się zwrócić jako niewykorzystane, tylko dołącz kupione następnego dnia bilety (a nawet powrotne). W COK na Centralnym dostaniesz formularz - opisz całą sytuację. Miejscówek nie zwrócą, ale powinni bez większego kłopotu zwrócić kwotę biletu (może nawet całą, mi tak kiedyś zwrócili, jak spóźniłem się na przesiadkę na EIC i musiałem kupić bilet na następny EIC).
Zawsze, absolutnie zawsze sprawdzaj, co jest na bilecie. Natychmiast po odejściu od kasy. Niezależnie od tego czy jest to Polska, Rosja, Niemcy czy Szwajcaria. Dla własnego spokoju.BJ pisze:W czerwcu kupowałem ze znajomymi 9 biletów z Warszawy do Gdyni na InterCity o godz. 5.07 na 27.06.
noidea
http://www.zw.com.pl/artykul/10,617088_ ... Lodzi.html![]()
Piętrusy na szynach z Warszawy do Łodzi
PKP InterCity chce w tym roku kupić 30 piętrowych wagonów, które będą jeździć na jednej z najbardziej zatłoczonych tras: z Warszawy do Łodzi.
Bardzo wielu pasażerów dojeżdża codziennie z Łodzi, Skierniewic czy Żyrardowa do pracy w Warszawie. Już teraz kursują tam najdłuższe pociągi (po 8 – 10 wagonów) – tłumaczy Beata Czemerajda z PKP InterCity.
Po wakacjach spółka chce rozpisać przetarg za zakup 30 piętrusów oraz gruntowną modernizację 68 wagonów pasażerskich. Łącznie InterCity przeznaczy na ten cel 380 mln zł.
Wcześniej spółka ogłosiła przetarg na naprawy 98 wagonów. Będzie to bieżąca konserwacja polegająca m.in. na malowaniu, położeniu wykładzin i wymianie zużytych elementów. – Musimy pilnie naprawić 56 zwykłych wagonów klasy 1 i 2 (z klimatyzacją i bez, przedziałowe i bezprzedziałowe), 15 wagonów sypialnych i 15 z kuszetkami oraz 12 wagonów gastronomicznych – wylicza Małgorzata Sitkowska, rzecznik prasowy PKP InterCity.
W tym roku podobne naprawy przejdzie w sumie tysiąc wagonów. Na remont 857 podpisano już wcześniej kontrakty. Jesienią InterCity zamierza ogłosić kolejny przetarg na modernizację 748 wagonów. Prace w nich ruszyłyby w 2012 r.
Łącznie tabor przewoźnika stanowi prawie 3 tys. wagonów. Prawie dwie trzecie stoi na bocznicy. W użyciu jest tylko 1200 składów. To i tak o 30 proc. więcej niż w grudniu, kiedy braki taboru były najbardziej widoczne. InterCity zapewnia, że w grudniu tego roku będzie miało wystarczającą liczbę wyremontowanych wagonów, by obsłużyć wszystkie trasy.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Przepraszam bardzo, a jak byś tych wszystkich pasażerow na Hel pomiescił w sześciomiejscowych przedziałach?!
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.