Sygnalizacja świetlna (skrzyżowania bez tramwajów!)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 sty 2011, 9:26

Glonojad pisze:wyświetlenie kolizyjnych czerwonych jest zablokowane elektrycznie
Czerwonych? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

drapka

Post autor: drapka » 19 sty 2011, 9:38

Paweł D. pisze:
Jarek pisze:Awaria sygnalizacji. Albo detekcja, albo błedy w algorytmie. Trzeba zgłaszać takie przypadki, choćby na 112.
Uszkodzenie sygnalizacji zaliczysz do zagrożenia życia, zdrowia czy mienia? Bo jakoś nie widzę związku z koniecznością użycia numeru alarmowego 112.
Swoją drogą przydałoby się utworzyć jakiś jeden numer telefonu, pod który zgłaszałoby się różne sprawy będące w gestii instytucji miejskich, a nie kwalifikujące się na dzwonienie pod 112. Takie jak zepsuta sygnalizacja, jakaś dziura w jezdni, zatkana studzienka, poprzekręcane znaki drogowe itp. Na wiele takich spraw ludzie machają ręką, bo nie wiedzą, z czym gdzie dzwonić. A Straż Miejska nie jest tu pomocna, potrafi się tylko oburzać, że się im głowę zawaraca.
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 sty 2011, 10:04

19656 - Dyżurny Techniczny (teraz bodajże Służba Dyżurna Miasta). Korzystałem, działało.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 sty 2011, 10:30

Bastian pisze:
Glonojad pisze:wyświetlenie kolizyjnych czerwonych jest zablokowane elektrycznie
Czerwonych? :>
tak, all-red wysadza sąsiednie kosze na śmieci :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

drapka

Post autor: drapka » 19 sty 2011, 10:36

Bastian pisze:19656 - Dyżurny Techniczny (teraz bodajże Służba Dyżurna Miasta). Korzystałem, działało.
Spróbuję w razie czego, dzięki. Może nie odeśle na drzewo -tylko czy on mi każe odróżniać np. ulicę miejska od dzielnicowej, ciekawe... :)
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 sty 2011, 10:43

Zgłaszałem m.in. zepsute sygnalizacje na Puławskiej i zapadlisko na jednej z jej małych przecznic. O nic więcej nie pytano, a działania zostały podjęte. Przynajmniej parę lat temu tak było ;)

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 19 sty 2011, 19:11

102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
Majusi

Post autor: Majusi » 20 sty 2011, 16:50

Glonojad pisze: Wadliwie działająca sygnalizacja może omijać niektóre z blokad bezpieczeństwa zaszytych w sterownik. O ile wyświetlenie kolizyjnych czerwonych jest zablokowane elektrycznie, o tyle inne rzeczy już nie. Nie wiem, a jeśli jest skopana tabela czasów międzyzielonych i któraś relacja jest wpuszczana zanim kolizyjna z nią zjedzie? A jeśli algorytm nie sprawdza jakiegoś warunku? Ewidentnie działa niezgodnie z projektem, więc może być tam zaprogramowane cokolwiek.
Matryca międzyzielonych jest bardzo dokładnie sprawdzana przez IR. Powinna też być sprawdzona jej fizyczna realizacja przy programowaniu urządzenia (to podstawa). Algorytm też mpowinien sprawdzić IR (chyba, że sam napisał :D ).
Zgoda, zaprogramować można cokolwiek, ale to powinno być sprawdzone przed uruchomieniem w laboratorium (są takie możliwości), chociaż urzędnicy tego nie robią. Wykonują to na żywym organiźmie.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 20 sty 2011, 18:13

Skrzyżowanie Leszno/Okopowa. Jadę Lesznem, od strony Solidarności. Jeszcze w zeszłym tygodniu, jak dojechałem do Okopowej i miałem czerwone, to grzecznie czekałem, zapalało się zielone, przejeżdżałem powoli turlając się do drugiej nitki Okopowej, w tym czasie tam również dostawałem zielone, i mogłem dziko śmignąć w stronę Młynarskiej. Od poniedziałku jest inaczej, ktoś coś poprzestawiał i przejeżdża się dużo, dużo gorzej. Dzisiaj stałem jako trzeci na pierwszych światłach i nie dałem rady przejechać na tych drugich nawet na późnym żółtym. Fajnie wygląda, jak w międzyszczycie, na pustawą Solidarności wystaje ogon samochodów z Leszna.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 20 sty 2011, 18:34

Szeregowy_Równoległy pisze:Skrzyżowanie Leszno/Okopowa. Jadę Lesznem, od strony Solidarności. Jeszcze w zeszłym tygodniu, jak dojechałem do Okopowej i miałem czerwone, to grzecznie czekałem, zapalało się zielone, przejeżdżałem powoli turlając się do drugiej nitki Okopowej, w tym czasie tam również dostawałem zielone, i mogłem dziko śmignąć w stronę Młynarskiej. Od poniedziałku jest inaczej, ktoś coś poprzestawiał i przejeżdża się dużo, dużo gorzej. Dzisiaj stałem jako trzeci na pierwszych światłach i nie dałem rady przejechać na tych drugich nawet na późnym żółtym. Fajnie wygląda, jak w międzyszczycie, na pustawą Solidarności wystaje ogon samochodów z Leszna.
Tam to bywa codziennie inaczej. Raz jest "na raz", raz "na raty". Przeważnie "na raz", jednak czasem się coś pochrzani.
Za to jeszcze fajniejsza jest ostatnio sygnalizacja stara Okopowa/Żytnia. Mniej niż 30 sek. Okopowa, 20-parę sek. Żytnia w obie z pieszymi, dalej 30-40 sek. Żytnia tylko w stronę Karolkowej, bez pieszych. Ktos nad tym długo musiał myśleć ](*,)

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 20 sty 2011, 18:43

Właśnie, przypomniało mi się: czy ktoś wie w jakiej kolejności i zależnie od czego dostają zielone światło poszczególne wloty tudzież piesi na skrzyżowaniu Kaliskiego z Kocjana? Czemu notorycznie skręcający w Kocjana od strony Kaliskiego mają dwa razy z rzędu zielone, podczas gdy wszyscy poza nimi stoją, a piesi zaczynają wychodzić na czerwonym, bo ile można stać i czekać? Ewentualnie wyjazd z Kocjana zajmuje 4 minuty, bo wszyscy dostają zielone, tylko nie Kocjana?
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 20 sty 2011, 18:48

Chyba tylko projektant wie co miał na myśli. Wcale niekoniecznie zależy to od natężenia ruchu, zauważyłem również na innych skrzyżowaniach.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 20 sty 2011, 20:02

Majusi pisze:Matryca międzyzielonych jest bardzo dokładnie sprawdzana przez IR. Powinna też być sprawdzona jej fizyczna realizacja przy programowaniu urządzenia (to podstawa).
I typy grup oraz podłączenie sygnalizatorów. To też jest sprawa fundamentalna.

[ Dodano: |20 Sty 2011|, 2011 20:08 ]
Szeregowy_Równoległy pisze:Właśnie, przypomniało mi się: czy ktoś wie w jakiej kolejności i zależnie od czego dostają zielone światło poszczególne wloty tudzież piesi na skrzyżowaniu Kaliskiego z Kocjana? Czemu notorycznie skręcający w Kocjana od strony Kaliskiego mają dwa razy z rzędu zielone, podczas gdy wszyscy poza nimi stoją, a piesi zaczynają wychodzić na czerwonym, bo ile można stać i czekać? Ewentualnie wyjazd z Kocjana zajmuje 4 minuty, bo wszyscy dostają zielone, tylko nie Kocjana?
Zapytaj u IR, to chyba oni wymyślili.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 sty 2011, 22:12

A najśmieszniejsze jest to, że K-K spokojnie można było oblecieć jako dwufazówkę, gdyby nie pare warsawianizmów projektowych.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 23 sty 2011, 14:53

Dziś 0k. 8:44 awaria sygnalizacji na skrzyżowaniu Al.Jana Pawła II z Al.Solidarności
Info z portalu tvnwarszawa.pl
Obrazek

ODPOWIEDZ