Marki, Radzymin, Wołomin
Moderator: Wiliam
Na terenie gm. Radzymin i dalej w rejonach Wyszkowa nie ma nic poza prywaciarzami kursującymi bez ładu i składu. PKS-y są, ale kursujące po kilka kursów dziennie i to tylko trasą na Białystok (z jedynym przystankiem od samej Warszawy w Wyszkowie), czyli tak jakby ich nie było.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą
Nie mają.Wolfchen pisze:PKSów tam nie mają?
Ale artykuł wklejony przez Frenchera pokazuje jedno. Radzymin (a dokładnie włodarze) nie dorośli do tworzenia komunikacji publicznej. Według nich komunikacja musi przynosić zysk, a nie straty (i tak każdy wie, że komunikacja publiczna nigdy nie będzie dochodowa i trzeba będzie dopłacać). Cała nadzieja w mieszkańcach, że takich osób nie wybiorą na następną kadencję (w co trzeba mocno powątpiewać). Już nie wspomnę, że Radzymin chciałby iż gminny ościenne za jego linie płaciły w większości a oni tylko korzystali... Tylko czekać na rychły upadek linii 734, 738 i 740...
Od zawsze na tym forum pisałem, aby rękami i nogami bronić się przed wchodzeniem w jakiekolwiek układy wymagające zaangażowania dużych pieniędzy z tą gminą. Bo oni jedno mówią oficjalnie, a co innego robią.
Ja tylko czekam aż podskoczy od nowego roku stawka za wozokilometr i zacznie się szukanie pieniędzy za sfinansowanie kurowania linii 734, 738 i 740.
Ja tylko czekam aż podskoczy od nowego roku stawka za wozokilometr i zacznie się szukanie pieniędzy za sfinansowanie kurowania linii 734, 738 i 740.
Dam Ci przykład:BJ pisze:Jednego nie rozumiem.
Radzymin to spora gmina. Muszą płacić za raptem 8 czy 9 brygad w DP oraz bodaj 6 w DS.
Dla porównania Piaseczno płaci za 42 brygady w DP i 19 w DS...
Marki za: 718, 732, 738, 740, 805, N61 płacą coś ok. 1,7mln. złotych rocznie
Radzymin za: 734, 738 i 740 płacą już 1,5mln. złotych rocznie.
Skąd to wynika Otóż z tego że linie pokonują na terenie samej gm. Radzymin dużo wozokilometrów, a także fakt że nie są w stanie się dogadać z Wójtem Nieporętu w sprawie linii 734 sprawia, że koszty linii 734 są grubo zawyżone. A nie są w stanie się dogadać, bo w Radzyminie nie rozumieją różnicy pomiędzy słowem negocjacje a narzucaniem swojej woli innym.
Gdyby obecnym władzom Radzymina zależało na rozwoju współpracy z ZTM i poprawą atrakcyjności linii, to już by rozmawiali nt. zwiększenia liczby kursów o 2-3 w godzinach 6:00-8:30 do Warszawy. Czy wejdziemy na forum Radzymina, czy podczas rozmów z jego mieszkańcami jak bumerang wraca jeden problem ludzie skarżą się na za małą liczbę kursów rano w kierunku Warszawy czego konsekwencją jest niedostosowanie ich godzin odjazdów do potrzeb dużej grupy pasażerów. Wielu z nich rano jedzie do Warszawy prywaciarzem, bo gdyby chcieli pojechać 738 to byliby 30 minut za wcześnie (co oznacza pół godzinne wcześniejsze poranne wstawanie, a tego nikt nie lubi ) lub regularne spóźnianie się (a na to mało kto może sobie pozwolić). Dodanie 2-3 kursów myślę że można załatwić góra 2 brygadami na początek choćby solowymi.
Obecnie rano spod dawnego dworca w Radzyminie są kursy o 6:16, 6:31, 7:01, 7:33, 8:17, 9:01.Wolfchen pisze:Jeśli mają na myśli tylko nieodpowiednie godziny, to wystarczy orzesunąć odjazdy, bez dodawania brygad...
Myślę że dodanie dosłownie 2 kursów pomiędzy 6 a 9 i zrobienie równego taktu problem by rozwiązało. Bo wiele ludzi mówi, że rano jeździ prywaciarzem, ale wraca już 738.
A skąd wziąć brygady Rano dodatkowi 05/738 zrobić dodatkowy kurs, a z brygady 07/718 zrobić BWL-kę, i zamiast bardzo wczesnego zjazdu wysłać ją na jeden kurs rano do Radzymina.
A co to ma do rzeczy:?: Widzę że kolejny portal jest na poziomie gazety "Fakt", ale może z Bożą pomocą jakoś się uda uruchomić te autobusikiFrencher pisze:jednakże należy do parafii Radzymin.
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi
526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE
Tak dla budowy parkingów Park & Ride
526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE
Tak dla budowy parkingów Park & Ride
toteż mi, od niedawna mieszkańcowi gminy się kompletnie nie opłaca jeździć rano 738, gdy muszę się dostać do 4 śpiących i jeszcze jechać do wilanowa... i tu się z tobą zgodzę, że rozkład, ale winne są też korki w markach.Frencher pisze:ludzie skarżą się na za małą liczbę kursów rano w kierunku Warszawy czego konsekwencją jest niedostosowanie ich godzin odjazdów do potrzeb dużej grupy pasażerów. Wielu z nich rano jedzie do Warszawy prywaciarzem, bo gdyby chcieli pojechać 738 to byliby 30 minut za wcześnie (co oznacza pół godzinne wcześniejsze poranne wstawanie, a tego nikt nie lubi )
[ Dodano: |5 Lis 2009|, 2009 21:34 ]
jejku, jakie to sie robi żałosne... a artykuł mi tam się podoba.Frencher pisze:Ach Wójcie Nieporętu, Panowie Burmistrzowie Marek i Wołomina... ładnie to tak robić spiski przeciwko gm. Radzymin
[ Dodano: |5 Lis 2009|, 2009 21:37 ]
zależy co rozumiesz przez pksWolfchen pisze:Nie no, mało to jest sołectw i wsi bez komunikacji? Bardzo dużo. PKSów tam nie mają?
[ Dodano: |5 Lis 2009|, 2009 21:46 ]
niech się tak staniezeus pisze:A co to ma do rzeczy:?: Widzę że kolejny portal jest na poziomie gazety "Fakt", ale może z Bożą pomocą jakoś się uda uruchomić te autobusiki
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney
Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie To tylko efekt uboczny.
Zły chłopiec i troll pozdrawia
Paweł Ney
Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie To tylko efekt uboczny.
Zły chłopiec i troll pozdrawia
A tamtejszy proboszcz je poświęcizeus pisze:ale może z Bożą pomocą jakoś się uda uruchomić te autobusiki
A tak na poważnie, to polecam nagranie wideo z otwarcia linii 738. Wiem że nie wpada się śmiać z obrzędów religijnych, ale to co tamten ksiądz wygadywał podczas święcenia autobusu to jakaś parodia. Najbardziej dobiły mnie słowa: Ostatecznym celem naszej drogi jest sam Bóg. Niech więc ta linia autobusowa nie oddala nas od Boga, od chrześcijańskiego przeżywania dnia pańskiego . Reszta tej niecodziennej modlitwy na nagraniu.