Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
120Na SWING
-
Stary Pingwin
W Polsce standartem jest pantograf nad I wózkiem. Jest jedno miejsce w Warszawie, gdzie wymuszenie pierwszeństwa przez samochód skutkuje zatrzymaniem swinga pod izolatorem-rondo przy DC. W reszcie miasta taki postój jest rzadkością. W innych typach tramów kursujących po stolicy pierwszy wózek nie jest nadmiernie obciążony?
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
tak, w innych typach to nie jest problem, bo masz mniÄjsze naciski. W 120N problem najwyrazniej wystapil, skoro w Na to zmieniono.
Inne miasta w Pl mnie nie obchodza, bo celowac trzeba w gore, nie w bok, ale... Pantograf na srodku mamy w:
Poznaniu,
Gdansku,
Szczecinie,
Wroclawiu,
Krakowie (w tym takze w NGT8, choc ma 4 wozki, ma pantograf na srodkowym czlonie).
Jak dotad jedna Czestochowa sie wylamala, jesli chodzi o konstrukcje nowoczesne. Rzeczywiscie, "standard".
Inne miasta w Pl mnie nie obchodza, bo celowac trzeba w gore, nie w bok, ale... Pantograf na srodku mamy w:
Poznaniu,
Gdansku,
Szczecinie,
Wroclawiu,
Krakowie (w tym takze w NGT8, choc ma 4 wozki, ma pantograf na srodkowym czlonie).
Jak dotad jedna Czestochowa sie wylamala, jesli chodzi o konstrukcje nowoczesne. Rzeczywiscie, "standard".
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
Stary Pingwin
Mówię o wagonach klasycznych 13N i 105N, w których to nie przeszkadzało. W swingu jest chyba problem, jak kiedyś w "maluchu"-waży więcej, jeździ wolniej, spala więcej, niż podaje producent
[ Dodano: |29 Cze 2012|, 2012 11:16 ]
Nie masz dostępu do normalnego kompa?
[ Dodano: |29 Cze 2012|, 2012 11:16 ]
Nie masz dostępu do normalnego kompa?
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
Wagon klasyczny to wagon z nastawnikiem WN.Stary Pingwin pisze:Mówię o wagonach klasycznych 13N i 105N,
13N znikają w zastraszającym tempie, a 105N w stolicy nie widziano od wczesnych lat 90-tych XXwieku
Jak napisał Glonojad - idziemy w górę, a nie w dół - czas się przyzwyczaić do patyków na innych członach wozu, bo przy dwukierunkach może być ciężka tragedia. Natomiast w kilku miejscach możnaby izolatory przesunąć.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Przypominają mi się bramki w Kijowskim metrze, zamykające się z siłą boksera...MisiekK pisze:Sygnał dźwiękowy i świetlny wyraźnie wskazuje, że drzwi się jednak zamkną, a maszyny mają rewers - rąk, nóg i karków nie łamią.
Ja wiem, że jesteś Stary, ale ile wózków mają te wagony "klasyczne", a ile Pesy?Stary Pingwin pisze:Mówię o wagonach klasycznych 13N i 105N, w których to nie przeszkadzało.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
-
Stary Pingwin
Pamiętam dyskusję na tym forum i wielkie zdziwienie, gdy okazało się, że swing ma pałąk nad II wózkiem. Chyba zamawiający nie oczekiwał takiej zmiany i w rezultacie mamy trama wedug wyobrażenia producenta, a nie użytkownika. Tłumaczenie o dociążeniu II wózka do mnie nie przemawia, równie dobre by było dołożenie obciążników na wózku, w miejscu silników. Wiem, DMC się kłania.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
A co z uwagą Glonojada o wozach dwukierunkowych? Dzięki pantografowi na środku powinno się je identycznie prowadzic w każdą stronę. Porównywanie swingów do dwupałąkowych 13N i rodziny 105N_, jest trochę nie na miejscu - ich izolator nie bije. Problemem są tylko starsze niskacze, ale tych jest raptem 45 (do przerobienia?).
-
Stary Pingwin
- Bastian
- Sułtan Maroka
No a po jakiemu ma zrobić? Komu płaci się za projektowanie, wykonawcy, czy zamawiającemu? 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
-
Stary Pingwin
To może inaczej. Czy TW otrzymały dokładnie taki wagon, jaki chciały? Czy zamawiający miał coś do powiedzenia na etapie projektowym, czy zobaczył dopiero gotowy wyrób i ma się cieszyć?
[ Dodano: |4 Lip 2012|, 2012 11:26 ]
Być może w innych miastach nie jeżdżą prądożerne oporowe, przez co odstępy na sieci napowietrznej są większe. Być może w innych miastach izolatory są rozmieszczone z głową. Być może samochody nie pakują się na tory, co zmusza do stanięcia na izolatorze.
[ Dodano: |4 Lip 2012|, 2012 11:26 ]
Być może w innych miastach nie jeżdżą prądożerne oporowe, przez co odstępy na sieci napowietrznej są większe. Być może w innych miastach izolatory są rozmieszczone z głową. Być może samochody nie pakują się na tory, co zmusza do stanięcia na izolatorze.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
- Bastian
- Sułtan Maroka
W zakresie usytuowania pantografu - najwyraźniej tak (choć nie ręczę). Oczywiście jeśli poprzez "chciały" rozumiemy "zażyczyły sobie tego w dokumentacji przetargowej".Stary Pingwin pisze:Czy TW otrzymały dokładnie taki wagon, jaki chciały?
Zawsze ma - ocenia zgodność projektu z własnym zamówieniem. Jeśli nie miał wymagań względem pantografów, nie może mieć specjalnych wymagań (choć czasem można coś "po dobroci" wynegocjować).Stary Pingwin pisze:Czy zamawiający miał coś do powiedzenia na etapie projektowym
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Osobiście nie widzę żadnego problemu z innym położeniem patyka. Czas się przyzwyczaić i tyle. Przesunięcie 3 izolatorów sekcyjnych na mieście i po sprawie.Bastian pisze:Zawsze ma - ocenia zgodność projektu z własnym zamówieniem. Jeśli nie miał wymagań względem pantografów, nie może mieć specjalnych wymagań (choć czasem można coś "po dobroci" wynegocjować).
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -