A o czym niby miał mówić? O przyjaźni polsko-radzieckiej?Frencher pisze:A tamtejszy proboszcz je poświęcizeus pisze:ale może z Bożą pomocą jakoś się uda uruchomić te autobusiki
A tak na poważnie, to polecam nagranie wideo z otwarcia linii 738. Wiem że nie wpada się śmiać z obrzędów religijnych, ale to co tamten ksiądz wygadywał podczas święcenia autobusu to jakaś parodia. Najbardziej dobiły mnie słowa: Ostatecznym celem naszej drogi jest sam Bóg. Niech więc ta linia autobusowa nie oddala nas od Boga, od chrześcijańskiego przeżywania dnia pańskiego . Reszta tej niecodziennej modlitwy na nagraniu.
Marki, Radzymin, Wołomin
Moderator: Wiliam
Popatrz, jaka franca!
Nieźle się uśmiałem oglądając ten filmik, ile to uprzejmości i kurtuazji było względem dyr. Ruty i całego ZTM. Wszystko na miarę święta narodowego
A tak poważnie to chyba lekka przesada aż takie świętowanie uruchomienia tej linii...
A tak poważnie to chyba lekka przesada aż takie świętowanie uruchomienia tej linii...
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi
526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE
Tak dla budowy parkingów Park & Ride
526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE
Tak dla budowy parkingów Park & Ride
- Patryk2222
To było grane pod publikę, czysty marketing polityczny.zeus pisze:Nieźle się uśmiałem oglądając ten filmik, ile to uprzejmości i kurtuazji było względem dyr. Ruty i całego ZTM. Wszystko na miarę święta narodowego
A415>>3911>>3916>>3905>>4796>>4938 >>5457>>1804
D2156HM6UT POWER >> http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=xyaT6AMVrU0
Ehhh wspomnienia ostatnią jazdą 5202 https://www.youtube.com/watch?v=xdPpMuFIcAg
D2156HM6UT POWER >> http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=xyaT6AMVrU0
Ehhh wspomnienia ostatnią jazdą 5202 https://www.youtube.com/watch?v=xdPpMuFIcAg
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Na razie, to proboszcz cmentarza markowskiego wziął inicjatywę w swoje ręce i wkopał się w warszawski las z grobami. Oczywiście, świętego męża żaden prokurator nie ruszy.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Tu się należy sprostowanie, bo gazety na ten temat piszą bzdury:Glonojad pisze:Na razie, to proboszcz cmentarza markowskiego wziął inicjatywę w swoje ręce i wkopał się w warszawski las z grobami. Oczywiście, świętego męża żaden prokurator nie ruszy.
Las państwowy wykarczował, ogrodził i tym samym przyłączył do cmentarza jego poprzednik - prałat Henryk Drożdż. Obecny proboszcz prałat Zygmunt Wirkowski parafii św. Izydora w Markach nie ma z tymi działaniami nic wspólnego, i mieszanie go do działań jego poprzednika (który "zasłynął" z wielu różnych działań) jest paskudnym oszczerstwem mającym na celu opluwanie uczciwego kapłana. Wcale bym się nie zdziwił jakby błędy w podawaniu podstawowych faktów były celowo inspirowane, gdyż nie od dziś wiadomo że wraz z odejściem jego poprzednika wielu lokalnych przedsiębiorców straciło sporo kasy, gdyż jego poprzednik hojnie sypał kasą podczas zakupów przy okazji realizowanych przez niego inwestycji - wszak wydawał nie swoje, ale pieniądze parafii.
A co do komunikacji:
Niewątpliwie już istniejący cmentarz to ponad 15 tysięcy pochowanych zmarłych, co czyni go w czołówce wielkości w skali całej aglomeracji.
Gdyby został powiększony, i stał się także oficjalnych cmentarzem dla dzielnicy Białołęka to psim obowiązkiem ZTM jest doprowadzić do niego normalną linię miejską od strony Warszawy, i to na własny koszt. Wszak będzie to wtedy jedna z największych nekropolii będących w granicach stolicy.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą
Czyżby kupa terenu w Antoninowie miała się zmarnować?Crusier pisze:Są plany aby obok cmentarza w Markach powstał cm. komunalny (na terenie Warszawy).
Połączyć obydwa cmentarze i skomunalizować jeGlonojad pisze:Na razie, to proboszcz cmentarza markowskiego wziął inicjatywę w swoje ręce i wkopał się w warszawski las z grobami.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Przepraszam bardzo, proboszcz to proboszcz. Niewiele zmienia, czy ten, czy poprzedni, skoro żadnemu nic się z tego tytułu nie stało.Frencher pisze:Tu się należy sprostowanie, bo gazety na ten temat piszą bzdury:Glonojad pisze:Na razie, to proboszcz cmentarza markowskiego wziął inicjatywę w swoje ręce i wkopał się w warszawski las z grobami. Oczywiście, świętego męża żaden prokurator nie ruszy.
Las państwowy wykarczował, ogrodził i tym samym przyłączył do cmentarza jego poprzednik - prałat Henryk Drożdż. (...)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Sprawa ponadto nie była 3 lata temu, ale przynajmniej końcówka jak 90-tych jak nie wcześniej. Dziennikarzom więc nie chciało się sprawdzić takich podstawowych faktów.
Dziwne natomiast jest że Lasy Państwowe sobie przypomniały o sprawie po tylu latach.
Czyżby ktoś inspirował tę nagonkę prasową wplątując celowo w sprawę obecnego proboszcza Wszak nawet w kurii mówią że takich dochodów jakie ma parafia św. Izydora nie ma praktycznie żadna parafia nie tylko w diecezji Warszawsko-Praskiej ale i archidiecezji Warszawskiej.
Doszło do rozprawy sądowej, podczas której pojawił się w obronie ówczesnego proboszcza nikt inny jak ówczesny biskup diecezji Warszawsko-Praskiej Kazimierz Romaniuk. Nie wiem jak dokładnie skończyła się sprawa, ale ksiądz na pewno nie poniósł żadnej kary.Glonojad pisze:Niewiele zmienia, czy ten, czy poprzedni, skoro żadnemu nic się z tego tytułu nie stało.
Dziwne natomiast jest że Lasy Państwowe sobie przypomniały o sprawie po tylu latach.
Czyżby ktoś inspirował tę nagonkę prasową wplątując celowo w sprawę obecnego proboszcza Wszak nawet w kurii mówią że takich dochodów jakie ma parafia św. Izydora nie ma praktycznie żadna parafia nie tylko w diecezji Warszawsko-Praskiej ale i archidiecezji Warszawskiej.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą
-
Tylko trzeba zaznaczyć, że Zdziarską i Kroczewską (najkrótszą drogą z Białołęki) autobusy nie pojadą, bo są progi i nawierzchnia z płyt betonowych na Kroczewskiej, po drugie Bandurskiego też nie, ponieważ we Wszystkich Świętych jest tam taki bajzel z samochodami, że autobus złapie tam 30 minut opóźnienia na każdym kursie, a poza tym nie ma tam gdzie zawrócić i po trzecie jedyna opcja to Marki FOC skąd jest niecały kilometr do cmentarza.Frencher pisze:A co do komunikacji:
Niewątpliwie już istniejący cmentarz to ponad 15 tysięcy pochowanych zmarłych, co czyni go w czołówce wielkości w skali całej aglomeracji.
Gdyby został powiększony, i stał się także oficjalnych cmentarzem dla dzielnicy Białołęka to psim obowiązkiem ZTM jest doprowadzić do niego normalną linię miejską od strony Warszawy, i to na własny koszt. Wszak będzie to wtedy jedna z największych nekropolii będących w granicach stolicy.
I dobrze, że dodałeś tekst o prałacie Drożdżu i Wirkowskim, bo jaki był x. Drożdż każdy kto Go znał wie, a prałat Wirkowski to przykładny ksiądz, do którego nawet jakbym chciał się przyczepić to nie mam do czego. Nota bene x. Wirkowski to był bardzo bliski przyjaciel z czasów szkolnych księdza Jerzego Popiełuszki. Tyle offtopa.
[ Komentarz dodany przez: Bastian: |18 Lis 2009|, 2009 09:12 ]
Korekta cytowania.
-
Zgadzam się, wszystko prawda tylko :Crusier pisze:A gdyby tak zrobić asfalt na Wyszkowskiej a potem na kawałku Korczewskiej do cmentarza? Przecież będzie musiał być tam dojazd od strony Warszawy? A co do tego, że nie ma gdzie zawrócić to koło cmentarza jest dużo miejsca i odpowiednia pętla by się zmieściła.
- w dniach poza Wszystkich Świętych ruch tam jest naprawdę niewielki.
- czy warto dla kilku samochodów na godzinę wylewać pół kilometra asfaltu + asfalt na pętlę.
- Dojazd jako taki jest od strony Warszawy tylko że dla samochodów,który spokojnie tam przejedzie, dlatego tym bardziej pytam czy warto wylewać ten asfalt dla powiedzmy 20 autobusów przez dwa dni w roku (bo nie sądzę, że częstotliwość tej ewentualnej linii może być wyższa niż raz na pół godziny). Moim zdaniem chyba nie.
Asfalt i tak kiedyś trzeba będzie tam zrobić (chyba że nie )Ikarus 5780 pisze:Zgadzam się, wszystko prawda tylko :
- w dniach poza Wszystkich Świętych ruch tam jest naprawdę niewielki.
- czy warto dla kilku samochodów na godzinę wylewać pół kilometra asfaltu + asfalt na pętlę.
- Dojazd jako taki jest od strony Warszawy tylko że dla samochodów,który spokojnie tam przejedzie, dlatego tym bardziej pytam czy warto wylewać ten asfalt dla powiedzmy 20 autobusów przez dwa dni w roku (bo nie sądzę, że częstotliwość tej ewentualnej linii może być wyższa niż raz na pół godziny). Moim zdaniem chyba nie.