Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

120Na SWING

Moderatorzy: JacekM, Dantte

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 04 lip 2012, 21:18

No właśnie, jak dla mnie większym skandalem od położenia patyka jest to jakim problemem jest ruszenie spod izolatora na bateriach.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Pingwin
(2525)

Post autor: Pingwin » 04 lip 2012, 23:26

Ciekawe jest to że nie wszystkie przystanki na mieście dostosowane są do obsługi 2 Swingów.
Taka np. Nowowiejska 03

Za groma 2 się nie zmieszczą :)

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 05 lip 2012, 0:20

Pingwin pisze:Taka np. Nowowiejska 03

Za groma 2 się nie zmieszczą :)
Przy zdolnych motorowych tam się 2 składy 105Na nie mieszczą...
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 lip 2012, 6:02

Stary Pingwin pisze:Pamiętam dyskusję na tym forum i wielkie zdziwienie, gdy okazało się, że swing ma pałąk nad II wózkiem. Chyba zamawiający nie oczekiwał takiej zmiany i w rezultacie mamy trama wedug wyobrażenia producenta, a nie użytkownika.
Na tym forum nie pisze, o ile wiem, ani oficjalny przedstawiciel Zamawiającego, ani żaden z członków komisji przetargowej.
Zdziwienie forumowiczów zatem o niczym nie świadczy. Gdyby to rozwiązanie przez Zamawiającego nie było zaakceptowane, to by nie weszło - pantograf na środkowym członie pojawił się już w ofercie, więc czas na zmianę do dostawy 1. wagonu był.
Tłumaczenie o dociążeniu II wózka do mnie nie przemawia,
Nie musi, to jest po prostu fakt, że w tramwajach tego typu najlepiej się, ze względu na rozkład masy, sprawdza położenie pantografu na środku / nad wózkiem tocznym. Wózki skrajne z pantografem mogłyby być przeciążone (zwłaszcza w produkcie Pesy, znanej bardziej z solidności pudeł niż ich lekkości...).

No i kwestia dwukierunków -dwa pantografy byś tam chciał mieć czy jak?

[ Dodano: |5 Lip 2012|, 2012 06:04 ]
JacekM pisze:No właśnie, jak dla mnie większym skandalem od położenia patyka jest to jakim problemem jest ruszenie spod izolatora na bateriach.
Nie jest to żadnym problemem, a już na pewno nie skandalem. Problemem natomiast jest poziom wiedzy niektórych prowadzących.

[ Dodano: |5 Lip 2012|, 2012 06:07 ]
Pingwin pisze:Ciekawe jest to że nie wszystkie przystanki na mieście dostosowane są do obsługi 2 Swingów.
Nie wszędzie jest to potrzebne. Dla pasażera jest wygodniej, gdy tramwaje obsługą przystanki pojedynczo.

Na Nowowiejskiej na jednym sygnale dwa składy przejdą, więc przystanki mogłyby być podwójne, ale przy tej liczbie kursów w szczycie (12-18/h na ciągu Nowowiejskiej) nie jest to do szczęścia potrzebne.

No, gdyby były tam przystanki na wylocie skrzyżowania, to tak - żeby uniknąć blokowania.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 05 lip 2012, 9:36

Glonojad pisze:Nie jest to żadnym problemem, a już na pewno nie skandalem. Problemem natomiast jest poziom wiedzy niektórych prowadzących.
No ale skądś te zatrzymania od zatrzymania się pod izolatorami się wzięły. Może wina leży w szkoleniu, nie mam wystarczającej wiedzy. Ale problem jest (był).
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

fraktal

Post autor: fraktal » 05 lip 2012, 9:48

Po prostu jak ktoś już zacznie jeździć na swingach, to powinien już mieć je na stałe. Bo jeśli się codziennie przesiada na różne typy tramów, to stąd pewnie są pomyłki i brak przyzwyczajenia do pantografu na środku.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 05 lip 2012, 10:06

Z braku przyzwyczajenia może wynikać przypadkowe zatrzymanie pod izolatorem. Ale brak umiejętności ruszenia z baterii to jednak jest skandal.

grzegorz

Post autor: grzegorz » 05 lip 2012, 10:38

Nowowiejska to pikuś przy tym, że jadąc na Gocławek 3, 9 i 24 mają przystanki jednoskładowe.

Awatar użytkownika
Pingwin
(2525)

Post autor: Pingwin » 05 lip 2012, 21:58

Glonojad pisze:Problemem natomiast jest poziom wiedzy niektórych prowadzących.
Powraca temat szkoleń.
Glonojad pisze:Dla pasażera jest wygodniej, gdy tramwaje obsługą przystanki pojedynczo.
Jeśli wracamy do wygody dla pasażerów trzeba by wiele zmienić, ale to temat na inna dyskusje
Glonojad pisze:Na Nowowiejskiej na jednym sygnale dwa składy przejdą, więc przystanki mogłyby być podwójne, ale przy tej liczbie kursów w szczycie (12-18/h na ciągu Nowowiejskiej) nie jest to do szczęścia potrzebne.
Nie chcę byś poczuł się atakowany ale później to motorniczy jest karany za opóźnienia, przy obecnej ilości wozów na JP II przydał by sie jednak dłuższy ten przystanek.
Podjeżdża 4/10 obsługuje,za nia 17/33 i zamyka peleton 15 i przy dobrym układzie 15 jako jedyna zostaje na następny cykl.
grzegorz pisze:Nowowiejska to pikuś przy tym, że jadąc na Gocławek 3, 9 i 24 mają przystanki jednoskładowe.
popieram

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 16 lip 2012, 22:47

Kończy się jaranie papierosów w kabine. W dostarczanych 120Na i 120NaDUO będą czujki dymu w kabinach. W przypadku stwierdzenia dymu papierosowego w kabinie i na przedziale pasażerskim rozlegnie się zapowiedź głosowa informująca o konieczności zgaszenia papierosa przez motorniczego i taka informacja zostanie wrzucona do zdalnego systemu diagnostycznego. Dostarczone dotychczas Swingi też dostaną takie czujki.
Natomiast od obecnie dostarczonego egzemplarza Swing-a do końca dostaw wagony będą miały dodatkową piasecznicę przed III wózkiem.
Załączniki
czujka.jpg
Czujka dymu w kabinie.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Michi

Post autor: Michi » 17 lip 2012, 0:33

Pytanie czysto teoretyczne. A co w przypadku e-papierosów?

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 17 lip 2012, 0:46

E-papieros nie wydziela takiego dymu :P
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 17 lip 2012, 7:30

Desert pisze:E-papieros nie wydziela takiego dymu :P
I nie zatyka sadzą klimatyzatora w kabinie.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 17 lip 2012, 8:56

W zamówieniu na dwukierunki jest monitoring dla kabiny motorniczego.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

bepe

Post autor: bepe » 17 lip 2012, 10:29

A propos wyposażenia swingów - co się stało, że ok. nru 3160 zniknęły fotokomórki nad drzwiami? Czy może jednak są, ale ich nie widać?

ODPOWIEDZ