(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
groov

Post autor: groov » 30 mar 2008, 11:54

Napewno była jakaś BWL z 19
The fire, baby. It'll burn us both. There's no place in this world for our kind of fire. My warrior woman. My Valkyrie. You'll always be mine.
Always
...and never.

Awatar użytkownika
Dantte

Post autor: Dantte » 30 mar 2008, 11:56

Aha, dzisiejsza obserwacja - 21:50, 26 w stronę Pragi przed przystankiem (M) Ratusz - kilkadziesiąt osób stojących (sobota wieczorem!!!)
26 jest w ogóle linią, która dobre zapełnienie ma cały tydzień.
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 30 mar 2008, 12:55

inż. Glonojad pisze:Niedługo.
Nie strasz ;P
inż. Glonojad pisze:A może ZTM powinien pomyśleć nad przewietrzeniem pionu tramwajowego?
A możę jedno i drugie ? :twisted:

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 30 mar 2008, 13:01

inż. Glonojad pisze:A może ZTM powinien pomyśleć nad przewietrzeniem pionu tramwajowego? :-$ :-k
Myślę, że nietaktem jest, gdy człowiek z TW publicznie wtrąca się w wewnętrzne sprawy innej instytucji miejskiej (bo kwestie kadrowe niewątpliwie takimi są). Ja różne rzeczy uważam, ale nie posuwam się do ich głoszenia wszem i wobec. Masz drogę służbową, to się skarż za jej pomocą.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 30 mar 2008, 13:49

Skoro już się wypowiedziałeś w temacie, to może podrzucisz jeszcze jakieś informacje na temat nowego rozkładu np.
- co ile będzie kursować rano 9 i 26 ?
- w jaki sposób poprawiono połączenie Żoliborza z ciągiem JP II ?
- jak się udało stworzenie BWL niskopodłogowych (poruszana na forum kwestia wyjazdów i zjazdów niskopodłogowców z R-2 Praga) ?
- jaki jest sens tak dużej obecności R-4 Żoliborz na 4 i R-1 Wola na 14 ?
- czemu ma służyć tak duża obecność składów na 28 (skoro istniała tam nadpodaż uzasadniająca wymianę 2 na 28) ?

i bardziej ogólne:
- czy doczekamy się kiedykolwiek umieszczania rozkładów zjazdówek na przystankach (biorąc pod uwagę że coraz większy % wozokm to wyjazdy i zjazdy do odległych zajezdni)?
- jakie są przeciwwskazania do zwiększenia częstotliwości niektórych linii (np. 17, 26) w DS ?
- czy doczekamy się kiedykolwiek dostosowania działań ZTM do wymogów prawa przewozowego (udostępnianie nowych rozkładów najpóźniej na 7 dni przed wprowadzeniem zmian) ?

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 30 mar 2008, 18:31

mkm101 pisze:Zresztą tak na poważnie to tylko dwukierunkowość byłaby jakimkolwiek uzasadnieniem do rozważania ściągania złomu z zagranicy (no, ewentualnie niskopodłogowość ale tu chyba jeszcze długo nic się nie trafi).
Przecież nie muszą być to od razu jakieś GT6-tki czy E1. Berlińskie tatry byłyby świetnym rozwiązaniem, tyrystorowe, super utrzymane, po wymontowaniu środkowych siedzeń w sam raz, "prawie jak 105N2k". W TW jest teraz i jeszcze długo będzie dużo więcej gorszego złomu.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 30 mar 2008, 18:50

A po co wymontowywać, w 120N jakoś takie są i nikt nie umarł... A może 28 czas wyciąć i dzięki temu 103 przywrócić na starą trasę...

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 30 mar 2008, 19:09

I H przywrócić i dziewiątkę przerzedzić :P
Siedzenia raczej trzeba wymontować, bo tatry są ze 20 cm węższe od 105.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 30 mar 2008, 20:35

mkm101 pisze:Zresztą tak na poważnie to tylko dwukierunkowość byłaby jakimkolwiek uzasadnieniem do rozważania ściągania złomu z zagranicy (no, ewentualnie niskopodłogowość ale tu chyba jeszcze długo nic się nie trafi).
Wagony 105Nx dają się modernizować na dwukierunkowe bez konieczności ściągania złomu na kołach. Nie dajmy się zwariować. Wagony dwukierunkowe są potrzebne tylko w pewnych określonych sytuacjach awaryjnych - nie musimy tu mieć niskaczy od razu. Przy którymś z kolei przetargu na niskacze można pomyślec nad dwustronnymi dwukierunowcami.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 mar 2008, 21:16

Bastian pisze:
inż. Glonojad pisze:A może ZTM powinien pomyśleć nad przewietrzeniem pionu tramwajowego? :-$ :-k
Myślę, że nietaktem jest, gdy człowiek z TW publicznie wtrąca się w wewnętrzne sprawy innej instytucji miejskiej (bo kwestie kadrowe niewątpliwie takimi są). Ja różne rzeczy uważam, ale nie posuwam się do ich głoszenia wszem i wobec. Masz drogę służbową, to się skarż za jej pomocą.
Wypowiadam się tutaj jako osoba prywatna i tak raczej pozostanie, chociaż pomysły miałem różne.

[ Dodano: 2008-03-30, 21:18 ]
MisiekK pisze:
Wagony 105Nx dają się modernizować na dwukierunkowe bez konieczności ściągania złomu na kołach.
Nie bardzo - wymaga to przeróbki pudła będącej właściwie budową nowego. Acz ja akurat jestem właśnie zwolennikiem takiego rozwiązania.

A pomysł ściągania złomu z zagranicy to bynajmniej nie pomysł TW.

[ Dodano: 2008-03-30, 21:25 ]
piotram pisze: Berlińskie tatry byłyby świetnym rozwiązaniem, tyrystorowe, super utrzymane, po wymontowaniu środkowych siedzeń w sam raz, "prawie jak 105N2k". W TW jest teraz i jeszcze długo będzie dużo więcej gorszego złomu.
Berlińskie Tatry nie byłyby złe, mają jednak dwie poważne wady:
- mniejszą szerokość pudła
- są wysokopodłogowe i używane co oznacza, że tego, kto podejmie taką decyzję prasa zeżre a miasto zdymisjonuje.

Dodatkową, mniejszą (chociaż istotna) wadą jest to, że to byłby zupełnie nowy typ, z dużą (jeśli nie większością) części, w tym aparatury, zupełnie inną od obecnie eksploatowanej. O ile w przypadku zupełnie nowego wagonu, który będzie eksploatowany przez najbliższe 30+ lat, można to przeboleć, o tyle w przypadku używańca - trzeba się poważnie zastanowić.

No i nie są dwukierunkowe.

Powyższe w zasadzie załatwia problem.

[ Dodano: 2008-03-30, 21:27 ]
MisiekK pisze:Przy którymś z kolei przetargu na niskacze można pomyślec nad dwustronnymi dwukierunowcami.
Niestety są pomysły, by je ściągać już w najbliższym - którego budżet i terminy i tak będą napięte...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 30 mar 2008, 21:50

inż. Glonojad pisze:
Bastian pisze: Myślę, że nietaktem jest, gdy człowiek z TW publicznie wtrąca się w wewnętrzne sprawy innej instytucji miejskiej (bo kwestie kadrowe niewątpliwie takimi są). Ja różne rzeczy uważam, ale nie posuwam się do ich głoszenia wszem i wobec. Masz drogę służbową, to się skarż za jej pomocą.
Wypowiadam się tutaj jako osoba prywatna i tak raczej pozostanie, chociaż pomysły miałem różne.
Twoje prawo, ale w takim razie, proszę, nie atakuj nas w taki sposób, przed jakim nie możemy się bronić.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 mar 2008, 22:00

1) Nie rozumiem o jaki "sposób" chodzi.
2) Jakich Was? To Ty się tu jako osoba służbowa wypowiadasz?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 30 mar 2008, 22:16

Nie, tym niemniej ty wiesz, kim ja jestem, ja wiem, kim ty jesteś, inni też to wiedzą, w rezultacie czego gdy ty na ZTM plujesz, a ja się nie mogę tłumaczyć, to odbieram to jako szkalowanie... :-s

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 mar 2008, 22:21

Gdy się trzeba czymś pochwalić, to jakoś pisać możej.

Ech, prawdy pisać nie mogę, nieprawdy pisać nie chcę - wyboru nie mam.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 30 mar 2008, 22:35

No i jak tak samo czasami mam, więc po co tu robić ring bokserski? Po prostu uważam, że w tej sytuacji takie uwagi personalne (szczególnie, że dotyczą osoby, która tu co prawda nie pisze, ale czyta) są po prostu nie fair z twojej strony. Właśnie z twojej, bo paradoksalnie komuś całkiem spoza branży, nie skrępowanemu zależnościami służbowymi i międzyinstytucjonalnymi wolno więcej.

ODPOWIEDZ