Buspasy
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Zwężenie Grójeckiej od TŁ do placu Zawiszy było spowodowane przede wszystkim chęcią ochrony centrum (a placu Zawiszy w szczególności) przed nadmierną liczbą wjeżdżających samochodów (tak, tak, już kiedyś takie pomysły się przebijały). Stąd pomysły UD Ochota, by przenieść autobusy na torowisko trudno nazwać inaczej, niż diabolicznymi, ale to szczegół.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Mam nadzieję, że z tych wszystkich buspasów zostanie na stałe powstający na Raszyńskiej między Filtrową a Koszykową w stronę Zawiszy. Nie będzie trzeba przez Niemcewicza uciekać z korków tam się tworzących szczególnie w ciągu dnia. Co do całodobowego buspasa na ŻiW... Porażka. Zablokuje się dzięki temu calusieńka Racławicka, Pruszkowska, 1 Sierpnia czy Sasanki 
Tak, jest godny, bardzo. Po cholerę robić coś, co nie ma sensu, na dodatek tylko na miesiąc. Śmieszą mnie te "pojazdy UEFA". One z buspasem, czy też bez niego, będą jechały w asyście Policji - z włączonymi sygnałami świetlnymi, dźwiękowymi.KwZ pisze:Wniosek, że z powodu korków nie wolno wprowadzać buspasa, jest godny cytowania. Przywołując jeszcze argument, że gdy korków nie ma, to i buspas niepotrzebny... (i zabrakło mi słów).
Miałem na myśli, że na stałe. Niemniej zostałem, zdaje się, przegłosowany.Pawel_ pisze:Po cholerę robić coś, co nie ma sensu, na dodatek tylko na miesiąc.
Jak jakaś delegacja dyplomatycznaPawel_ pisze:Śmieszą mnie te "pojazdy UEFA". One z buspasem, czy też bez niego, będą jechały w asyście Policji - z włączonymi sygnałami świetlnymi, dźwiękowymi.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Szczególnie że ŻiW pełni w dużej mierze role tranzytową, przesadź tranzyt do autobusów. Zobacz ile samochodow skręca na kazdych światłach z TŁ w ŻiW.
Zreszta nie oszukujmy się u nas i tak BARDZO duzo ludzi juz jeździ komunikacją miejska, wiecej niz w innych rozwiniętych miastach i przesadzenie kolejnych do środków KM jest o tyle trudniejsze że naprawde zdecydowana większosc tych co teraz jeździ samochodami po prostu musi to robic (rozwożą rodzinę po szkolach, musza się duzo poruszac po mieście, nie maja jak inaczej dojechac do domu).
Zreszta nie oszukujmy się u nas i tak BARDZO duzo ludzi juz jeździ komunikacją miejska, wiecej niz w innych rozwiniętych miastach i przesadzenie kolejnych do środków KM jest o tyle trudniejsze że naprawde zdecydowana większosc tych co teraz jeździ samochodami po prostu musi to robic (rozwożą rodzinę po szkolach, musza się duzo poruszac po mieście, nie maja jak inaczej dojechac do domu).
Zalezy w ktorym punkcieKwZ pisze:Lepszy argument.
Ale: ile jest autobusów na Grójeckiej?
Od niemcewicza do zawiszy jezdzi wiecej busow niz np na wawelskiej od lotnika do grojeckiej.
127 130 157 158 517 521 plus czasami busy z raszynskiej objezdzajace korek przed zawiszy przez niemcewicza i grojecka.
Na grojeckiej miedzy wawelska a niemcewicza te 2 pasy ktore zostaja dla samochodow spokojnie wystarczaja.
Na ZiW bedzie mega kijnia, do tego raclawicka z obu stron, lewoskret w banacha (wyjazd z rostafinskich bedzie mega), lewoskret przy lotniku z ziw juz nie mowiac o hynka i sasanki. Ciekawe jakie opoznienia beda lapac. Wszystko w poprzek bedzie stalo.
Ze zbiorkomu zyska tylko 175 i 188 moze 504 ale to zalezy co sie bedzie dzialo na sasanki-marynarska, cala reszta linii dostanie po dupie bo beda stac pare razy dluzej na rownoleglych.