Nowe trasy tramwajowe

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Dantte

Post autor: Dantte » 19 lip 2012, 20:22

Glonojad pisze: O tendencyjnym doborze przykładów jedynie :p
:) Sam jestem za rozwojem szyny wszelakiej (z wyłączeniem metra), szyny która dowiezie szybko i często. Jednego z tych warunków w naszym mieście brakuje, niestety. A przynajmniej na moim osiedlu.
EOT
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17

MichalJ

Post autor: MichalJ » 19 lip 2012, 20:28

No, ja akurat byłem zwolennikiem budowy 4-5 linii tramwajowych zamiast/przed II linią metra... Co nie znaczy, że nie widzę metra w różnych miejscach...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 lip 2012, 22:43

Ja też bym widział. Tym bardziej żałuję, że nie zdecydowano się na model "niemiecki" (jeden z paru) - a więc coś pośredniego (de facto tramwaj z tunelami, premetro - jak kto woli).
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 19 lip 2012, 22:44

Jakby to miało wyglądać jak w Krakowie, to ja dziękuję...

Kiedyś miałem pomysł "palcem po mapie" WKD przedłużonej na Gocław pod Saską.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Czotyk

Post autor: Czotyk » 19 lip 2012, 23:03

Glonojad pisze:Swoją drogą, gdyby miasto podjęło odważną decyzję i zrezygnowało definitywnie z budowy wschodniego odcinka 3 linii metra w obecnym śladzie (propagandowo zwanego wąsem M2, co jest oczywiście bzdurą z uwagi na układ funkcjonalny stacji Stadion), to można by kombinować z budową tramwaju POD Saską Kępą i trasą Łazienkowską w standardzie "lekkiego metra". Byłoby to rozwiązanie bez wątpienia niezwykle kosztowne, ale szereg problemów by rozwiązywało; na Gocławiu, po przejściu przez al. Tysiąclecia, tramwaj mógłby polecieć po powierzchni w szerokim korytarzu Bora.
Kurcze, też tak uważam ale mam jedno ale: To powinno być metro.
III linia jest dobrym (od Dw. Zachodniego przez Politechnikę do pl. Na Rozdrożu) pomysłem ale trzeba ją skorygować, tj. zamiast odbijać bzdurnie na północ robiąc głupi objazd winna iść pod Saską Kępą i Gocławiem do nowego punktu przesiadkowego przy rondzie Marsa. szybki tramwaj powinien iść do Miasteczka Wilanów, na Sobieskiego jest mało skrzyżowań, dużo kładek i pas zieleni - warunki idealne.
Bastian pisze:Ja też bym widział. Tym bardziej żałuję, że nie zdecydowano się na model "niemiecki" (jeden z paru) - a więc coś pośredniego (de facto tramwaj z tunelami, premetro - jak kto woli).
A ja mam zupełnie na odwrót :P wiem, że podziemny tramwaj byłby tańszy ale miałby dużo mniejszą moc przewozową. Wolę oddzielić grubą krechą metro od tramwaju, tym bardziej, że tramwaj w wykonaniu warszawskim jest po prostu wolny - ograniczenia, światła, często przystanki, ograniczenia.
Obrazek
^^ widzicie go? On rozpędza się do 300 km/h a pendolino 200 km/ na 80 km...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 lip 2012, 23:17

Czotyk pisze:tramwaj w wykonaniu warszawskim jest po prostu wolny - ograniczenia, światła, często przystanki, ograniczenia.
No to po to tunel by był...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Czotyk

Post autor: Czotyk » 19 lip 2012, 23:21

No tak ale to takie mieszanie metra z tramwajem a jak napisałem wyżej wolę to rozdzielać.
Obrazek
^^ widzicie go? On rozpędza się do 300 km/h a pendolino 200 km/ na 80 km...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 19 lip 2012, 23:50

Glonojad pisze:Dlaczego twierdzisz, że zaproponowana trasa jest zła?
Z przebiegu dyskusji - potraktuj to jako podsumowanie dyskusji ;) Chodzi oczywiście o brak obsługi Saskiej Kępy - rozumiem jednak argument, że tranzytu gocławskiego nie ma co łączyć z tym lokalnym.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 19 lip 2012, 23:55

Bastian pisze:
Czotyk pisze:tramwaj w wykonaniu warszawskim jest po prostu wolny - ograniczenia, światła, często przystanki, ograniczenia.
No to po to tunel by był...
A ciekawe jak z przepustowością? Jak tramwaje jeżdżą na widoczność, to możesz puścić stadami nawet co chwilę, a w tunelu jednak masz jakiś system sterowania, który ma spore marginesy bezpieczeństwa. Zresztą - czy udałoby się przeskoczyć dylematy, przed którymi stał Kraków przy "szybkim" tramwaju?

Dyskusja idealnie na temat o lekkiej kolei a metrze (było coś takiego) :-k

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 20 lip 2012, 0:31

Ale że chcesz wstawiać SBL, bo tunel?

[ Dodano: Pią 20 Lip, 2012 01:01 ]
MeWa pisze:Dyskusja idealnie na temat o lekkiej kolei a metrze (było coś takiego) :-k
Znalazłem wątek Tramwaje, metro czy LRT?, ale tam 6 lat temu udowadniałeś świętość metra przez 100 postów, nie ma co do tego wracać. Poziom metrofilstwa zresztą chyba wcale ci nie spadł.

Lepszy byłby wątek po prostu o tramie na Gocław, ten.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 lip 2012, 1:16

KwZ pisze:Ale że chcesz wstawiać SBL, bo tunel?
A jak chcesz inaczej? Przecież nie będziesz jeździł na widoczność w tunelu.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 lip 2012, 6:09

Czotyk pisze: III linia jest dobrym (od Dw. Zachodniego przez Politechnikę do pl. Na Rozdrożu) pomysłem
Pewnie, Warszawa ma ze 35 km z północy na południe, wstawiajmy zatem linie ciężkiej szyny co kilometr (lub mniej) w Śródmieściu... Tak, tak, rewelacyjny to pomysł. Co prawda po tej trasie mamy obecnie dwa autobusy z podażą na poziomie bodaj 3000 miejsc, ale metro na 30 000 z pewnością się obroni...
ale trzeba ją skorygować, tj. zamiast odbijać bzdurnie na północ robiąc głupi objazd winna iść pod Saską Kępą i Gocławiem do nowego punktu przesiadkowego przy rondzie Marsa
A to, dla odmiany, będzie mądry objazd? Bo, jak wiadomo, z placu na Rozdrożu najkrótsza droga na rondo Marsa biegnie przez Gocław (i Saską Kępę) właśnie... co prawda Saska Kępa na lewo od TŁ, Gocław na prawo od TŁ, ale to przecież drobiazgi. I metro w miejscu z Bora w TŚ skręci, nie ma problemu... eh.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 20 lip 2012, 8:05

MeWa pisze:
KwZ pisze:Ale że chcesz wstawiać SBL, bo tunel?
A jak chcesz inaczej? Przecież nie będziesz jeździł na widoczność w tunelu.
A pod Marymoncką jest? :>

[ Dodano: Pią 20 Lip, 2012 ]
Glonojad pisze:jak wiadomo, z placu na Rozdrożu najkrótsza droga na rondo Marsa biegnie przez Gocław (i Saską Kępę) właśnie...
No, akurat tak... (przy założeniu, że nie mówimy o rondzie Waszyngtona).
Glonojad pisze:co prawda Saska Kępa na lewo od TŁ
Tylko część. Rozumiem, że raczej chodziło o przebieg TŁ - Egipska - Bora - Rechniewskiego - TS.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 20 lip 2012, 8:43

Bastian pisze:A pod Marymoncką jest? :>
No ale to jest 2 rzędy krótsze :-k

MichalJ

Post autor: MichalJ » 20 lip 2012, 9:50

Glonojad pisze:
Czotyk pisze: III linia jest dobrym (od Dw. Zachodniego przez Politechnikę do pl. Na Rozdrożu) pomysłem
Pewnie, Warszawa ma ze 35 km z północy na południe, wstawiajmy zatem linie ciężkiej szyny co kilometr (lub mniej) w Śródmieściu... Tak, tak, rewelacyjny to pomysł. Co prawda po tej trasie mamy obecnie dwa autobusy z podażą na poziomie bodaj 3000 miejsc, ale metro na 30 000 z pewnością się obroni...
Z Politechniki na pl. na Rozdrożu dwa autobusy?
A ile jest (było) pasażerów na Prostej?
Przejęcie pasażerów z Trasy Łazienkowskiej przez metro (plus ssący efekt metra) daje ci od ręki tłum ludzi, nie wiem, skąd to przekonanie, że nikt tak jeździć nie będzie. Poza tym ta propozycja ODDALA w stosunku do oficjalnych planów III linię metra od średnicy kolejowej. A od Riviery do PKP jest dobrze ponad kilometr, i nic dziwnego, że linie w śródmieściu się zbiegają (i ja bym dał jednak bliżej, przez pl. Konstytucji). Ja to bym się zastanowił w ogóle, czy od tej Politechniki nie pojechać na Centralny.
Glonojad pisze:
ale trzeba ją skorygować, tj. zamiast odbijać bzdurnie na północ robiąc głupi objazd winna iść pod Saską Kępą i Gocławiem do nowego punktu przesiadkowego przy rondzie Marsa
A to, dla odmiany, będzie mądry objazd? Bo, jak wiadomo, z placu na Rozdrożu najkrótsza droga na rondo Marsa biegnie przez Gocław (i Saską Kępę) właśnie
Tak, oczywiście że biegnie. Nie widzę powodu do kpin. I nie ma potrzeby skręcać na skrzyżowaniu ulic, metro może iść pod budynkami i mieć łagodniejsze łuki.

Rozumiem, że ty byś widział metro daleko od istniejących szyn? Na Trasie Siekierkowskiej czy na S2? Jakie tam są potoki autobusowe?

[ Komentarz dodany przez: Bastian: Pią 20 Lip, 2012 ]
Korekta cytowania.

ODPOWIEDZ