Wypadki i awarie - 2026
Moderator: vernalisadonis
Wycofać wszystkie solarisy!
Btw jakiś spory element napędowy leży na rondzie, może silnik?
Btw jakiś spory element napędowy leży na rondzie, może silnik?
ŁK
- ZielonyJamnik
Moim zdaniem N + ręczny by starczył, ale w tej dokładnie kolejności. Tak jak pisałem, pewnie panika go zjadła, widziałem tylko jak ratował żeby nie staranować osobówek z środkowego pasa Bitwy przy Grójeckiejstołecznynocnik pisze: ↑wczoraj, 19:50I pomimo tego, że przywalił w jakieś tam osobówki po drodze to dalej nie 'wyhamowało' to autobusu w jakimś stopniu? Wiadomo że bieg ciągnie do przodu ale to nie bieg go napędza. Nawet jak nie naciskasz hamulca i nie naciskasz gazu to przy jeździe vmax w końcu zacznie zwalniać? Ręczny hamulec też nie zadziałał, nie miał jak luz wrzucić? Nie ma tam jakichś awaryjnych hamulców?
Mkną po koleinach zielone jamniki... 
1058 jeszcze tam stoi prostopadle do BW1920, ale może jako dach nad głową
ŁK
- ZielonyJamnik
Tam mu kazali wjechać, jeździł 208 mało co też go nie trafił, akurat znajomy kierowca to mówił mi z pierwszej ręki o sytuacji w tym miejscu
Edit:
Jest film z Bitwy x Grójecka
https://youtu.be/iOPM-h2ScuM?feature=shared
Edit:
Jest film z Bitwy x Grójecka
https://youtu.be/iOPM-h2ScuM?feature=shared
Mkną po koleinach zielone jamniki... 
Myślę że do MZA powinny wkroczyć zewnętrzne instytucje. To nie jest normalne aby jedna firma miała tyle krytycznych zdarzeń na tle technicznym jak niedziałające hamulce czy palące się Solbusy gdzie według wstępnych ustaleń każdorazowo była jedna i ta sama przyczyna. Zaplecze techniczne widać kuleje i to nie na jednym zakładzie a na różnych dlatego przyczyn szukałbym wyzej. Art 179 KK się kłania. Dobra okazja do zmiany zarządu.

Tyle czyli ile? Jedno na miliony kursów?Bywalec pisze:Myślę że do MZA powinny wkroczyć zewnętrzne instytucje. To nie jest normalne aby jedna firma miała tyle krytycznych zdarzeń na tle technicznym jak niedziałające hamulce czy palące się Solbusy gdzie według wstępnych ustaleń każdorazowo była jedna i ta sama przyczyna. Zaplecze techniczne widać kuleje i to nie na jednym zakładzie a na różnych dlatego przyczyn szukałbym wyzej. Art 179 KK się kłania. Dobra okazja do zmiany zarządu.
ŁK
Aha czyli jedne na miliony kursów mogą bez żalu i konsekwencji zagrażać życiu ludzi? Fajny masz tok rozumowania.

To jest twój tok rozumowania, ja mam inny.Bywalec pisze:Aha czyli jedne na miliony kursów mogą bez żalu i konsekwencji zagrażać życiu ludzi? Fajny masz tok rozumowania.
ŁK
Interpretuje to inaczej. To Ty się czepnąłeś użytych przeze mnie słów w tonie bagatelizującym ilość zdarzeń krytycznych MZA.

Jak dla mnie serię autobusów powinni wycofać. Można się zastanowić też nad sprawdzeniem zajezdni.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
No więc pytam, jaki jest ten współczynnik. I jaki wg Ciebie jest taki, któremu się nie trzeba przyglądać. Bo zero nie będzie nigdy.Bywalec pisze:Interpretuje to inaczej. To Ty się czepnąłeś użytych przeze mnie słów w tonie bagatelizującym ilość zdarzeń krytycznych MZA.
ŁK
Nie powinno dojść do żadnego zdarzenia z winy zaniedbań zakładu jak to wykazano przy pożarach Solbusów. Nie mówię tu o przypadkach losowych a o zaniedbaniach, ja to rozróżniam.

OK. A już to wykazano, że to zaniedbania?Bywalec pisze:Nie powinno dojść do żadnego zdarzenia z winy zaniedbań zakładu jak to wykazano przy pożarach Solbusów. Nie mówię tu o przypadkach losowych a o zaniedbaniach, ja to rozróżniam.
ŁK
Coś w tym jest, skoro tzw włodarze miasta są już na fali rozdawania dymisji po ujawnieniu skandalicznych akcji w Szpitalu Południowym - to teraz jeszcze na deser mógłby polecieć ktoś ważny w MZA. Opozycja tylko czeka, aby rozdmuchiwać takie "smaczki" ...Bywalec pisze: ↑wczoraj, 20:44Myślę że do MZA powinny wkroczyć zewnętrzne instytucje. To nie jest normalne aby jedna firma miała tyle krytycznych zdarzeń na tle technicznym jak niedziałające hamulce czy palące się Solbusy gdzie według wstępnych ustaleń każdorazowo była jedna i ta sama przyczyna. Zaplecze techniczne widać kuleje i to nie na jednym zakładzie a na różnych dlatego przyczyn szukałbym wyzej. Art 179 KK się kłania. Dobra okazja do zmiany zarządu.
To idąc za ciosem, wysłać należy tę serię pod płot, do tego jeszcze 99** z Arrivy bo to w sumie bliźniacze wozy i jeszcze solówki 43**, bo to to samo tylko krótsze.
A co do reakcji kierowcy, to tak na chłopski rozum miał do dyspozycji luz na skrzyni, hamulec roboczy do oporu, ręczny i jeszcze ewentualnie odłączenie prądu przez taki mały hebelek pod oknem.
Kierowca 58 lat, z uprawnieniami, trzeźwy, przytomny, nie wiadomo od jakiego czasu w MZA. Prawdopodobnie spore doświadczenie, że nikomu nic się nie stało. Natomiast to wy pewnie szybciej się dowiecie, co się stało realnie.
ŁK