Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 09 sie 2006, 1:22

mkm101 pisze:Krok wstecz? Aparatura nowocześniejsza niż w większości poznańskich bimb...
Co do "wszyscy" to proponowałbym temu panu rozejrzeć się po okolicach Poznania (ściślej Wrocław), a coś mi się obiło o uszy że niedawno któryś Frankfurt się bardzo poważnie zastanawiał nad wysoką podłogą (jaki wyszedł rezultat tego zastanawiania się jednak nie wiem).
Z punktu widzenia osób starszych, matek z wózkami, osób niepełnosprawnych, pasażerów z więkżym bagażem aparatura nie ma takiego znaczenia jak niska podłoga.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

TLG

Post autor: TLG » 09 sie 2006, 9:48

mkm101 pisze:Aparatura IEL/Woltan oparta o GTO.
Ciekawe, że ta aparatura nie przyjęła się w polskich tramwajach na szerszą skale. Gdańskie 114Na po wprowadzeniu tej aparatury są właściwie niezawdone.
mkm101 pisze:Krok wstecz? Aparatura nowocześniejsza niż w większości poznańskich bimb...
Co do "wszyscy" to proponowałbym temu panu rozejrzeć się po okolicach Poznania (ściślej Wrocław), a coś mi się obiło o uszy że niedawno któryś Frankfurt się bardzo poważnie zastanawiał nad wysoką podłogą (jaki wyszedł rezultat tego zastanawiania się jednak nie wiem).
Wysoka podłoga wysoką podłogą. Wydaje mi się, ze jeżeli już chcieli kupić tanio, to można było rozważyć zakup tramwaju wieloczłonowego z niskopodłogowym aneksem (205WrAS, 114Na, 105N2 lub inne, które mogłyby być zaoferowane). Otrymałoby się pojazd o dużo większej pojemnosci niż 2x105N/123N i in. a jednocześnie przystosowany do przewozu osób na wózkach.
15/12/2005-12/7/2019

TLG

Post autor: TLG » 09 sie 2006, 10:08

Gazeta Wyborcza pisze: Obrazek
Warszawa sprowadza wysokopodłogowe tramwaje
Lech Bojarski, Poznań, Krzysztof Śmietana

Zakłady Cegielskiego szykują się do testowania nowego wysokopodłogowego tramwaju dla Warszawy. A w poznańskim MPK dziwią się, że stolica sprowadza tak przestarzałą konstrukcję

Tramwaje buduje Fabryka Pojazdów Szynowych przy Zakładach Cegielskiego w Poznaniu, która wygrała przetarg na dostawę 30 wagonów wysokopodłogowych dla Warszawy. - To dla nas bardzo ważne zamówienie, szansa na pokazanie się w stolicy - mówi Filip Prętki, szef działu marketingu i sprzedaży w Fabryce. Prawie gotowy jest pierwszy tramwaj, który na przełomie sierpnia i września ma być testowany na poznańskich torach. Pierwsze trzy tramwaje zaczną jeździć po Warszawie w październiku. - Cała trzydziestka musi dotrzeć do stolicy do końca czerwca 2007 r. - mówi Wojciech Szydłowski, rzecznik Tramwajów Warszawskich.

Konstrukcja tramwajów oznaczonych jako typ 123N nie jest nowa i bazuje na popularnych wagonach typu 105 produkowanych przez 30 lat przez chorzowski Konstal. - Ale nadaliśmy mu nowoczesny wygląd, tak że na pewno będzie się ładnie prezentował. Będzie też poruszał się dużo ciszej i płynniej - zapowiada dyr. Prętki. Nowe wagony nie różnią się wielkością i pojemnością od "stopiątek", ale mają być wygodniejsze i bardziej przyjazne dla pasażerów. Przyciemniane szyby zapewnią, że w środku nie będzie ani za ciepło, ani za jasno. Lepsze warunki pracy zyskają też motorniczowie, dla których zaprojektowano kabinę z klimatyzacją i tzw. panoramiczną zaokrągloną szybą. Wagon ma zabierać 97 pasażerów, w tym 20 na miejscach siedzących.

Wielu warszawiaków narzeka jednak, że stolica kupuje mało nowoczesne i niewygodne wagony z wysoką podłogą. Władzom Warszawy dziwią się też w poznańskim Miejskim Przedsiębiorstwie Komunikacyjnym. - Zakup tego typu wagonów to krok wstecz, a my nie chcemy się cofać - mówi Jan Firlik, dyrektor pionu tramwajów w poznańskim MPK. - Wszyscy na świecie kupują teraz tramwaje niskopodłogowe. Są bardziej dostępne dla niepełnosprawnych, starszych czy matek z wózkami, a na przystankach stoją krócej, bo pasażerowie szybciej wysiadają.

Tramwaje Warszawskie tłumaczą, że wysokopodłogowe tramwaje są dwa razy tańsze od niskopodłogowych. Urzędnicy obiecują jednak, że następna partia tramwajów będzie już niskopodłogowa. Pierwsze egzemplarze ma w przyszłym roku dostarczyć bydgoska PESA.
Obrazek
Czyli 123N się sprawdziło.
15/12/2005-12/7/2019

mobil one
Kontakt:

Post autor: mobil one » 09 sie 2006, 10:14

Gazeta pisze:Wielu warszawiaków narzeka jednak, że stolica kupuje mało nowoczesne i niewygodne wagony z wysoką podłogą. Władzom Warszawy dziwią się też w poznańskim Miejskim Przedsiębiorstwie Komunikacyjnym. - Zakup tego typu wagonów to krok wstecz
Popieram to co powyżej zostało napisane.I bez żadnych bajek proszę nt:"nowoczesnych i wizjonerskich planów TW".Tę "nowoczesność" widać po taborze jaki TW zamierza kupić.
Dodatkowo ta spółka miejska,wystawia nasze miasto na pośmiewisko przed całą Polską.
Linia 155: 1966-2011

155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)

WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 09 sie 2006, 10:46

TLG pisze:Wysoka podłoga wysoką podłogą. Wydaje mi się, ze jeżeli już chcieli kupić tanio, to można było rozważyć zakup tramwaju wieloczłonowego z niskopodłogowym aneksem (205WrAS, 114Na, 105N2 lub inne, które mogłyby być zaoferowane). Otrzymałoby się pojazd o dużo większej pojemnosci niż 2x105N/123N i in. a jednocześnie przystosowany do przewozu osób na wózkach.
Zgadzam się z tym. Przede wszystkim muszą wymienić 13N, które są jeżdżącymi muzeami. Tramwaj z różnymi poziomami podłogi jest kompromisem pomiędzy ceną, a niskopodłogowością i dla miast, które nie mają dużych środków na inwestycje jest rozwiązaniem optymalnym.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 09 sie 2006, 12:14

mobil one pisze:
Gazeta pisze:Wielu warszawiaków narzeka jednak, że stolica kupuje mało nowoczesne i niewygodne wagony z wysoką podłogą. Władzom Warszawy dziwią się też w poznańskim Miejskim Przedsiębiorstwie Komunikacyjnym. - Zakup tego typu wagonów to krok wstecz
Popieram to co powyżej zostało napisane.I bez żadnych bajek proszę nt:"nowoczesnych i wizjonerskich planów TW".Tę "nowoczesność" widać po taborze jaki TW zamierza kupić.
Dodatkowo ta spółka miejska,wystawia nasze miasto na pośmiewisko przed całą Polską.
A jak MZA kupi Mercedesy Conecta to też będziesz tak pisał? A dla twojej informacji MPK Poznań za to sprowadza stare wagony za granicy.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 sie 2006, 12:32

mobil one pisze:
Zaręczam, że bardziej się śmieją z 20 letnich szrotów MZA.
A wysokie podłogi zamawia też, na przykład, Wrocław.
mobil one pisze: Wysłany: 2006-06-17, 23:09
... Bo się na katarynach nie wyznaje i ogólnie ich nie lubię.Więc zdaje się na wasze opinie...
Widzę, że użytkownik ma problemy z pamięcią. Może mu zatem jego własne słowa "przeszczepić" do sygnaturki?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

TLG

Post autor: TLG » 09 sie 2006, 12:40

Busmann pisze:Tramwaj z różnymi poziomami podłogi jest kompromisem pomiędzy ceną, a niskopodłogowością i dla miast, które nie mają dużych środków na inwestycje jest rozwiązaniem optymalnym.
Nie całkiem o to mi chodzi, gdyż w momencie, gdy rozpoczęto zakupy tramwajów niskopodłogowych w 75-100% nie ma już sensu. Rozwiązanie takie było by dobre 5-7 lat temu, zaraz po pojawieniu się konstrukcji 114Na (miałem okazje ostatnio przejechać się pierwszy raz tym tramwajem i pod względem przestrzeni pasażerskiej i pojemności robi wrażenie). Na Al. Jerozolimskie w godzinach szczytu pasowałyby idealnie.

Oczywiście moja opinia jest czysto teoretyczna ;)
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
rubeus
Kontakt:

Post autor: rubeus » 09 sie 2006, 13:42

MeWa pisze:wg Głosu Wielkopolski, budowa pierwszego wysokopodłogowego tramwaju zakończy się w sierpniu, a w tym roku Cegielski planuje oddać 3 takie pojazdy, a do końca 2007 resztę.

tu -> http://skocz.pl/tramwaje.jpg jest skan owego tekstu z Głosu

Tm

Post autor: Tm » 09 sie 2006, 14:27

Busmann pisze:Zgadzam się z tym. Przede wszystkim muszą wymienić 13N, które są jeżdżącymi muzeami.
pędzej pokasują 10xx, które są w gorszym stanie od parów
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

TLG

Post autor: TLG » 09 sie 2006, 16:52

Tm pisze:prędzej pokasują 10xx, które są w gorszym stanie od parów
Też tak sądze, zwłaszcza jeżeli trafią na R1, gdzie stacjonuje dużo "złomów na tysiąc". Poza tym powiedzmy szczerze-co to jest 15 składów? Na te ilość taboru to bardzo niewielka dostawa.
15/12/2005-12/7/2019

mobil one
Kontakt:

Post autor: mobil one » 09 sie 2006, 22:22

Flash8222 pisze:MZA kupi Mercedesy Conecta
Co by nie było to są wozy wysokopodłogowe,lecz Z OBNIżONYMI WEJśCIAMI.
Coś w typie konstrukcji PR 100,bo takie porównanie mi teraz przychodzi do głowy.
Były to wozy WYSOKOWEJśCIOWE, z obniżonymi schodkami wejściowymi.
Linia 155: 1966-2011

155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)

WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.

TLG

Post autor: TLG » 09 sie 2006, 22:27

mobil one pisze:Co by nie było to są wozy wysokopodłogowe,lecz Z OBNIŻONYMI WEJŚCIAMI.
Tak jak każdy wóż wysokopodłogowy. Oczywiście jeżeli to nie jest tramwaj typu "stadtbahn"/LRV albo autobus typu BRT (jak w Kurytybie, gdzie jeżdżą wysokoperonowe Volva)
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 sie 2006, 14:40

Średnia czy wysoka podłoga - z punktu widzenia niepełnosprawnego to żadna różnica... z punktu widzenia tzw. "babci z przyczepką" też raczej niewielka.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Kra

Post autor: Kra » 16 sie 2006, 16:54

mobil one pisze:
Flash8222 pisze:MZA kupi Mercedesy Conecta
Co by nie było to są wozy wysokopodłogowe,lecz Z OBNIżONYMI WEJśCIAMI.
Coś w typie konstrukcji PR 100,bo takie porównanie mi teraz przychodzi do głowy.
Były to wozy WYSOKOWEJśCIOWE, z obniżonymi schodkami wejściowymi.
Hm, kolego to wątek o tramwajach a nie autobusach =;

ODPOWIEDZ