O energetyce
Moderator: Szeregowy_Równoległy
@KwZ Niestety ITER (International Termonuclear Experimental Reactor) nie może się opłacać, bo nie będzie dostatecznie mnożył trytu (elementy płaszcza litowego będą założone, ale będzie ich za mało - mają tylko służyć do badania). Dopiero następny obiekt - DEMO ma pokazać, że to praktyczne rozwiązanie. Na razie ITER złapał kolejne opóźnienie...
Przecież mówię, że przez 40 lat to się wiele może zmienić. To, że dzisiaj się nie planuje, aby ITER produkował prąd (a jedynie 500 MW ciepła), nie znaczy, że za 25 lat się go w tym celu nie przebuduje. Jeśli rzeczywiście brakuje jakichś płaszczy, to można je dołożyć, nie brzmi to aż tak skomplikowanie.
Zresztą ja przyszłość ITERa widzę raczej we wzbogacaniu zubożonego uranu.
Pomijając drobiazg, że tryt można brać z reaktorów typu CANDU.
Pomijając drobiazg, że tryt można brać z reaktorów typu CANDU.
Na początek pracy - tak. Ten ,,drobiazg'' jest krytyczny z ekonomicznego punktu widzenia. Płaszcz litowy i to duży, żeby nie marnować neutronów, których nie ma taaak dużo.KwZ pisze: Pomijając drobiazg, że tryt można brać z reaktorów typu CANDU.

W sumie to nie pamiętam, jak to po polsku się mówi. Po angielsku "breed".grzegorz pisze: A, dobra, rozumiem, U238 na Pu239. To chyba nie nazywa się wzbogacaniem, ale rozumiemy się.
Ale na dobrą sprawę właśnie chodzi mi o wzbogacanie uranu tym plutonem, nawet rozdzielać nie trzeba.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Drogo! W CANDU masz tryt jako produkt uboczny. Odpalać tokamak, żeby dostawać raptem 1 neutron na przereagowane jądro trytu i otrzymywać tak coś tak przyziemnego jak pluton? Na moje oko to skórka za wyprawkę, przecież Pu można robić w zwykłych reaktorach pracujących na rozszczepieniu.KwZ pisze: Ale na dobrą sprawę właśnie chodzi mi o wzbogacanie uranu tym plutonem, nawet rozdzielać nie trzeba.
Ja trochę bardziej przyziemnie
Przyszły pisemka z RWE dające jakieś tam gratisy + obniżenie taryfy. Warto to podpisywać, czy też jest szansa na ofertę od kogoś innego?
W ogóle się w tym nie orientuję

Z tego co pamiętam, haczyk jest - informacja, że ceny mogą się zmienić w każdej chwili, a rozwiązanie umowy z bonusem, to koszt 25zł*ilość miesięcy, która pozostała
- MeWa
- Cukiereczek
Haczyk, jak to z umowami długoterminowymi: zawsze może znaleźć się ktoś, kto zaoferuje taniej.Michał W. pisze:Ja trochę bardziej przyziemniePrzyszły pisemka z RWE dające jakieś tam gratisy + obniżenie taryfy. Warto to podpisywać, czy też jest szansa na ofertę od kogoś innego?
Tu analiza:
1) http://wyborcza.biz/Energetyka/1,129200 ... isac_.html
2) http://pieniadze.gazeta.pl/Moje_Finanse ... arto_.html
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Wiedzą jak im padnie linia, natomiast nie wiedza gdzie, im wiecej zgłoszeń tym szybciej moga naprawić. Zauważ ze ostanio codziennie mamy nawałnice z wiatrem i wyładowaniami wiec czesto prąd znika z linie średniego napięcia.Ostatnio zdarzają mi się (dość) często awarie sieci elektrycznej w mojej okolicy i zastanawia mnie, czy mają podgląd, że jest "coś nie tak", czy może dopiero jak im się zgłosi dowiedzą się o takiej awarii ?

Podobno wytwórczość energii elektrycznej zbliża sie do stanu krytycznego i konieczny jest ten 20 stopień zasilania. Podobno wyłączani są odbiorczy umowni powyżej 300kW. Co w przypadku TW? Przecież to jeden z największych konsumentów energii elektrycznej w mieście zaraz po kolejach i Metrze. We Wrocławiu pocięto rozkłady bo podobno groziły duże kary finansowe za niedostosowywanie się. Jak to ma miesce w Warszawie?

- Daniel_FCB
- (kaczofob)
Wywiad. Przerabiamy to co i w innych dziedzinach życia - triumf księgowego nad inżynierem.
Jak byłem w zeszłym roku na praktykach w Żarnowcu w zeszłym roku, to w chłodne jak na lato dni (typu 20-25˚C) w godzinach przedpołudniowych chodziły może ze dwa bloki (z czterech) i to w trybie kompensacji mocy biernej (energia elektryczna nie jest generowana, jedynie poprawiane są parametry systemu energetycznego związane z przewagą odbiorników indukcyjnych nad kondensacyjnymi). W momencie gdy zaczęły się upały, ludzie włączali klimę, wiatraki itp., 4 bloki musiały chodzić przez cały dzień, z pełną, lub prawie pełną mocą.
Jak byłem w zeszłym roku na praktykach w Żarnowcu w zeszłym roku, to w chłodne jak na lato dni (typu 20-25˚C) w godzinach przedpołudniowych chodziły może ze dwa bloki (z czterech) i to w trybie kompensacji mocy biernej (energia elektryczna nie jest generowana, jedynie poprawiane są parametry systemu energetycznego związane z przewagą odbiorników indukcyjnych nad kondensacyjnymi). W momencie gdy zaczęły się upały, ludzie włączali klimę, wiatraki itp., 4 bloki musiały chodzić przez cały dzień, z pełną, lub prawie pełną mocą.
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
Do źródła energii jeszcze daleko, ale idziemy naprzód: pierwsza plazma na Wendelsteinie w Greifswaldzie. Polacy mają też swój wkład w tę maszynę (nie jakiś wielki, ale 2. na świecie po gospodarzach). Pokazowe wyładowanie było bardzo krótkie (pod koniec filmu), ale coś widać https://www.youtube.com/watch?v=MCBaE-3X4P0