Jelonki

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 lip 2007, 13:31

Jeszcze wczoraj w sms-ie pisałeś trochę inaczej, ale może być :P

Spodziewam się, że będą argumenty, iż nie trzeba aż tak silnej linii na Wiertniczej. Ale IMHO nie jest to nadmierny koszt wobec istotnej korzyści w postaci uproszczenia układu i poprawy regularności komunikacji na Wisłostradzie.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Dennis

Post autor: Dennis » 02 lip 2007, 13:50

Pisałem nieco inaczej, fakt :P, ale wtedy zdałem sobie sprawę, że ZNANEJ i REDUTOWEJ nie jest potrzebna kolejna linia na Zawiszaka (i to z innego przystanku w zespole REDUTOWA, niż 159), zaś odjęcie linii do BANKOWEGO mogliby oprotestować. Efektem tego, co później wymyśliłem a tu zamieściłem,jest wzmocnienie komunikacji na Górczewskiej od Olbrachta do Górców, ale tam busy puste nie jeżdżą, więc się przyda ;)

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 02 lip 2007, 15:02

Jest to jeden z nielicznych projektów ktore pojawiły się na tym forum i mogę się pod nim podpisać obiema rękami. ;-)
Jednak mam dwie drobne uwagi.
Czy 501 nie należałby puścić po śladzie 522 (Solidarności- Młynarska- Górczewska). Trochę ludzi się tam jednak przesiada. I drugie, ale to już nie do samego projektu. Konieczne byłoby wprowadzenie buspasa na Towarowej aby dwie częste linie (159 i 131) nie grzęzły w korkach.

[ Dodano: 2007-07-02, 15:11 ]
Dennis pisze:Jeśli chodzi o zastępstwo w relacji Olbrachta - Redutowa - Połczyńska - KAROLIN, to IMHO konieczne ono nie jest, szczególnie w świetle możliwości wzmocnienia 159 (o czym w wątku dot. skierowania 515 przez TS). Ewentualnie możnaby na Koło/Młynów wydłużyć 713 (rano tylko w wybranych kursach) :-k
Stratę w dojeździe na Karolin z tej okolicy można przeboleć gdyby z tej okolicy można było w miarę wygodnie dotrzeć do 112. 713 szkoda wydłużać, tym bardziej, że dojście do marketu z przystanków tej linii nie należy do najprzyjemniejszych.

Dennis

Post autor: Dennis » 02 lip 2007, 16:41

Plesim pisze:Jest to jeden z nielicznych projektów ktore pojawiły się na tym forum i mogę się pod nim podpisać obiema rękami.
:przytul:
Plesim pisze:Czy 501 nie należałby puścić po śladzie 522 (Solidarności- Młynarska- Górczewska). Trochę ludzi się tam jednak przesiada.
Ja w sumie nie założyłem - wbrew pozorom - ominięcia pedetu, a zrobiłem jedynie skrót myślowy :) Myślę, że linia jadąca tylko do ZNANEJ spokojnie może (już w przypadku linii bemowskiej, a więc dalekobieżnej, miałbym odmienne zdanie) zahaczać o zespół DT WOLA. Po południu będzie nawet szybciej, bo korki na W-Z są mniejsze, niż na Lesznie (do Okopowej). Rano będzie gorzej, ale chyba nie aż tak znacznie (choć bus-pasa, dla jednej linii, się tam szybko nie doczekamy ;)).
Plesim pisze:I drugie, ale to już nie do samego projektu. Konieczne byłoby wprowadzenie buspasa na Towarowej aby dwie częste linie (159 i 131) nie grzęzły w korkach.
Zawsze poprę każdy zamysł wytyczenia bus-pasa :!: =D> Widzę tu jednak mały problem. Takie 131 skręcałoby w lewo, tak jak teraz 501. A więc nie specjalnie mogłoby korzystać ze skrajnego prawego pasa oraz przystanku tam zlokalizowanego, na którym to właśnie niniejszy bus-pas byłby zapewne wytyczony :-k
Plesim pisze:Stratę w dojeździe na Karolin z tej okolicy można przeboleć gdyby z tej okolicy można było w miarę wygodnie dotrzeć do 112.
Samo 154, to troche mało :-s Zastanawiam się jednak, a potwierdzają to nikłe potoki na końcowym odcinku trasy 155, ile tak naprawdę ludzi stamtąd jeździ (a w każdym razie musi) do tamtego CH, mając tyle innych w okolicy (oszą, real, tesco/górcz, hala kopińska, hala banacha etc.) :-k

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 lip 2007, 16:44

Wydłużenie 131 pozbawi mieszkańców Sadyby i Czerniakowa punktualnej i naprawdę dobrej linii do Centrum. No chyba, że bus-pasy na Towarowej i na Prostej oraz Kasprzaka coś poradzą :roll:

713 na Młynów/Koło - zastępstwo dla samego zastępstwa =; Coś nowego, które powstanie na bazie 345 tamtędy dać - byłoby to dużo bardziej atrakcyjne połączenie niż trasa przez ZP Os. Wolska.

Reszta znośna - nawet mi się podoba :>

"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 lip 2007, 16:46

Dennis pisze:Zawsze poprę każdy zamysł wytyczenia bus-pasa :!: =D> Widzę tu jednak mały problem. Takie 131 skręcałoby w lewo, tak jak teraz 501. A więc nie specjalnie mogłoby korzystać ze skrajnego prawego pasa oraz przystanku tam zlokalizowanego, na którym to właśnie niniejszy bus-pas byłby zapewne wytyczony :-k
Buspas na dojeździe do tegoż placu od strony Centrum jakoś funkcjonuje - wcześniejsze światła wypuszczają (-ły) z prawego pasa na lewy.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Dennis

Post autor: Dennis » 02 lip 2007, 16:50

R-11 Kleszczowa pisze:Wydłużenie 131 pozbawi mieszkańców Sadyby i Czerniakowa punktualnej i naprawdę dobrej linii do Centrum. No chyba, że bus-pasy na Towarowej i na Prostej oraz Kasprzaka coś poradzą
W tej chwili fikcyjnie skoordynowane 131/522 jest lepsze :?: #-o Chyba Cię złapało w sidła paranoi mokotowskie lobby, mające manię prześladowczą i w czambuł negujące wszystkie projekty, dotyczące choćby w minimalnym stopniu, tamtej okolicy :twisted:
R-11 Kleszczowa pisze:713 na Młynów/Koło - zastępstwo dla samego zastępstwa Coś nowego, które powstanie na bazie 345 tamtędy dać - byłoby to dużo bardziej atrakcyjne połączenie niż trasa przez ZP Os. Wolska.
Os. Wolska jest jednak węzłem przesiadkowym. A gdyby 345 zastąpił jakiś czerwoniak, to nawet by się zapewne przy PKP KOŁO nie zatrzymywał. Cóż to byłby za obwód :?: :-s
Bastian pisze:Buspas na dojeździe do tegoż placu od strony Centrum jakoś funkcjonuje - wcześniejsze światła wypuszczają (-ły) z prawego pasa na lewy.
Powszechnie znane zjawisko śluzy sygnalizacyjnej, jasne =D> ;-)

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 lip 2007, 16:54

Dennis pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Wydłużenie 131 pozbawi mieszkańców Sadyby i Czerniakowa punktualnej i naprawdę dobrej linii do Centrum. No chyba, że bus-pasy na Towarowej i na Prostej oraz Kasprzaka coś poradzą
W tej chwili fikcyjnie skoordynowane 131/522 jest lepsze :?: #-o Chyba Cię złapało w sidła paranoi mokotowskie lobby, mające manię prześladowczą i w czambuł negujące wszystkie projekty, dotyczące choćby w minimalnym stopniu, tamtej okolicy :twisted:
R-11 Kleszczowa pisze:713 na Młynów/Koło - zastępstwo dla samego zastępstwa Coś nowego, które powstanie na bazie 345 tamtędy dać - byłoby to dużo bardziej atrakcyjne połączenie niż trasa przez ZP Os. Wolska.
Os. Wolska jest jednak węzłem przesiadkowym. A gdyby 345 zastąpił jakiś czerwoniak, to nawet by się zapewne przy PKP KOŁO nie zatrzymywał. Cóż to byłby za obwód :?: :-s
1. Wcale nie takie fikcyjne :> Nic mnie nie dopadło - ja tam bym też coś nie coś zmienił :-$

2. Węzeł może to i jest, ale dla linii jadącej w dalszej perspektywie na Bródno i Pragę dużo bardziej atrakcyjny byłby przejazd przez tereny silnie zurbanizowane niż jechanie - przez dużo mniej zabudowane miejsca.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Dennis

Post autor: Dennis » 02 lip 2007, 16:59

R-11 Kleszczowa pisze:Wcale nie takie fikcyjne
Lepsze niż jedna, może i pospóżniana, ale równomiernie, linia? Z jednego przystanku w CENTRUM, jadąca tą samą trasą i zatrzymująca się na tych samych przystankach? Wątpię =; Ale pomogę Ci: dołóż jeszcze, że moje 501 będzie miało w CENTRUM inny przystanek, niż 519 #-o :-? Oj ten biedny dolny Mokotów, znów wszlakie siły zła i destrukcji zjednoczyły się i sprzysięgły przeciw tej nieszczęsnej (komunikacyjnie) dzielnicy :evil:

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 lip 2007, 17:07

Dennis pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Wcale nie takie fikcyjne
Lepsze niż jedna, może i pospóżniana, ale równomiernie, linia?
"-Najmocniej Panią przepraszam, ale chciałem zapytać o której odlatuje dzisiaj ten do Londynu 11:05?
-A skąd ja mam wiedzieć! No, chyba o pierwszej!"

"-Najmocniej Panią przepraszam, ale chciałem zapytać o której odjeżdża dziś 131 do Centrum to o 09:45?
-A skąd ja mam wiedzieć! No chyba o 10:13!"

Dennis pisze: Z jednego przystanku w CENTRUM, jadąca tą samą trasą i zatrzymująca się na tych samych przystankach? Wątpię =; Ale pomogę Ci: dołóż jeszcze, że moje 501 będzie miało w CENTRUM inny przystanek, niż 519 #-o :-?
To raczej dyskusja na temat zmian - notabene potrzebnych - w ZP Centrum :>
Dennis pisze: Oj ten biedny dolny Mokotów, znów wszlakie siły zła i destrukcji zjednoczyły się i sprzysięgły przeciw tej nieszczęsnej (komunikacyjnie) dzielnicy :evil:
Imperialistyczne i kapitalistyczne siły zła :!: 8-[ ;-)
Albert Camus-"Dżuma"

mariow

Post autor: mariow » 02 lip 2007, 17:19

Dennis pisze: 109, 522 do piachu
131 WILANÓW - Wiertnicza - ... - Marszałkowska - Aleje - Towarowa - Prosta - Płocka - Górczewska - OS. GÓRCZEWSKA
501 STEGNY - ... - Marszałkowska - Bankowy - Leszno - Olbrachta - ZNANA (czemu nie 522? bo pokrywa się ze 159 na Wisłostradzie; ponadto, tym sposobem możliwe jest wydłużenie 131 do Wilanowa z jednoczesnym poważnym wzmocnieniem tej linii, stanowiące element pożądanej szkieletyzacji komunikacji w tym rejonie, a także skomunikowanie Stegien z Bankowym - z Zawiszakiem już mają 130, może nie od samej pętli, ale jednak)
155 TORWAR - ... - Górczewska - Lazurowa - Kaliskiego - STARE BEMOWO (za 109)
190 CH MARKI - ... Górczewska - PŚ - Człuchowska - Lazurowa - OS. GÓRCZEWSKA (połączenie Jelonek z Bankowym, lepsza częstotliwość - głównie w DS - w zamian za szybkość).
Jeśli chodzi o zastępstwo w relacji Olbrachta - Redutowa - Połczyńska - KAROLIN, to IMHO konieczne ono nie jest, szczególnie w świetle możliwości wzmocnienia 159 (o czym w wątku dot. skierowania 515 przez TS). Ewentualnie możnaby na Koło/Młynów wydłużyć 713 (rano tylko w wybranych kursach)
Dennis, podoba mi się :smile:

Kilka moich uwag vel sugestii:
1. ten wywijas na 190 po Jelonkach nie wygląda pieknie - taka super prosta linia :) ..... ale z drugiej strony zapewni dojazd większej czesci Jelonek
2. moznaby to ominąc decydując sie na jeszcze jeden eksperyment. pamietacie zeszłoroczny remont Redutowej? wówczas była linia bodajże 209 jadąca przez przejazd na Człuchowskiej. moze byc tego Twojego 501 nie dawac tylko na Znaną a własnie puscic przez Olbrachta, Człuchowską, Lazurową na Os. Górczewska. Wówczas 190 mogłaby zostac jak dotychczas.
Tamten przejazd nie jest chyba jakoś superczęsto zamykany (chociaz nie wiem)
3. Miałem wątpliwości co do Redutowej ale myslę że jednka 129, 154 i czeste 159 w zupełnosci tam wystarcza - tym bardzie ze do ronda na Olbrachta z bloków daleko nie jest
4. Co do Tesco, to moze ewnetualnie podjazdy 713 na petlę jak nie bedzie tam 155?
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 lip 2007, 17:55

mariow pisze: 2. moznaby to ominąc decydując sie na jeszcze jeden eksperyment. pamietacie zeszłoroczny remont Redutowej? wówczas była linia bodajże 209 jadąca przez przejazd na Człuchowskiej. moze byc tego Twojego 501 nie dawac tylko na Znaną a własnie puscic przez Olbrachta, Człuchowską, Lazurową na Os. Górczewska. Wówczas 190 mogłaby zostac jak dotychczas.
Tamten przejazd nie jest chyba jakoś superczęsto zamykany (chociaz nie wiem)
Wąsko to raz, a dwa to jak jedzie pociąg do Huty to można sobie piknik zrobić przy szlabanie 8-[
Albert Camus-"Dżuma"

mariow

Post autor: mariow » 02 lip 2007, 18:27

R-11 Kleszczowa pisze:Wąsko to raz, a dwa to jak jedzie pociąg do Huty to można sobie piknik zrobić przy szlabanie
no fakt ze tylko raz tamtędy na rowerze pomykałem wiec nie pamietam, myslałem ze jest w miare ...

z towarowymi to fakt ze wloką sie niesamowicie no ale nie wiem ile ich tamtedy jedzie w ciągu dnia
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 02 lip 2007, 18:33

R-11 Kleszczowa pisze:Wydłużenie 131 pozbawi mieszkańców Sadyby i Czerniakowa punktualnej i naprawdę dobrej linii do Centrum.
Ja bym o tej punktualności mocno podyskutował szczególnie w świetle popołudniowych korków na Marszałkowskiej. Mocniejsza linia o wyższej częstotliwości, nawet lekko spóźnialska, jest atrakcyjniejsza.

Cały projekt (po za tym nieszczęsnym 713) popieram.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 lip 2007, 19:37

Colony pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Wydłużenie 131 pozbawi mieszkańców Sadyby i Czerniakowa punktualnej i naprawdę dobrej linii do Centrum.
Ja bym o tej punktualności mocno podyskutował szczególnie w świetle popołudniowych korków na Marszałkowskiej. Mocniejsza linia o wyższej częstotliwości, nawet lekko spóźnialska, jest atrakcyjniejsza.
W świetle korków, za którymi jest pętla i postój, a nie w świetle korków, za którymi są kolejne korki i kolejne korki i potem jeszcze trochę drogi i dopiero pętla...

Dzięki dobrej koordynacji autobusy 131 i 522 z Sadyby/Wilanowa wiozą pasażerów dość sprawnie do centrum - a frekwencja w nich - nawet na przeciw potoku jest bardzo zadowalająca.
Albert Camus-"Dżuma"

ODPOWIEDZ