A dziĹ na Centralnym... czyli o Kasjerkach ;)
Moderator: JacekM
Idziesz do Centrum Obsługi Klienta PKP Intercity na Grójecką, myślisz że tam na spokojnie ktoś Ci wytłumaczy, doradzi, znajdzie najlepszą drogę, najlepszą ofertę.
W oczekiwaniu na zakup biletu widziałem jak z problemem połączenia zmagają się dwie kasjerki... Moją uwagę wzbudziło pytanie kasjerki "Ja przepraszam, ale Pan mi powie, gdzie są te Głuchołazy?". Pomyslałem sobie OMG! Jednak najgorsze (dla pasażera) dopiero było przed nim. Dostał bilet międzynarodowy do Ostravy, a stamdąd osobny bilet do stacji docelowej (30,40€+10,60€=41€≍168zł)!
Oczywiste nie usłyszał że najlepiej jest jechać do Nysy czy Opola (67,5zł/56zł) i dalej PKS (8zł/14zł) - bo przecież nie można wymagać od dwóch znanych państwowych marek (PKP i PKS) wzajemnej znajomości oferty. Niestety, od kasjerek nie usłyszał że jak kupi bilet w dwie strony to dostanie 40% zniżki. Nie usłyszał też że bilet z Ostrawy kupi o wiele taniej w Ostrawie (16zł zamiast 43,38zł).
P.S. Wyjaśnię że pociągów od i do stacji Głuchołazy w głąb Polski nie ma.
W oczekiwaniu na zakup biletu widziałem jak z problemem połączenia zmagają się dwie kasjerki... Moją uwagę wzbudziło pytanie kasjerki "Ja przepraszam, ale Pan mi powie, gdzie są te Głuchołazy?". Pomyslałem sobie OMG! Jednak najgorsze (dla pasażera) dopiero było przed nim. Dostał bilet międzynarodowy do Ostravy, a stamdąd osobny bilet do stacji docelowej (30,40€+10,60€=41€≍168zł)!
Oczywiste nie usłyszał że najlepiej jest jechać do Nysy czy Opola (67,5zł/56zł) i dalej PKS (8zł/14zł) - bo przecież nie można wymagać od dwóch znanych państwowych marek (PKP i PKS) wzajemnej znajomości oferty. Niestety, od kasjerek nie usłyszał że jak kupi bilet w dwie strony to dostanie 40% zniżki. Nie usłyszał też że bilet z Ostrawy kupi o wiele taniej w Ostrawie (16zł zamiast 43,38zł).
P.S. Wyjaśnię że pociągów od i do stacji Głuchołazy w głąb Polski nie ma.
Polityka złym doradcą w pracy!
Oczywiste, bo informacja kolejowa nie posiada informacji o połączeniach PKS. Mało tego. Nie istnieje serwis, który zbiera wszystkie aktualne połączenia PKS. e-podroznik niestety wielu połączeń nie ma. Do tego cała masa busów, które jeżdżą tylko według sobie znanego rozkładu jazdy. Dopóki tego wszystkiego nie ogarnie jeden system - to tak będzie.JotPeCet pisze:Oczywiste nie usłyszał że najlepiej jest jechać do Nysy czy Opola (67,5zł/56zł) i dalej PKS (8zł/14zł)
- marcin3001
Zależy które, jak trafisz w Ostrawie, to 6h z kawałkiem - a jak nie, to prawie 8. Do Nysy można dojechać z przesiadką w 6h również, PKS to dosłownie kilkadziesiąt minut.marcin3001 pisze:A jak idziesz do Saturna to słyszysz od pracownika że lepiej to iść do Media Marktu bo tam są lepsze ceny? Konkurencja to konkurencja, poza tym połączenie przez Ostrawę wychodzi szybciej z tego co pamiętam..
PS kiedyś jechałem nocnym połączeniem PKSowym i między Nysą a Głuchołazami była kontrola biletów, o 5 rano.
ŁK
- marcin3001
Alez trafił. Akurat Saturn dla Media Marktu to jak Pepsi dla 7up.marcin3001 pisze:A jak idziesz do Saturna to słyszysz od pracownika że lepiej to iść do Media Marktu bo tam są lepsze ceny? Konkurencja to konkurencja, poza tym połączenie przez Ostrawę wychodzi szybciej z tego co pamiętam..
Polityka złym doradcą w pracy!
- marcin3001