Marki, Radzymin, Wołomin

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 03 kwie 2008, 15:32

solaris8315 pisze:
Frencher pisze:I mądre głowy z ZTM chcą m.in wsadzić cały Radzymin i Marki w DS do linii 718, gdzie ta linia poza godzinami 8-17 kursuje raz na godzinę,
http://www.ztm.waw.pl/baza/20080401/718/124401.HTMJa tu widzę co 40 minut przed 8 a po 17 w DŚ...
Ja widzę takt 45 - 45 - 40 - 40 - 40 - 29 - 30 - ... - 30 - 35 - 41 - 40 - 40 - 40 - 57 - 60.
Nie zmienia to faktu, że nawet, do taktu 30 minutowego nie da się dosadzić jeszcze Radzymina do 718, że o reszcie dnia nie wspominając.

Ponadto polecam ten rozkład: http://www.ztm.waw.pl/baza/20080401/718/100313.HTM .
Takt 30 minutowy do Marek kończy się o 18:07.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 03 kwie 2008, 15:35

To ZTM zrobi jak to było tłumaczone w temacie z N62. Powie ile trzeba kasy na X kursów tego 718 do Radzymina i niech sobie Radzymin i Marki rozdzielą koszty.

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 03 kwie 2008, 15:37

solaris8315 pisze:To ZTM zrobi jak to było tłumaczone w temacie z N62. Powie ile trzeba kasy na X kursów tego 718 do Radzymina i niech sobie Radzymin i Marki rozdzielą koszty.
Tylko, że ZTM nie ma brygad na dodatkowe kursy. A po drugie trzeba upaść na głowę, aby Marki sobie jeszcze brały większe koszty po to, aby można wydłużyć kursy na teren innej gminy.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 03 kwie 2008, 15:41

Tylko, że ZTM nie ma brygad na dodatkowe kursy
Mało to teraz wtyczek kursuje po mieście ? ...

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 04 kwie 2008, 20:51

solaris8315 pisze:
Tylko, że ZTM nie ma brygad na dodatkowe kursy
Mało to teraz wtyczek kursuje po mieście ? ...
Wtyczka to raz, że nie jest wpisana w rozkład, a dwa, to jak nie ma kierowcy albo wozu, to po prostu nie jeździ.
Poza tym, to chodzi o dodatkowe brygady, które trzeba na stałe wystawić zarówno w DP jak i DS. A brygad tych nie ma.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 04 kwie 2008, 22:01

Frencher pisze:Wtyczka to [...] jak nie ma kierowcy albo wozu, to po prostu nie jeździ.
I zakład płaci karę. Jak za normalną brygadę. Kar nie ma tylko za brygady ponad plan.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 05 kwie 2008, 20:35

Frencher pisze:Wtyczka to raz, że nie jest wpisana w rozkład, a dwa, to jak nie ma kierowcy albo wozu, to po prostu nie jeździ.
Czyli jak zwykły wóz wpisany w rozkład - np. 03/702. :/
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 06 kwie 2008, 12:34

Temat cały czas chodzi mi pod głowie, rozmawiam o tym z różnymi ludźmi, i naszły mnie takie refleksje.
Nie tak dawno rozmawiałem z Szamotem nt. komunikacji nocnej w jednym z wątków. Napisał on wtedy, iż by się nie podpisał pod żadną zmianą ,która mogłoby pogorszyć komunikację w Warszawie.
A tymczasem już jego koledzy z firmy, gdy bawią się w zmiany w komunikacji podmiejskiej już takich rozterek nie mają. Wsadzanie Marek i Radzymina do jednej linii nie ma sensu, ani możliwości - autobus nie jest z gumy. Linia 718 w DS już się sama prosi na potrzeby samych Marek dać jej równiuteńki takt 30 minutowy przez cały dzień wzorem linii 732. Brygad nawet na takie oczywiste zmiany nie mają, a robią jakieś plany, które są niewykonalne. To tak, jakby chcieć w całej al. Solidarności zostawić linię 26 na obecnym rozkładzie, i mówić, żeby się ludzie pomieścili.

ZTM robi jakieś plany za plecami stron, które będą głównymi beneficjantami tych zmian - czyli miasta Marki i gminy Nieporęt. Robią jakieś ustalenia, a potem przed faktem dokonanym je stawiają, i chcą natychmiastowych decyzji.
Skoro więc ZTM taki uczynny, i chce dać te 20 kursów do Radzymina (o tyle wnioskuje gmina), to niech uruchomią osobną linię. Ale tego nie zrobią, bo wiedzą że wtedy sprawa finansowania linii utknie na wiele miesięcy, i nie wiadomo czy zakończy się porozumieniem.
Skoro więc nie mają brygad, to co po co biorą się za negocjacje :?:

Awatar użytkownika
Patryk2222

Post autor: Patryk2222 » 06 kwie 2008, 14:19

Frencher pisze:Temat cały czas chodzi mi pod głowie, rozmawiam o tym z różnymi ludźmi, i naszły mnie takie refleksje.
Nie tak dawno rozmawiałem z Szamotem nt. komunikacji nocnej w jednym z wątków. Napisał on wtedy, iż by się nie podpisał pod żadną zmianą ,która mogłoby pogorszyć komunikację w Warszawie.
A tymczasem już jego koledzy z firmy, gdy bawią się w zmiany w komunikacji podmiejskiej już takich rozterek nie mają. Wsadzanie Marek i Radzymina do jednej linii nie ma sensu, ani możliwości - autobus nie jest z gumy. Linia 718 w DS już się sama prosi na potrzeby samych Marek dać jej równiuteńki takt 30 minutowy przez cały dzień wzorem linii 732. Brygad nawet na takie oczywiste zmiany nie mają, a robią jakieś plany, które są niewykonalne. To tak, jakby chcieć w całej al. Solidarności zostawić linię 26 na obecnym rozkładzie, i mówić, żeby się ludzie pomieścili.

ZTM robi jakieś plany za plecami stron, które będą głównymi beneficjantami tych zmian - czyli miasta Marki i gminy Nieporęt. Robią jakieś ustalenia, a potem przed faktem dokonanym je stawiają, i chcą natychmiastowych decyzji.
Skoro więc ZTM taki uczynny, i chce dać te 20 kursów do Radzymina (o tyle wnioskuje gmina), to niech uruchomią osobną linię. Ale tego nie zrobią, bo wiedzą że wtedy sprawa finansowania linii utknie na wiele miesięcy, i nie wiadomo czy zakończy się porozumieniem.
Skoro więc nie mają brygad, to co po co biorą się za negocjacje :?:
Tam chodzi chyba o miasto i gminę Radzymin a nie gminę Nieporęt no chyba że autobus będzie jechał przez Nieporęt do Radzymina :shock: ;-)
A415>>3911>>3916>>3905>>4796>>4938 :?: >>5457>>1804

D2156HM6UT POWER >> http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=xyaT6AMVrU0
Ehhh wspomnienia ostatnią jazdą 5202 https://www.youtube.com/watch?v=xdPpMuFIcAg

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 06 kwie 2008, 14:48

Patryk2222 pisze: Tam chodzi chyba o miasto i gminę Radzymin a nie gminę Nieporęt no chyba że autobus będzie jechał przez Nieporęt do Radzymina :shock: ;-)
To gm. Radzymin mają też jeździć wydłużone kursy linii 705 z Rynii, więc i tej gminy sprawa żywotnie dotyczy.

Awatar użytkownika
Patryk2222

Post autor: Patryk2222 » 06 kwie 2008, 16:43

Frencher pisze:
Patryk2222 pisze: Tam chodzi chyba o miasto i gminę Radzymin a nie gminę Nieporęt no chyba że autobus będzie jechał przez Nieporęt do Radzymina :shock: ;-)
To gm. Radzymin mają też jeździć wydłużone kursy linii 705 z Rynii, więc i tej gminy sprawa żywotnie dotyczy.
o tym 705 zupełnie zapomniałem
A415>>3911>>3916>>3905>>4796>>4938 :?: >>5457>>1804

D2156HM6UT POWER >> http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=xyaT6AMVrU0
Ehhh wspomnienia ostatnią jazdą 5202 https://www.youtube.com/watch?v=xdPpMuFIcAg

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 09 kwie 2008, 20:47

Frencher pisze:
ziomal pisze:Choć byłoby to dobre, bo jednak mieszkańcy Słupna/ Nadmy/ Nadmy Pólko chcąc wracać do domu tylko ZTMowską linią muszą wysiąść w Strudze i dalej dochodzić albo wybrać prywaciarza. Jedna firma nawet podjeżdża do Nadmy w kursach do Radzymina, więc od tej strony jest to sprawdzone. :-k
Jeździ prywaciarz, który ma chyba tyle kursów obecnie, ile miałaby linia ZTM. Ale już ZTM podczas przejazdu próbnego zanegował wszystkie zakręty spotkane na trasie - są za wąskie.

Posłuchałem sobie nagrania z obrad gminy Radzymin. I mnie zmroziło, a nawet przeraziło ](*,) .
Wiecie, co sobie towarzystwo z ZTM wymyśliło na spółkę z wójtem Radzymina - że oni po prostu przedłużą już istniejące kursy (zapewne linii 718) do Radzymina - tych kursów ma być 20 dziennie - oczywiście ani słowem nikt się nie zająknie o poprawieniu rozkładu, bo przecież powszechnie wiadomo ze brygad nie ma :neutral: .
I mądre głowy z ZTM chcą m.in wsadzić cały Radzymin i Marki w DS do linii 718, gdzie ta linia poza godzinami 8-17 kursuje raz na godzinę, a i tak już ludzie jeżdżą często (szczegółnie w soboty) jak sardynki. O próbach upychania kolejnych pasażerów w DP (zarówno w szczycie, jak i poza) nie będę się rozwodził, bo wszyscy wiedza jak wygląda sytuacja.
Nie myślałem że ktoś jest w stanie takie coś wymyślić.
Niestety jest mi znana sytuacja 718 w DŚ, a co dopiero jest w DP nawet sobie nie wyobrażam, z resztą kiedyś widziałem... ](*,)
Jeju, co to będzie, co to będzie... Liczba mieszkańców się napewno zwiększa tak szybko jak to tylko możliwe, a oni skazują ludzi na sardynkowanie. A może te yntele dadzą 805 na Czarną Strugę? Czy wszystko jest przesądzone? Jeszcze da się coś podsunąć...
Jeśli tak dalej pójdzie, to będzie się kiedyś trzeba przerzucić na prywaciarzy
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 09 kwie 2008, 23:04

IMHO Radzymin niech sobie sam kombinuje transport, Markom nic do Radzymina. Niech sobie sami organizuje linię, która może nawet nie zatrzymywać się w Markach albo jeździć przez Konstancin i Górę Kalwarię, ale niech Marek w to nie włączają i niech sami płacą.

Nie chcę, żeby Marki wyszły na "dobrego wujka" i dokładały coś do ewentualnego 718 przedłużanego do Radzymina.
Radzymin chce 20 kursów, niech wynajmie ajentów (przykład : linia R, tylko wziąć ajenta, który da większy tabor) i niech płacą.

Tyle od mnie.
"Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać."

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 09 kwie 2008, 23:43

ziomal pisze:Niestety jest mi znana sytuacja 718 w DŚ, a co dopiero jest w DP nawet sobie nie wyobrażam, z resztą kiedyś widziałem... ](*,)
Jeju, co to będzie, co to będzie... Liczba mieszkańców się napewno zwiększa tak szybko jak to tylko możliwe, a oni skazują ludzi na sardynkowanie. A może te yntele dadzą 805 na Czarną Strugę? Czy wszystko jest przesądzone? Jeszcze da się coś podsunąć...
Jeśli tak dalej pójdzie, to będzie się kiedyś trzeba przerzucić na prywaciarzy
Sprawę można uciąć krótko - po prostu Marki się nie zgodzą na jakiekolwiek zmiany, i sprawa sama upadnie.
Ale w całej tej sytuacji przeraża mnie jedno - jak lekkomyślnie postępuje ZTM. Najpierw coś ustali, zaciągnie jakieś zobowiązania, a potem patrzy jak się z nich wywiązać, choć wie, że decyzja nie będzie leżała tylko w jego rekach i zainteresowanej gminy.
Przedłużanie 805 nie ma sensu, to autobus co 8 minut w szczycie na odcinku od Dużej do Legionowej w Markach to byłaby lekka przesada.
Co jednak nie zmienia faktu, że jakiekolwiek próby dosadzania dodatkowych potoków pasażerskich do 718, to czysta paranoja. ZTM nie jest w stanie dla samych Marek dać równego taktu 30 minut przez cały dzień kursowania w DS, a tu jeszcze przychodzą im do głowy takie rzeczy.
Ikarus 5780 pisze:Nie chcę, żeby Marki wyszły na "dobrego wujka" i dokładały coś do ewentualnego 718 przedłużanego do Radzymina.
Mam podobny pogląd na sprawę, dlatego mam konkretną propozycję - osobna linia, przy czym na terenie Marek, dofinansowywana przez miasto na poziomie max. 30% obecnych dopłat do linii 718/732/805. I ani złamanego grosza więcej.
A jeżeli ZTM-owi i Radzyminowi coś się nie podoba, to niech sami pokryją resztę deficytu za Marki.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 kwie 2008, 0:11

Frencher pisze:w całej tej sytuacji przeraża mnie jedno - jak lekkomyślnie postępuje ZTM. Najpierw coś ustali, zaciągnie jakieś zobowiązania, a potem patrzy jak się z nich wywiązać
Rzeczywiście, szczyt lekkomyślności :shock:
Frencher pisze:mam konkretną propozycję - osobna linia, przy czym na terenie Marek, dofinansowywana przez miasto na poziomie max. 30% obecnych dopłat do linii 718/732/805. I ani złamanego grosza więcej.
Rozumiem, że to propozycja dla Radzymina? A dogadujcie się...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ