Absurdy rozkładowe

Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 23 lut 2012, 7:28

Desert pisze:A właściwie to układali.
No właśnie.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Aleksander2560
(Aleksander2634)

Post autor: Aleksander2560 » 23 lut 2012, 9:38

pawcio pisze:Centrala Ruchu nie ma nic wspólnego z rozkładami jazdy.
Każdy kto jest zorientowany to wie z czym się kojarzy nazwa "Dzielna", z Działem "Układania" Rozkładów Jazdy, zza biurka... skoro przenieśli Was na Żelazną, to współczuje, ale nie sądze by poprawiło to "jakość" pracy tego działu...

Możesz mi wytłumaczyć co za "mądra głowa" wymyśliła ucięcie czasu o 11 minut?

Albo na 151, niby taka słaba linia, którą nikt nie jeździ, a różnica względem kursów ok. 18, a ok. 21 jest równe 10 minut...powiedz mi jak mam w 1 minutę przejechać od Centrum do Metra Świętokrzyska, gdzie masz zwężenie i światła, oraz w 2 minuty z Metra Świętokrzyska do Królewskiej gdzie mam "trudny" skręt w lewo przez torowisko tramwajowe, gdzie 4 mintuty bywa mało? Dalej, jak mam w 2 minuty dojechać z Królewskiej do al. Jana Pawła II gdzie mam również zwężenie, dwa razy światła + kompletnie nie zdające egzaminu przez 24h "uprzywilejowanie" zbiorkomu na Grzybowskiej, osobówki robią tam co chcą, aż do Karolkowej. Dalej, kolejny absurd, ze Stacji Krwiodawstwa do Katowickiej, oczywiście 1 minuta, a dwa razy czerwone plus auta poparkowane na ul. Zwycięzców tak że przejeżdza się na grubość żyletki, i pozamiatane, już jesteś -2...Policja ma to w d....., ZTM też ma to w d......, zatem i ja mam to w d......, jadę tak jak mi wyjdzie i każde opóźnienie po 20:00 wpisuję w kartkę z dość ciekawą adnotacją, skończyło się olewanie Waszych absurdalnych pomysłów...pseudomiłośnicy zbiorkomu...

Jak nie wierzycie, to proszę bardzo oto linki:

Kurs o 17:13 z Gocławia, br. 5 -> 17:13 Gocław -> Młynów

Kurs o 19:13 z Gocławia, również br. 5 -> 19:13 z Gocławia

Kurs o 21:13 z Gocławia -> 21:13 ucięty o 10 minut.
Miejskie Zakłady Autobusowe m. st. Warszawy
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 23 lut 2012, 9:41

Aleksander2560 pisze:przenieśli Was na Żelazną
Wawkom nie został przeniesiony na Żelazną.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Aleksander2560
(Aleksander2634)

Post autor: Aleksander2560 » 23 lut 2012, 9:47

Bastian pisze:
Aleksander2560 pisze:przenieśli Was na Żelazną
Wawkom nie został przeniesiony na Żelazną.
"Was", jak umiesz czytać ze zrozumieniem, a nie pokazywać, że zjadłeś wszystkie rozumy, miało odniesienie do decydentów w sprawie układania rozkładów jazdy w ZTM, ale p. Bastian znów musiał "błysnąć" błyskotliwym "yntelyngentnym" spostrzeżeniem, które kompletnie nic nie wnosi do tematu dyskusji...

Chyba, że ten rozkład to Twoja spieprzona robota i boisz się publicznie do tego przyznać.
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 23 lut 2012, 9:49

Nikogo z Wawkomu. Autor to tu chyba nawet nie zagląda.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 23 lut 2012, 9:49

Aleksander2560 pisze:"Was", jak umiesz czytać ze zrozumieniem, a nie pokazywać, że zjadłeś wszystkie rozumy, miało odniesienie do decydentów w sprawie układania rozkładów jazdy w ZTM
To może napisz do ZTM? Ich rzeczywiście przenieśli. Tu żadnego rozkładowca nie ma, nawet jeśli niektórzy mieli w przeszłości okazję się tym zajmować i nadal (jak Pawcio) sporo o tym wiedzą.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Aleksander2560
(Aleksander2634)

Post autor: Aleksander2560 » 23 lut 2012, 9:56

pawcio pisze:Nikogo z Wawkomu. Autor to tu chyba nawet nie zagląda.
Można było inaczej wywnioskować, ale podobno jesteś specem od tworzenia rozkładów, więc czy mógłbyś się na ten temat wypowiedzieć?

[ Dodano: |23 Lut 2012|, 2012 09:59 ]
Bastian pisze:
Aleksander2560 pisze:"Was", jak umiesz czytać ze zrozumieniem, a nie pokazywać, że zjadłeś wszystkie rozumy, miało odniesienie do decydentów w sprawie układania rozkładów jazdy w ZTM
To może napisz do ZTM? Ich rzeczywiście przenieśli. Tu żadnego rozkładowca nie ma, nawet jeśli niektórzy mieli w przeszłości okazję się tym zajmować i nadal (jak Pawcio) sporo o tym wiedzą.
Oczywiście, pismo zawsze spłodzić można, tylko powiedz mi czy jesteś przekonany, że tamci to "przeanalizują"? Odpowiedzą jakimś swoim biurokratycznym bełkotem i tyle będzie po sprawie...

Takie absurdy niestety pokazują, że w ZTM robi się co chce, wprowadza się co chce i jak komu wygodniej (przykład: reforma Tarchomin w sprawie Mostu Północnego) i generalnie ma w się w poważaniu to co "pospólstwo" ma do zaargumentowania bo mają tylko co miesiąc, albo co trzy wybulić kasę za bilet i siedzieć cicho, bo przecież niech się cieszą, że w ogóle w tym mieście zbiorkom funkcjonuje...
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 23 lut 2012, 10:20

Aleksander2560 pisze:Oczywiście, pismo zawsze spłodzić można, tylko powiedz mi czy jesteś przekonany, że tamci to "przeanalizują"? Odpowiedzą jakimś swoim biurokratycznym bełkotem i tyle będzie po sprawie...
Nawet jeżeli odpowiedzą bełkotem, to nie oznacza to, że tego nie zmienią.
Aleksander2560 pisze:podobno jesteś specem od tworzenia rozkładów, więc czy mógłbyś się na ten temat wypowiedzieć?
Coś spróbuję.
Aleksander2560 pisze:jak mam w 1 minutę przejechać od Centrum do Metra Świętokrzyska, gdzie masz zwężenie i światła,
Zwężenie jest tymczasowe, liczenie, że każda zmiana parametrów jezdni (czy każda 10 na napawanie u motorniczych) znajdzie się w rozkładzie jest naiwne. I jakie światła?!!!
Aleksander2560 pisze:w 2 minuty z Metra Świętokrzyska do Królewskiej gdzie mam "trudny" skręt w lewo przez torowisko tramwajowe, gdzie 4 mintuty bywa mało? Dalej, jak mam w 2 minuty dojechać z Królewskiej do al. Jana Pawła II gdzie mam również zwężenie, dwa razy światła + kompletnie nie zdające egzaminu przez 24h "uprzywilejowanie" zbiorkomu na Grzybowskiej, osobówki robią tam co chcą, aż do Karolkowej.
Ja jeżdżąc kursem o 6.13 z Gocławia na odcinku Centrum-Rogalińska nie zauważyłem jakiś poważnych problemów z utrzymaniem rozkładu. Nie sądzę, by o 21:30 sytuacja była gorsza niż o 6:30.
Aleksander2560 pisze:Dalej, kolejny absurd, ze Stacji Krwiodawstwa do Katowickiej, oczywiście 1 minuta, a dwa razy czerwone plus auta poparkowane na ul. Zwycięzców tak że przejeżdza się na grubość żyletki, i pozamiatane, już jesteś -2...
O tak, tam jest nieprzyjemnie. Nie wiem czemu tam nie wstawiono zakazów parkowania analogicznie do odcinka na północ od Saskiej.

Awatar użytkownika
Aleksander2560
(Aleksander2634)

Post autor: Aleksander2560 » 23 lut 2012, 10:29

pawcio pisze:Zwężenie jest tymczasowe, liczenie, że każda zmiana parametrów jezdni (czy każda 10 na napawanie u motorniczych) znajdzie się w rozkładzie jest naiwne. I jakie światła?!!!
Światła są na skrzyżowaniu ze Świętokrzyską są, skutecznie blokują ruch na Marszałkowskiej, bo ludziska muszą przejść od metra na 4 strony świata, ja to rozumiem. Tymczasowe, czekamy zatem do zamknięcia całego ciągu?
pawcio pisze:Ja jeżdżąc kursem o 6.13 z Gocławia na odcinku Centrum-Rogalińska nie zauważyłem jakiś poważnych problemów z utrzymaniem rozkładu. Nie sądzę, by o 21:30 sytuacja była gorsza niż o 6:30.
Hmm, szkoda, że nie zaprosiłem Cię na przejażdżkę tą linią, miałem ją 4 dni pod rząd...wtedy byś namacalnie zobaczył jak ten rozkład absurdalny...
pawcio pisze:O tak, tam jest nieprzyjemnie. Nie wiem czemu tam nie wstawiono zakazów parkowania analogicznie do odcinka na północ od Saskiej.

Hmm, bo ktoś przeoczył? Albo jakiś mądry urzędas z ZDM poprostu stwierdził, że przecież jest tam na tyle szeroko, że autobusy i osobówki się spokojnie zmieszczą...bywa zupełnie inaczej...a jak uwalisz lusterko jakiemuś źle zaparkowanemu pojazdowi to niestety jest wina "walącego"...

Dalej, kolejny jeszcze przykład, z pl. III Krzyży do DH Smyk w szczytowych godzinach jest 5 minut, super, spokojnie starcza, ale po 21:00 już mamy ledwie 2 minuty...a tu po drodze światełka przy Książęcej, wjazdowe i zjazdowe z Ronda De Palma, gdzie nasi cudowni kierowcy blachosmrodów nie umieją skręcać...i wpadasz na DH Smyk już -1, czasem -2...

Kolejna sprawa, skręt z Marszałkowskiej w al. Jerozolimskie, krew mnie zalewa jak widzę tych idiotów co po zapaleniu się zielonej strzałki do skrętu w kier. Powiśla zatrzymują się przed torowiskiej by przepuszczać tramwaje, przez to na jednym cyklu przejeżdża 4-5 samochodów...chyba, że skręcamy ze środkowego pasa...

I jeszcze jedno, dlaczego na Młynowie są tylko postoje rzędu 7 minut, gdy w większości przypadków przyjeżdza się jakiejś 5, czasami 10 minut po rozkładowym czasie odjazdu?
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 23 lut 2012, 10:34

Aleksander2560 pisze:Oczywiście, pismo zawsze spłodzić można, tylko powiedz mi czy jesteś przekonany, że tamci to "przeanalizują"?
Sądzisz, że jęczenie na forum dyskusyjnym da lepszy rezultat? No to się mylisz. Można tu napisać, można się nawet spodziewać, że ktoś (jak Pawcio) dobrowolnie spróbuje coś z tym zrobić, ale płacze i wylewanie frustracji można sobie darować, bo nic nie wnosi.
Aleksander2560 pisze:w ZTM robi się co chce, wprowadza się co chce i jak komu wygodniej (przykład: reforma Tarchomin w sprawie Mostu Północnego) i generalnie ma w się w poważaniu to co "pospólstwo" ma do zaargumentowania bo mają tylko co miesiąc, albo co trzy wybulić kasę za bilet i siedzieć cicho, bo przecież niech się cieszą, że w ogóle w tym mieście zbiorkom funkcjonuje...
Takie teksty też nic nie wnoszą i radzę się przed nimi powstrzymać. Można pisać konkretnie, co z czym i gdzie jest nie tak.

EDIT: O właśnie - tak, jak w twoim kolejnym poście.

Awatar użytkownika
Aleksander2560
(Aleksander2634)

Post autor: Aleksander2560 » 23 lut 2012, 10:41

Bastian pisze:Sądzisz, że jęczenie na forum dyskusyjnym da lepszy rezultat? No to się mylisz. Można tu napisać, można się nawet spodziewać, że ktoś (jak Pawcio) dobrowolnie spróbuje coś z tym zrobić, ale płacze i wylewanie frustracji można sobie darować, bo nic nie wnosi.
Po pierwsze, to nie jest jęczenie, to konkretny przykład na to jak funkcjonuje zbiorkom z punktu widzenia codziennego użytkownika tego bałaganu, bo to niestety wg tych absurdów przychodzi Nam zastanawiać się co tu wykombinować by dojechać w miarę o czasie i mieć czas na przysłowiowe "podrapanie się po głowie"....

Czekam na odpowiedź Pawcia, jak sam powiedziałeś, dobrowolną...

Te Twoje "płacze i wylewania frustracji" są "motorem" napędowym wielu dyskusji na tym forum, więc nie daruję sobie tylko jak zaznaczyłem wcześniej kolejne absursy przedstawiał będę...
Bastian pisze:Takie teksty też nic nie wnoszą i radzę się przed nimi powstrzymać. Można pisać konkretnie, co z czym i gdzie jest nie tak.
Tak, wiem, napisałem na czerwonym co jest karalne, ale nie mogłem się do tego farmazonu nie odnieść. Jeśli chcesz mnie przekonać, że w ZTM myśli się inaczej to wybacz, ale nie dasz rady...wystarczy spojrzeć na to co ZTM robi w temacie zmian wszelakich tras linii itd. Nigdzie w tym kraju nie ma więcej zmian "na stałe" jak w Warszawie, a najlepiej jak zmiana jest podpięta pod jakiś remont czy coś, vide: 520 na Bielany...
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 23 lut 2012, 10:43

Bastian pisze:Sądzisz, że jęczenie na forum dyskusyjnym da lepszy rezultat? No to się mylisz. Można tu napisać, można się nawet spodziewać, że ktoś (jak Pawcio) dobrowolnie spróbuje coś z tym zrobić, ale płacze i wylewanie frustracji można sobie darować, bo nic nie wnosi.
Nic z tym nie zrobię. Skończyły się (stety albo niestety) złote czasy Wawkomu, że uwaga na forum mogła zostać przeze mnie jakoś wdrożona w życie.

Awatar użytkownika
Aleksander2560
(Aleksander2634)

Post autor: Aleksander2560 » 23 lut 2012, 10:47

pawcio pisze:
Nic z tym nie zrobię. Skończyły się (stety albo niestety) złote czasy Wawkomu, że uwaga na forum mogła zostać przeze mnie jakoś wdrożona w życie.
Rozumiem, dziękuję że chociaż spróbowałeś na to spojrzeć.

Zatem trzeba będzie wymalować bardzo rozbudowane pismo do ZTMu ;-)
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 23 lut 2012, 10:49

Pownieneś sobie stworzyć pewien wzorzec, w którym potem będziesz podmieniał tylko dane. Pismo wcale nie musi być rozbudowane. Po prostu wystarczy wskazać odpowiednie miejsca do poprawki.
Tylko nie licz na korekty od ręki.

Awatar użytkownika
Aleksander2560
(Aleksander2634)

Post autor: Aleksander2560 » 23 lut 2012, 10:53

pawcio pisze:Pownieneś sobie stworzyć pewien wzorzec, w którym potem będziesz podmieniał tylko dane. Pismo wcale nie musi być rozbudowane. Po prostu wystarczy wskazać odpowiednie miejsca do poprawki.
Tylko nie licz na korekty od ręki.
Dobrze, rozumiem, że lepiej będzie wyszczególnić konkretne przykłady z danej linii tak by to było przejrzyste a kupą pieniaczych 'argumencików'?

Nie liczę, że w ogóle się cokolwiek zmieni w odpowiedzi na taką inicjatywę...ale...
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa

ODPOWIEDZ