Remont Marszałkowskiej

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 22 maja 2006, 12:06

:arrow: "Tylko pamiętajcie, żeby te plusy nie przesłoniły wam minusów" (z filmu "Miś").
Ja też mogę wybiórczo zacytować kilka fragmentów, żeby było po mojej myśli. Tylko jak to niby ma się do rzetelności? Może wypadałoby jednak wyciągnąć wnioski z całości tekstu?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 maja 2006, 12:19

Przejechałem się i stwierdzam, że roboty przy remoncie trwają w najlepsze, a odbywający się normalnie ruch raczej ich nie ułatwia. Między Pl. Unii i Litewską oraz między Pl. Zbawiciela i Pl. Konstytucji trwa wykańczanie, a gdzie nie gdzie wręcz budowa zatok parkingowych (w jedny miejscu widziałem, jak brukarze gmerali prawie że pod zaparkowanym samochodem 8-) ). Na przystanku tramwajowym przy Pl. Unii zieje jakaś dziura przykryta deskami, przy Pl. Zbawiciela przystanek jest w zasadzie w trakcie przebudowy. Przejechałem płynnie mimo świateł, ale wszystkie są na przycisk, więc jestem jak najgorszej myśli. Światła dla pieszych na "deptaku"? Absurd, władze najwyraźniej nie mogły się zdecydować, jaki charakter ma mieć ta ulica... ](*,)

No i jeszcze jeden podstawowy brak - przystanek Tramwajowy przy kinie Luna powinien mieć peron (i wysepkę) przedłużoną do przejścia przy Al. AL, a nie ma. To by znacznie ułatwiło przesiadki...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 22 maja 2006, 12:22

Bastian pisze:Przejechałem się i stwierdzam, że roboty przy remoncie trwają w najlepsze, a odbywający się normalnie ruch raczej ich nie ułatwia.
:arrow: A zatem ŻW nie skłamało na temat tej "solidnej i fachowej" firmy.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 maja 2006, 12:24

A co do tego, to nie twierdzę, że skłamało. Roboty wyglądają na zrobione "solidnie i fachowo", temu nie przeczę... :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 22 maja 2006, 13:17

:arrow: No ale ciekawe, kto się z tym nie zgodzi i powie, że wszystko jest przecież super :P.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 maja 2006, 13:24

W wykonaniu wygląda nieźle. Wady IMHO miał projekt.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 22 maja 2006, 13:47

:arrow: A ta wczorajsza uroczystość to było tylko otwarcie, czy także odbiór techniczny inwestycji? Bo tego drugiego chyba raczej przy obecnym stanie zaawansowania robót nie można jeszcze wykonać. Dopiero podpisanie odbioru zagwarantuje, że wszystko zostało wykonane zgodnie z założeniami.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 maja 2006, 13:59

A czy przed odbiorem technicznym można wpuścić ruch? :-k

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 22 maja 2006, 14:26

Bastian pisze:A czy przed odbiorem technicznym można wpuścić ruch?
:arrow: Chyba można, bo przecież niektóre prace wykończeniowe można robić pod ruchem, a niektóre inwestycje wręcz w całości są wykonywane pod ruchem, tylko przy zmianach jego organizacji. Z kolei odbioru technicznego nie można chyba zrobić przed całkowitym zakończeniem inwestycji.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 22 maja 2006, 16:03

Na pl. Zbawiciela mogli jednak postawić stylowe latarnie...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 maja 2006, 16:25

Bastian pisze:A czy przed odbiorem technicznym można wpuścić ruch? :-k
A jechałeś trasą na Nowym Bemowie? ;)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 maja 2006, 16:27

Nie, więc i tak nie wierzę w jej istnienie... ;)

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 22 maja 2006, 16:28

Bastian pisze:Przejechałem się i stwierdzam, że roboty przy remoncie trwają w najlepsze, a odbywający się normalnie ruch raczej ich nie ułatwia.
Ja wybrałem się na spacerek od placu Unii do placu Konstytucji i rzeczywiście robota wre. :mrgreen:
Bastian pisze:przy Pl. Zbawiciela przystanek jest w zasadzie w trakcie przebudowy.
Właśnie tam omal nie byłem świadkiem wypadku, gdy jeden z panów robotników wypiął się prosto pod nadjeżdzający tramwaj.
Bastian pisze:Przejechałem płynnie mimo świateł, ale wszystkie są na przycisk, więc jestem jak najgorszej myśli.
To miałeś szczęście. :neutral: Obserwowałe światła dość długo i mogę stwierdzić, że zamiar był dobry. Gorzej z wykonaniem. Tramwaj ruszający z pl. Unii natyka się na pierwsze światła już tuż za przystankiem, przy Zoli. Tu zmianę światła wymuszają tylko tramwaje jadące w stronę Puławskiej, a właśnie te światła działają głównie jako uspokajacze ruchu tzn. mimo braku chętnych do przejścia co krótki okres czasu przłączają się na czerwone. Za to przy Trasie Ł jest odwrotnie (choć i od tego są wyjątki). Mimo że priorytet dla tramwajów jest z obu stron, to szybciej załącza wóż jadący na północ. Te w przeciwnym kierunku muszą w większości ostro zwolnić (czasem nawet stanąć), następnie przyspieszyć aby po chwili zatrzymać się na przystanku.
Bastian pisze:No i jeszcze jeden podstawowy brak - przystanek Tramwajowy przy kinie Luna powinien mieć peron (i wysepkę) przedłużoną do przejścia przy Al. AL, a nie ma. To by znacznie ułatwiło przesiadki...
Też to zuważyłem i już widziałem ludzi biegnących tędy do tramwaju a jest tam dość wąsko między torowiskiem a jezdnią oraz występuje spora różnica poziomów. Więc o potknięcie i wypadek nie trudno.
Ogólnie największe wrażenie robi wykończenie placu Zbawiciela. Myśle także że sygnalizację jeszcze będą regulować. I na koniec jeden duży plus. Na wszystkich przejściach zielone dla pieszych zapala się dość szybko po wciśnięciu przycisku. Tylko trzeba go najpierw wcisnąć. #-o

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 22 maja 2006, 19:12

Obrazek
WARSZAWA
MARSZAŁKOWSKA

Remont w pokazowym tempie

Brud, bałagan, niedoróbki - tak wyglądała wczoraj ulica po remoncie. Rowerzyści wygwizdali Mirosława Kochalskiego, p.o. prezydenta miasta, z powodu braku obiecanej ścieżki

Na niedzielę wieczorem, pięć dni przed przyjazdem Benedykta XVI, urzędnicy zaplanowali otwarcie wyremontowanego odcinka Marszałkowskiej między pl. Unii Lubelskiej a pl. Konstytucji. Gorączkowe prace trwały tam jeszcze o godz. 21, pół godziny przed oficjalną uroczystością.

Jaki był powód tego szaleństwa? Władze Warszawy chciały za wszelką cenę otworzyć ulicę w terminie. W czasie swojego pobytu w Warszawie papież będzie przecież nocował w nuncjaturze apostolskiej przy sąsiedniej al. Szucha. Przechodnie komentowali: "Jak kiedyś na 22 lipca".

Rozgardiasz z mszą w tle

Reporterzy "Rz" byli na miejscu uroczystości po godz. 20. Rozgardiasz zwiększał się z każdą chwilą. Po brudnym od ziemi i piachu asfalcie pl. Zbawiciela jeździła w kółko polewaczka. Tuż przy kościele Najświętszego Zbawiciela leżała kostka brukowa, której robotnicy nie zdołali ułożyć, a przy kinie Luna - barykada z worków z korą ozdobną.

Na przystanku przy pl. Zbawiciela pracownicy układali jeszcze bruk. Na torach stały samochody i taczki, na chodnikach leżały zwały ziemi. Robotnicy nerwowo ściągali folię ze znaków, oglądając się za siebie. - Uwaga, są już dziennikarze! - krzyknął nagle mężczyzna w odblaskowej kamizelce. -Trzeba uprzątnąć ten bałagan. Nie interesuje mnie jak. Natychmiast!

Tymczasem w kościele obok trwała msza dziękczynna zamówiona przez szefów austriackiej firmy Teerag-Asdag, głównego wykonawcy (w czasie prac na własny koszt wyremontowali schody do kościoła i żeliwną XIX-wieczną pokrywę na chodniku w jego sąsiedztwie).

O godz. 20.30 na pl. Zbawiciela zgromadziło się prawie stu rowerzystów, którzy protestowali przeciwko brakowi wzdłuż Marszałkowskiej obiecanej im przez Zarząd Dróg Miejskich ścieżki rowerowej. Na widok stanu ulicy tuż przed jej otwarciem kpili. - Nie dziwię się, że zamówili mszę. Za taką spartaczoną robotę należy im się pokuta - mówił Aleksander Buczyński z Zielonego Mazowsza.

Wykonanie jest super?
Kiedy na pl. Zbawiciela wyszli z kościoła przedstawiciele wykonawcy, otoczyli ich dziennikarze. Zaskoczona prezes Teerag-Asdag Małgorzata Zdunek rozmawiać nie chciała i kierowała wszystkich do kierownika budowy Ryszarda Reka. Ten próbował robić dobrą minę do złej gry.

- Jezdnia i tory są gotowe. Chodniki skończymy w ciągu trzech dni. Nie mam sobie nic do zarzucenia - mówił zdenerwowany pytaniami dziennikarzy.

Tej scenie towarzyszył przeszywający dźwięk gwizdków i trąbek oraz tubalny ryk. To rowerzyści jeździli wkoło pl. Zbawiciela, skandując ile sił w płucach: "Gdzie jest ścieżka?!".

Po chwili przedstawiciele wykonawcy, dziennikarze i wciąż gwiżdżący rowerzyści ruszyli w kierunku pl. Unii Lubelskiej, gdzie czekali już oficjele z ratusza. Po drodze mijali usłane śmieciami krzaczki (to nowy żywopłot wzdłuż torów), połamane płyty chodnikowe (to otoczenie wiaduktu nad Trasą Łazienkowską) i rozkopane pobocza w sąsiedztwie pl. Unii Lubelskiej.

Mirosław Kochalski, p.o. prezydenta miasta, wydawał się nie zauważać bałaganu i absurdalności sytuacji. - Wykonanie jest super, a tempo było pokazowe. Czepiacie się państwo głupstw - stwierdził. Odpowiedział mu śmiech i gwizdy warszawiaków.

Rowery w górę
Dyrektor ZDM Marek Mistewicz zapewniał, że wykonawca skończy prace za trzy dni. Po co w takim razie już w niedzielę otwierali ulicę? Według Mistewicza chodziło o usprawnienie ruchu.

W tym czasie rowerzyści krzyczeli swoje: "Gdzie jest ścieżka?!". W tej atmosferze urzędnicy ruszyli do przecięcia wstęgi. Za nimi pojechało stu buczących rowerzystów.

- Czy takie otwarcie ulicy to dobra promocja dla miasta? - pytaliśmy Tadeusza Deszkiewicza, dyrektora Biura Promocji.

- Chodziło o jak najszybsze odciążenie ulicy i likwidację objazdów. Decyzja była słuszna - zapewniał.

Przy przecinaniu wstęgi Kochalski zaczął obiecywać rowerzystom, że ścieżka powstanie przy ul. Waryńskiego. Ekolodzy odpowiedzieli, że z powodu fatalnych decyzji ZDM nie ma już na nią miejsca.

Zaczął się happening. Wszyscy cykliści podnieśli rowery w górę i gwizdali na Kochalskiego. - Kto cię wybrał? - skandowali. A po chwili odpowiadali sami sobie: - Kwa, kwa, kwa!

Przed godz. 22 urzędnicy rozeszli się, a na Marszałkowską wjechały samochody.

Od dzisiaj na wyremontowany odcinek tej ulicy wróciły tramwajelinii 18, 19, 36 oraz autobusy 117, 131, 359, 607 i 611.

Koszt remontu to 10,5 mln zł. Prace trwały 62 dni.

Konrad Majszyk
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 22 maja 2006, 20:05

Ciekawe za ile lat powstanie ta obiecywana przez Kochalskiego ściezka na Waryńskiego :-s
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

ODPOWIEDZ