Trasa tramwajowa na Gocław

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 27 cze 2015, 22:53

Sugerujesz niechęć ewentualnych przyszłych władz centralnych do wspomagania projektów samorządowych ze względu na personalia? W sumie, nie zdziwiłbym się.
Obrazek

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 08 wrz 2015, 21:32

Wczoraj odbyło się na Saskiej Kępie (choć w wypadku tych okolic wolę określenie na "Kępie Gocławskiej") spotkanie w sprawie "Tramwaju na Gocław"
Dosyć obszernie jest zrelacjonowane przez Osę w dzisiejszej "Stołecznej".
Tu jest mniej literacka relacja "Samorządu Mieszkańców Saskiej Kępy": https://www.facebook.com/samorzadmieszk ... =1&fref=nf
I z jednej z drugiej relacji jasno wynika że na szeroko pojętej Kępie zaczynają się organizować środowiska "antytramwajowe". Sam jestem lekko rozdarty, bo trafiają do mnie zarówno argumenty o wykorzystanej przepustowości Jerozolimskich (albo inaczej, komuś na Pradze trzeba zabrać, żeby Gocław mógł mieć), jak i o konieczności ucywilizowania komunikacji na Gocław.
Obrazek

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 08 wrz 2015, 21:34

Jerozolimskie w sytuacji normalnej mają rezerwy na Gocław.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 08 wrz 2015, 21:47

Mają i nie, bo jak wiadomo zapychają się przy liczbie tramów mniejszej niż teoretyczna przepustowość. Wiadomo że trzeba pogrzebać w sygnalizacji i to mocno, a chyba nic tego nie zwiastuje na tym ciągu.
Obrazek

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 08 wrz 2015, 22:29

Wypadła 8 wypadnie 77 cholera wie co będzie wtedy z 25. O Jerozolimskie bym się nie martwił.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 05 gru 2015, 20:01

Ofensywa Samorządu Saskiej Kępy:
- 10 pytań o tramwaj do Burmistrza Pragi Południe
http://kepa.waw.pl/interpelacje/2015_in ... ie_int.JPG
- pytanie o budowę łącznika pomiędzy Trasą Łazienkowską a Bora-Komorowskiego
http://kepa.waw.pl/interpelacje/2015_in ... _pismo.JPG
- pytanie o most tramwajowy "na południe od Mostu Poniatowskiego"
http://kepa.waw.pl/interpelacje/2015_in ... _pismo.JPG
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 gru 2015, 20:25

Jakoś nie widzę tu nic z "ofensywy". Bliżej spamu raczej...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 05 gru 2015, 20:32

Gorzej, że to chyba są rzeczywiste odczucia wielu mieszkańców Saskiej Kępy. No i jakoś się Burmistrz będzie musiał ustosunkować do tego.
Obrazek

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 05 gru 2015, 20:39

No, nie sposób przyznać, że inwestycja tramwajowa na Gocławiu, prowadzona jest, w porównaniu do choćby metra, z perspektywy PR-u patrząc, prowadzona fatalnie, ale nigdy bym nie przypuszczał, że ten tramwaj może wzbudzać jakiekolwiek negatywne odczucia.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 gru 2015, 21:56

Ale jakies konkrety? Jak na razie to jest glownie hejt nimb, bo inwestycja jest na etapie przedprzygotowawczym. To na jakiej podstawie ma byc prowadzona kampania? Prostowania krazacych bredni? To reaktywizm jedynie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 05 gru 2015, 22:03

W metrze jeszcze nie wiedzieli, co budują, a już prowadzili kampanię. Bo ludzi w sumie konkrety nie obchodzą. Im trzeba pokazać, zdjęcia torowiska trawiastego i pokazać, że tramwaj nie musi wyglądać jak na Marszałkowskiej czy innych Jerozolimskich. Trzeba udowadniać, że tramwaj nie przecina obszaru, przez który biegnie, a integruje, etc. Tak, to są marketingowe brednie. Ale w metrze zadziałały :P

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 gru 2015, 22:08

Ale o jakiej niby kampanii metra mowisz? Bo na 3+3 oddzwiek byl fatalny, setki protestow na Woli np. A 3+2 jakos nie zauwazylem.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 05 gru 2015, 22:14

Głównie o odcinku bielańskim. Prezes głównie tę kampanię podaje jako szczytowe osiągnięcie metra w dziedzinie marketingu. 3+3 w tym kontekście przemilczał. Zresztą metro mogło mieć tę kampanię skromniejszą, bo kojarzy się raczej pozytywnie w przeciwieństwie do tramwaju. Ale to zostało osiągnięte już przez lata propagandy PRL-owskiej, kiedy to mówiło się, że tramwaj jest zły, a metro dobre. I społeczeństwo trzeba by zaatakować w tym względzie z równą siłą, co za PRL-u.

Co się zaś tyczy protestów odnośnie 3+3 to, przynajmniej na Pradze, chodziło o rozeźloną pracownicę Polsatu, która bardzo nie chciała się wyprowadzać ze swojego mieszkania w kamienicy i... cóż, trochę nakręciła sprawę, korzystając ze znajomości w stacji.

osa

Post autor: osa » 06 gru 2015, 12:55

Jest dużo racji w tym, co piszesz. Miałem okazję przyglądać się dwóm akcjom samorządu Saskiej Kępy, który robi krecią robotę w sprawie tramwaju na Gocław. Ratusz powinien na to zdecydowanie reagować. Trzeba przedstawiać zalety tego projektu, trzeba odpowiadać, wyjaśniać, klarować, np. że nie ma sensu mówienie o moście tramwajowym z Gocławia na Siekierki ani o trasie przez Kinową. Można się też pokusić o projekt nowych tras zarówno tramwajów, jak i autobusów, a okaże się, że zmiany nie muszą być jakąś wielką tragedią. Takie działania uspokoją buntownicze nastroje, brak działań może storpedować całą inwestycję.

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 06 gru 2015, 13:41

Nie wiem czy paradoksalnie, lepiej nie przyjmowano by trasy na Międzynarodowej czy Saskiej.
Warto zwrócić uwagę że ludzie na Kępie głosem samorządu, boją się także pogorszenia komunikacji. Jakby nie było tramwaj jest planowany na opłotkach i jeśli chodzi o obsługę to Kępa może dużo stracić. Wiem że to co jest teraz, to niejako bonus za posiadanie blokowiska za plecami, ale weź to i wytłumacz ludziom!
Obrazek

ODPOWIEDZ