Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

Marki, Radzymin, Wołomin

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 13 lis 2009, 12:01

Glonojad pisze:No rozwaliła mnie koncepcja dowozówki do kolei kończącej taki kawał od niej (o częstotliwości nie wspominając).
Chodzi o Słoneczną?
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

Awatar użytkownika
florekf

Post autor: florekf » 13 lis 2009, 12:38

ziomal pisze:
Glonojad pisze:No rozwaliła mnie koncepcja dowozówki do kolei kończącej taki kawał od niej (o częstotliwości nie wspominając).
Chodzi o Słoneczną?
Ogólnie ta linia omija stacje kolejowe. I nikomu dojazdu do stacji nie ułatwi. Wyjątkiem jest Zagościniec. Pytanie tylko, czy rozkład będzie tam skoordynowany z pociągami....
Obrazek

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 13 lis 2009, 13:44

Glonojad pisze:ROTFL!
Myślałem, że to do mojego posta, dlatego zapytałem OCB.
florekf pisze:
Ogólnie ta linia omija stacje kolejowe. I nikomu dojazdu do stacji nie ułatwi. Wyjątkiem jest Zagościniec. Pytanie tylko, czy rozkład będzie tam skoordynowany z pociągami....
Moim skromnym zdaniem linia będzie 2 - 3 minuty przed koleją czyli tak, że połowa się nie przesiądzie. Dlaczego tak uważam - jeśli ktoś ma takie pojęcie o układaniu trasy to i o układaniu rozkładu będzie miał takie samo, nie biorąc pod uwagę tego, że autobus może się spóźnić, albo, że dla starszych pasażerów przejście schodów w górę, a potem w dół na peron nie będzie takim łatwym zadaniem.
"Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać."

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 13 lis 2009, 14:00

florekf pisze:Ogólnie ta linia omija stacje kolejowe.
Faktycznie, choć podjeżdża całkiem (w miarę) blisko PKP Wołomin.

[ Dodano: |13 Lis 2009|, 2009 14:03 ]
Ikarus 5780 pisze:albo, że dla starszych pasażerów przejście schodów w górę, a potem w dół na peron nie będzie takim łatwym zadaniem.
W Zagościńcu są schody na stacji? :>
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Awatar użytkownika
florekf

Post autor: florekf » 13 lis 2009, 14:44

ziomal pisze:Faktycznie, choć podjeżdża całkiem (w miarę) blisko PKP Wołomin
Podjeżdża.....ale nikt dzięki temu do stacji nie będzie miał bliżej.
ziomal pisze:W Zagościńcu są schody na stacji?
To się zbuduje :-)
Obrazek

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 13 lis 2009, 14:51

To nie koncepcja. Toż to salceson (wyborczy)...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 13 lis 2009, 19:52

florekf pisze:To się zbuduje
...a jezioro przesuniemy :D
Chociaż przynajmniej ludzie będą mieli autobus na Radzymińskiej w Wołominie...

[ Dodano: |13 Lis 2009|, 2009 19:54 ]
Wolfchen pisze:To nie koncepcja. Toż to salceson (wyborczy)...
Oni powinni uczyć się od ZTM- praca również poza biurkiem, w terenie ;P
Ja tu widzę drugi Milanówek.
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 13 lis 2009, 23:00

Myślenie jest tym bardziej bez sensu, bo Wołomin przecież dużych pieniędzy za tą linię nie zapłaci - przypuszczam, że częstotliwość nie będzie oszałamiająca. I jeśli chodzi o tabor to IMHO będzie to coś na miarę linii "R" w pierwszych stadiach Jej rozwoju.

BTW, ale cały czas nawiązując do tematu głównego, na linii R jeździ super Mercedes. To nie jest już puszka, w którą wsiadając myślałem czy dojadę, ale naprawdę nowoczesny z wygodnymi siedzeniami, a bilet ulgowy nadal 1,3 zł., więc często zamiast zielonych wybieram właśnie eRkę, zwłaszcza, że omija prawie wszystkie przystanki.
"Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać."

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 13 lis 2009, 23:36

ziomal pisze:Oni powinni uczyć się od ZTM- praca również poza biurkiem, w terenie
No własnie, ciekawe czy urzędnicy sprawdzili czy po trasie autobusu są jakieś przystanki. ;)
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 14 lis 2009, 21:10

JotPeCet pisze:No własnie, ciekawe czy urzędnicy sprawdzili czy po trasie autobusu są jakieś przystanki.
Zrobią prowizoryczny przystanek pod Starostwem, to będzie miło. O-)
Generalnie tak jak w m.st. na Śródziemnomorskiej- żwir i słupek i po robocie.
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 20 lis 2009, 22:57

Miałem dzisiaj okazje poobserwować trochę Radzymińską pomiędzy 15 a 19 i muszę przyznać że zmiany widać - ubytek prywaciarzy do Radzymina/Wyszkowa względem stanu sprzed 17.10.2009 jesr widoczny gołym okiem.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 21 lis 2009, 7:08

Frencher pisze:Miałem dzisiaj okazje poobserwować trochę Radzymińską pomiędzy 15 a 19 i muszę przyznać że zmiany widać - ubytek prywaciarzy do Radzymina/Wyszkowa względem stanu sprzed 17.10.2009 jesr widoczny gołym okiem.
A duży ten ubytek? 20-30%?

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 22 lis 2009, 20:55

Przed uruchomieniem linii 738 w w/w godzinach (wliczając te kursy które omijają Radzymin) liczba kursów dochodziła nawet do kursu częściej niż co 10 minut. A teraz naliczyłem w porywach 4 kursy na godzinę. I z tego co widzę zaczynają wypadać z rynku przewoźnicy kursujący tylko do Radzymina - jest ich wyraźnie mniej, także w weekendy.
Np. był do niedawna taki prywaciarz jeżdżący seledynową Setrą z Radzymina - po uruchomieniu linii zaczął wozić po kilka osób, a ostatnio wcale nie jeździ.
Na tym wszystkim tak naprawdę skorzystali prywaciarze kursujący do Wyszkowa i kursujący przez Radzymin - zgarnęli w spadku do byłej konkurencji niedobitki pasażerów którzy nie przesiedli się do 738 tym samym podnosząc sobie rentowność kursów.
Kursów jest wyraźnie mniej... kiedyś nawet poza godzinami szczytu ta zatoczka przy dw. Wileńskim była tak przepełniona stojącymi autokarami że część wręcz stała na jezdni blokując jeden pas, a teraz ten problem nagle zniknął :D
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 24 lis 2009, 12:02

Frencher pisze:Przed uruchomieniem linii 738 w w/w godzinach (wliczając te kursy które omijają Radzymin) liczba kursów dochodziła nawet do kursu częściej niż co 10 minut.
Częściej to może nie.
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Awatar użytkownika
florekf

Post autor: florekf » 24 lis 2009, 13:39

Obserwacja sprzed godziny. Przystanek Czartoryskiej. Ok 20 osób czekało na 738 mimo iż kila minut wcześniej był prywaciarz.
Obrazek

ODPOWIEDZ