Marki, Radzymin, Wołomin

Moderator: Wiliam

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 02 gru 2009, 18:36

florekf pisze:Linia ma ruszyć nawet od 1 stycznia
Z pewnością się przejadę - folkor niezły, eot podobnie jak 720 do Pęclina i Rzakty (wybieram w weekend kursem 9:10 - powrót przez Pęclin - do Rzakty - jedzie ktoś, jakby co to pisać na PW. Konkretny weekend i dzień do ustalenia).

A jeszcze co do zwycięskiej firmy, czy wiadomo jakie są Jej "możliwości taborowe". Konkretnie - czy mają jednego busika i jeden autobus czy 10, bo to ważne jeśli chodzi o pewność przyjazdów. Piszę to w związku z linią "R", która jeździła, potem jak była zima to albo pojazdy się psuły, albo przyjeżdżały z godzinnym spóźnieniem.
"Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać."

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
florekf

Post autor: florekf » 02 gru 2009, 21:55

Z tego co można znaleźć w necie to firma ta zajmuje się....energią odnawialną.... :dance:
Obrazek

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 02 gru 2009, 22:01

florekf pisze:Z tego co można znaleźć w necie to firma ta zajmuje się....energią odnawialną.... :dance:
Czyli to firma krzak szukająca dodatkowego żródła dochodu...

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 02 gru 2009, 23:26

SławekM pisze:
florekf pisze:Z tego co można znaleźć w necie to firma ta zajmuje się....energią odnawialną.... :dance:
Czyli to firma krzak szukająca dodatkowego żródła dochodu...
Gdyby gm. Wołomin zależało na poważnym przewodniku to by postawili szczegółowe warunki co do koniecznego doświadczenia oferentów w zakresie przeprowadzonych przewozów pasażerskich a także stanu, ilości oraz wyposażenia taboru posiadanego przez firmę - wtedy do przetargu stanęli by normalni przewoźnicy. Ale wtedy stawka za wozokilometr by się zaczynała od 3,XX zł.
A tak wygrała kolejna psudo-firma pokroju obsługującej firmę R do Zielonki.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 02 gru 2009, 23:55

Frencher pisze: A tak wygrała kolejna psudo-firma pokroju obsługującej firmę R do Zielonki.
Nota bene za jedno trzeba eRkę pochwalić - bilety nie zdrożały (nadal 1,3 ulgowy do Marek), a do przewozu ludzi używają ostatnio nowoczesnego (biorąc pod uwagę poprzednie pojazdy) busa marki Mercedes. Naprawdę podróżuje się komfortowo, a poza tym jest więcej miejsc, nie wspominając o takich luksusach jak firanki :D

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 03 gru 2009, 4:17

Z tym Mercedesem to już tak nie przesadzaj. Jest on jeden i można go spotkać tylko w weekendy, bo przez resztę tygodnia obsługuje inną linię lub idzie pod wynajem. Wypadki że jeździ on w DP można policzyć na palcach jednej ręki.
Natomiast standardem są zdezelowane Iveco (gdzie jak to mawia moja znajoma z Zielonki jest tak czysto jakby wozili nimi świnie) lub ten dziwny stary Mercedes koloru białego który wygląda jakby do jakiegoś starego dostawczaka wstawiono siedzenia.
A bilety to masz tanie dlatego, że to "cudo" finansuje UM Zielonka.

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 03 gru 2009, 9:26

Frencher pisze:Z tym Mercedesem to już tak nie przesadzaj. Jest on jeden i można go spotkać tylko w weekendy, bo przez resztę tygodnia obsługuje inną linię lub idzie pod wynajem. Wypadki że jeździ on w DP można policzyć na palcach jednej ręki.
Ja w ostatnim miesiącu widziałem go 5 - 7 razy podczas dnia powszedniego, a przypuszczam, że Mercedes był częściej.
Natomiast standardem są zdezelowane Iveco (gdzie jak to mawia moja znajoma z Zielonki jest tak czysto jakby wozili nimi świnie) lub ten dziwny stary Mercedes koloru białego który wygląda jakby do jakiegoś starego dostawczaka wstawiono siedzenia.
True, wsiada się jak do samochodu dostawczego do przewożenia kartofli.
A bilety to masz tanie dlatego, że to "cudo" finansuje UM Zielonka.
Prawda, ale w Zielonce narzekają na tą linię. Piszą, że X jeżdżą autobusy normalne, to samo J, S, Z etc., a na eRce marne busiki. Wszystko się zgadza, kicha widzieć taką puszkę na mieście, mówiąc, że to komunikacja.

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 15 gru 2009, 18:44

Nijaki p. Syrówka który zasłynął z tego że twardą ręką trzymał całą Nadmę przed uruchomieniem linii 740, po tym jak wywiesił kartkę w swoim starym żółtym Mercedesie że jest poszkodowany, a następnie jak w geście protestu miesiąc po uruchomieniu linii 740 zawiesił kursowanie swojej linii do Nadmy znowu się pojawił ze swoim wehikułem na ulicach :!:
Tym razem dumnie wozi za przednią szybą tablicę "Radzymin (os. Victoria)" :D

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 15 gru 2009, 18:56

Frencher pisze:Tym razem dumnie wozi za przednią szybą tablicę "Radzymin (os. Victoria)"
Ciekawe, kiedy wywiesi kartkę, że jest poszkodowany i zwinie biznes... :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 15 gru 2009, 20:54

Frencher pisze: Tym razem dumnie wozi za przednią szybą tablicę "Radzymin (os. Victoria)" :D
Czyżby nowy prywaciarz ZTMowi przybył ? :lol:
Daję mu pół roku, chyba, że znajdzie lukę w rozkładzie kiedy masa osób jeździ do Warszawy. Frencher mówiłeś, że jest coś takiego koło 7.

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 16 gru 2009, 14:35

Ikarus 5780 pisze:
Frencher pisze: Tym razem dumnie wozi za przednią szybą tablicę "Radzymin (os. Victoria)" :D
Czyżby nowy prywaciarz ZTMowi przybył ? :lol:
Ja bym się tak nie wyśmiewał.
Prywaciarze na tej linii po pierwszych perturbacjach i zamieszaniu związanym z uruchomieniem linii 738 zaczynają podnosić śmiało głowę do góry i linia 738 jest im nie straszna. Nawet ostatnio obserwuje nowy rodzaj taboru w postaci 20-kilku osobowych mini autobusach na ok. 10-metrowym podwoziu które sobie śmigają na tej trasie.

Ogólnie gdybym napisał że linia 738 do porażka ZTM to bym oczywiście przesadził, ale stwierdzenie że sukcesem jej nazwać też nie można jest bliskie prawdy.

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 17 gru 2009, 11:49

Ktoś ma może jakieś ciekawostki o spóźnieniach linii mareckich ?

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 17 gru 2009, 11:50

Ikarus 5780 pisze:Ktoś ma może jakieś ciekawostki o spóźnieniach linii mareckich ?
viewtopic.php?p=494990#494990

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 19 gru 2009, 0:16

Frencher pisze:
Ikarus 5780 pisze:Ktoś ma może jakieś ciekawostki o spóźnieniach linii mareckich ?
viewtopic.php?p=494990#494990
Dzięki, powiem szczerze, że nie są to aż tak duże spóźnienia, zwłaszcza, że ja z Ojcem samochodem z Marek do Tesco na Stalowej jechałem 1:45, a moja kumpela jechała 732 około 8 rano do Żerania 2 godziny. Co się ostatnio rzuca w oczy to nie włączone ogrzewanie w liniach mareckich, ale to już powoli norma.

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 19 gru 2009, 11:23

Jechałem wczoraj kursem linii 738 który jest planowo na przystanku Rejtana 01 o 6:38.
Szyby były pokryte taką warstwą lodu że ludzie nie widzieli gdzie tak naprawdę są, bo przez szyby nic nie było widać. Niektórzy palcami skrobali sobie podczas jazdy małe prześwity w tym lodzie pokrywającym szyby aby mieć jakąkolwiek orientację co do swojego położenia.

Mi też to zaczyna doskwierać, i mam zamiar dać MZA ostatnią szansę na rehabilitację w poniedziałek - jak nie będą grzać pisze skargę na przewoźnika do ZTM.
Zauważyłem że jak wyśle do nich oficjalne pismo, i dostanę oficjalną odpowiedzi listem poleconym podpisaną własnoręcznie przez Koordynatora Działalności Przewozowej ZTM p. A. Franków to nagle chłopakom w ZTM przybywa jakoś ochoty do działania, a w MZA problem odrazu znika jak za dotknięciem magicznej różdżki.

Póki co jest to jedyne źródło wywierania skutecznego nacisku na szeregowych pracowników ZTM aby chciało im się chcieć, a także na MZA aby robiło to co jest obowiązkiem tej spółki i jej pracowników.

ODPOWIEDZ