Wspólny bilet ZTM/KM/WKD/PR
Moderator: JacekM
- fik
- Naczelne Chamidło
No tak, zwłaszcza w nowych pojazdach komfort termiczny jest postawiony na głowie. Niestety, bo ER160 to pod wieloma względami bardzo udane konstrukcje.
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories
Tak wracając do tematu opłat za przejazd skan biletu uczciwych pasażerów za przejazd Zachodnia - Ożarów. 12 km, 2 osoby, czyli 2x8,80 zł + 6 zł (Zachodnia nie jest przyjazna w zakupie biletów w kasie) razem 23,60 zł (14,80 przy jednej osobie).
Gdyby teraz pokombinować, to na odcinek Zachodnia - Włochy skasować 20-minutowy za 3,40, a na resztę nabyć u kierownika bilet za 7,50 zł (bo już tylko 9 km). Wychodzi 10.90 zł - czyli 3,90 zł oszczędności. Ale przy dwóch osobach już niespecjalnie bo 2x(3,40+7,50)=21,80 zł, gdzie przy zakupie biletu KM w kasie wyjdzie tylko 17,60 zł.
W KM za 7,50 zł jedzie się kwadrans, w ZTM za 7 zł w obu strefach przez 90 minut. W przypadku prawa do ulgi 50% (w KM nie honorowanej) pociąg na krótkim odcinku wychodzi dość drogo.
Gdyby teraz pokombinować, to na odcinek Zachodnia - Włochy skasować 20-minutowy za 3,40, a na resztę nabyć u kierownika bilet za 7,50 zł (bo już tylko 9 km). Wychodzi 10.90 zł - czyli 3,90 zł oszczędności. Ale przy dwóch osobach już niespecjalnie bo 2x(3,40+7,50)=21,80 zł, gdzie przy zakupie biletu KM w kasie wyjdzie tylko 17,60 zł.
W KM za 7,50 zł jedzie się kwadrans, w ZTM za 7 zł w obu strefach przez 90 minut. W przypadku prawa do ulgi 50% (w KM nie honorowanej) pociąg na krótkim odcinku wychodzi dość drogo.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ale 20-minutowe nie obowiązują w KM za wyjątkiem KML z tego co pamiętam.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A, to przepraszam.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. ZTM za honorowanie swoich biletów płaci KM od kilometra bez względu na liczbę pasażerów. Pasażer, który skasuje bilet 20-minutowy nie przyniesie zysku
Generalnie pasażer z biletem ZTM jest stratą dla KM, bo jedzie na "cudzym", dużo tańszym bilecie.
Ale też w ogóle jedzie. Myślę że mało kto podjeżdżałby 2-3 przystanki za 7 zeta.
To jeszcze pytanie, czy ten pasażer na cudzym bilecie w ogóle pojechałby biało-zielonym pociągiem, gdyby nie było honorowania biletów WTP/ZTM, czy wybrałby alternatywny środek transportu? Jakoś prędzej mi do teorii, że ten pasażer prędzej zostałby w sieci WTP/ZTM np. jadąc 517 lub S1 z Ursusa do centrum niż kupując droższy bilet KM
Osobiście byłem świadkiem kupowania biletu Włochy -Centralna za 7.50 zł. Widać wolą wydać 3 zł więcej niż wlec się autobusem. Dla ludzi z WKM to już w ogóle żaden dylemat.
I nawet ten bilet do Ożarowa pokazuje że lepiej zapłacić za pociąg niż kombinować z 713.
I nawet ten bilet do Ożarowa pokazuje że lepiej zapłacić za pociąg niż kombinować z 713.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ale to, czy tych pasażerów będzie w pociągu 10 czy 100 to już im różnicę robić może.
- fik
- Naczelne Chamidło
Udało mi się jakiś czas temu wydobyć z KM informację, że nie mają zielonego pojęcia, ilu mają pasażerów ZTM na pokładzie, więc chyba jednak nie robi 

the only thing that closes quicker than our caskets be the factories
-
- Kontakt:
Co roku robione są badania marketingowe w formie ankiet bezpośrednich oraz obserwacji na podstawie których potem oblicza się wartość dopłaty do wspólnego biletu dla kolmazów. Ciężko powiedzieć na ile są dokładne, ale jakieś szacunki chyba istnieją.