Buspasy
Moderator: Wiliam
- tarantula01
- Kontakt:
Ale o który pas miałaby iść taka walka? O autobusowy?
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
- tarantula01
- Kontakt:
Na wnioski: MZA i mój odpowiedział Inżynier Ruchu:
http://radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2 ... 012_ir.jpg
http://radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2 ... 012_ir.jpg
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Poszerzanie miedzytorzd nie jest potrzebne tylko, jesli tor jazdy autobusow bedzie 'esowal', kierowcy beda precyzyjnie podjezdzac do przystankow, a same pojazdy i tak beda sie mijac na centymetry. Innymi slowy - jest potrzebne.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Jechałem dzisiaj rano Trasą Łazienkowską z Saskiej do Ronda Jazdy Polskiej i nie miło zostałem zaskoczony czasem przejazdu. 10 minut jechałem z przystanku Saska na most. Dlaczego? Wydaje mi się że wszystko przez nową organizację ruchu na wjeździe na most z Wału Miedzeszyńskiego (z południa). Usunięto betonowe bariery zwężające wjazd ze ślimaka, a znak stopu zastąpiono A-7. W efekcie osobówki wjeżdżają sznurkiem na przystanek, a potem jest dosyć nieudolna próba zjazdu z buspasa.
Ktoś jeszcze ma podobne obserwacje?
Zupełnie nie rozumiem idei tej zmiany, szczególnie że ślimak jak stał tak stoi, a 411 jeździ przez Brazylijską. Smutna taka zmiana na gorsze...
Ktoś jeszcze ma podobne obserwacje?
Zupełnie nie rozumiem idei tej zmiany, szczególnie że ślimak jak stał tak stoi, a 411 jeździ przez Brazylijską. Smutna taka zmiana na gorsze...

- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Jest dużo gorzej. A dodatkowo wjeżdżając w przystanek trzeba ustąpić pierwszeństwa wyjeżdżającym ze ślimaka, bo wcześniej jest linia ciągła, a jak się ją minie i zaczyna się w przystanek zjeżdżać, to już nie jest skrzyżowanie na którym ma się pierwszeństwo, tylko zmiana pasa ruchu. 523 łechtam od trzech miesięcy, dzisiaj po raz pierwszy miałem -10 przy Politechnice. Głównie przez odcinek Saska - Torwar. Zamiast wyciąć krzaki, żeby poprawić widoczność, ktoś postanowił być fajny i zmienił organizację ruchu, dzięki czemu teraz wszyscy mają gorzej. A najbardziej po dupie dostały autobusy, bo co mi po buspasie, skoro muszę się zatrzymać i czekać, aż ileś samochodów zdoła go opuścić? Wcześniej wyjeżdżały pojedynczo, więc trwało to sporo krócej.
[ Dodano: |5 Lis 2012|, 2012 16:37 ]
I jeszcze jedno, kwestia czysto techniczna: kto podpieprzył spore kawałki asfaltu na tym buspasie w kierunku Wiatracznej? Czekam aż któryś autobus między Torwarem a Saską stanie na rozpieprzone poduchy. A wtedy zarządca drogi będzie płacić odszkodowanie. Kilkunastocentymetrowej głębokości wyrwy koliste o średnicy około pół metra. Jeszcze w czwartek ich nie było. Gdzie właściwie się takie sprawy zgłasza?
I jeszcze jedno, kwestia czysto techniczna: kto podpieprzył spore kawałki asfaltu na tym buspasie w kierunku Wiatracznej? Czekam aż któryś autobus między Torwarem a Saską stanie na rozpieprzone poduchy. A wtedy zarządca drogi będzie płacić odszkodowanie. Kilkunastocentymetrowej głębokości wyrwy koliste o średnicy około pół metra. Jeszcze w czwartek ich nie było. Gdzie właściwie się takie sprawy zgłasza?
Może tu:Szeregowy_Równoległy pisze:Jest dużo gorzej. A dodatkowo wjeżdżając w przystanek trzeba ustąpić pierwszeństwa wyjeżdżającym ze ślimaka, bo wcześniej jest linia ciągła, a jak się ją minie i zaczyna się w przystanek zjeżdżać, to już nie jest skrzyżowanie na którym ma się pierwszeństwo, tylko zmiana pasa ruchu. 523 łechtam od trzech miesięcy, dzisiaj po raz pierwszy miałem -10 przy Politechnice. Głównie przez odcinek Saska - Torwar. Zamiast wyciąć krzaki, żeby poprawić widoczność, ktoś postanowił być fajny i zmienił organizację ruchu, dzięki czemu teraz wszyscy mają gorzej. A najbardziej po dupie dostały autobusy, bo co mi po buspasie, skoro muszę się zatrzymać i czekać, aż ileś samochodów zdoła go opuścić? Wcześniej wyjeżdżały pojedynczo, więc trwało to sporo krócej.
http://www.zdm.waw.pl/pogotowie-drogowe/
Mhm, jeśli objawem tego jest toczenie się przednim zderzakiem po ziemi, to A540 (najprawdopodobniej taki numer) przed 19 jechał Zieleniecką w takim stanie na Utratę (chyba).Szeregowy_Równoległy pisze:Czekam aż któryś autobus między Torwarem a Saską stanie na rozpieprzone poduchy. A wtedy zarządca drogi będzie płacić odszkodowanie.
ŁK
Zmiana bardzo dobra. A że niektórzy kierowcy się gubia to kwestia umiejętności, a nie zmiany. Jest wreszcie pas rozbiegowy. Tak samo jak po drugiej stronie mostu przy TOrwarze.Wiliam pisze:Jechałem dzisiaj rano Trasą Łazienkowską z Saskiej do Ronda Jazdy Polskiej i nie miło zostałem zaskoczony czasem przejazdu. 10 minut jechałem z przystanku Saska na most. Dlaczego? Wydaje mi się że wszystko przez nową organizację ruchu na wjeździe na most z Wału Miedzeszyńskiego (z południa). Usunięto betonowe bariery zwężające wjazd ze ślimaka, a znak stopu zastąpiono A-7. W efekcie osobówki wjeżdżają sznurkiem na przystanek, a potem jest dosyć nieudolna próba zjazdu z buspasa.
Jeżdżąc przed siódmą miałem zawsze korek mniej więcej od połowy odległości między mostem, a Paryską. Dziś wjechałem na ten ślimak z prędkością 50 km/h i bezboleśnie właczyłem się do ruchu.Wiliam pisze:Zupełnie nie rozumiem idei tej zmiany, szczególnie że ślimak jak stał tak stoi,
Po pierwsze samochody mają lepiej, po drugie wycięcie krzaków nic nie daje, bo bariery są wysokie, a autobus (a co gorsza mała i rozpędzona taksówka wyjeżdża zza szczytu (w sensie że jedzie pod górę nie po płaskim).Szeregowy_Równoległy pisze:Zamiast wyciąć krzaki, żeby poprawić widoczność, ktoś postanowił być fajny i zmienił organizację ruchu, dzięki czemu teraz wszyscy mają gorzej.
Tylko korek na dole był gigantyczny. A autobus jakoś sobie jednak radzi. Z resztą problem wynika nie tylko z tego ślimaka, ale i z następnej estakady i tam już nie masz na kogo zwalićSzeregowy_Równoległy pisze:A najbardziej po dupie dostały autobusy, bo co mi po buspasie, skoro muszę się zatrzymać i czekać, aż ileś samochodów zdoła go opuścić? Wcześniej wyjeżdżały pojedynczo, więc trwało to sporo krócej.
Straszne. Jak sobie to 187 minutkę postoi zamiast 10 min postojów ludzi na dole. Proponuję rozstrzelać tych z osobówek. A może zlikwidujemy ten buspas ?MichalJ pisze:No i teraz zamiast korka na Wale, w którym stały tylko osobówki, jest korek na Wisłostradzie, w którym stoi 187.
Może jednak wyjrzysz poza czubek własnego nosa ?
Nawet jakby zamknąć tą estakadę to autobusy będą stały z powodu następnej estakady dla wjeżdżających od Zwycięzców.
Korek samochodowy się przeniósł na most, więc gorzej mają także wszyscy jadący od Ostrobramskiej, w tym - jak opisano - autobusy. Wczoraj wjazd z Wisłostrady na Trasę trwał 6 minut, od wytyczenia buspasa tego korka nie było w ogóle. Może wyjrzysz poza czubek własnego nosa, wjeżdżający z Wału nie są najważniejsi na świecie.