Komunikacja miejska w Wawrze

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 21 kwie 2009, 23:15

Przypominam, że kiedyś 131 jeździło co 8 minut i 522 też co 8 minut. A nie zamiast...
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 kwie 2009, 23:19

Jak będzie tylu pasażerów, to i będzie tak często autobus. Mówisz o czasach, gdy jeszcze nie było 119, 168... Więcej linii, rzadziej jeżdżą, proste. A powinno być na odwrót.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 21 kwie 2009, 23:43

Mnie też zaciekawiło w którym miejscu linia 119 nadaje się do rozbioru, czy przy przeponie , czy może przy szyi?
A tak w ogóle co dalej z tym tematem, jeśli okaże się prawdą to co w temacie Autobusy dla Warszawy...., jakiś taki załamkowy mam dzisiaj nastrój.? :-k :neutral:

[ Dodano: |21 Kwi 2009|, 2009 23:45 ]
Bastian pisze:PS Fakt powołania się na jazdę linią 119 z Radości nieco mnie zaskakuje
Pewnie jak zwykle kolega użył przenośni i pewnie po drodze jest jeszcze 521 albo kolej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 kwie 2009, 23:55

Krzysiek_S pisze:A tak w ogóle co dalej z tym tematem, jeśli okaże się prawdą to co w temacie Autobusy dla Warszawy...., jakiś taki załamkowy mam dzisiaj nastrój.? :-k :neutral:
Opóźni się, mam nadzieję, że tylko tyle. W każdym razie prace trwają...
Krzysiek_S pisze:Pewnie jak zwykle kolega użył przenośni i pewnie po drodze jest jeszcze 521 albo kolej.
No, w to, że w drodze na pl. Konstytucji przesiada się z kolei lub 521 do... 119, to ja tym bardziej nie uwierzę :shock: (-( 8-(
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 22 kwie 2009, 0:25

119 jest dziwne...
O ile "z miasta" zdecydowana większość osób wysiada między Chełmską (ZP Dolna), a Witosa (tutaj większość ludzi "z miasta" wysiada i sporo "do Wawra" wsiada) , o tyle "do miasta" autobus przyjeżdża całkiem nieźle zapełniony ludźmi z Wawra i zbiera jeszcze pasażerów z Mokotowa.
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 22 kwie 2009, 0:27

Bastian pisze:Opóźni się, mam nadzieję, że tylko tyle. W każdym razie prace trwają...
Opóźni to ja wiem , gorzej jakby w ogóle wszystko przepadło, dlatego mnie trochę uspokoiłeś powyższymi słowami. W końcu wystawiłem się na opinie publiczną w celu wprowadzenia tej reformy, przekonałem kilka osób do potrzeby reformy, więc jak nic nie będzie z tego, to moją wiarygodność będę mógł sobie wsadzić... :-"
Prawdą jest też że nie ja wymyśliłem cały projekt, może jakaś cząstka jest moja, już nawet nie wiem, ale ja ryzykuje sporo biorąc to na siebie , zarazem poświęcając przez ostatnie 2 miesiące sporo wolnego czasu, żeby doprowadzić to do etapu prac...
Więc myślę że mam prawo się niepokoić, jak płyną takie sygnały jak np. Glonojada. ;-)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 kwie 2009, 0:49

Glonojad nieraz wie więcej, niż ja... Oby tym razem nie miał racji ;)

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 22 kwie 2009, 19:30

Bastian pisze:Nno tak, 119 nadjeżdża z trzustki
Bastian, Złośliwa cholera, gastroenterolog.
Bastian pisze:PS Fakt powołania się na jazdę linią 119 z Radości nieco mnie zaskakuje
Jeśli chcesz, mogę pisać, że czynię to z czystego entuzjazmu :P Jeżdżę stamtąd w relacji sprawy rodzinne - sprawy zawodowe, a to, że jesteś zdziwiony tym bardziej wzmacnia moje obiekcje, jeśli do PKP ANIN linia ma jakieś wymiany na skalę jednak czysto lokalną.

Konkrety? Po kilkunastu jazdach, o różnych porach, częściej jednak po południu niż rano zawsze ta(ka: D) sama sytuacja. Linia do BOBROWIECKIEJ, czyli na wysokości dwudziestego siódmego przystanku, poczynając od Międzylesia wykazuje niewysokie zapełnienie po czym przy rzeczonej następuje wejście liczby pasażerów sumarycznie przewyższające ich dotychczasową ilość! Na ZAKRZEWSKIEJ kolejna tura chętnych, DOLNA różnie, wszak tam już oferta jest bogata, zatem wskaźnik wymian może być się zmieniać.

Wczoraj spodziewając się tego samego, kursem 15:38 z PKP ANIN, postanowiłem, że tym razem z ciekawości policzę, jak duże są te dysproporocje. Szusując Lucerny i Traktem, niezmiennie bardzo niewielka liczba wsiadających, gdy już zbliżaliśmy się do BOBROWIECKIEJ na pokładzie 19 osób. Z daleka widać TŁUM. Wstaję, liczę ile wsiadło i wgniotło mnie w siedzenie - 33 homines sapientes! (wtedy pomyślałem jednak "o, kurwa", żeby nie było, że znów inteligencki sztafaż i autopromocja, drogi Bastianie ;)) Zakrzewska 12, na Dolnej nieco mniej.

Zakładając sobie czysto teoretycznie, że nikt już potem nie wysiadł, a liczba pasażerów w stronę drugiego krańca rosła, 2 przystanki przyniosły solówce 45% napełnienia z 64 ogółem. Marnotrawstwo, jak to mam inaczej nazwać (?), Mokotów tym jeździ, jasne, ale co ta linia robi w Wawrze Bóg jeden wie 8-( Wiem, że w Międzylesiu jest konkurencja, do diabła, ale rolą 119 nie jest obsługa Międzylesia przecież a właśnie Lucerny np. Do podziału, co miałem innego pomyśleć? I po co z Lucerny linia do samego Centrum, Chryste Panie (a może zbyt długa trasa przez Mokotów jest winna? Z tym że na bezrybiu i rak ryba, więc raczej nie zamierzam się, skłaniać ku tej opcji)? :shock:

Poukładałem swoje sprawy tak, żeby zdążyć na popołodniowo-wieczorne powroty, bo byłoby, że przeciwpotoki liczę. Proceder oczywiście się powtórzył, z tym że w mniejszej skali, bo i pasażerów było mniej. Przesiadłem się do 525 już w Wawrze i pognałem do domu.

W związku z czym pytanie: jaka jest racja utrzymywania w stołecznym systemie komunikacyjnym linii o tak drastycznie odcinkowo zmiennym zapełnieniu jak 119?
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 kwie 2009, 19:33

Emdegger pisze:Jeżdżę stamtąd w relacji sprawy rodzinne - sprawy zawodowe, a to, że jesteś zdziwiony tym bardziej wzmacnia moje obiekcje, jeśli do PKP RADOŚĆ linia ma jakieś wymiany na skalę jednak czysto lokalną.
Moje zaskoczenie wzrasta. Jakież to wymiany do PKP RADOŚĆ może mieć linia 119, skoro tam nie jeździ? :bredzisz: :D

[ Dodano: Sro 22 Kwi, 2009 19:36 ]
Emdegger pisze:ale rolą 119 nie jest obsługa Międzylesia przecież a właśnie Lucerny np. Do podziału, co miałem innego pomyśleć? I po co z Lucerny linia do samego Centrum
Otóż to. To nie powinno być rolą tej linii i powinna stamtąd wylecieć. A jak chcę ją skasować, to się burzysz :P

Bobrowiecka powinna mieć odrębną obsługę. Problem z tym, że tam nie ma gdzie czegokolwiek zakrańcować...
Emdegger pisze:W związku z czym pytanie: jaka jest racja utrzymywania w stołecznym systemie komunikacyjnym linii o tak drastycznie odcinkowo zmiennym zapełnieniu jak 119?
Żadna :]

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 22 kwie 2009, 19:42

Bastian pisze:No, w to, że w drodze na pl. Konstytucji przesiada się z kolei lub 521 do... 119, to ja tym bardziej nie uwierzę :shock: itp.
Nie, na Ostrobramskiej ani na Bródnie skąd najczęściej jeżdżę nie ma ani kolei, ani 521 :P Po wizycie w Wawrze mam do załatwienia sprawy na Mokotowie, czasem też na pl. Konstytucji i 119 jadę dlatego, że nie stoi w korkach (zresztą, pl. Unii zdaje się jest na Mokotowie, to i 521 mi nie pomoże), a PKP RADOŚĆ to przystanek, z którego chodzę pomagać pewnej kobiecie, b. pracownicy UW, z którą jestem zaprzyjaźniony i takie tam, badając przy okazji pewną pachnącą mi skandalem sprawę. I tela ;)
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 kwie 2009, 19:45

No dobra, ale czym jeździsz z tej Radości? 8-(

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 22 kwie 2009, 19:45

Bastian pisze: Bobrowiecka powinna mieć odrębną obsługę. Problem z tym, że tam nie ma gdzie czegokolwiek zakrańcować...
A ma jakąkolwiek obsługę :P ? Jeden przystanek z którego i tak już niedaleko do ZP Chełmska.
A co za problem np. 301 Bobrowiecka, Witosa, Idzikowskiego, Sobieskiego i np. postój na Beethovena na nieużywanej zatoczce?
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 22 kwie 2009, 19:45

Fuj, PKP Anin, co ja z tą Radością się zafiksowałem #-o , przepraszam za zamieszanie! Wyedytuję to, żeby było bardziej merytorycznie i wesoło...

[ Dodano: |22 Kwi 2009|, 2009 19:46 ]
Bastian pisze:No dobra, ale czym jeździsz z tej Radości? 8-(
Dobra, dobra :D, przepraszam, masz już wyjaśnienie.

[ Dodano: |22 Kwi 2009|, 2009 19:47 ]
Bastian pisze:A jak chcę ją skasować, to się burzysz :P 8-(
Zaraz, a kiedy ja protestowałem w sprawie 119 w Międzylesiu, bo tu się paranoja zaczyna robić? 8-(

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 22 kwie 2009, 19:53

Ale Emdegger to jest przeciw potok, w drugą stronę nie jest tak źle, ale zgadzam się linia jest do podziału. Dopiero od Bobrowieckiej jest potok z pracy i uczelni w kierunku centrum.
Podział na 115 na Lucerny i 119 na Zwoleńskiej chyba będzie najlepszy.

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 22 kwie 2009, 20:03

Krzysiek_S pisze:Ale Emdegger to jest przeciw potok
Ja doskonale wiem, co to jest :P, właśnie dlatego skusiłem się jeszcze raz na podróż tego samego dnia... Ale niekiedy i przeciwpotoki są symptomatyczne i decydują o ostatecznym kształcie linii. 525 na Łazienkowskim ma olbrzymi przeciwpotok z Centrala, Patelni, PLK i MP i to właśnie dlatego w innym temacie łajałem jednego userów, który nie miał na ten temat zielonego pojęcia, ogólnie zaś nic do powiedzenia poza tym, że nie można jeździć po lesie (z czym mogę się właściwie zgodzić :-k ). Ci ludzie dojeżdżają po prostu do miejsc pracy, kto powiedział, że tylko św. Metro (-(

A na 408 tyci przeciwpotoczek, oj tyci... Zresztą potok czy przeciw to 2 przystanki napędzające odcinkowo prawie połowę podaży na ich niemal 30 razem to patologia komunikacyjna.

Zablokowany