Flixbus (d. PolskiBus)
Moderator: JacekM
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A dla mnie jest to absolutnie logiczne.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Solaris U10
Wolfchen pisze:No niestety, tak właśnie będzie. Oby tylko po oddaniu POW nie przenieśli wszystkiego oprócz Lublina na Młociny...
Glonojad pisze:A dla mnie jest to absolutnie logiczne.
- fik
- Naczelne Chamidło
Bo do tej pory z sensem było wieźć kogoś z Gdyni przez centrum miasta i nie pozwolić mu wysiąść na przykład na Wisłostradzie w pobliżu któregoś z mostów.MZ pisze:Bez sensu byłoby bowiem wieźć kogoś z Lublina przez centrum miasta i nie pozwolić mu wysiąść na przykład na Wisłostradzie w pobliżu któregoś z mostów.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
-
best_seler
Akurat na linii do Zakopanego IC ma jedną zasadniczą przewagę: nie stoi w korkach na Zakopiance. Wystarczy zajrzeć na profil PB na Facebooku, żeby zobaczyć, jak często pojawiają się wpisy o opóźnieniu kursów z Zakopanego. A z Zakopanego są do Warszawy TLK jadące około 7 godzin, więc nawet nieco krócej niż PB rozkładowo.Piottr pisze:Moim zdaniem to najbardziej uderzy w PKP Intercity i Szwagropol...
Pociąg z Wwy do Zakopanego jedzie od 9:28 (nocny) do 6:30 (IC Tatry). Autobus 7:20.
Pociąg kosztuje od 67 do 132 zł, autobus od 25 do 55 zł.
Pociąg z Warszawy jedzie raz tak, raz siak, raz kursuje, raz nie. Autobus jeździ codziennie o tych samych porach.
Która oferta jest lepsza, tańsza i stabilniejsza, pasażerowie zadecydują. Nogami.
A ja bym powiedział, że możliwości przewozowe. Stu pasażerów przy tych potokach to pomijalna wartość - akurat tyle, żeby w szczytach zebrać pasażerów z korytarzy.best_seler pisze:Akurat na linii do Zakopanego IC ma jedną zasadniczą przewagę: nie stoi w korkach na Zakopiance.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Autobus stoi w korkach, ale ma jedną znaczącą przewagę nad pociągiem:best_seler pisze:Akurat na linii do Zakopanego IC ma jedną zasadniczą przewagę: nie stoi w korkach na Zakopiance.[...]A z Zakopanego są do Warszawy TLK jadące około 7 godzin, więc nawet nieco krócej niż PB rozkładowo.
jeździ tak samo, zawsze , czy to piatek, czy światek, czy powódź i trzęsienie ziemi.
Stabilność i jednoznaczność oferty przewozowej PB bije na głowę wszystkich innych przewoźników, czy to autobusowych (przy każdm kursie w rozkładzie minimum trzy literki, które oznaczają kiedy nie kursuje), czy kolejowych (siedem wersji rozkładu tego samego pociągu w ciągu roku)...
No właśnie niekoniecznie.Piottr pisze:jeździ tak samo, zawsze , czy to piatek, czy światek, czy powódź i trzęsienie ziemi.
Stabilność i jednoznaczność oferty przewozowej PB bije na głowę wszystkich innych przewoźników, czy to autobusowych
Ja mam takie przypadki czasem, że w ciągu godziny dwóch się pakuję i jadę np do Wrocławia czy Gdańska. Popatrzmy na ten Gdańsk, bo częściej jakoś mi się to ostatnio trafiało (zakładam transport zbiorowy, bo jak jadę w 2-3 osoby to często biorę samochód).
Godzina 12:00 - jadę, pilna potrzeba, do domu po ciuchy, o 13 mogę wyjeżdżać z domu, czyli 13:30 szukam połączenia jak najszybszego. Patrzę na rozkład PB i co widzę?
Wyprzedane. Na 13:30 na Młociny się nie wyrobię.
Kolejne moje ulubione kierunki: Poznań, Katowice - nie ma szans na dziś. Wypad do znajomych do Krakowa zaplanowany dziś - nie ma szans...
Z resztą to dotyczy wszystkich busowców. Brak miejsc - brak jazdy. A w pociąg wsiądę nawet jak mi napiszą na miejscówce, że brak miejsc siedzących... Dla mnie to zaleta na przykład, ja muszę się przemieszczać spontanicznie, decyzja i jazda, bo tak się czasem zdarza. Planowanie miesiąc do przodu mnie nie dotyczy, jeszcze nigdy się nie sprawdziło
- R-9 Chełmska
PB też sporo kursów ucina na Święta, sylwestra, itd. - tak więc jest to podobna sytuacja, jak z literkami w PKS.Piottr pisze:
Stabilność i jednoznaczność oferty przewozowej PB bije na głowę wszystkich innych przewoźników, czy to autobusowych (przy każdm kursie w rozkładzie minimum trzy literki, które oznaczają kiedy nie kursuje)
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
I nigdy nie pojedzie.Wolfchen pisze:Z Gdyni PB nigdy nie jeździł
Bo mu przepisy zabraniaja.
Wedlug ostatniej nowelizacji autobus ekspresowy, gdzie nie obowiazuja ulgi ustawowe moze zatrzymywac sie po drodze wylacznie w miescie wojewodzkim. W zadnym innym, niezaleznie od jego wielkosci stanac nie moze.