Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 sty 2010, 21:56

Pingwin pisze: 13N czasem sporadycznie wypuszczane na 35 maja lepsza frekwencje jak PESA i czym to wyjaśnić ??
Ale już 105N* na tym 35 świeci pustkami, jak to wyjaśnić? A 33 na trzynastkach przez plac Narutowicza przejeżdżało z pięcioma pasażerami na pokładzie (tj. obu pokładach).

Obserwacja nie dość że wątpliwej jakości (z uwagi na wielkość próbki), to jeszcze porównania pomiędzy liniami są pomysłem absurdalnym. Abstrachując od faktu, że 35 jest najpustszą z linii na Okęcie i tyle.

[ Dodano: |13 Sty 2010|, 2010 21:57 ]
JKTpl pisze:
Glonojad pisze:Dopóki ZTM będzie marnował kilometry na jakieś gówienka w rodzaju 5
=;, tyle powiem. Z pasażerskiego punktu widzenia nie uznaję piątki za gówienko.
Jest gówienkiem z każdego punktu widzenia, Ty to jeszcze nie ogół pasażerów.

[ Dodano: |13 Sty 2010|, 2010 22:01 ]
fik pisze:
Pingwin pisze:13N czasem sporadycznie wypuszczane na 35 maja lepsza frekwencje jak PESA i czym to wyjaśnić ??
Niedopodażą na ciągu Filtrowa-Nowowiejska w DP.
Tyle że na al. Krakowskiej 35 jest najpustsze z kompletu. No chyba, że się 13N trafi, wtedy mieszkańcy pranie rzucają, obiad olewają i tłumnie biegną na peron zająć miejsce w zabytku.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 13 sty 2010, 23:03

MeWa pisze:
piotram pisze:zawsze możesz pojechać sobie hipernowoczesnym Solarisem, z niekoniecznie wygodnymi siedzeniami, uchwytami walącymi po głowie i brakiem miejsc stojących
no i co z tego? Argumentem za utrzymaniem ma być, że ktoś ma gorzej?
Nie, z innej strony, że nie ma wcale lepiej. A jak to było, "skoro nie widac różnicy to po co przepłacać" ;)
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 13 sty 2010, 23:05

piotram pisze:A jak to było, "skoro nie widac różnicy to po co przepłacać"
Wychodząc z takiego założenia, to nadal powinniśmy jeździć ogórkami z korniszonem na haku (niektórzy byliby w siódmym niebie) :P

Dobra, koniec licytacji, i tak prawda jest taka, że 13N to jest dobre, ale jako zabytek, a nie w linii. ;)
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 13 sty 2010, 23:20

piotram pisze: Jakby na "13" zostały zmodernizowane 13N, to nikomu by nie wadziły, przecież wszelkie normy spełniają.
Jakie normy? Hałasu wewnątrz przedziału pasażerskiego (przekładnia, przetwornica, nagrzewnice)? Hałasu na zewnątrz (przekładnia, przetwornice)? Wygody dla pasażera przeciętnego wzrostu (siedzenia po stronie prawej, widoczność na zewnątrz dla pasażera stojącego)? Wygody dla pasażera wzrostu ponadprzeciętnego (pozostałe siedzenia, poręcze sufitowe, poręcze przyokienne w większości zmodernizowanych składów, widoczność na zewnątrz dla pasażera stojącego)? Wygody dla ludzi starszych (wysoka podłoga)? Szybkości wymiany pasażerskiej (wąskie otwory drzwiowe, zimą zawężane w wyniku przemarzania maszyn)?

[ Dodano: |13 Sty 2010|, 2010 23:26 ]
Pingwin pisze: Co jak co ale 13N jest bardziej wytrzymała w wypadku zderzenia niż 105Na
Teoretycznie by się tak wydawało, ale przykłady 431 vs 2018, 483 vs 1099 (!), 1278 vs 549 czy niedawne 1446 vs 805 i 638 tego raczej nie potwiedzają...

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 13 sty 2010, 23:48

mkm101 pisze:
piotram pisze: Jakby na "13" zostały zmodernizowane 13N, to nikomu by nie wadziły, przecież wszelkie normy spełniają.
Jakie normy? Hałasu wewnątrz przedziału pasażerskiego (przekładnia, przetwornica, nagrzewnice)? Hałasu na zewnątrz (przekładnia, przetwornice)? Wygody dla pasażera przeciętnego wzrostu (siedzenia po stronie prawej, widoczność na zewnątrz dla pasażera stojącego)? Wygody dla pasażera wzrostu ponadprzeciętnego (pozostałe siedzenia, poręcze sufitowe, poręcze przyokienne w większości zmodernizowanych składów, widoczność na zewnątrz dla pasażera stojącego)? Wygody dla ludzi starszych (wysoka podłoga)? Szybkości wymiany pasażerskiej (wąskie otwory drzwiowe, zimą zawężane w wyniku przemarzania maszyn)?
Dobra, ale to wiemy my. Ile przeciętnych pasażerów się na takie rzeczy skarży? Pewnie większość z nich i tak nie rozpoznaje jakim wagonem jedzie. A jedni mówią, że im się lepiej jedzie starszym, a inni nowszym.

mkm101 pisze:
Pingwin pisze: Co jak co ale 13N jest bardziej wytrzymała w wypadku zderzenia niż 105Na
Teoretycznie by się tak wydawało, ale przykłady 431 vs 2018, 483 vs 1099 (!), 1278 vs 549 czy niedawne 1446 vs 805 i 638 tego raczej nie potwiedzają...
To niestety efekt nierównej wysokości podłogi w różnych typach wagonów. Ale już przy zderzeniach dwóch stopiątek jest nieco gorzej: 1320, 1339, 1019, 1134, 1212 już nie mówiąc o dawnym pedecie.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 14 sty 2010, 0:05

piotram pisze:
mkm101 pisze: Jakie normy? (...)
Dobra, ale to wiemy my. Ile przeciętnych pasażerów się na takie rzeczy skarży?
A ilu ma się szansę skarżyć (bardziej publicznie) skoro na takie fora jak wawkom nie zaglądają? Wystarczy zresztą poczytać komentarze pod wszelkimi dostępnymi w internecie artykułami na temat tramwajów (zwł - zakupów nowych tramwajów)
piotram pisze:Pewnie większość z nich i tak nie rozpoznaje jakim wagonem jedzie.
Przeciętnemu pasażerowi jest obojętne jakim typem tramwaju jedzie. Jemu zależy by podczas jazdy było mu wygodnie. A tu 13N przegrywa.
piotram pisze:
mkm101 pisze: Teoretycznie by się tak wydawało, ale przykłady 431 vs 2018, 483 vs 1099 (!), 1278 vs 549 czy niedawne 1446 vs 805 i 638 tego raczej nie potwiedzają...
To niestety efekt nierównej wysokości podłogi w różnych typach wagonów.
Nie we wszystkich powyższych przykładach. 549 był trafiony ze skosa, a 805 oberwał od 638 (trafionego przez stopiątkę - można więc założyć że siła uderzenia 638>805 była mniejsza od siły uderzenia 1446>638).
piotram pisze:Ale już przy zderzeniach dwóch stopiątek jest nieco gorzej.
Tyle że przedmówca porównywał 13N ze stopiątką, a Twoje przykłady nie pozwalają na taką ocenę.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 14 sty 2010, 12:57

piotram pisze:ę na takie rzeczy skarży? Pewnie większość z nich i tak nie rozpoznaje jakim wagonem jedzie. A jedni mówią, że im się lepiej jedzie starszym, a inni nowszym.
Jestem przeciętnym pasażerem tramwaju. Mam w głębokim poważaniu co to za model podjechał, z jakiej zajezdni i wszystko inne, oprócz tego żeby mnie dostarczył do celu w ludzkich warunkach. I w parówie tych ludzkich warunków nie mam, jak usiądę to nie mam gdzie nóg schować, jak stoję to walę głową w poręcz, jak mam pecha i pada deszcz to z powodu nieszczelnych okien jestem mniej lub bardziej mokry, a zimą jest zimno jak cholera, bo to zabytek który powinien być eksponowany w muzeach a nie przeznaczany do wożenia ludzi.
A co do hałasu: mam okna od ulicy na Andersa, kurwica mnie trafia jak włączę telewizor, w cieplejsze dni uchylę okno i nie słyszę o czym telewizor do mnie mówi, bo właśnie przejechała rozpędzona parówa hamująca przed Muranowską.
Przeciętny pasażer być może nie rozróżnia wagonów według modeli, lat produkcji czy innych detali, ale zauważa czy jest mu wygodnie, czy jest ciepło i czy słyszy własne myśli czy też nie.

Podaj mi proszę chociaż jeden powód, dla którego przeciętnemu pasażerowi mogłoby się lepiej jechać parówą niż czymś nowszym.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 14 sty 2010, 13:47

Szeregowy_Równoległy pisze:nie słyszę o czym telewizor do mnie mówi
I dobrze, tam tylko kłamią (-X :D
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 14 sty 2010, 16:07

Szeregowy_Równoległy pisze: I w parówie tych ludzkich warunków nie mam, jak usiądę to nie mam gdzie nóg schować, jak stoję to walę głową w poręcz, jak mam pecha i pada deszcz to z powodu nieszczelnych okien jestem mniej lub bardziej mokry, a zimą jest zimno jak cholera, bo to zabytek który powinien być eksponowany w muzeach a nie przeznaczany do wożenia ludzi.
W stopiątce z prawej strony na pewno te nogi schowasz, jak jesteś wysoki to w poręcz i maszynę drzwiową nigdy się nie walniesz, a woda przez okna nie leci i nie pływa po uszczelkach oraz po otwarciu wszystkich drzwi ciepło magicznie nie ucieka :D
Szeregowy_Równoległy pisze: Podaj mi proszę chociaż jeden powód, dla którego przeciętnemu pasażerowi mogłoby się lepiej jechać parówą niż czymś nowszym.
Jest więcej miejsca niż w 116N i 120N? Są miękkie siedzenia? Niższe osoby mają łatwiejszy dostęp do poręczy? Mniej wieje po otwarciu drzwi? W lecie słońce mniej "daje" i jest lepsza wentylacja?
W Pesie tez jest głośno za sprawą przekładni i klimy, ale jakoś nikt nie odważy się skrytykować, bo jest "nowocześniejsza"...

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 14 sty 2010, 16:29

piotram pisze:W stopiątce z prawej strony na pewno te nogi schowasz, jak jesteś wysoki to w poręcz i maszynę drzwiową nigdy się nie walniesz, a woda przez okna nie leci i nie pływa po uszczelkach oraz po otwarciu wszystkich drzwi ciepło magicznie nie ucieka
Ty czytasz to, co piszesz? :shock:
piotram pisze:Jest więcej miejsca niż w 116N i 120N?
Wątpliwe.
piotram pisze:Są miękkie siedzenia?
Na których nie da się usiąść.
piotram pisze:Niższe osoby mają łatwiejszy dostęp do poręczy?
Za to osoby o wzroście powyżej 175 cm walą głową o poręcze.
piotram pisze:Mniej wieje po otwarciu drzwi?
Z prostego powodu - są węższe.
piotram pisze:W lecie słońce mniej "daje" i jest lepsza wentylacja?
Za to stojąc nie widzisz, gdzie jesteś... Co do wentylacji, to nie chce mi się nawet komentować...
piotram pisze:W Pesie tez jest głośno za sprawą przekładni i klimy, ale jakoś nikt nie odważy się skrytykować, bo jest "nowocześniejsza"...
Pesa przy przyśpieszaniu i hamowaniu nie skrzypi jak źle naoliwiona maszyna do szycia z XIX wieku...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Adam G.

Post autor: Adam G. » 14 sty 2010, 16:53

piotram pisze:W stopiątce z prawej strony na pewno te nogi schowasz,
owszem.
piotram pisze:jak jesteś wysoki to w poręcz i maszynę drzwiową nigdy się nie walniesz,
jak masz dwa metry wzrostu, to we wszystko walniesz.
piotram pisze:Jest więcej miejsca niż w 116N i 120N?
:shock:
piotram pisze:Są miękkie siedzenia?
bo nowe tramwaje to ich nie mają?
piotram pisze:Niższe osoby mają łatwiejszy dostęp do poręczy?
mam niecałe 180cm wzrostu i niepokoi mnie łatwy dostęp do poręczy... głową!
piotram pisze:Mniej wieje po otwarciu drzwi?
SUPER! Ten drobny luksus wynagradzany jest wichurą podczas jazdy ](*,)
piotram pisze:W lecie słońce mniej "daje"
trudno żeby dawało, jeśli stojąc masz głowę wyżej niż okna ](*,)
piotram pisze:i jest lepsza wentylacja?
no jasne, bo nowe tramwaje to wcale nie mają klimy.
piotram pisze:W Pesie tez jest głośno za sprawą przekładni i klimy
jest nieco za głośno, jak na nowoczesny tramwaj, lecz z pewnością dużo ciszej niż w 13N. Nie mówiąc już o wydzielaniu hałasu na zewnątrz.

Skończ już pisanie tych bzdur, bo większych dawno tu nie czytałem :D
noidea

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 14 sty 2010, 17:22

piotram pisze:W Pesie tez jest głośno za sprawą przekładni i klimy, ale jakoś nikt nie odważy się skrytykować, bo jest "nowocześniejsza"...
W porównaniu z 13N to wagony 120N są bezgłośne.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

TLG

Post autor: TLG » 14 sty 2010, 17:45

Proponuję wstrzymać dalszą dyskusję z Piotramem. To nie ma sensu, gdyż Piotram żyje sentymentem do 13N i wygląda na to, że chciałby, żebyśmy 13N jeździli na wieki wieków amen. Tak jak pewien motorowy z "Żoliborza", który postanowił, że nie pojedzie żadnym innym tramwajem niż 13N. Ich zbójeckie prawo, nie przekonacie wszystkich do zmian.
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 14 sty 2010, 17:58

Gdzieś napisałem, że chcę zamiast 186 tramwajów 120Na, 372 wagony 13N? Ja się tylko pytam, czy ktoś jest w stanie wskazac sensowny argument, żeby na takiej dajmy na to "13" jeździło sobie kilka wyremontowanych i dobrze utrzymanych składów 13N, jako "ukłon" dla historii (oczywiscie ktoś zaraz wyskoczy, ze miejsce dla historii jest w muzeum). Jak ktoś mi mówi, że taki a taki tramwaj jest bezszelestny, a jest to bzdura, to piszę mu że jest to bzdura.

bartoni722

Post autor: bartoni722 » 14 sty 2010, 18:03

Ale czemu chcesz to dać na 13?
I już nie stały pasażer świetnej linii 527. :(

ODPOWIEDZ