Spoko, chciałem tylko doprecyzować specjalnie dla poszukującego Matrixamichj pisze:Te zespoły też znam (z piosenkami), ale nie wiedziałem że to NR.

Moderator: Szeregowy_Równoległy
Spoko, chciałem tylko doprecyzować specjalnie dla poszukującego Matrixamichj pisze:Te zespoły też znam (z piosenkami), ale nie wiedziałem że to NR.
Widocznie niektóre jakieś kawałki NR-owe wydały, a inne nie.MichalJ pisze:To jeszcze niech mi ktoś wyjaśni, dlaczego niektóre zespoły grające synthpop zaliczacie do new romantic, a inne nie.
NR muzycznie nie do końca jest zbieżny z synthpopem - często inne jest prowadzenie perkusji (niekoniecznie czysto automatycznej), jest sporo gitar (na ogół na pogłosie) czy partie dęciaków. Na ogół inny jest też klimat kawałków - bardziej stonowany, melancholijny, a jeśli szybszy, to zarazem nieco mroczny lub po prostu molowy. Tekstowo też jest raczej mało optymistycznie - melancholia, poczucie straty, deziluzja wobec miłości czy społeczeństwa, często łączone z ironią i sarkazmem. W synthpopie tematyka raczej dowolna.MichalJ pisze:To jeszcze niech mi ktoś wyjaśni, dlaczego niektóre zespoły grające synthpop zaliczacie do new romantic, a inne nie.
No właśnie ja też nie wiem, dla mnie to synthpop. Tak samo z ABC - niekiedy też mówi się o nich jako o new romantic, kiedy ja ani tekstowo, ani muzycznie ich nie widzę - to po prostu zwykły pop.Matrix2441 pisze:Choć dlaczego Alphaville niektórzy zaliczają do new romantic, to nie wiem. Znam całkiem nieźle ich dyskografię i żeby to było new romantic...
No CC Catch określić jako przedstawicielkę New Romantic, to już mocno nierozsądne...michj pisze:Podobnie CC Catch - według niektórych NR, ale w rzeczywistości disco
Żarciki, żarcikimichj pisze:Podobnie CC Catch - według niektórych NR, ale w rzeczywistości disco
Rany, dzięki za zwrócenie uwagi, chciałem napisać Fancy. Falco oczywiście ma się do CC Catch czy Modern Talking nijak, ale czy kawałki w rodzaju 'Vienna Calling' nie były stworzone z myślą o parkietach?:)Bastian pisze:Falco jako taneczny pop?!