Wycofają wysłużone NG 313.Łukasz pisze:A które będą wycofywać? U15?
Bo U18 serii 81xx chyba nie wymagają jeszcze tego... Chyba że MANy 33xx - ale one też jakoś żyją.
Autobusy dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje
- MilosnikKomunikacji
- Kontakt:
Jest już niecała setka NG313, tymczasem na dniach przychodzi dostawa 60 U18, a te kolejne 60 dają w sumie 120 nowych przegubów. Tak więc pod palnik pójdą też chyba U15, chwalone ostatnio na Omnibusie za trwałość. Według mnie zamiast tylu nowych przegubów, przydałyby się nowe solówki, których praktycznie wszędzie brakuje. Poza tym 20 U12 z tegorocznej dostawy nie zastąpi wszystkich starych gniotów, których jest dobrze ponad 30.MilosnikKomunikacji pisze:Wycofają wysłużone NG 313.Łukasz pisze:A które będą wycofywać? U15?
Bo U18 serii 81xx chyba nie wymagają jeszcze tego... Chyba że MANy 33xx - ale one też jakoś żyją.
Po co spieszyć, przecież do końca życia mamy na to czas.
A bierzesz pod uwagę że warto by podnieść udział przegubów w planie a nie tylko wymieniać tabor 1:1?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Można brać to pod uwagę, ale w tekście jest o zastępowaniu.
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
ŁK
Nie, nie biorę, bo nic nie wiem o takich planach. Ale chętnie się dowiem.pawcio pisze:A bierzesz pod uwagę że warto by podnieść udział przegubów w planie a nie tylko wymieniać tabor 1:1?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Podnoszenie planu przegubów wydaje mi się raczej bez sensu w kontekście rozwoju sieci szynowej ORAZ dążenia do utrzymania linii autobusowych wzdłuż nich...pawcio pisze:A bierzesz pod uwagę że warto by podnieść udział przegubów w planie a nie tylko wymieniać tabor 1:1?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
A może jednak dalibyśmy radę zejść ze standardu 180 osób na kurs do 100 bez zmieniania pojemności taboru?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
To należy osiągać zwiększaniem częstotliwości kosztem linii nadmiernie dublujących szynę - zresztą na odzysk taboru wielkopojemnego też jest to pomysł, sądzę że takie 184 na solówkach obecnie dałaby radę.
Poza tym w 180 osób w autobusie nie wierzę, nawet Brzeziński ocenia przeguba na 150.
Poza tym w 180 osób w autobusie nie wierzę, nawet Brzeziński ocenia przeguba na 150.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
No to mamy kolejne 60 U18, o czym informuje MZA na swojej stronie.Glonojad pisze:To należy osiągać zwiększaniem częstotliwości kosztem linii nadmiernie dublujących szynę - zresztą na odzysk taboru wielkopojemnego też jest to pomysł, sądzę że takie 184 na solówkach obecnie dałaby radę.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Poki stawka MZA jest taka sama dla przeguba i solowki, poty ztm nie oplaca sie brac mza'owskich solowek, tylko je rzucac na przetargi.
42 miejsca siedzące, coś ponad 120 miejsc stojących. Zakładam, że stojące zostały obliczone bez tych żółtych pół, więc dolicz ludzi, którzy stoją na żółtych polach, więc...?Glonojad pisze:Poza tym w 180 osób w autobusie nie wierzę, nawet Brzeziński ocenia przeguba na 150.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Więc nikt mnie nie przekona, że autobus o długości 18 m i szerokości 2,55, przy wcale niemałej powierzchni wyłączonej pod koła, wierzę, kabinę etc., ma pojemność zbliżoną do tramwaju o długości 30 m i szerokości 2,35 m. Po prostu 46 nie jest bliskie 70.
To "120 stojących" to jest prawdopodobnie nośność, czyli ile osób może wsiąść do autobusu i na krytycznych osiach nie przekroczy 115kN. Dowód pośredni - czteroosiowe Citaro, przy długości raptem 1,5 m większej niż standardowy przegub, ma deklarowaną pojemność 20 osób większą niż tenże. Tymczasem w typowym zagospodarowaniu dochodzą 2x4 fotele i wąski korytarzyk w środku - mam rozumieć, że tam 12 osób wejdzie?!
Producenci autobusów wałują pojemnością i tyle.
To "120 stojących" to jest prawdopodobnie nośność, czyli ile osób może wsiąść do autobusu i na krytycznych osiach nie przekroczy 115kN. Dowód pośredni - czteroosiowe Citaro, przy długości raptem 1,5 m większej niż standardowy przegub, ma deklarowaną pojemność 20 osób większą niż tenże. Tymczasem w typowym zagospodarowaniu dochodzą 2x4 fotele i wąski korytarzyk w środku - mam rozumieć, że tam 12 osób wejdzie?!
Producenci autobusów wałują pojemnością i tyle.
Niestety to tylko plotka nowe leasingowane SU18 zastąpią leasingowe Many, które MZA nie odkupuje. W dalekosiężnych planach w 2017 na stanie MZA mają być tylko 3 szt. Man’ów 3382 – 3384.Frencher pisze:Gdzieś czytałem, że MZA jednak zdecydowało się wykupić MAN-y. Nie wiem ile w tym prawdy, może to tylko plotka.kocur pisze:A to nie jest tak, że leasing MANów 34xx się kończy i trzeba je czymś zastąpić?
Nie wierzę.Glonojad pisze:Więc nikt mnie nie przekona, że autobus o długości 18 m i szerokości 2,55, przy wcale niemałej powierzchni wyłączonej pod koła, wierzę,
-
marco_wawa
Ale MAN-ów serii #34xx jest więcej niż 60 sztuk... Czym pokryją różnicę? A poza tym, skąd pewność, że MAN-y nie zostaną wykupione? (chociaż osobiście bym się z tego faktu cieszył, bo należy popierać rodzimy przemysł).Abacab pisze:Niestety to tylko plotka nowe leasingowane SU18 zastąpią leasingowe Many, które MZA nie odkupuje. W dalekosiężnych planach w 2017 na stanie MZA mają być tylko 3 szt. Man’ów 3382 – 3384.Frencher pisze:Gdzieś czytałem, że MZA jednak zdecydowało się wykupić MAN-y. Nie wiem ile w tym prawdy, może to tylko plotka.