Podstawowym celem komunikacji jest przewoz osob w mozliwie komfortowych warunkach, a nie uklony wobec "wariatow" kochajacych ulubiony tramwaj czy autobus. A taki uklon kosztuje bardzo duzo kilka wyremontowanych i dobrze utrzymanych skladow kosztowaloby TW jakies dodatkowe wydatki, osoby starzsze i inne z problemami z chodzeniem meki przy wejsciu do tego uklonu, osoby w srednim i wyzszym wzroscie "komfort" walenia glowa w porecz, a zima wszystkich pasazerow jazde w nieogrzewanym wnetrzu.piotram pisze:Ja się tylko pytam, czy ktoś jest w stanie wskazac sensowny argument, żeby na takiej dajmy na to "13" jeździło sobie kilka wyremontowanych i dobrze utrzymanych składów 13N, jako "ukłon" dla historii
Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje
Bo się numer kojarzybartoni722 pisze:Ale czemu chcesz to dać na 13?
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
Komunikacja miejska nie jest od kłaniania sie historii, tylko od zapewnienia ludziom warunków do sprawnego i wygodnego przemieszczania się po mieście. Ukłonem dla historii są muzea, linie muzealne, etc.piotram pisze:Ja się tylko pytam, czy ktoś jest w stanie wskazac sensowny argument, żeby na takiej dajmy na to "13" jeździło sobie kilka wyremontowanych i dobrze utrzymanych składów 13N, jako "ukłon" dla historii (oczywiscie ktoś zaraz wyskoczy, ze miejsce dla historii jest w muzeum).
A dlaczego Ty chcesz parówki na regularnej linii tramwajowej, a nie na linii turystycznej?
Bezszelestny nie jest. Ale cichszy jest. I to sporo.piotram pisze:Jak ktoś mi mówi, że taki a taki tramwaj jest bezszelestny, a jest to bzdura, to piszę mu że jest to bzdura.
Dobra, z mojej strony koniec...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
-
bartoni722
Jeśli to ma być bardziej dla miłośników to na jakąś linię którą jeździ mało pasażerów.(Chyba 16 mało osób jeździ a i kraniec chyba ciekawy.)piotram pisze:Bo się numer kojarzybartoni722 pisze:Ale czemu chcesz to dać na 13?Głównie jednak chodzi o linie mniej magistralne, równie dobrze może być np. po jednej sztuce na 3, 5, 13, 14, 16, 28 i 41
I już nie stały pasażer świetnej linii 527. 
Bo taka linia byłaby mało "turystyczna". Kto przyjdzie, żeby przejechać się czymś, czym jeździł wiele lat i dobrze to zna? Poza tym w Warszawie ciężko o takie miejsca, do których możnaby wysłac taką całoroczną linię specjalną. I kto dodatkowo za te kursy zapłaci? Tak jakby wysłać Ikarusa - co to za atrakcja? Za 30 lat może.Wolfchen pisze: A dlaczego Ty chcesz parówki na regularnej linii tramwajowej, a nie na linii turystycznej?
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"
Teraz, to ja już w ogóle nie widzę powodu, dla którego uważasz, że na 13 powinny zostać parówy. Dla kilku osób wielbiących wyroby masarskie? Chyba tak, skoro uważasz, ze pasażerom jest wszystko jedno (a nie jest - wielokrotnie można było przeczytać opinie pasażerów na temat parówek)... 
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Bastian
- Sułtan Maroka
Piotram chyba uważa, że mieszkańcom Boernerowa lub Szmulek nie będzie przeszkadzać, że w zimie tylko w ich tramwajach będą wisieć sople. Miodzio.
Tej dyskusji naprawdę nie ma po co kontynuować...
Tej dyskusji naprawdę nie ma po co kontynuować...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
A Bastian jak widać nie wie, że w TW są ogrzewane parówy 
Za to Twoja umiejętność czytania ze zrozumieniem to jedna bzdura. Przypominam, że to nie jest dyskusja o wyższości 240 trzynastek nad 450 stopiątkami.Adam G. pisze:ułamek wszystkich wagonów, do tego drzwi wcale nie są w nich specjalnie uszczelnione. Wszystkie Twoje argumenty to straszliwe bzdurypiotram pisze:A Bastian jak widać nie wie, że w TW są ogrzewane parówy
- Bastian
- Sułtan Maroka
Dzień w dzień jadę w obie strony nieogrzaną. Jak widzę na 10 akwarium, to się już z daleka cieszę - "jest szansa na to, że będzie cieplej"piotram pisze:A Bastian jak widać nie wie, że w TW są ogrzewane parówy
Żabę zostawić, ot co - przynajmniej ma szczelne drzwi
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Kilka zostawić ale właśnie w rodzaju taboru upychająco-turystycznego i do wynajmowania i takie tam 
Mnei tylko jedna rzecz martwi, że jak beda przychodziły pesy 13N będą usuwane - ok tyle tylko ze można czas usuwania wydłużyć po to by sztucznie zwiększyć plan bo 13N usunąć jest szybko a nowy tramwaj wyczarować juz nie.
13N dla mnie jest wygodniejsze w niektórych przypadkach (głownie latem), atak to nie odczuwam różnicy miedzy 13N
N a 105N (a 105N to jakoś nie lubie moze dlatego że niewygodnie siedzenia (we wszystkich 105N), łatwo zdzielić głową o mechanizm drzwiowy. Poza tym co do tego hałasu - nie wiem albo ja jestem już głuchy jak pień ale hałas 13N a nie jet dla mnie hałasem takim jak w ikarusach.
Mnei tylko jedna rzecz martwi, że jak beda przychodziły pesy 13N będą usuwane - ok tyle tylko ze można czas usuwania wydłużyć po to by sztucznie zwiększyć plan bo 13N usunąć jest szybko a nowy tramwaj wyczarować juz nie.
13N dla mnie jest wygodniejsze w niektórych przypadkach (głownie latem), atak to nie odczuwam różnicy miedzy 13N
N a 105N (a 105N to jakoś nie lubie moze dlatego że niewygodnie siedzenia (we wszystkich 105N), łatwo zdzielić głową o mechanizm drzwiowy. Poza tym co do tego hałasu - nie wiem albo ja jestem już głuchy jak pień ale hałas 13N a nie jet dla mnie hałasem takim jak w ikarusach.
O, widzę, że nie tylko ja narzekam na podejrzanie dużo wagonów typu 13N w mojej okolicy i związane z tym niedogodnościBastian pisze:Dzień w dzień jadę w obie strony nieogrzaną. Jak widzę na 10 akwarium, to się już z daleka cieszę - "jest szansa na to, że będzie cieplej"piotram pisze:A Bastian jak widać nie wie, że w TW są ogrzewane parówy
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11
phi. jeśli u mnie przyjedzie bulwa, to masz 99% szans na to, że jest to nauka jazdyTyrystor pisze:(chociaż jak bulwa przyjedzie, to też ma wyłączone ogrzewanie)
noidea