O, wreszcie coś ciekawego. Standardowo porównałem czas przejazdu 143/520 między Płowiecką a Saską i wyszło mi, że oszczędzi się na tym ok. 1 min, a przynajmniej tyle mówią rozkłady. Dochodzi problem z podażą z Wiatracznej do Politechniki, więc pewnie nie jest to warte wprowadzania.emyl pisze:Jedyna zmiana, jaka powinna w liniach rembertowskich nastąpić, to przekierowanie 225 na Wiatraczną, w zamian za wyprostowanie 143 przez Promcię.
Komunikacja w Rembertowie
Moderator: Wiliam
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Porównałem kilkukrotnie kursy z Okularowej do Saskiej 7:04 143 i 7:05 520. W praktyce 143 jedzie dłużej nawet o 4-5 minut, niż wynika to z rozkładu. Najgorszy wynik uzyskałem jadąc 143 i zatrzymując się na wszystkich światłach, bo na Saską przyjechałem z -6 (które zrobiło się na tym właśnie odcinku, bo z Żołnierskiej wyjechał w miarę punktualnie). Pomiarów dokonałem przed feriami.
Śmiem twierdzić że z przyst: OKULAROWA do przyst: PL.N ROZDROŻU linie 143 i 520 jadą w tym samym czasie.Sprawdzone organoleptycznie
Mało tego,143 nawet wyprzedził 520 tuż za Torwarem.
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
No i jak się na tę uliczkę dostaniesz z północnego peronu? Przejście przez tory, o czym już pisałem, jest tylko w ciągu Korkowej. Trzeba się cofnąć z peronu do przejścia - jakieś 150m albo lepiej, zależy, jak pociąg stanie i potem 450m do wiaduktu, i jeszcze trochę na górę.
Tak, wiem, wszyscy przechodzą na dziko. Tak, wiem, schody na nowy wiadukt mają być.
Tak, wiem, wszyscy przechodzą na dziko. Tak, wiem, schody na nowy wiadukt mają być.
Ja nawet ci bardziej wierzę, niż rozkładowi ZTM, bo i logiczne jest, że 1 km dłuższą trasą ze światłami jedzie się dłużej. Ale to oznacza, że należy zacząć od urealnienia rozkładów.
I nadal pozostaje problem z TŁ (o którym może należy dyskutować w tamtym wątku?).
[ Dodano: Czw 21 Lut, 2013 14:20 ]
I nadal pozostaje problem z TŁ (o którym może należy dyskutować w tamtym wątku?).
[ Dodano: Czw 21 Lut, 2013 14:20 ]
Założyłem, że to przejście na dziko nie jest. Patrzyłeś na wcześniejsze moje linki?MichalJ pisze:No i jak się na tę uliczkę dostaniesz z północnego peronu? Przejście przez tory, o czym już pisałem, jest tylko w ciągu Korkowej. Trzeba się cofnąć z peronu do przejścia - jakieś 150m albo lepiej, zależy, jak pociąg stanie i potem 450m do wiaduktu, i jeszcze trochę na górę.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Logiczne, czy nielogiczne, to akurat ma małe znaczenie w naszych warunkach. Ważne, że tak się dzieje, że trasą dłuższą (odległość) i droższą (benzyna) jeździ większa część potoku generowanego przez Rembertów, a trasą krótszą i tańszą jeździ 225, ale... donikąd (oprócz Promci). Gdzie tu ma zastosowanie oszczędnościowa reguła, że im częstsza linia, tym prostszy powinna mieć przebieg?KwZ pisze: Ale to oznacza, że należy zacząć od urealnienia rozkładów...
Zacząć należy od zrobienia porządku na TŁ, o czym rzeczywiście należy dyskutować w innym temacie. Dopiero potem, do wzorca, dołożyć 143. Dlaczego w tej kolejności? Ponieważ 143 stanowi tylko mały procent podaży.
Odpadam, na analizowanie całego systemu prawnego naszego pięknego kraju nie mam ani czasu, ani kompetencji. Więcej, nie wierzę, że istnieje osoba, która podołała by wyzwaniu.Glonojad pisze: O tym natomiast stanowi ustawa o transporcie zbiorowym jak i parę innych przepisów.
Nie i koniec,
Bo jest członkiem zespołu moderatorskiego i przedstawia zasady obowiązujące na forum (zresztą w formie pisanej)?koko pisze:Dlaczego „Oczekujemy” w liczbie mnogiej?To nie ma żadnego związku, a więcej - jest typowym argumentem "ad personam" typowym dla dyskutantów, którym skończyły się lepsze - tj. merytoryczne - argumenty.koko pisze:
Widzę też, że punkt widzenia zależy bardzo od punktu siedzenia. Chyba ja jedyny z wypowiadających się mieszkam w Rembertowie. Stąd np. taka pewność Bastiana, że czekanie wieki wieków na przystanek kolejowy Kawęczyn jest lepsze od zrobienie dziś bezpośredniej linii autobusowej do Centrum.
[ Dodano: |20 Lut 2013|, 2013 21:27 ]Nieprawda. 260 - 300 metrów.koko pisze: Kończąc chciałbym jednak zauważyć, że z PKP Gocławek do najbliższego przystanku autobusowego, z którego można pojechać w kierunku Rembertowa (Płowiecka, Okularowa, Rafii) jest znacznie dalej niż 500 m.
Niby się wszystko zgadza, po za szczegółem, że nie na podforum, na którym umieściłem swoje wpisy.
Nieprawda? MichalJ już w tej sprawie polemizuje z Glonojadem. Dodam tylko, że przystanek PKP Gocławek 02 aktualnie i przez pewnie najbliżej 2 lata będzie funkcjonował wyłącznie na wskazanej stronie Internetowej ZTM, a z przystanku PKP Gocławek 01 mogą swobodnie korzystać jedynie młodzi i sprawni.
Zatem, żadem rozwój komunikacji miejskiej nie wchodzi w rachubę?KwZ pisze:Elementarną zasadą przy przedstawianiu projektów jest zachowanie bilansu brygadowego na zero (lub plus).
Mokry Ług nie powinien jeździć autobusem do centrum, a 153+S2/KM, więc go nie dodawaj.
Po co zatem 225 jedzie ma Mokry Ług?
A ja do nich nic nie mam poza tym, że są moimi sąsiadami. Nigdy nie proponowałem by zamieniali 153+coś na 225. Chcą jadą, nie chcą nie jadą ale mają wybór. Przynajmniej cześć chce mieć autobusową alternatywę, o której piszę. SKM jest świetne, ale też zawodne i chwilami przepełnione.emyl pisze:Odstosunkuj się od mieszkańców Karolówki i Mokrego Ługu.
Nie sądzę, żeby tak chętnie zamienili częste 153+SKM/KM lub 153+143 na cokolwiek bezpośredniego do Polibudy,
Jedyna zmiana, jaka powinna w liniach rembertowskich nastąpić, to przekierowanie 225 na Wiatraczną,
A po co 3 autobusy jadące praktycznie tą samą w okolice Wiatracznej jadące Chełmżyńską?
A do Moderatorów mam jedną uwagę. Forum to i każde inne ma sens tylko jako wymiana wolnych myśli, niekoniecznie zgodnych z opiniami Moderatorów czy inicjatorów Forum.
No i oczywiście gdy nie ma na nim słów (w tym wypisywanych przez Moderatorów):
Bzdury, Odstosunkuj, marudzę, bezsensowną, on dalej swoje, nierozumnej parafii, głupia.
Tymczasem wysiadam tzn. przesiadam się na inne Forum, ale mam nadzieję jeszcze wsiąść.
Pozdrawiam wszystkich zaangażowanych w dyskusję.
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Ależ tutaj nikt nikogo nie bije za napisanie postu niezgodnego z jakąkolwiek doktryną. Z dezaprobatą (nie tylko ze strony Grupy Trzymającej Władzę) spotykają się jedynie posty niemerytoryczne lub niepoparte konkretnymi wyliczeniami/obserwacjami/itd. W tej sprawie słowo "opinia", w sensie samego poglądu (podobnie, jak i "wolna myśl"), nie ma praktycznego zastosowania.koko pisze:A do Moderatorów mam jedną uwagę. Forum to i każde inne ma sens tylko jako wymiana wolnych myśli, niekoniecznie zgodnych z opiniami Moderatorów czy inicjatorów Forum.
Bzdury, Odstosunkuj, marudzę, bezsensowną, on dalej swoje, nierozumnej parafii, głupia.
Z kolei jeśli chodzi o wymienione powyżej zwroty - cóż, nikt nie zaprzeczy, że jest ich sporo, jednak w większości nie są one nacechowane permanentną nienawiścią w stosunku do adresata, a oznaczają jedynie dość impulsywną reakcję na dyskusje. Zresztą pisząc taki post udowodniłeś, że w zasadzie nie do końca rozumiesz kontekst części z nich. EOT.
- fik
- Naczelne Chamidło
Dziękujemy za uświadomienie nam - po siedmiu latach - że to forum nie ma sensu. Niestety, nie udało ci się jeszcze przekonać do tego dziesiątek regularnie postujących tu użytkownikówkoko pisze:. Forum to i każde inne ma sens tylko jako wymiana wolnych myśli, niekoniecznie zgodnych z opiniami Moderatorów czy inicjatorów Forum.
Chciałbym stwierdzić, że podzielam tę nadzieję, niestety - z natury jestem prawdomównykoko pisze: Tymczasem wysiadam tzn. przesiadam się na inne Forum, ale mam nadzieję jeszcze wsiąść.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Masz rację: wydaje ci się. Jeśli przypadkiem jadę moim 523 przed 143, to na Wiatrakuemyl pisze:Wydaje mi się, że obsługa komunikacyjna okolicy Wiatracznej jest i tak na bardzo wysokim poziomie...KwZ pisze:Tak, ale w ten sposób 143 zapewnia też podaż z Wiatracznej, a (być może) pieczenie dwóch rzeczy na raz za jednym zamachem jest tańsze.
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Ależ ja nie miałem na myśli tego konkretnego kierunku. W przypadku, gdy dany zespół przystankowy jest obsługiwany przez kilka silnych linii tramwajowych i kilka dość atrakcyjnie ukierunkowanych autobusowych nie można przecież powiedzieć, że obsługiwany jest beznadziejnie, prawda? A poza tym, jeśli 143 jest tak bardzo nabijany na Wiatracznej, to może wypuść postulat skrócenia go na trasie GUS - Wiatraczna (przystanek końcowy wspólny z 521 do Szczęśliwic).Szeregowy_Równoległy pisze:Masz rację: wydaje ci się.
A teraz poważnie (napiszę tutaj, a nie w temacie o TŁ, ponieważ tutaj znajdzie to swój kontekst): na Trasie Łazienkowskiej funkcjonują teraz dwa bloki linii, a mianowicie mocne (182, 520, 523) i średnie/słabe (143, 188, 502, 514, 525*). Mamy trzy podstawowe kierunki, dla których uzasadnione jest istnienie linii mocnych-szkieletowych: Grochów (523), Witolin (182) i Marysin (520, które dodatkowo zbiera pasażerów z innych linii). Natomiast dla uproszczenia układu, powinno się uprościć przebieg i układ przystanków tych linii, których trasa sięga daleko na peryferia Warszawy, a więc właśnie 143, 502, 514, 525. Optymalnie byłoby zatem uczernić szkielety oraz przyspieszyć słabsze linie, ale to już chyba zbyt duży kosmos, z uwagi na różny charakter odcinków niewspólnych.
A, żeby nie było, że offtopuję... Ten wywód jest jednym z uzasadnień mojego postulatu, by puścić 143 Ostrobramską, a 225 na Wiatraczną.
* - Celowo pominąłem 141, ponieważ piszę tutaj o kierunkach dostępnych z odcinka śródmiejskiego.
Dodam jeszcze, że mi się nie wydaje, a wręcz dam sobie głowę uciąć, że przetrasowane 143 obsłużyłoby wszystkie te zespoły, które wymieniłeś.Szeregowy_Równoległy pisze:Na Przyczółku płaczą, Międzynarodową pomijam, tam i tak chętnych nie ma, na Saskiej wyją z wściekłości.